Slovenija

Šentjakobsko gledališče odpustilo Borisa Kobala z mesta direktorja

Ljubljana, 04. 02. 2019 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V. / V.Š.
Komentarji
622

Upravni odbor Šentjakobskega gledališča je na svoji seji sprejel odločitev, da Borisu Kobalu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, je pojasnil Janez Vlaj, predsednik društva Šentjakobskega gledališča. Na celotno afero se je medtem odzvala Desa Muck, ki pravi, da je že ob izbruhu afere vedela, s katerimi besedami se bo Kobal zagovarjal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kobal ni več direktor Šentjakobskega gledališča
    02:52
    Iz 24UR: Kobal ni več direktor Šentjakobskega gledališča
  • Iz SVETA: Kobalu izredna odpoved
    02:13
    Iz SVETA: Kobalu izredna odpoved
  • Izjava Janeza Vlaja
    03:03
    Izjava Janeza Vlaja
  • Iz 24UR ZVEČER: Janez Vlaj o odpovedi Šentjakobskega gledališča Borisu Kobalu
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Janez Vlaj o odpovedi Šentjakobskega gledališča Borisu Kobalu

Na seji je upravni odbor Šentjakobskega gledališča po aferi s plagiatorstvom odločal o usodi direktorja in umetniškega vodje Borisa Kobala. 

Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno

"Opisano ravnanje je bilo odkrito in je v kulturni in siceršnji javnosti ocenjeno kot nedopustno, nemoralno in neetično in ima po naši oceni tudi vse znake kaznivega dejanja," so zapisali v Šentjakobskem gledališču.

"Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so odločitev, da bodo Kobalu izrekli izredno odpoved, pojasnili v gledališču.

Od Kobalovega dejanja se Šentjakobsko gledališče distancira in ga obsoja. "Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno in nevarno niža moralne in druge standarde v kulturi in življenju nasploh," menijo.

Vlaj: Soglasno smo izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi

Dodali so, da se je Šentjakobsko gledališče kot Kobalov delodajalec začelo v medijih pogosto omenjati v člankih, ki so opisovali njegovo nezakonito ravnanje, čeprav povsem neutemeljeno. Zaradi tega so v gledališču začeli prejemati negativna sporočila od svojih obiskovalcev, denimo v obliki odpovedi obiska predstav, kar razumejo za "izrazito negativno publiciteto in poslovno škodo". Kljub vsemu pa so prepričani, da bodo njihovi zvesti gledalci znali pravilno presoditi in bodo gledališču ostali zvesti, zaradi kakovosti njihovih predstav.

Janez Vlaj, predsednik društva Šentjakobskega gledališča. 
Janez Vlaj, predsednik društva Šentjakobskega gledališča.  FOTO: 24ur.com

"Na seji smo se soglasno odločili za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi Borisa Kobala, hkrati za direktorsko mesto kot tudi za mesto umetniškega vodje. Obe funkciji sta mu z današnjim dnem prenehali," pa je na novinarski konferenci pojasnil Janez Vlaj, predsednik društva Šentjakobskega gledališča. 

Kobal predlagal, da se razidejo sporazumno, da lahko konča začete projekte

Na vprašanje, kakšen je bil zagovor Kobala, je Vlaj potrdil, da se je seja upravnega odbora začela že v petek, ko so povabili tudi direktorja, da pojasni svojo plat.

"Njegova ideja je bila, da bi se razšli sporazumno, da bi se zavezal zaključiti odprte in še ne zaključene projekte. Skušali smo mu priti nasproti, zato smo zahtevali, da specificira in finančno ovrednoti te projekte. Tudi nam bi bilo ljubo, da se mirno razidemo, ampak na tem področju nismo uspeli nič doseči, nismo dobili niti odziva, zato je epilog kakršen je," je še povedal Vlaj.

Vlaj nadaljuje: "Skušali smo iskati odločitve, ki so dobre tudi za nas, naš interes. Nismo kaznovalni organ, da bi z njim obračunavali. Vztrajali smo, da bi skupaj  z njim težko nadaljevali skupno pot, še posebej na področju kulture, kjer so te stvari občutljive. Njegov greh bi padel na nas. Na predvečer 100. obletnice našega gledališča, ki jo bomo praznovali leta 2021 bi si to težko predstavljali."

