Slovenija

Dvig minimalne plače in minimalne pokojnine, plačilo zdravstvenih storitev po realizaciji

Ljubljana, 16. 05. 2022 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
128

Osnutek koalicijske pogodbe, ki je zaokrožil v javnosti, predvideva številne ukrepe, ki sprožajo deloma kritike deloma pa tudi pozdrave v javnosti. Med drugim dokument predvideva dvig najnižje zagotovljene pokojnine v prihodnjem letu na 700 evrov in dvig minimalne plače, ta bi v prihodnjem letu znašala 800 evrov neto. Med drugim bi odpravili prekrškovne in kazenske postopke proti posameznikom zaradi kršitev protikoronskih ukrepov.

Vladna koalicija
Vladna koalicija FOTO: Aljoša Kravanja

V dokumentu so med drugim zapisali, da se zavzemajo za povečevanje minimalne plače, ki bi bila "dostojna plača za dostojno življenje". Medtem ko minimalna plača trenutno znaša 1074,43 evra bruto, kar brez posebnih davčnih olajšav znaša okoli 778 evrov neto, pa v osnutku koalicijske pogodbe obljubljajo za prihodnje leto 800 evrov neto minimalne plače. To je nekaj več kot 1107 evrov bruto.

Dvignili bi tudi najnižjo zagotovljeno pokojnino, ki bi po novem znašala 10 odstotkov nad pragom tveganja revščine. V letu 2023 naj bi tako znašala najmanj 700 evrov. Povprečna neto starostna pokojnina je sicer lani znašala 722,36 evra, v marcu letos pa je največ upokojencev – 100.689 – prejelo starostno pokojnino v višini med 600 in 700 evrov, manj kot 500 evrov pa slabih 30 tisoč upokojencev. Preučili bodo tudi možnost uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka za upokojence z najnižjimi pokojninami. 

V dokumentu, ki je zaokrožil v javnosti, organi strank bodoče vladne koalicije pa ga bodo pred podpisom še potrjevali, obljublja, da bodo opustili vse prekrškovne in kazenske postopke, ki so bili sproženi proti posameznikom in posameznicam zaradi kršitev protikoronskih ukrepov. "Posebno pozornost bomo namenili varovanju pravice do protesta in javnega izražanja mnenja. Država mora opustiti vse prekrškovne in kazenske postopke v zvezi z javnim izražanjem mnenja in javnim zborovanjem," so zapisali.

Policija je 24. oktobra postala prekrškovni organ tudi za kršitve vladnih odlokov za  preprečevanje širjenja okužb covida-19. V letu 2020 je izvedla 8.603 prekrškovnih postopkov in izrekla 10.408 opozoril; V 2021 in letos (do 4. junija, ko je bila izdana odločba ustavnega sodišča), so izvedli 7.655 prekrškovnih postopkov in izrekla 20.754 opozoril. Podatkov o višini izdanih glob na Policiji ne beležijo.

Stranke, ki sestavljajo bodočo vladno koalicijo, so že med kampanjo izpostavljale, da se bodo ukvarjale z reševanjem stanovanjske problematike in mladim omogočile dostop do ustreznih in ugodnih stanovanj. Kako bi to storile? Kot so zapisali, nameravajo do leta 2030 v okviru Stanovanjskega sklada in drugih modelov financiranja zagotoviti 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030. 

Hkrati pa bodo pregledali tudi zakonske možnosti, da država občinam omogoči, da omejijo rast najemnin stanovanj, ki se oddajajo na trgu. "S tem bi odpravili oderuške najemnine in vnaprej preprečili špekulativno gradnjo, ki povzroča gentrifikacijo in s tem povezane škodljive družbene in ekonomske posledice," so zapisali. 

Že v preteklosti so napovedali, da bodo uporabili vsa razpoložljiva politična in pravna sredstva za preklic nakupa oklepnikov boxer, prav tako nameravajo novelirati zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih 2021-2026 ter opravili revizijo vseh do sedaj sklenjenih pogodb za nakup vojaške opreme, in ustavitev vseh postopkov do zaključka revizije. 

Poleg tega nameravajo ohraniti profesionalno slovensko vojsko, saj ima naborništvo negativne ekonomske učinke, krši svobodno odločitev posameznika, moti izobraževalni in delovni proces ter nenazadnje zmanjšuje kakovost vojske kot obrambne sile.

