Tujina

Kobejev helikopter zgrešil vrh hriba le za dobrih šest metrov

Los Angeles, 29. 01. 2020 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / D.F.
Komentarji
122

Helikopter košarkarske legende Kobeja Bryanta je pred nesrečo padal s hitrostjo 600 metrov na minuto in ostal v enem kosu, preden je udaril ob teren, so sporočili iz ameriške agencije za varnost v prometu. Vrh hriba naj bi zgrešili le za šest do devet metrov, so pojasnili, in s prstom so pokazali tudi na zvezno upravo za letalski promet, ki ni implementirala njihovih varnostnih priporočil za takšne helikopterje.

Okoliščine helikopterske nesreče, v kateri je umrlo devet ljudi, med njimi tudi košarkarski zvezdnik Kobe Bryant in njegova 13-letna hči Gianna, še vedno ostajajo precej nejasne.

Kot so sporočili iz Ameriške agencije za varnost v prometu (NTSB), je helikopter le za približno šest do devetmetrov zgrešil vrh hriba, ob tem pa so dejali še, da je padal s hitrostjo 600 metrov na minuto (2000 čevljev na minuto oz. 36 kilometrov na uro), kar je precej višja hitrost od običajne pristajalne za helikopter. Nekateri mediji sicer poročajo, da je helikopter padal celo s hitrostjo 1500 metrov na minuto (5000 čevljev na minuto oz. 90 kilometrov na uro).

V teren trčili z veliko hitrostjo

Komunikacijo s kontrolo zračnega prometa so izgubili na višini okrog 700 metrov, pilot pa je dejal, da se vzpenja, da bi se izognil plasti oblakov, poroča CNN. Ta, zadnji kontakt s kontrolo so zaznali ob 9.45 po lokalnem času, prvi klici na urgentno številko pa so prišli le dve minuti pozneje, je povedal šerif losangeleškega okrožja Alex Villanueva.

Kot je povedala Jennifer Homendy iz NTSB, je helikopter po vzpenjanju začel padati naprej levo. Padanje naj bi trajalo 12 sekund.

Helikopter je pred nesrečo padal s hitrostjo več kot 600 metrov na minuto in ostal v enem kosu, preden je udaril ob teren.
Helikopter je pred nesrečo padal s hitrostjo več kot 600 metrov na minuto in ostal v enem kosu, preden je udaril ob teren. FOTO: AP

V teren so trčili z veliko hitrostjo, ali bi lahko pilot izgubljanje višine še popravil, pa bodo morali še ugotoviti. Kot je dodala, ni šlo za običajno spuščanje za tak helikopter, saj je bila hitrost neobičajno velika. "Ni šlo za običajno hitrost pri pristajanju," je pojasnila. Tudi hitrost, ki jo je bilo mogoče razbrati iz transponderja, kaže, da je helikopter v zadnjih trenutkih letel s hitrostjo 161 vozlov (300 kilometrov na uro). Ta hitrost je tudi večja od maksimalne za helikopter v normalnih režimih letenja in hitrost, pri kateri se lahko začnejo pojavljati poškodbe na helikopterju, ki lahko posledično tudi razpade (Vne). Vne za model helikopterja Sikorsky S76 je 155 vozlov, kar je približno 287 kilometrov na uro.

Deli helikopterja so bili raztreseni na območju dolžine dobrih 150 metrov. Medtem ko je NTSB v torek nadaljevala pobiranje razbitin na težko dostopnem terenu, so preiskovalci že začeli preiskavo vzrokov nesreče, pridružil pa se jim je tudi FBI. V torek so tudi sporočili, da so našli vseh devet trupel.

Kot je razložila Homendyjeva, bodo v desetih dneh izdali predhodno poročilo, ki ne bo vsebovalo končnih ugotovitev, izsledkov, analiz ali priporočil, ampak samo informacije o dejstvih. "V približno 12 do 18 mesecih upamo, da bomo imeli končno poročilo z vsemi ugotovitvami, priporočili in najverjetnejšim vzrokom za nesrečo. V tem času, upajmo, da bomo že lahko izdali nujna varnostna priporočila, ki bi lahko preprečila podobne nesreče v prihodnje," je povedala v izjavi za medije.

Zvezna uprava za letalski promet ni implementirala varnostnih priporočil

V zvezi z varnostnimi priporočili je Homendyjeva dejala, da helikopter ni bil opremljen s sistemom za opozarjanje trka s terenom, ki pilota opozori, če se približa terenu, in izpostavila, da Ameriška zvezna uprava za letalski promet (FAA) v preteklosti ni implementirala dveh njihovih priporočil.