Kobal ima zdaj možnost poiskati sodno varstvo

Kdo bo novi direktor gledališča ni želel napovedovati: "Naslednja seja je v četrtek in od tu naprej startamo. Ne morem odgovoriti, kdo bo nov direktor. Videti moramo možnosti, smo optimisti, verjamemo, da gremo naprej. Če smo že 100 let delali brez prekinitev, bomo tudi to breme zmogli. Se ne damo, to delamo s srcem in po najboljših močeh."

Kobal se je v zagovoru skliceval na 'osebno stisko'.
Kobal se je v zagovoru skliceval na 'osebno stisko'. FOTO: Aljoša Kravanja

Kobal ima zdaj možnost poiskati sodno varstvo."Dobil bo pisno odpoved s pravnim poukom in ima možnost zahtevati sodno varstvo pred delovnim sodiščem. Ali se bo za njo odločil, ne vem," zaključuje Vlaj.

Celjsko gledališče na Kobalovo ponudbo: Predstava dokončno umaknjena s sporeda

V gledališču so sicer že ob izbruhu afere dejali, da jih je zadeva "neprijetno presenetila", in že takrat napovedali sklic seje upravnega odbora. 

Danes se je na ponudbo Kobala, ki je Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje ponudil deset brezplačnih predstav Profesionalci espe, odzvalo tudi samo gledališče: "Zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat, nikakor ne more biti v interesu gledališča, zato je bila dokončno umaknjena s sporeda," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bodo zadevo dalje obravnavali pristojni organi.  

Dodatno pojasnjujejo, da SLG Celje nima pridobljenih pravic za uprizarjanje komedije La prova generale Alda Nicolaja in tudi nima interesa za njihovo pridobitev. Delo je bilo namreč uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa. 

Še manj je v interesu gledališča promocija in trženje predstave, obremenjene z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin, še dodajajo. 

S policije pa so potrdili, da je Slovensko ljudsko gledališče Celje prijavo podalo v drugi polovici januarja letos. Kriminalisti PU Celje trenutno zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja kršitev materialnih avtorskih pravic, še sporočajo. 

Desa Muck: Dragi Kobal!

Se je pa na Kobalovo "traparijo", kot jo sama poimenuje, v ostrem zapisu za Dnevnik odzvala pisateljica, igralka in dramatičarka Desa Muck. Pravi, da je že takoj ob izbruhu afere vedela, kaj bo 'natrosil' v svojem zagovoru, saj ga dobro pozna: "Pred davnimi leti sva kratek čas prijateljevala in po tem, kar si mi povedal o sebi, sem prišla do zaključka, da je najbolje imeti čim manj opravka s tabo. Priznam, da sem bila sprva ponosna na najino prijateljstvo, saj si vedno znal dajati vtis, da si velikan slovenskega humorja in gledališča, hkrati pa tako prostodušen ljudski človek. To je tudi kombinacija, ki jo s pridom uporabljajo politiki. Nato sem občasno spremljala, kaj se je kasneje dogajalo s tabo. Videti je bilo, da greš s slabega na slabše. Ko si zaključil kariero direktorja prestižnega Mestnega gledališča ljubljanskega, si zamenjal kar nekaj služb, vedno pa na vodilnem mestu, in zadnja leta si jih menjal vedno pogosteje. Povsod se je ponavljal isti vzorec in večina tvojih bivših sodelavcev ne ve kaj dosti dobrega povedati o tebi." 

Nadaljuje, da pomanjkanje idej nadomešča s tem, da je vsaka druga beseda, ki jo uporabi, "pizda" ter da je "preobrnjen plašč rohnenja čez desnico". 