Plačilo zdravstvenih storitev po realizaciji, ne programu

Spremembe načrtujejo tudi v zdravstvu. Medtem ko se je po realizaciji doslej plačevalo le del zdravstvenih storitev, bo to očitno v prihodnje veljalo za vse. "Z interventnim zakonom o zdravstvu bomo sprejeli aneks k Splošnemu dogovoru, v katerem bo določeno, da se vse storitve plačujejo po opravljenih storitvah," piše v dokumentu. To pomeni, da plačilo zdravstvenih storitev več ne bo plansko, na način da se vsako leto opredeli predvidena količina storitev, za katere izvajalci prejmejo plačilo, za presežek pa ne, pač pa bodo plačane vse storitve, ki bodo tudi opravljene.

Zdravstvene storitve bi lahko opravili vsi izvajalci, ki se prijavijo v sistem. "Zaradi ogromnega števila ljudi, ki nimajo primerne oskrbe, je treba aktivirati vse potenciale zdravstvenega sistema, ki so na voljo. Storitve se bodo dodelile kaskadno, najprej razpis samo za javne zavode, okvirno čez tri mesece za koncesionarje in nato okvirno čez tri mesece za zasebnike." 

Hkrati z razpisom za javne zavode se bo vzpostavil nadzor nad čakalnimi vrstami. Razpis mora biti narejen tako, da zaposleni v javnem sektorju praviloma ne morejo izvajati storitev iz razpisa pri koncesionarjih ali zasebnikih. Ukrep bi veljal začasno, torej do upada čakalnih vrst na dopustno raven. Sicer pa nameravajo s spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti odpraviti popoldansko delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti in koncesionarjih, uvedli bi konkurenčno prepoved dela.

Obeta se sprememba zakona o nalezljivih boleznih, kot osnovo zanj pa so vzeli predlog Pravne mreže za varstvo demokracije. Kot so zapisali v koalicijski pogodbi, bodo morali biti vsi preventivni ukrepi zoper širjenje okužb, vključno s cepljenjem, podprti z znanstvenimi dokazi, časovno omejeni in pogojeni z resnostjo situacije.

In tudi na področju zdravstva bodo opravili revizijo Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031, ki bo težak dve milijardi evrov. Obljubljajo, da bo zakon ustrezneje sledil potrebam in mreži javnih zdravstvenih zavodov.

