Slovenija

Vodstvo gledališča bo Kobala kazensko ovadilo

Ljubljana, 18. 01. 2019 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komedija Borisa Kobala Profesionalci espe, ki je plagiat dela italijanskega avtorja, je razburkala slovensko kulturno sceno. Boris Kobal se po razkritju še ni odzval, več pojasnil pa so podali v SLG Celje, kjer so komedijo tudi premierno uprizorili in jo po razkritju umaknili s sporeda. Pojasnili so, da gre za prevod z nekaj okrajšavami in nekaj dodanimi besedami. Zoper Kobala bodo vložili kazensko prijavo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Konec sodelovanja s Kobalom
    02:51
    Iz 24UR: Konec sodelovanja s Kobalom
  • Iz SVETA: Znani slovenski plagiatorji
    01:59
    Iz SVETA: Znani slovenski plagiatorji
  • Pojasnila vodstva SLG Celje glede Kobalovega plagiata
    05:08
    Pojasnila vodstva SLG Celje glede Kobalovega plagiata
  • Tina Kosi: Osebe, ki je opozorila na plagiat, ne bomo razkrili
    02:28
    Tina Kosi: Osebe, ki je opozorila na plagiat, ne bomo razkrili

Potem ko je Slovensko ljudsko gledališče Celje s sporeda umaknilo komedijo Profesionalci espe, ki so jo premierno uprizorili v tej sezoni, saj se je izkazalo, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, je danes znanih več podrobnosti o umiku plagiata.

Predstavnika SLG Celje o podrobnostih umika Kobalove komedije.
Predstavnika SLG Celje o podrobnostih umika Kobalove komedije. FOTO: POP TV

Dopoldan je potekala novinarska konferenca SLG Celje, na kateri so predstavili okoliščine umika predstave. Na začetku so pojasnili, da jim je zelo žal, da se je to zgodilo in da so za njimi zelo stresni dnevi. V časovnici dogajanja so pojasnili, da so opozorilo o morebitnem plagiatu dobili 9. januarja letos. Takoj so pregledali tekste italijanskega avtorja in v četrtek, 10. januarja, že na prvi pogled ugotovili, da gre za veliko podobnost s tekstom Alda Nicolaja. Takoj so pisno o tem obvestili Kobala in ga pozvali, naj do 14. januarja odgovori na očitke. Konec tedna so tekst pregledali podrobno in ugotovili, da gre za prevod z nekaj okrajšavami.

14. januarja so dobili odgovor Kobala, ki se je zavzel za čimprejšnjo in mirno rešitev ter pozval, naj problem družno rešijo, a so ga v gledališču zavrnili. Nato so umaknili predstavo in o tem obvestili avtorsko agencijo, naslednji dan pa še ministrstvo za kulturo, Občino Celje ter javnost. Pojasnili so, da bodo vsem avtorjem odslej dali za podpisati dodatno izjavo o resničnosti avtorstva, tudi za lastno zaščito.

Minister za kulturo Dejan Prešiček je večkrat ponovil, da ni naloga gledališča in njegovega vodstva, da bi preverjali, ali je nekdo res poslal izvirno avtorsko delo. "To je moralna zaveza vsakega avtorja," je poudaril. Avtorske pravice so jasno določene skozi zakonodajo. "Upam, da bodo organi, ki so za to pristojni, to uredili in ukrepali, kot veleva zakon," je dodal.

Škoda je naslednja: znesek avtorskega honorarja Kobalu znaša okoli 13.000 evrov bruto, v škodo pa vključujejo tudi avtorske honorarje za predstave, ki so jih morali odpovedati. To škodo bodo še ocenili. Predstavo bodo nadomestili z drugo. Prav tako je tu še kazen, so pojasnili v SLG Celje. Ker so primer prijavili sami, so dobili zgolj 3063 evrov avtorske kazni, ki jo morajo plačati agentu v Italiji, so pojasnili v SLG Celje, prav tako imajo prepoved nadaljnjih uprizoritev te predstave, ki pa so jo 14. januarja že umaknili s sporeda.