Desa Muck je Kobala označila za preobrnjen plašč rohnenja čez desnico.
Desa Muck je Kobala označila za preobrnjen plašč rohnenja čez desnico. FOTO:

"Pa še en sum me gloda," piše v nadaljevanju, "gotovo to ni tvoj prvi poskus plonkanja. Lahko se, seveda, motim, a pri tvojih kolegih sem že opazila, da marsikatero šalo ukradejo na internetu, bodisi na angleških bodisi na italijanskih televizijah, jo malo priredijo za slovenske razmere in – hop – pred mikrofon. Morda je bila tudi v vsakem tvojem nastopu kaka prirejena tuja šala ali dve, in ker te leta niso dobili – zakaj potlej ne bi ukradel kar cele predstave?!"

Na njegovo 'osebno stisko', ki je po njegovih besedah razlog za plagiatorsto, pa Muckova spomni na besede Kobala pred premiero omenjene sporne predstave, ki je takrat dejal: "Pred meseci, ko sem oddal ta tekst, sem vam ga izročil kot svojega novorojenega otroka, jutri pa ga bom na odru tega gledališča kot odraslega človeka"

"Ko se je vse skupaj začelo, sem si rekla: Ne bom še jaz zlivala gnojnice. Pravzaprav sem se večinoma čisto dobro zabavala, dokler ni prišel tvoj zagovor. In to do pike tak, kot sem ga napovedala. Šele takrat sem dobila resen napad besnila, zaradi vsega zgoraj naštetega in ker se bojim, da ne misliš nikoli nehati nategovati ljudi. V življenju nisem bila brezmadežna vijolica, toda kar se pisanja tiče, nisem nikoli kradla," zaključuje in na koncu doda še, da bodo ljudje hitro pozabili, "vedno pozabijo. Zelo zelo hitro. Večina jih je že, ampak si jih spet spomnil s svojim zagovorom, ki mu bodo številni nasedli".

Spomnimo, da je januarja slovensko javnost pretresla novica, ko je Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje sporočilo, da je komedija Profesionalci espe, ki jo je Kobal prijavil celo na natečaj za izvirno slovensko komedijo, v resnici prevod italijanskega dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja

