Slovenija

Koalicijski partnerji samozavestni glede prihodnjega obstoja manjšinske vlade

Ljubljana, 22. 11. 2019 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
22

Potem ko je koalicija s pomočjo Jelinčičeve SNS vsaj za zdaj spravila pod streho proračuna za prihodnji dve leti, se koalicijski partnerji ozirajo proti prihodnjim izzivom. Kljub pogovorom na relaciji med koalicijsko SMC in opozicijsko SDS so bili v izjavah v državnem zboru dokaj samozavestni glede nadaljnjega obstoja manjšinske vlade.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je dan po maratonski razpravi o proračunu izrazil zadovoljstvo, da so s sprejemom proračunskih dokumentov zagotovili stabilnost države. V okviru proračunske razprave je bilo sicer sprejetih tudi nekaj opozicijskih dopolnil, a od tega niti eno dopolnilo Levice kot nekdanje pogodbene partnerice koalicije.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.
Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. FOTO: Bobo

Kot je v izjavi za medije v DZ dejal Golubović, so kolegom iz Levice večkrat rekli, da za sprejetje nekega predloga v DZ potrebujejo večino. "Če imaš iskren namen speljati nek projekt, je naloga, da se pogovarjaš z vsemi v državnem zboru in pridobiš zadostno podporo," je pojasnil. Da je to izvedljivo, so po njegovih besedah dokazali v SDS, NSi in tudi v SNS, medtem ko je Levica očitno "opravila premalo teh pogovorov".

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je komentiral, da se "koalicijska večina", kot se je izrisala v četrtek, očitno "raje odvija v desno kot v levo". Napovedal je, da bodo v Levici v prihodnjih dveh letih storili vse, da "deficite", ki so ostali v proračunu, odpravijo z drugimi ukrepi.

Še vedno pa odmeva tudi ravnanje poslanca DeSUS Roberta Polnarja, ki ni podprl predloga zakona o izvrševanju proračunov zaradi prenizkih povprečnin za občine. Obenem se je izpostavil z izjavo, da vlado sicer podpira, a da ta trenutno ni sposobna potrebnih alternativ. To prepričanje je danes ponovil, dodal pa je, da so v koaliciji vendarle šele eno leto. "In po enem letu človek ne sme obupati in vreči puške v koruzo," je pristavil.

Poslanec stranke DeSUS Robert Polnar je med drugim dejal, da aktualno vlado sicer podpira, a da ta trenutno ni sposobna potrebnih alternativ.
Poslanec stranke DeSUS Robert Polnar je med drugim dejal, da aktualno vlado sicer podpira, a da ta trenutno ni sposobna potrebnih alternativ. FOTO: Bobo

Ugibanja o morebitni alternativni vladi je ob Polnarjevi izjavi, da bi bil pripravljen denimo sodelovati tudi z prvakom SDS Janezom Janšo, so sicer v teh dneh še okrepile informacije o pogovorih za morebitno oblikovanje druge vlade, v kateri naj bi sodelovale SDS, NSi, SMC in SNS. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je namreč potrdil, da se je na to temo sestal z Janšo. Slednji pa je v pogovoru za Radio Ognjišče tudi ocenil, da ta koalicija ne bo zdržala do konca.

Za Möderndorferja namigovanja o nastajanju nove koalicije 'dolgočasna tema' 

Vendar pa v koalicijskih krogih takšnim namigovanjem ne pripisujejo prav velikega pomena. Poslanec SMC Jani Möderndorfer je danes v DZ dejal, da mediji očitno "hitro zagrabijo vsak spin", zanj osebno pa da je to "dolgočasna tema".

Da politiki med seboj komunicirajo, kot sta Janša in Počivalšek, pa bi moralo biti po besedah predsednika SD Dejana Židana nekaj najbolj normalnega. "Smo majhna država, samo če bomo vključujoči, bomo živeli bolje," je poudaril Židan.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše ima vlada, kljub temu, da je manjšinska "izglede, da preživi". A priznal je, da bi bilo lažje, če bi imela koalicija 50 ali 51 glasov.

Da v SAB ne razmišljajo o sodelovanju v kakšni drugačni koaliciji, je danes zatrdil tudi poslanec SAB Marko Bandelli. Tudi v SMC so doslej pokazali, da delujejo v skladu z dogovori, je Bandelli komentiral poročanja o srečanju Počivalška z Janšo. Predsednica SAB Alenka Bratušek je tudi dejala, da predsedniku SMC zaupa. "Mislim, da tudi ni razloga, da mu ne bi," je pojasnila.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je glede razmišljanj o alternativni desnosredinski vladi dejal, da "teh zgodb ne bo". "To so kakšni dogovori, ki pa nimajo kakšne trdne osnove," je povedal za medije.