koalicijska pogodba
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Štefka Šturm
20. 05. 2022 21.10
Dviguje se najnižja pokojnina, najnižja plača. A to pomeni, da drugi ne obstajamo? Srednjega razreda več ne bo, ker bomo vsi v najnižjem rangu. Če je temu tako, naj mi vrnejo razliko v plačevanju v pokojninsko blagajno.
prašek
17. 05. 2022 09.32
+1
V dokumentu so med drugim zapisali, da se zavzemajo za povečevanje minimalne plače, ki bi bila "dostojna plača za dostojno življenje". ...................... Dvignili bi tudi najnižjo zagotovljeno pokojnino, ki bi po novem znašala 10 odstotkov nad pragom tveganja revščine. .................. Meni se to zdi v redu, ampak jaz nisem Ajdovec !!!!!😂😂😂😂
VSEZNALECno1
17. 05. 2022 18.16
-1
Castrum
17. 05. 2022 09.28
-1
Julija 2019 je poslanec Ivanuša vladi postavil vprašanje: "Koliko zaposlenih v javnem sektorju ima »popoldanski s.p.«?......Odgovora žal ni dobil. Ocene so, da dve tretjini. ......Če bo vlada prepovedala popoldansko delo zdravnikom ali ga bo tudi ostalim v JS? Recimo novinarjem? Učiteljem? itd
inside1
17. 05. 2022 09.24
+0
vse je to koncept korenčka in palice....slepo sledenje brez uporabe svoje pameti. plače bodo dvigovali, po drugi strani pa z dvigom cen in davki nazaj pobirali. saj glavno da ima slovenček na plačilni listi višjo številko, čeprav dejansko ne bi nič več imel, ker bo vse dražje.., pa več nazaj plačal. Že vedo kako se narod okol obrača, da ti slepo sledijo....za socializem in komunizem v času kapitalizma in zasebne lastnine ni prostora.
holcar.
17. 05. 2022 09.23
+1
To bo dvignilo javni dolg na 100÷ BDP. Aja saj ni problema, s tem se bodo ukvarjale naslednje vlade, vas pa bodo lenuhi in zavoženci večno hvalili.
VSEZNALECno1
17. 05. 2022 09.23
+1
Dejmo izenačit vse ljudi ..vsem jurja tud poslancem
INAZ
17. 05. 2022 09.23
+2
Pojma nimajo. Za njih je socialna pravičnost to, da smo po uravnilovki vsi enaki vsi revni. Noro.
Mckay
17. 05. 2022 09.21
+1
Kolhozi prihajajo TOZDI so nazaj, ....in Dražgoške veselice ? Golaž bo, in kartuške tudi.
Mckay
17. 05. 2022 09.26
+1
JanezAn
17. 05. 2022 09.17
+5
Katastrofa so te obljube Fajonove in Meseca, ne moreš samo gledati na en vidik, ki mu oni rečejo socialna pravičnost. Stremijo s tem k taki uravnilovki, da se najbolj splača po osnovni šoli zaposliti, dobiš solidno plačo 800 €, v penzijo greš zelo hitro in dobiš glede na to, kar si vplačal še solidno penzijo 700 € + vsakoletne uskladitve in se smeješ sošolcu, ki je hodil v šolo, da je dobil enako visoko plačo, kot ti, enako visoko pokojnino kot ti, le da kakšnih 7 let pozneje, kot ti in jo bo tako tudi prejema kakšnih 7 let manj, kot ti, torej bo za nagrado, ker je bil len v šoli, skupno prejel še bistveno višjo skupno pokojnino, kot sošolec, res imajo izostren čut za "socialno" pravičnost. Ti njihovi predlogi so skrajno luzerski in nepošteni.
E10
17. 05. 2022 09.11
+4
Dvig minimalne plače in hkrati krajšin delovnik. Za višja izplačila je potrebna višja dodana vrednost, kako jo bomo pa dosegli z manj dela? Leve vlade zato nikoli niso bile dobre za gospodarstvo, ker razmišljajo socialistično, ne tržno. Žal pa hkrati nimamo zdrave desnice, ki bi ko človek volil, za kar je kriv izključno g. Janša - zadnji čas, da odide iz politike, posledično SDS razpade, ker bodo izgubili vodjo - in se tako ustvari nekaj novega na desni, desnosredinski
Fjora
17. 05. 2022 09.05
+8
Zviševanje minimalne plače ne pomaga nič, če ne boste uvedli zakon, da oseba ne sme prejemati plačo, ki je nižja od minimalca. Namreč z zviševanjem minimalne plače samo pomeni, da nas bo veliko več padlo v tisti plačilni rang, ki ne dosega niti minimalne plače in bo podjetje za to moralo plačevati dodatek do minimalne plače in tisti, ki že prejemajo pod minimalca bodo imeli samo še večji dodatek do minimalne plače, tako da jim niti napredovanja na delovnem mestu ne bodo nič pomenila. Groza. V kolikor ne bo višanja plač, bom jaz na svojem delovnem mestu finančno računovodski delavec v javnem sektorju prejemala dodatek do minimalne plače. Sramota. Za moje delovno mesto je začetni plačilni razred 22 (kar je že pod minimalno plačo, saj ta se začne vključno s 23 plačnim razredom), trenutno pa sem v 25 plačnem razredu. Zviševanje minimalne plače je le metanje peska v oči.
