Slovenija

Kam je izginilo devet poslanskih podpisov za Zorčičevo razrešitev?

Ljubljana, 06. 05. 2021 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, A.B.
Komentarji
1082

Koalicijski poslanci so v DZ vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ. In če so ga še v sredo k odstopu pozivali s 47 bianco podpisi, se jih je pod zahtevo za njegov odhod podpisalo le 38. Zato se zdaj začenja nabiranje tesne večine, kjer je v igri več političnih scenarijev – od "last-minute" umika Zorčiča, do vrnitve prvaka SMC Počivalška v hram demokracije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poskus razrešitve Zorčiča
    02:40
    Iz 24UR: Poskus razrešitve Zorčiča
  • Iz SVETA: Predlog za razrešitev z le 38 podpisi
    02:28
    Iz SVETA: Predlog za razrešitev z le 38 podpisi
Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Bobo

Vodje poslanskih skupin koalicije so predsedniku DZ Igorju Zorčiču v sredo prinesli 47 poslanskih podpisov, ki naj bi bili poziv k odstopu. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je povedal, da njegovo odločitev pričakujejo do začetka prihodnjega tedna, sicer bodo znova vložili predlog za njegovo razrešitev. Kot kaže, jih je Zorčič zavrnil, saj je predlog za razrešitev že v DZ. 

Zorčič je včeraj pojasnil, da so mu vodje poslanskih skupin koalicijskih SDS, NSi in SMC na vpogled prinesli liste z domnevno 47 podpisi poslancev, a da ne ve, koliko podpisov je bilo, saj niso bili oštevilčeni, niti razporejeni po poslanskih skupinah, kot je to običaj v DZ. "Nisem jih prešteval, priznam. Jaz bom skratka na podlagi tega, kar so mi dali na vpogled, opravil pogovore s posameznimi poslanci opozicije in se nato odločil, kako naprej," je dejal. 

Prav tako je povedal, da so mu podpise le pokazali in jih nato odnesli s seboj ter da niso imeli spremne besede.

Koliko glasovi ima koalicija za razrešitev Zorčiča?

Pod predlogom za razrešitev so le podpisi 26 poslancev SDS, sedmih poslancev NSi in petih poslancev SMC. Torej skupno 38 podpisov. Koalicija jih potrebuje 46, kar pa ji že v prvem poskusu ni uspelo zbrati, saj v parlamentu po odhodih iz strank SMC in DeSUS nima več večine. 

Med 47 podpisi, ki jih je koalicija predočila Zorčiču, za katere sicer ni povsem jasno, čemu so bili namenjeni, naj bi bili tudi podpisi predstavnikov manjšine. Poslanec italijanske nacionalne skupnosti Felice Žiža je po poročanju portala Necenzurirano, dejal, da ni šlo za zahtevo za razrešitev, pač pa za poziv k odstopu. Ob tem je tudi že včeraj napovedal, da zahteve ne bo podpisal. Napoved je kot kaže uresničil, saj pod predlogom za Zorčičevo razrešitev ni njegovega podpisa. 

Vodja poslancev SMC Gregor Perič pa zatrjuje, da imajo dovolj glasov za Zorčičevo razrešitev. Kot je pojasnil, so predlog za Zorčičevo razrešitev vložili s koalicijskimi podpisi, za vse ostalo pa bodo poskrbeli. "Ne skrbite, glasov za razrešitev je dovolj," je dodal in zatrdil, da se drugi podpisi, torej iz vrst DeSUS, SNS in poslancev narodnih skupnosti, niso nikjer izgubili. Sicer pa je treba po njegovih besedah počakati na potek dogodkov. 

Kdaj bi lahko odločali o Zorčičevi razrešitvi, če sam ne bo odstopil, bo po Peričevem mnenju jasno prihodnji teden. Pojasnil je, da so se v sredo s predsednikom DZ pogovarjali na zelo prijeten in konstruktiven način in sam verjame, da bodo pogovori tako potekali tudi v prihodnje.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali je možnost za vrnitev predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v DZ, da bi v koaliciji pridobili en poslanski glas, je odgovoril, da je bila to vedno ena od možnosti. A se na srečanju z Zorčičem niso pogovarjali o tem: "Iskali smo zelo konstruktivne in predvsem gentlemanske rešitve."

