Slovenija

Koalicijske partnerice se od sporne depeše distancirajo. Pahor želi pojasnila

Ljubljana, 10. 04. 2020 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi sporne depeše, naslovljene na Svet Evrope, so sklicali skupno nujno sejo parlamentarnih odborov za zunanjo politiko (OZP) in kulturo, so danes sporočili iz Državnega zbora. Predsedniku Borutu Pahorju pa se medtem zdi smiselno počakati do uradnega odziva predsednika vlade in zunanjega ministra ter na njuno stališče, ali so zapisana mnenja v depeši tudi uradno stališče RS, potem pa nadaljevati razpravo ali ugotoviti, da je šlo za spodrsljaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stanje v medijih
    01:56
    Iz 24UR: Stanje v medijih
  • Iz 24UR: Uradno stališče ali spodrsljaj?
    03:15
    Iz 24UR: Uradno stališče ali spodrsljaj?

 

Zaradi "škodljivega odziva zunanjega ministrstva na opozorila komisarke Sveta Evrope za človekove pravice v zvezi z omejevanjem svobodnega in neodvisnega novinarskega dela v Sloveniji" je za torek sklicana skupna nujna seja parlamentarnih odborov za zunanjo politiko (OZP) in kulturo, so danes sporočili iz DZ. 

Sejo so sklicali na zahtevo poslanskih skupin opozicijskih SD, LMŠ, Levice in SAB.

Predsednik OZP Matjaž Nemec (SD) je pred tem sporočil, da je na zunanjega ministra Anžeta Logarja danes zjutraj naslovil pismo, v katerem ga je obvestil, da bo sklical sejo OZP, na kateri pričakuje njegova pojasnila in opravičilo, "ker z vodenjem zunanje politike deluje v nasprotju s sprejetimi državnimi strateškimi usmeritvami".

Od vsebine pisma so se v četrtek distancirale vladne stranke SMC, NSi in DeSUS, koalicijske partnerke SDS. V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica pa so pismo v četrtek obsodili kot zlorabo oblasti v politične namene in rušenja ugleda države.

Nemec je v izjavi za medije, ki so jo posredovali iz poslanske skupine SD, sporočil, da je v pismu Logarja opozoril, da prihaja do strateških sprememb v slovenski zunanji politiki brez mandata državnega zbora.

To po njegovi oceni nakazuje dejstvo, da se "Slovenija v nasprotju z eno od ključnih in sprejetih strateških usmeritev, da ostane v jedru najbolj povezanih evropskih držav, zavezanih vladavini prava, vse bolj premika od jedra Evropske unije k državam Višegrajske skupine, med katerimi sta tudi Madžarska in Poljska z najizrazitejšimi težavami v razumevanju vladavine prava, demokracije in človekovih pravic".

V pismu je protestiral zaradi navedenega strateškega zasuka slovenske zunanje politike, "ki nima ne mandata državnega zbora in ne podpore med ljudmi". Tako korenite geopolitične spremembe v zunanji politiki morajo biti sprejete v državnem zboru, ki določa smer slovenske zunanje politike, je še poudaril.

V pismu Nemec zunanjega ministra med drugim opominja, da je umeščenost v jedro Evropske unije sprejeta strateška usmeritev Slovenije, določena tudi s strategijo in deklaracijo o slovenski zunanji politiki.

Spomnimo, na MZZ so že zanikali, da bi pripravili pismo, vodja Urada vlade za komuniciranje (UKOM) Uroš Urbanija pa je dejal, da je šlo za njihov odgovor. O vsebini depeše naj ne Logar ne Janša po njegovih besedah ne bi vedela nič. "Prepričan sem, da je premier Janez Janša vedel vse o tem pismu, prepričan sem, da je Janez Janša zlorabil svojega tesnega sodelavca, ministra Anžeta Logarja za to, da uveljavlja svoje politike," o tem meni Nemec.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je v izjavi za medije povedala, da težko verjame, da depeše, ki je bila poslana kot vladna depeša, nista videla ne Logar ne Janša. Tudi če to drži, pa njihove odgovornosti za to, "da v bistvu vlada tako nedostojno govori, kritizira stvari v naši državi", prav nič ne zmanjšuje, je dodala.