Julijann
17. 05. 2022 08.58
+7
A dvig minimalne plače in minimalne pokojnine zahteva dvig tudi ostalim, razen, če se pripravlja uravnilovka, navsezadnje imamo vsi enake želodce, al kako sp nas že učili v samoupravnem sistemu.
matt82
17. 05. 2022 08.54
+8
In zraven vseh davkov, ki jih bomo plačali bo prišel še en davek, ki bo zajemal vso premoženje(avto, denar, delnice, hiša, zemlja,.....) in še enkrat boš plačal, kar si že plačal. Malo si preberita, kaj sta rekla Boscarol in Pečečnik.
zelo star kavkaški ov?ar
17. 05. 2022 08.58
+5
Gre za mokre sanje Levice-nacionalizacija, sedaj jo uvajajo z drakonskimi davki, davek na davek, vsako leto boš za isto stvar plačeval davke. Marsikdo ne bo zmogel in bo država vzela in to je tudi namen Levice. Stanovanja, ki jih omenjajo, so pa namenjena za migrante in krog posvečenih iz NVO-jev, torej za Jenulla, Kovačevo, Jarčevo in njihove prisklednike. Ob prihajajoči gospodarski krizi je super, da bodo zadušili podjetja z novimi davki, da bodo uničili gospodinjstva z davki na davek, uničili kupno moč, hm, le od kje bodo potem financirali vse te svoje ideje?
matt82
17. 05. 2022 09.02
+2
Ja, ker ne morejo delat tako, kot so 45 leta, delajo pač na drugačen način. Bistvo pa ostane isto. Vzet tistim ki imajo in dati tistim ki nimajo ampak vsi vemo, kdo je dobil.
zelo star kavkaški ov?ar
17. 05. 2022 09.11
+1
Žal res, rezultat bo enak...., neverjetno, takoj gredo v vojno z gospodarstvom in z zdravniki, res strpno, vključujoče....
zulj001
17. 05. 2022 08.54
+9
Predsednik vlade ima prvo in zadnjo besedo, drugi pa tišina.... To je ta nova svoboda. Še kolcalo se vam bo po "diktaturi"....
zelo star kavkaški ov?ar
17. 05. 2022 08.59
+5
Golob je avtokrat, tega niti ne skriva, žal Slovenčki tega ne dojamejo, če bo Golob rekel, skočite v prepad, bodo skočili, samo da ni JJ.
ArkaMast
17. 05. 2022 08.52
-1
Za ljudi, v glavnem. Itak bo narod vse nazaj prinesel s potrošnjo. Tako se dela.
Balki36
17. 05. 2022 08.53
+1
Od ljudi za ljudi...nekomu bo treba najprej vzet...pa to
zelo star kavkaški ov?ar
17. 05. 2022 08.50
+6
In denar bodo vzeli vsem, ki imajo nad 1200€ neto prihodka, povprečna družina bo od 30% proračuna, da bo lahko Luka nacionaliziral premoženje. Ta vlada je ena največjih prevar v zgodovini Slovenije, Levica je v ospredju, pa jo je želelo le malo ljudi. Neverjetno, da v 21 stoletju, v "jedrni Evropi" obstaja grožnja in realna verjetnost nacionalizacije premoženja pod pretvezo drakonskih davkov. Prvič v zgodovini Slovenije, državo vodijo NVO-ji z Metelkove, kmalu se bodo začeli napadi na vse, ki se s to avtokratsko vlado ne strinjamo. Morda pa je čas, da se Slovenijo res uniči, ker s tako koalicijsko pogodbo sledi samo uničenje in nič drugega, potem pa menda ne bo vel Levice nikdar v parlamentu. Bolj škodljivih in sovražnih oseb v politiki ni. Kje je sedaj sodelovanje, ki so ga obljubljali? Takoj so začeli odkrito vojno z gospodarstvom, oz. z vsemi ljudmi, ki delajo, potem vojna z zdravniki..., res strpno in sodelujoče, drugače kot bi rekla Fajonova.
hobotnica1
17. 05. 2022 08.49
+9
Naj odpirajo nova delovna mesta ampak ne v javni upravi, potrebujemo delovna mesta , ki prozvajajo , imajo neko dodano vrednost. Tako bo v proračun prihajalo več denarja. Samo z dvigom minimalne plače in minimalne pokojnine bodo porušili vsa razmerja.
zelo star kavkaški ov?ar
17. 05. 2022 09.11
+3
Tega Luka ne razume, on sovraži vse kar ni JU ali NVO z Metelkove oz. tujci z več melanina.
srečen
17. 05. 2022 08.48
+4
Minimalna plača 800 EUR: 1kg kruha 7eur, nafta 1.9 eur..... pa smo na slabšem, kot smo bili!
proofreader
17. 05. 2022 08.46
+12
Golob pravi da morajo biti plače nizke, da ne zapravljamo za neumnosti.
AlexReal
17. 05. 2022 08.44
+13
Pelje se nova uravnilovka na področju pokojnin. Izenačili bodo tiste, ki nikdar niso delali s tistimi, ki so garali 40 let za male denarje in prispevali v pokojninski sklad. Namesto da bi popravili krivice za nazaj ( tistim, ki so jim pokojnine znižali s 75% odmernim odstotkom na 57%) povzročajo nove krivice z uvajanjem uravnilovke !
proofreader
17. 05. 2022 08.47
+6