Po prvotnem molku je Kobal nato le spregovoril za javnost in se opravičeval, da v stiski naredil največjo neumnost in je pripravljen nositi vse posledice. Kot razlog pa navajal 'hudo osebno stisko' in izrazil tudi obžalovanje, da je 'prizadel odlično ekipo celjske predstave z Jašo Jamnikom na čelu'. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (622)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo?lovek
05. 02. 2019 10.45
+17
Mislim, da je ta pogrom mnogo pretiran. Povzročili boste vsi skupaj kakšno novo tragično zgodbo, kot ste jo tudi s profesorjem leta nazaj in potem boste vsi molčali. Kaj je namen tega? Se vi zvedate koliko bistveno hujših težav je v tej državi, kot neki kvazi umetniki, ki so si s prevaro prislužili par tisokčakov? V tej državi je množica tako naivna, da je groza in strah, novinarji pa kot mrhovinarji. Še vedno ostajamo država v kateri suneš 5 gramski sladkorček in največji kriminalec, suneš tovarno sladkorja, imaš prijatelje na samem vrhu oblasti. Zamislite se malo, če je ves ta gnev, ki ga izlivate na tega modela vreden, medtem ko se vam resne težave države prikriva. Toliko o novinarstvu.
Anticripstoned
05. 02. 2019 09.30
-9
Boris drži se. Mi smo s tabo...Toži jih do zadnjega centa
Castrum
05. 02. 2019 09.35
+9
Doctore111
05. 02. 2019 09.41
+5
SenecaLucius
05. 02. 2019 09.56
+0
po moje je anticripstoned sodnik na višjem ali vrhovnem sodišču..rdeče, ki te ljubim rdeče...
janmar1234
06. 02. 2019 21.10
+3
Kar je sejal, to zdaj žanje....je navaden gostilniški zabavljač
anakondabox
05. 02. 2019 09.27
-1
Gospa Desa Muck, ni pravna oseba, da bi gospoda Kobala obtoževala in operirala z neumestnimi izrazi. Mediji so se zagotovo strinjali z ga. Deso, da objavi satirični komentar v Objektivu. Eno je satira, drugo pa žaljivost in linč. Med obema je bistvena razlika, kar bi spoštovana Desa Muck, kot literarna ustvarjalka in kulturnica, morala vedeti. #etika
Doctore111
05. 02. 2019 09.42
+7
On ni gospod, on je tovariš, ki še vedno misli da je v gmajni
SenecaLucius
05. 02. 2019 09.57
+4
anakondabox, torej bi morali vsi avtorji, ki se mučijo z originalnimi deli Kobala podpreti?
anakondabox
07. 02. 2019 16.10
+2
Niste me razumeli. Obsojam plagiatorstvo in prisvojitev premoženja za to ničvredno dejanje. Hkrati pa obsojam tudi linč in sovražni govor obeh literarnih ustvarjalk ga. Dese Muck in ga.Svetlane Makarovič. Ta sovražni govor, pa nihče ne briše, ker je ga. Makarovič eminentna literatka in si zato dovoli v medijih vse : citiram (približno): 'treba ga je v školjko zabrisat in za njim vodo potegnit' ali 'barabe se vračajo kot herpes.' Tak linč se mi ne zdi človeka vredno dejanje. #etika
masni
05. 02. 2019 09.23
-4
Borisa za kulturnega ministra,kako lepo ga bo gledati v parlamentu, ko bo rjovel proti desnici.
tamiflu
05. 02. 2019 09.11
+15
ko bodo še političnega plagiatorja vrgli iz politike bo pa država dobila smisel..
SenecaLucius
05. 02. 2019 09.14
+9
Če se prepove delovanje v politiki vsem bivšim komunistom in njihovim simpatizerjem smo naredili praktično vse! Daleč najbolj skorumpirani sta ravno SD in SDS, kjer zgoraj omenjeni predstavljajo veliko večino članstva!
flamengo
05. 02. 2019 09.08
+6
tamiflu
05. 02. 2019 08.59
+8
če bi še našega najvidnejšega in največjega plagiatorja vrgli iz stranke in politike,bi pa verjel v džavo in njeno poštenje
nnanna
05. 02. 2019 09.06
+4
IS58
05. 02. 2019 08.54
+18
Nehajte sedaj pisati o g. Kobalu, da ne boste v kratkem pisali o najhujšem. Človek je naredil veliko napako, se opravičil in tudi dejal ,če opravičilo ne zaleže bo tudi razumel. Sedaj ga pa pustite pri miru!!! Imamo pri nas ljudi , ki so naredili še mnogo večje napake, pa lepo živijo, pa ne zagovarjam g. Kobala, niti ga osebno ne poznam.
Doctore111
05. 02. 2019 09.45
+4
in jih mora dobiti po prstih, Če bi bil to nekdo iz desnice bi cela leva slovenska mašinerija rohnela proti njemu.
aristotel
05. 02. 2019 08.49
+13