Zatrdil je še, da jih Zorčič ni zavrnil, kot nekateri sklepajo zaradi današnje vložitve predloga za njegovo razrešitev. "Z njim smo se zelo lepo pogovarjali, predstavili naše poglede, on svoje. Ni bilo nobene zavrnitve. Dogovorili smo se, da si tudi on vzame nekaj časa za presojo in razmislek," je pojasnil Perič.

Branko Simonovič, poslancec Desusa, na vprašanje, kako to, da njihovih podpisov ni, ni želel odgovoriti. 

V opoziciji pa so kritični. "En dan koalicija reče, da ima 47 glasov, drugi dan pride realno z 38 glasovi. Če se to zgodi v vaši vasi ali ulici, vam rečejo, da si lažnivec," je v izjavi novinarjem dejal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Če imajo res glasove za razrešitev predsednika DZ, naj po njegovih besedah z večino pokažejo, da je ustvarjena nova koalicija, vse ostalo pa da je navaden cirkus. Tudi to, da nekomu dajo možnost častnega izhoda in odstopa, po Möderndorferjevem prepričanju pomeni, da imajo težavo z glasovi in se bojijo, da bo nekdo tako kot prvič prelomil besedo.

Poslanec SD Franc Trček pa je v izjavi novinarjem dejal, da ne ve več, ali je "drugi razred osnovne šole ali DZ". Po njegovih besedah se zadnje pol leta učijo šteti do 50, ob tem pa je spomnil na dogajanje in stiske v zdravstvu. Po mnenju Trčka bi verjetno tako kot na začetku mandata potrebovali razmislek in imenovanje predsednika ali predsednice DZ, ki bi uživala podporo vsaj dveh tretjin poslancev. Omenil je, da je že predlagal poslanskega kolega Predraga Bakovića. Na vprašanje, ali je torej po njegovih ocenah treba zamenjati predsednika DZ, pa je odgovoril, da je po njegovem mnenju treba zamenjati vsaj 70 poslank in poslancev.

Alenka Bratušek (SAB) pa meni, da "koalicija s svojimi obupanimi potezami iz dneva v dan dokazuje, da nima zatrjevane večine glasov. Včerajšnjih 47 glasov za razrešitev predsednika DZ je do danes skopnelo na komaj 38. Prav zato je toliko bolj zavržno, da si koalicija prisvaja večino glasov v delovnih telesih DZ."