Kosijeva je še dejala, da bodo zoper Kobala vložili kazensko prijavo in od njega poskušali izterjati nastalo škodo po sodni poti.

15 predstav te komedije, ki jih ne bodo odigrali, so imeli prodanih in jih bodo poskušali zamenjati z drugimi predstavami. S tem bi zmanjšali izgubo gledališča. Ena predstava na gostovanju stane okoli 3000 evrov.

Režiser in igralci razočarani

Igralci, ki so nastopili v predstavi, so zelo razočarani, saj so v igro vložili dva meseca trdega dela, so dejali v gledališču, kjer so se prvič srečali s plagiatom in upajo, da se nikoli več ne bodo. Zgrožen je bil tudi režiser predstave, ko je izvedel, da gre za plagiat. 

Imena osebe, ki je prijavila plagiat, v SLG Celje ne želijo razkriti. "Naj se razkrije sama, če želi," je dejala vodja gledališča Tina Kosi. So pa dodali, da z Borisom Kobalom v prihodnje ne bodo več sodelovali.

Na vprašanje, kako nihče v komisiji za natečaj ni poznal Nicolajevega teksta, so pojasnili, da je zelo težko poznati vse tekste. "Gospod Nicolaj ima kar 125 avtorskih del," je dejala Kosijeva.

Zagrožena celo zaporna kazen

Komedija Borisa Kobala je prevod dela italijanskega avtorja Alda Nicolaja.
Komedija Borisa Kobala je prevod dela italijanskega avtorja Alda Nicolaja. FOTO: POP TV

Besedilo Profesionalci espe je prispelo na natečaj za izvirno slovensko komedijo, kjer je med pogoji tudi ta, da so "moralno in pravno za izvirnost komedije odgovorni avtorji". Predstavo so takoj po ugotovitvi, da gre za plagiat, umaknili s sporeda in z zadevo seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja, s katerimi zdaj urejajo obveznosti iz naslova avtorskih pravic, ki izhajajo iz uprizoritve dela in iz do sedaj izvedenih predstav.

Neuradno smo izvedeli, da je prijava prišla iz Italije, slovensko pravo pa narekuje, da mora o takšnih sporih odločati sodišče. Za 24UR je odvetnik in strokovnjak za avtorsko pravo Franci Ježek dejal: ''Verjetno je ta avtor podpisal kakšno izjavo, da je on avtor, kar pomeni, da je verjetno ponaredil tudi kakšno listino.'' Za takšno početje pa je zagrožena celo zaporna kazen. ''Odvisno od vrednosti, ena do osem let, večja ko je pridobljena vrednost, večja je lahko kazen,'' še pojasni odvetnik.

Kobal se je zavil v molk, prav tako njegovi kolegi in sodelavci.

Izbrana na natečaju

Kobalovo besedilo je prispelo na razpis gledališča za žlahtno komedijsko pero leta 2017. Predstava v režiji Jaše Jamnika je premiero doživela novembra lani.

Gledališče je komedijo umaknilo s sporeda.
Gledališče je komedijo umaknilo s sporeda. FOTO: POP TV

Profesionalci espe je komedija o družini poklicnih hudodelcev, ki jo sestavljajo oče, upokojeni ropar in morilec, ki zaradi lesene noge ni več aktiven v poslu, je pa oče iz ozadja, mama, ki vodi finančni in gospodinjski sektor, sin Jure, ki je zdaj postal spiritus agens in movens zločinskih pohodov, in njegova partnerka Bejbi, ki spričo obilnega ozadja bolj kot kaj drugega skrbi za sinovo seksualno zadovoljstvo.

Družina se odloči ugrabiti ženo bogatega poslovneža Hohšteterja, s katero namerava podjetje izsiljevati in si pridobiti precej denarja. Izkaže se, da je sin ugrabil napačno žensko, ob tem pa je kot kolateralna škoda preminil tudi neki naključni menih. Ko se ugrabljenka zbudi iz omame in se izkaže, da ni prava oseba, temveč le tajnica tajkunskega podjetja, sklenejo, da se je morajo zaradi potencialnega izdajstva obvezno znebiti.