Vajgl: Evropske politike postkomunistične travme Slovenije ne zanimajo 

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl je za oddajo 24UR povedal, da evropske politike postkomunistične travme v Sloveniji "absolutno ne zanimajo, saj je to preteklost". Prepričan je, da Evropo bolj zanima naklonjenost nove slovenske vlade do višegrajskih držav, kar kažejo tudi poteze zunanjega ministra Aleša Logarja. "Ta se je sestal tako na juriš z madžarskim kolegom in samo z njim, to pa se opaža in tudi na široko komentira v uglednih evropskih medijih, to ve tudi evropska politika," je še dodal Vajgl.

Pred kamero smo povabili tudi evropska poslanca SDS Romano Tomc in Milana Zvera, a nista našla časa – sta pa že v svojih spletnih zapisih vsebino depeše podprla in zapisala, da navedbam ni mogoče oporekata. Iz kabineta predsednika vlade in zunanjega ministra odgovor ni bilo, so pa na Uradu vlade za komuniciranje, kjer je depeša nastala, dejali, da so se na zapis Sveta Evrope odzvali tako, kot se odzovejo na vsa novinarska vprašanja. To seveda ni mnenje Sveta Evrope. 

Prva priložnost za razpravo na sobotni seji vlade

Prva priložnost, da koalicija spregovori o vladnem pismu Svetu Evrope glede stanja v medijih bo na sobotni seji vlade, je povedala predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. "V tem trenutku okoliščine še niso dovolj razjasnjene, mi pa smo že pozvali k pojasnilom, kako je možno, da je prišlo do tega pisma, glede na to, da vlada z njim ni bila seznanjena," je dejala podpredsednica vlade.

Zatrdila je, da bo vztrajala pri nasprotovanju odpiranju ideoloških tem, ki bi povzročile razhajanja v koaliciji. "V tem trenutku imamo pomembnejšo nalogo, to je pripeljati Slovenijo čim manj poškodovano iz sedanje situacije, zato je še toliko manj razlogov, da odpiramo tovrstna vprašanja," je še dejala Pivčeva.

Tudi v NSi še čakajo na pojasnila glede poslane depeše, pričakujejo tako pogovore znotraj koalicije kot tudi v državnem zboru na pristojnih odborih. "Na podlagi pojasnil in znanih dejstev se bomo nato lahko odločili o nadaljnjih korakih." 

V SMC so pojasnili, da se vsebina depeše oddaljuje od stališč in vrednot stranke SMC, zato tudi oni pričakujejo razjasnitev okoliščin njenega nastanka. "Na potezi so pristojne službe, ki morajo opraviti svojo nalogo, raziskati ozadje ter pristojne pozvati k odgovornosti," so poudarili. Urad vlade za komuniciranje je samostojna strokovna služba vlade, zato mora po prepričanju SMC v prvi vrsti skrbeti za zagotavljanje javnosti dela vlade in obveščanje o delu njenih predstavnikov.

Pahor za razpravo o depeši, ko bo jasno, ali gre za uradno stališče države

 

Pahor sicer meni, da Slovenija zelo spodbudno premaguje krizo in si želi, da bi tako nadaljevala tudi po velikonočnih praznikih.
Pahor sicer meni, da Slovenija zelo spodbudno premaguje krizo in si želi, da bi tako nadaljevala tudi po velikonočnih praznikih. FOTO: Miro Majcen

Kot je ob robu današnjega obiska doma starejših občanov v Cerkljah na Gorenjskem povedal predsednik Borut Pahor, bi bilo, potem ko bosta premier Janez Janša in zunanji minister Logar podala svoje stališče, "glede na njuno izjavo smiselno to razpravo nadaljevati ali pa ugotoviti, da je šlo za spodrsljaj visokega uradnika in bosta potem predsednik vlade in zunanji minister primerno ukrepala".