"Včeraj so si novinarji "drznili" vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca vprašati, ali imajo 47 podpisov poslancev za razrešitev predsednika državnega zbora. Odgovoril je, da je to očitno in da ne ve 'zakaj tako neumna vprašanja'. Danes predlog za razrešitev, za katero potrebujejo 46 glasov, vlagajo s samo 38 podpisi, kar je še en dokaz, da imamo oblast, ki manipulira, laže in uporablja vsa dopustna in nedopustna sredstva, da bi ostala na oblasti. Pa tudi če pri tem uničijo državo. Zato bi bile nujne predčasne volitve," pa so sporočili iz Levice.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1082)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
08. 05. 2021 14.34
zmago jelincic je ze pokasiral 3 mil € zadnje sranje hoohohohoh
drago štubljar
08. 05. 2021 14.33
+0
tote j j unicevalce slo nagnat u pm
son?ek11
08. 05. 2021 11.49
+3
Ja, probali so izsiljevati s 47 glasovi, ki so jih našteli kdo ve kako???? Pač, izsiljevanje,ki se ni izšlo!!!
NA LEVO ni OK
07. 05. 2021 14.34
-4
portal 24 ur.com, leglo levakov, ki si eden drugemu dajejo pluse in se spodbujajo v sovraštvu do drugače mislečih.
kmkm
09. 05. 2021 17.45
+1
haha svečkar ti pa si za hece okoli mene sta dva tvoja svečkarska prijatelja edino kar znata je to da grozita saj osnovne šole itak nimata.
Milan Sotlar
07. 05. 2021 14.02
+2
Gorje
07. 05. 2021 13.34
+7
Fiasko. Butale v parlamentu. Upam, da ljudstvo tega ne bo pozabilo do naslednjih volitev. In kaj tako hudega ja Zorčič naredil, da mora odstopiti. Prav ima, da ne odstopi.
foxterier
11. 05. 2021 09.54
+2
sej tu ne gre kaj za " hudega ja naredil". Tu gre za igro moči. Mesto Zorčiča pripada vedno koaliciji, vendar le, če se ta lahko prešteje (kar pa je očitno velik problem). V nasprotnem primeru pa je edina (kot oni pravijo, častna) pot predčasne volitve. Amen!
Pa kaj
07. 05. 2021 10.38
+10
sds ima podporo po izstavljenem računu...1x pa se tudi to neha..ko ne moreš podkupljene podkupiti po 3x
cakalnica3
07. 05. 2021 10.27
+8
Ja, saj je približno jasno ... Določeni glasovi so bili dani na "tiho", ker so mislili, da ne bodo postali javni, kakor se je nekako zarekel Žiža. Vprašanje je, kaj bodo naredili sedaj. Ali so se prestrašili, ker je "tiha diplomacija" postala "javna" in tudi sedaj ne bodo glasovali za razrešitev Zorčiča. V tem primeru je Zorčiču uspelo. Lahko pa je tudi, da so besni, ker so imena postala javna in bodo še toliko bolj proti Zorčiču, ki je verjetno razkril imena in na ta način pritiska na poslance. Precej nepredvidljivo.
foxterier
11. 05. 2021 09.55
+2
menim, da je še huje. Podpisi so bili dani za drugo stvar in ne razrešitev. Stara praksa SDS - ponarejanje!
Trglav
07. 05. 2021 10.00
+7
Torej, gre za veliko žalost in sramoto. Toliko naporov za zrušitev predsednika DZ, ob celem kupu drugih neurejenih stvari. Ob tem opažam, da drugih likvidatirjev sploh ni, razen Zorčičevega bivšega stranskarskega kolego, Primorčka, ki je najhujši - obnaša se kot zakonska partnerja po ločitvi. Resnično pa več ne razumem DESUSOVCEV, ki še kar vztrajajo - za morda 15 EUR višjo penzijo, ki jo bodo imeli, če bodo vztrajali do konca mandata. Žalostno, še posebej zato, ker na teh treh poslancih očitno živi ali pade avtokracija v Sloveniji.
bc123456
07. 05. 2021 09.46
+11
ZANIMIVO ,KJER KOLI SE POJAVI SEKTA SDS IN JANEZ JANŠA, PRIHAJA DO GOLJUFIJ IN SPRENEVEDANJA.
kmkm
07. 05. 2021 10.04
+4
vsak dela tisto kar najboljše zna in če kaj desničarji obvladajo so goljufije, sprenevedanje in blefiranje!
tirolec
07. 05. 2021 09.45
+4
Igre brez meja...na račun nas vseh davkoplačevalcev, brez katerih bi korito bilo prazno...Hvala vsem načrtovalcem za namerno uničevanje vseh in vsega, kar je slovenskega...