Nato se zgodi duhovit obrat. Sosed, ki jih ves čas moti z obiski, se spet prikaže pred vrati in razkrije veliko potegavščino. Sosed in družina nato združijo moči, ustanovijo firmo Profesionalci espe in se podajo v skupen posel, dobiček pa si bodo pravično delili, so vsebino igre povzeli v celjskem gledališču.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (627)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
22. 01. 2019 19.00
+1
Kaj se že "pečen" Kobal? NE . Alora pridem več ksno.
BETONSKI
22. 01. 2019 18.59
+1
Kobal se je spretno skril v Italijo ko so v Jugoslaviji vladali komunisti,jih ni maral ,če ne bi bil tukaj z nami,pa je imel veliko čez vlahe za povedat,sedaj pa jim krade ,kar je prej grajal.
BUONcaffee
21. 01. 2019 10.04
-8
No ne vem kaj je tu spornega. Vsak kateri se spozna na slovensko književnost ve da je Cankar bil tudi plagiator.
BETONSKI
22. 01. 2019 19.01
+1
Vlado Fric
20. 01. 2019 15.43
+10
No in sedaj se bo lahko delal norca iz sebe prepotentnez
BUONcaffee
20. 01. 2019 14.29
+2
KDO JE PA PREVAJAL, GOOGLE MOGOČE???
BUONcaffee
20. 01. 2019 14.19
-3
Kaj, če je tisti Italijan kopiral od Kobala?????
Samo.Jst
19. 01. 2019 14.48
-7
Hmmm, ta zgodba me ne prepriča. Se vam ne zdi, da je Kobal malce preveč prekaljeni star maček igralske scene, da bi se zavestno spuščal v kaj takega? Dvomim v vse skupaj, ker so takšne poteze enostavno preveč tvegane in ima veliko preveč za izgubiti... bi verjel pa da je scenarij kupil in ga brez preverbe predstavil kot svojega. Podobno kot zaključne naloge in drugi "avtorski" teksti...
jg57
19. 01. 2019 17.44
+8
Principat
19. 01. 2019 14.38
+20
kobal nikoli ni bil igralec ,, ,, vedno se je šlepal na igranju , ki je bilo vedno norčevanje poniževanje nasprotnika , ampak mu je enkrat in upam zavselej uspelo priti na pravi led
brabusednet
19. 01. 2019 13.39
+15
Na Dob z njim za par let,tudi za pduk ostalim.
Transformerji
19. 01. 2019 13.36
-1
Pri tem nimam nič - za kulturo nimam denarja!
PošteniSlovenec
19. 01. 2019 13.29
-2
Boris Kobal si zasluži razumevanje in spoštovanje saj je samo pravi Slovenec na pravi poziciji ki se je znajdel na pravi način. Nič posebnega razen da so ga ulovili.
minkica91
19. 01. 2019 13.13
+7
to so naši kulturniki,, pa toliko delavskega dnarja gre za to, od njih pa nič od nič. Niti osnovne kulture nimajo, vsaj za tiste vem, ki jih poznam.
misterbin
19. 01. 2019 13.11
+29
Iz Janše se je norčeval in spraševal,če mu lahko nosi rože na Dob .Sedaj bo lahko Janša njega vprašal o dostavi rož na Dob .Hitro se je obrnilo in prav je tako
mallonge
19. 01. 2019 12.53
+23
Mu je nekonrtolirano letelo iz gobca, kot pijancu kozlanje. Vsebina pa je bila enaka.
Cisto na hitro
19. 01. 2019 13.21
+9
Mu je precej kontrolirano...tocno je vedel po kom mora pljuvati. Oprani mozgani pac in placan na racun nas delavcev ki smo na minimalcu. Pokvarjenec.
Simoni?
19. 01. 2019 12.27
+17