Koalicija je s pomočjo Jelinčičeve SNS spravila pod streho proračuna za prihodnji dve leti.
Koalicija je s pomočjo Jelinčičeve SNS spravila pod streho proračuna za prihodnji dve leti. FOTO: Bobo

"Če mogoče namigujete na povezovanje za neko novo vlado, se pustimo presenetiti," pa je novinarsko vprašanje na to temo pokomentiral Golubović.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je ponovil, da so vrata NSi za sodelovanje vedno odprta. "Za to državo bomo nekaj dobrega naredili izključno pod pogojem, da se bomo povezovali in pogovarjali," je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
23. 11. 2019 15.11
Volil bom SDS prvič ko bo predsednik nekdo drugi kot JJ. To bo zgodovinski trenutek po četrt stoletja. Madona, saj je hujši kot Tito.
vinogradnik33
23. 11. 2019 14.33
+2
Sektaši umirite se že enkrat , proračuna sta zaenkrat sprejeta , vlada še vedno dela , vi pa rogovilite na tem portalu , čeprav dobro veste , da vladali več v Sloveniji ne boste !
zmago56
23. 11. 2019 13.32
-2
Ta vlada se ukvarja sama s sabo in nič ne dela, razen, da na vodilna mesta v državnih podjetjih in državni upravi svoje a na žalost nesposobneže imenuje. Predčasnih volitev pa ne bo dokler bo večini koalicijskim strankam podpora na lestvici tako slabo kazala, saj bi morali nekateri ponovno stranko zamenjat, če bi hoteli še kdaj v parlament se pravi k koritu priti.
ahim1225
23. 11. 2019 08.44
+4
LMŠ nikoli več ne bo v koaliciji, napravili so že dovolj škode.
zmago56
23. 11. 2019 13.41
-2
...prav velike škode niso naredil, še manj pa dobrega, ker nič ne delajo in kdor nič ne dela tudi škode ne more delat, zato jim ankete še kar solidno kažejo, več škodo pa nam bodo naredil tisti, ki so jih na visoke položaje po političnem ključu imenovali.
prinašalec2
23. 11. 2019 08.40
+5
Ob taki, 100 odstotni podpori medijev, bi bila vsaka vlada, samozavestna. Še tista, ki nič ne dela, ker iz navadnega prdca mediji naredijo "veliko zgodbo".
ahim1225
23. 11. 2019 08.29
+6
Jelinčič je izgubil še tistih par volivcev, na naslednjih volitvah ne bo v parlamentu.
JApajaDAja
23. 11. 2019 09.31
+1
kdo pa naj ga še voli? izdal je svoje prepoznavno prepričanje in se priklonil trenutni vladi...vse za trajanje poslanskega mandata! monika, sleci ga do spodnjih gat!
Nosmoke
22. 11. 2019 21.53
+4
Menjam SLO za avstrijsko državljanstvo,z mojim doplačilom !
Valukk
22. 11. 2019 21.42
+3
Slovenski vladi več doben nič ne verjame - to so sami bleferji, lažnjivci, komiki, lopovi..... Dajmo se šlepat en mandat dobrih 3000-4000 na mesec ni tak slabo, pa kaka kuverta še pade kdaj pa kdaj...... To je banda - mafija
peresni
22. 11. 2019 21.33
+4
mafija z vsemi "padalci" v vladi in izven nje nikoli ni bila močnejša.
zek
22. 11. 2019 21.28
+3
Heeeeeeee torej je sedaj koalicijski partner Jelinčičev SNS??? Čakaj ali niso v SD,LMŠ, DESUS, AB nekaj tvezil da z SDS ne morejo sodelovati ker širijo sovražni govor ker zganjajo nacionalizem????? heeeeeeee še dobro da nič od naštetega ni novi koalicijski partner Jelinčič
srebrnibreg
22. 11. 2019 21.11
+4
staridida 22.11.2019, 19:48:19 -1 Levaki se obračajo po vetru-bi bili dobri za petelina na dimniku...
srebrnibreg
22. 11. 2019 21.14
-4
Zelo hrabra in obenem neumna izjava nekoga, ki podpira takšne kateri izdajajo našo domovino v Bruslju in Zagrebu. Doma tulijo kako moramo braniti naše interese glede meje s Hrvaško v tujini pa ravno njim dajejo podporo ne naši državi. Hočejo, da Šarec neprehodno zapre mejo s Hrvaško obenem njihova hdz kolega predsednika države in sabora tega na svoji meji ne storita....
staridida
22. 11. 2019 20.52
+3
Ni problema podpret proračun-problem bo talat denar, ko ga nebo...
M teorija
22. 11. 2019 20.55
+1
...Zakaj sej ne bodo svečkarji na oblasti, da bi bla kriza!?
M teorija
22. 11. 2019 20.45
+2
Čuj k je Janez spet dubu dvojko od snubcev!?
srebrnibreg
22. 11. 2019 21.15
-1
Vidiš, da so svečkarji v totalnem razsulu. Bodičasti je naenkrat utihnil in samo še joče in obupuje.
M teorija
22. 11. 2019 20.36
+0
Ja normalno, da so samozavestni, če je pa res, da je to najbolj demokratična in najbolj stabilna vlada. Tako v tem, kot v drugem rednem mandatu!?
vinogradnik33
22. 11. 2019 20.00
+10
Politika je velik daj-dam , je skupek umazanih iger v ozadju , v ospredju pa leporečje , nasmehi in stiski rok !
korintos23
22. 11. 2019 19.48
+6
Toti Horvat no Nsi uničil s svojo pobožnostjo! V politiki štejejo dejanja ne pa molitev.
staridida
22. 11. 2019 20.48
-4
Levaki se obračajo po vetru-bi bili dobri za petelina na dimniku...