borjac
07. 05. 2021 09.41
+5
Toliko se martrajo okrog Zorčiča, kaj pa Simonovič dela tam na mestu podpredsednika DZ, kot opozicija ali pozicija, čeprav je več kot jasno da glasuje za Janšo, kaj pa malce trgovine s strani vladajočih, ponudba o mestih v organih DZ za samostojno skupino, pa še kakšno malenkost zraven, ne to pa ne, Janša hoče požreti vse, ampak včasih se požrešnežem kaj tudi v grlu kaj zatakne.
vejšde
07. 05. 2021 09.32
+11
Koalicija vabi v svoje vrste Valentina Rossija. Ima številko 46.
mokoiko
07. 05. 2021 09.28
-12
Srečno Zorčič,še za KUL-ovce ne boš več dober,odpikali te bodo kot so Erjavca,ko so ugotovili.da je za njih nekoristen.
kmkm
07. 05. 2021 10.08
+3
levičarji nismo sektaši desničarski zanimivo, da vedno ko nekaj napišete v teh besedah detaljno opišete svojega idola JJ še dobro da ima okoli sebe take ljudi, ki so slepo zaljubljeni ali v njega ali njegovo nesposobnost!
cakalnica3
07. 05. 2021 10.31
+3
Seveda levica ni sektaška. Zato pa je taka sloga, bolj ali manj so vsi levičarji v eni stranki. Na žalost je v resnici pri nas tako na levi, kot na desni prevelika razdrobljenost in potem politični kaos, v katerem lahko majhni izsiljujejo, se pojavljajo politične pat situacije in pojavljajo politične zamere mnogih, ki gledajo samo nase. Če bi bil prag višji, bi bilo manj petelinov in bi bila oblast bolj stabilna.
scipio
07. 05. 2021 09.27
+13
Preštevajo neke podpise, namesto da bi preštevali demokratične vrednote in razvojne priložnosti, ki so nam zaradi te in podobnih parlamentarnih praks, ki se nikoli ne nehajo in še manj presežejo, izpuhtele v preteklih 30 letih. Res en fajn parlament imamo.
cakalnica3
07. 05. 2021 10.35
+1
Politika je pri nas precej bedna. In kljub temu, da nas nekdanje socialistične države, ki so bile še mnogo bolj zaostale, kot mi v primerjavi z zahodom, prehitevajo. To pa še vedno ne pomeni, da je bilo politično enoumje prejšnjega sistema boljše. Kljub vsemu nam ne gre slabo, seveda bi pa nam lahko šlo mnogo bolje. Si pa ne predstavljam, da bi taki ali drugačni tipi (Janša, Fajon ...) sedajle na star socialistični sistem vladali v Sloveniji. In bi, kot socialistični reveži, še vedno hodili po pralni prašek in kavo v Celovec, pa da bi nas na Ljubelju še vedno maltretirali cariniki, ker bi z "dobrotami kapitalizma" (čokolade Milka ...) ogrožali socialistično samoupravno ureditev Slovenije. Še pomnite tovariši?
malaraja
07. 05. 2021 09.27
+18
Že Hvalica nam je povedal, kako gre to pri Tvitotu. Bolestno povzpetniški in pri rinjenju ne pozna milosti. Odvrže vsakega, ki ga ne rabi več. Za izsiljevanje ima odličen arhiv. Ni zaman SDS kampirala, kopirala in uničevala arhive. Janezovih udba dosjejev ne moremo videti. Pa Grims, Gorenak...No Janez je najprej hotel postati glavni petelin v SDS. Ko je Pučniku ukradel stranko in iz nje zmetal poštene ljudi, je hotel biti glavni petelin na desnici. Potem je hotel biti glavni petelin v državi. Naslednja stopnja, svetovni diplomat in državnik???? No, tu se njegova pot končuje. Ko se ga znebimo, naj bo spet glavni v SDS in tam ostane.
Židanamarela
07. 05. 2021 15.35
+2
fredericofelini
07. 05. 2021 09.17
+15
toliko o tem koliko podpore še ima koalicija
fredericofelini
07. 05. 2021 09.16
+15
kroprive so oddale po twiterju
Belabreza
07. 05. 2021 09.16
+20
Zberite 46 glasov in vladajte, je še pred kratkim govoril kriminalec, ki nam vlada. Ne vem, zakaj se tako oklepa tega mesta brez podpore v parlamentu, da o državljanih sploh ne govorim. Karma je tista, ki se mu tako vneto vrača, na to pa je pozabil. 😅😅😅
Rudar
07. 05. 2021 09.15
+17
Da ne bo spet kakšno lepljenje dokumentov.