Ta država sloni le na koliko toliko še urejenih zadevah v gospodarstvu. Vse ostalo, pa naj gre za finance, zdravstvo, kulturo, obrambo, šolstvo, infrastrukturo in še marsikaj, pa je v rokah plagiatorjev in šalabajzerjev, ki so svoje magistrske in dohtarske tutule kupili pri Iztoku Puriču. Človek ki se je zapertlal že pri nakupu usranega tepiha, je danes minister za kaj že!? Kohezijo? Tudi gospodarstvo počasi začenja hirati. Naročila iz Nemčije se zmanjšujejo. Tam do poletja se bodo naročila nemške avtomobilske industrije znižala na raven 60% naročil iz prejšnjega leta. Bomo videli kako nam bodo "jedrski fiziki" ki so zaposleni kot izobraževalci v Štruklevem šolstvu, spet priborili 5% letno gospodarsko rast. Moj skromen nasvet: naredite si zaloge hrane, pijače in ostalih potrebščin. Po štirih letih v oblakih se začenja naš pristanek, ki bo zeloooo nepričakovan, zelo trd in boleč. Pa začnite šparati. Za preživetje vam mora ostati vsaj tretjina minimalne plače. In tako iz meseca v mesec....
Herba
19. 01. 2019 12.25
+3
Zanimivo, kako je vsako zadevo razdeliti na levo in na desno. Najlepše pa je, ko se leve barabe po domače šptajo desnim in obratno. Če bi se enkrat nehalo ločevat, bi lahko končno skupaj nastopili proti pokvarjencem, tako pa vsak ščiti svoje. Živela Slovenija!
Herba
19. 01. 2019 12.27
-5
Se opravičujem za napako: špotajo in šptajo.
beware1
19. 01. 2019 12.07
-11
Torej!!! Kaj je danes plagiat ali original???? Ce samo pogledami to" kvazi" Evrovizijo in da ne govorim o umetninah svetovnih, ze pokojnih avtorjev!@. Tipicno slovensko: naredi 100 dobrih stvari, eno zamoci in si cvrt, razen v politiki. Tam napredujes. V razmislek vsem
beware1
19. 01. 2019 13.10
+0
Me veseli za minuse. Slovenci, kolikor nas je se ostalo, zbudimo se. Casi ta belih, crnih, plavih..... so mimo. Bil po "skoraj" celotni Zemlji in ni ga lepsega od doma. Dajmo se enkrat tega zavedati, brez vpliva politike. Talajte minuse se naprej. Bivsi mornar. Lp vsem
Cisto na hitro
19. 01. 2019 12.03
+27
Pa od fašistov je prevajal, od katerih ma največ povedat Kobal. Ko bi vsaj od komunistov prevajal. Aja nima kaj. Da ga ni sram. Pokvarjenec.
beware1
19. 01. 2019 12.21
-14
Dej, ne bluzi. Samo levi in desni, kateri pojma nimate o dejanskih stvareh!@ Le cevlje sodi naj Kopitar, je ze davnih let napisal dr. France Preseren. Dajte malo po Googalati, ker v soli so Vas, ocitno, premalo poducili, zal.
beware1
19. 01. 2019 12.40
+1
Cakaj malo!! Niso vsi bili fasisti, kakor tudi ne komunisti, v tedanjih casih. Spet je bila vmes politika. Draga mladina, poglejte malo zgodovino, kajti narod brez zgodovine, je izumrl narod!! Slovenci Smo se obdrzali ravno zaradi teh t.im. desnih, samo, zal, tega se vecina ne zaveda. Ne vrag, le sosed bo mejak, pa mi to hocemo, ali ne. Pojdimo v naravo, obeti so lepi.😆
Simoni?
19. 01. 2019 11.51
+26
Kobal je le še potrdil mojo tezo, da je velika večina levičarjev, zelo zagrizenih skrivačev. Kučanovi so ga skrili, tako kot bolnišnico Franjo. Njegova izjava bo policiji in davčnim organom na voljo šele čez pet let! Ta primer so že dodelili tožilki Žgajnarjevi, ki bi morala biti zaposlena na zavodu za restavratorstvo. V njenih rokah se vsaka zadeva kar konkretno postara...
Frigo
19. 01. 2019 11.47
+23
Tega Kobala spravit s televizije