 

"Vsi, ki smo v teh razmerah poklicani, da v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepamo, smo osredotočeni in moramo biti osredotočeni na reguliranje našega življenja tako, da to zdravstveno krizo premagamo," je v svoji izjavi sicer izpostavil Pahor in dodal, da je zdaj zelo pomembno, "da vsi poskušamo osredotočiti, fokusirati naše izjave in ravnanja na potrebno enotnost politično, strokovno in siceršnjo pri premagovanju izzivov, pred katere nas postavlja sedanja situacija."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1068)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
12. 05. 2020 17.53
+2
To delajo samo falirani domoljubi ,,kakšna pojanjevanja kake baklave ,mršššš,v t p m
mačo123
15. 04. 2020 21.55
-6
Kaj ali vas še zmerom boli.Brez skrbi vlada ne bo preklicala,saj je vse resnično kar je napisano.
hickel
14. 04. 2020 13.05
+7
Kaj Barbika ne zna brat. Od koga pa pričakuje pojasnila? Ojej kakšen prodan predsednik.
Sowkenc
14. 04. 2020 09.18
+16
Nihče ne ve za nič, kot je to že običajno. Nihče si ni mazal rok. No, mogoče je pa sporna depeša poslana od svetega duha??? G. Pahorju pa predlagam, da s tistim zvočnikom na VES GLAS v državnem zboru pojasni, da naj SDS že končno preneha z RAZDORI !!!
Paskakvali
11. 04. 2020 13.35
+9
Ker podn od vlade....
Sputnik8
11. 04. 2020 13.06
-7
Sveta Evrope ne smemo zamenjevati z Evropskim svetom, niti s Svetom Evropske unije, dvema telesoma Evropske unije. TO JE !!!! In komunistični bedaki delijo minuse
Janez Ekart
15. 04. 2020 18.11
+5
Če ste radikalno desni, še nimate pravice poniževati drugače misleče.
Transformerji
11. 04. 2020 11.41
+22
Kdorkoli je to napisal, je osramotil svoj narod in vse državljane. To so zadeve, ki se urejajo v sami državi, Poiščite ga, kaznujte ga; ne glede na to, kdo je in čigav je!
tona Iteb
11. 04. 2020 19.49
+14
Za to dejanje je odgovorna vlada in nihče drug, pa če tudi je morda nekdo delal na svojo roko! In ta ekdo je bil postavljen s strani jj. Depeša je poslana v imenu vlade. In ne migovorit, da jj ni vedel za depešo!!!!
tona Iteb
11. 04. 2020 19.58
+11
Pa še tole. Če jj ali bilo kdo iz vlade ni vedel za depešo, so zame totalno nesposobni, in bi svoje položaje iz moralnih razlogov morali zapustiti.
vinogradnik33
11. 04. 2020 11.17
+22
Če bi bila SMC in DESUS verodostojni stranki bi se zahvalili SDS za sodelovanje in prelom besede , ki so jo dali ob sestavljanju koalicije , da ne bodo pogrevali ideoloških vprašanj in odšli iz koalicije ! Ker pa se preveč bojijo za svoje stolčke bodo pač dopustili , da SDS manipulira z njimi ! Špecanje in blatenje države v EU in svetu SDS počne že ves čas in to ni nič novega ! Sedaj pa , ko imajo moč vladanja pa si to pravico jemljejo še z večjo žlico , čeprav je nepojmljivo , da blatiš državo in državljane , ki jih vodiš , to je skrajno bolano ! SDS-ovi prvaki bi najraje zamenjali ljudstvo , ki ne trobi v isti rog kot oni ! Sami trosijo laži in potvarjanja po EU in svetu in se potem sprenevedajo! Ti ljudje (SDS) bi morali že zdavnaj na smetišče zgodovine !
JE-BI-GA
11. 04. 2020 12.31