od junaka do b....a dokaz kako nisko človek lahko pade a nikoli ne bom razumel kaj je pri tem razmišljal moral je vedeti da bo to prišlo ven in da bo razkrito in si je sam sebi zadal dokončni udarec le kaj mu je to treba bilo točno je vedel v kaj se spušča in kakšne bodo posledice !
Nadzornik
05. 02. 2019 10.18
+0
Posledice? Bodi brez skrbi, bil je prepričan da jih ne bo. Saj se pa ja tako dela na strani katere je tudi sam. Edino tega ni vedel, da lahko volk tudi volka napade če gre za maščevanje ali obstanek. Tu se vidi da ni glih s svojo bučo razmišljal. Zato pa; "razmišljajte s svojo glavo."
Viejo cabron
05. 02. 2019 08.31
-8
Kobal mi je bil všeč, te Dese pa nisem nikoli maral, ker mi organsko debele ženske ne "ležijo" in pika!
SenecaLucius
05. 02. 2019 09.16
+16
Ti si velik intelektualec! Priti do spoznanja, da je zunanji videz človeka najpomembnejši ni dano vsakemu! Bravo! 😇
Doctore111
05. 02. 2019 09.44
+8
ta debeli Kobal pa ti je všeč verjetno. Je to slinasti povžek
24 cenzur
05. 02. 2019 08.18
-9
Za Deso je pi... neprimerna beseda, v istem članku pa uporabi vulgaren izraz za iztrebek. Za mene so taki, ki zdaj najbolj udrihajo in ne izbirajo besed, slabši od Kobala. Saj zdaj vsi vemo kaj se je zgodilo, ni treba zdaj zlivati gnoja do onemoglosti. Mogoče je pa to dobra samopromocija. In ja, mene Desa ni nikoli nasmejala, žal. Od Svetlane pa tudi nisem nič dobrega zaznal. Tako da..... pametni stanovski kolegi so v tem trenutku raje tiho.
andisej1
05. 02. 2019 08.55
+7
Lepo napisano, veliko neprimernih besed je med temi kulturniki
Castrum
05. 02. 2019 07.57
+32
Skoraj bi se šel staviti, da bo Kobal tožil Šentjakobsko gledališče zaradi odpovedi.
andisej1
05. 02. 2019 08.56
-2
SenecaLucius
05. 02. 2019 09.18
+3
..in naše rdeče sodstvo mu bo seveda dalo prav! Žalostno!
dule100
05. 02. 2019 07.30
+21
Sedaj bo v ZB afne guncal! V kulturni sekciji!
botkaa
04. 02. 2019 22.57
+13
botkaa
04. 02. 2019 22.57
+18
kaj ga sploh božate odstop tako je prav
Fokus
04. 02. 2019 22.54
+34
Vulgarnost vseh karakterjev, ki jo je vedno uporabljal tako imenovani "gospod", ki to prav zagotovo ni, je ne - spoštovanje obrti. Kakeršnokoli. Dobri rokodelci svoja kvalitetna dela prodajo brez perveznih kletvic.
jakec1575
04. 02. 2019 22.50
+59
Berem komentarje in sem prišel do zaključka. Da je narod usmeril ves gnev nerešene korupcije v kmeta na šahovnici, ker meni, da kralju ne more nič. V Franciji so rumeni jopici po cele tedne na ulici. To ni socializem. ampak doseganje pravicnosti. Razbremenili so davkov petičneže, srednjemu in delavskemu razredu pa nabili takso za gorivo. Pri nas? Pri nas udrihamo po forumih. Ker pa imamo v dometu tudi realno palico za kmeta na sahovnici bomo ves svoj gnev znesli nad njim. Naj crk*** Izdajalec, kmer, komunajzar itd. Odraz napada na manjsega lumpa-plagijatorja kaze, kako resne so tezave v državi. Levim elitam in tudi desnim grešni kozel zelo koristi. Dokler se ljudstvo ukvarja z njim oni lahko kradejo naprej.
kopalisce
04. 02. 2019 22.40
+65
Ok, prepisal. Naj se ga sankcionira. Nekdo je že napisal nekaj podobnega. Če novinarji jutri objavijo listo 100 največjih prevarantov in tatov v gospodarstvu, jih 95 ne bomo poznali... To je bolj žalostno. Ok, človek je plonkal, naj bo s šibo tepen, to pa je to. Če bi novinarji dali 15 % tega truda, ki ga vložite pri Kobalu v odkirivanje lumparij v gospodarstvu, bi mogoče imeli manjše davke.
Mk3200
04. 02. 2019 22.50
+23
Tocno tako, namesto tega ga bojo pa tok cajta po cajtngih vlacil da se bo zaguncal, tko k ravnatelj na mariborski sredni
Simoni?
04. 02. 2019 22.38
+22
Alora, ne prideš več ksno, Boris! Kot vse kaže, ne prideš nikoli več!
Kollerik
04. 02. 2019 22.35
-15
Ljubitelji & privrženci političnega plagiatorja še kar udrihajo po Kobalu.... Tudi tale sodček masti od Dese glumi svetnico....
SenecaLucius
05. 02. 2019 08.02
+11
Desa je originalna, svoje tekste piše sama in vse njene knjige so vse uspešnice. Za razliko od Kobala je ona pri večini Slovencev zelo priljubljena!