-13
Ti si en velik butelj, tvoji bi morali v kante za smeti s tabo na čelu.............
starima?ek 1
11. 04. 2020 18.37
+7
Enkrat komunist,vedno komunist. Itak vlada dela po k.metodah.
Optimiran
11. 04. 2020 09.55
+11
Najprej jim je Šarec nastavil upanje, zdaj ko pa gre zares, pa ne vedo nič, niti kaj kdo piše v lastnih vrstah. Pravi vajenci tile prekaljeni politični borci.
puntova
11. 04. 2020 09.12
-13
Kakšna pojasnila neki, Zgago pa švabota vprašte kolk računata na članek. Levičarska malha se hitro prazne, sam da se razne pogodbe ukinejo pa da vidmo kje smo.
Pikanajlonca
11. 04. 2020 08.57
-11
75. let Komunizma, pohabljanja naroda, 45. let dretja, nenehnih partijskih veselic in volitev enega in edinega sedaj pa se sistem dokončno razpada mladi z temi Gošarji, Hostarji in pružitkarji ter priviligiranci in njihovimi sinovi nočejo imeti ničesar ?
Pikanajlonca
11. 04. 2020 08.58
-12
To je pogumen sistem virus mentalne motnje se pa dobesedno jirba, saj so sinovi in vnuki še 10 bolj nori kot pa njihovi Ta (( stari ?
medo357
11. 04. 2020 08.47
+11
Mene bolj kot ta subjektivna pisanja sem in tja skrbi stanje pluralnosti medijev in dejanska svoboda medijev.
kolbek460
11. 04. 2020 08.31
+18
Ogledalo ki ga postavijo novinarji aktualni oblasti ,ni vredu ,,Ogledalce ogledalce povej katero janezovo delo je zlata vredno v deželi tej.
vinogradnik33
11. 04. 2020 08.48
+15
bonkintos
11. 04. 2020 09.35
-15
KOLBEK..Največja vrednota komunistov...Pranje Iranske milijarde ,in razdelitev bankirja Kramarja nekaj milijard svojim pajdašem...Ja to je zlato vredno v deželi tej.
brabusednet
11. 04. 2020 08.31
-18
Ma ni čudno,komunisti največji kršitelji demokracije,svobode govora in kršenja človekovih pravic vštric z nacisti,danes pamet solijo demokratičnemu svetu.Naj si ti preštejejo nedolžne pobite,imajo dela za 100 in več let.Poiščejo grobove izginulih in pobitih.
vinogradnik33
11. 04. 2020 08.19
+29
SDS je grobar demokracije in eksistence v Sloveniji !
marker1
11. 04. 2020 08.06
+17
Komunisti ne priznate da ste komunisti? Izdali ste svoje prednike.
Pikanajlonca
11. 04. 2020 08.03
-42
SDS rešitev za Slovenijo, spet in spet Janša rešuje Slovence iz brezna KOMUNISTIČNE NOČNE MORE Maister in Janša oče in stric Slovenskega naroda.. ?
alex cross
11. 04. 2020 08.40
+19
ne morem verjet da je v tem času v katerem je dostopna vsa možna literatura, nekdo še vedno tako zaslepljen...
starima?ek 1
11. 04. 2020 18.40
-2
CtrlDelete
11. 04. 2020 08.01
+5
A bo še kako kitajsko letalo prepeljalo paket provizij za Joca?
Zmaga Ukrajini ...
10. 04. 2020 21.59
+14
JUTRI,.... ODSTOP OBEH "TWO CELLOS"!!!!
mosqito
10. 04. 2020 21.58
-32
VSAKA ČAST SDS..VELIKA večina,te podpira... HVALA ZA RESNICO...NEKATER PA GROZNO PEĆE.
ANDRO2004
11. 04. 2020 08.54
+4
mosqito. Če je zate večina 15% volilcev, potem bo treba še malo v šolo. Lahko pa rečeš, večina od 15%, pa še to ni več zihr.
bonkintos
11. 04. 2020 09.37
-5
ANDRO..če ima sds 15 %,,kaj zato ste imeli 6 strank ,da ste sestavili koalicijo.,..ja vsaka po 1% ali 2 .
starima?ek 1
11. 04. 2020 18.40
+4