Deli helikopterja so bili raztreseni na območju dolžine dobrih 150 metrov.
Deli helikopterja so bili raztreseni na območju dolžine dobrih 150 metrov. FOTO: AP

Leta 2004 je NTSB, po nesreči podobnega helikopterja v Teksasu, v kateri je umrlo deset ljudi, izdala prav priporočilo, da so vsi obstoječi in na novo registrirani helikopterji v ZDA z vsaj šestimi sedeži opremljeni s sistemom za opozarjanje trka s terenom. "Tega priporočila FAA ni implementirala. Leta 2014 smo to označili kot nesprejemljivo," je pojasnila Homendyjeva.

Poleg tega FAA ni implementirala niti priporočila, ki ga je NTSB izdal po nesreči leta 2005 v Baltskem morju, po katerem naj bi bili vsi podobni helikopterji opremljeni s črnima skrinjicama za zapisovanje podatkov o letu in snemanje zvoka.

Osrednja točka preiskave je vreme

Legendarni košarkar Kobe Bryant je umrl v nedeljo v helikopterski nesreči. Namenjen je bil na tekmo svojega kluba Mamba Sports Academy, na kateri bi igrala tudi njegova 13-letna hči, ki je bila z njim na krovu. V nesreči je poleg njiju umrlo še sedem ljudi.
Legendarni košarkar Kobe Bryant je umrl v nedeljo v helikopterski nesreči. Namenjen je bil na tekmo svojega kluba Mamba Sports Academy, na kateri bi igrala tudi njegova 13-letna hči, ki je bila z njim na krovu. V nesreči je poleg njiju umrlo še sedem ljudi. FOTO: Profimedia
V nesreči je poleg Bryanta in njegove hčerke Gianne umrlo še sedem ljudi: 56-letni bejzbolski trener John Altobelli z ženo Keri in hčerko Alysso, košarkarska trenerka deklic Katarina Foley, mlada košarkarica Payton in njena mama Sarah Chester ter pilot Ara Zobayan.

Že kmalu po nesreči so preiskovalci sporočili, da bo vreme ena od osrednjih točk, na katere se bodo osredotočili, saj so bile vremenske razmere v Los Angelesu med nesrečo izjemno slabe. Zaradi goste megle je losangeleška policija prizemljila vse helikopterje.

Meteorolog Michael Guy je povedal, da so bile razmere za letenje izjemno slabe: "Relativna vlažnost je bila 100-odstotna, kar pomeni, da je bil zrak kot juha." Poleg megle je v Los Angelesu zrak močno onesnažen tudi zaradi divjanja gozdnih požarov.

Podatki o letu kažejo, da se je helikopter s prvimi težavami zaradi vremena soočil, ko so leteli nad losangeleškim živalskim vrtom. Območje so obkrožili najmanj šestkrat pri zelo nizki višini, okoli 270 metrov nad terenom, kar verjetno pomeni, da so čakali na izboljšanje razmer.

Pilot je s kontrolnim centrom na letališču Burbank stopil v stik okoli 9.30 zjutraj po lokalnem času. Helikopter je obrnil proti severu, pozneje pa proti zahodu. Okoli 9.40 so se znašli v še gostejši megli, zato so zavili proti jugu. To je bila kritična poteza, saj so zavili proti hribovitemu predelu.

Leteli pod posebnimi pogoji

Objavljeni posnetki s ključnimi podatki za helikopter Sikorsky S-76B, kažejo, da je posadka helikopterja letela pod posebnimi pogoji VFR (letenje pod vizualnimi pogoji), po katerih mora pilot med letom vedno držati 1500 metrov horizontalne in 300 metrov vertikalne separacije od oblakov. Pod 300 metri je v primeru posebnih pogojev, ki jih ob najavi leta sprejme kontrola zračnega prometa, možna tudi manjša oddaljenost.

Helikopter ni bil opremljen s sistemom za opozarjanje trka s terenom, ki pilota opozori, če se približa terenu.
Helikopter ni bil opremljen s sistemom za opozarjanje trka s terenom, ki pilota opozori, če se približa terenu. FOTO: AP

Ti posebni pogoji pravijo, da lahko potrdijo načrt poleta, tudi če ti niso primerni za VFR-letenje. V tem primeru to pomeni, da niso leteli s pomočjo letalskih instrumentov na krovu, vodenjem kontrolorja ali instrumentov za določanje lokacije na tleh.

Kontrolor jih je opozoril, da so zunaj kontroliranega zračnega prostora, ki ga je nadzoroval, saj je imel letalo, ki je bilo v proceduri neuspelega prileta. Helikopter je tako moral čakati na pristanek letala, nato pa je nadaljeval let pod pogoji posebnega VFR in sledil avtocestam. Pilot je nato potrdil, da je še vedno v pogojih vizualnega letenja in sledil drugi avtocesti. Kontrolor ga je nato obvestil, da je prenizko, da bi ga lahko videl na radarju, kmalu po zadnji komunikaciji pa je helikopter strmoglavil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
03. 02. 2020 08.19
To je pa moralo biti fejst dobrih 6 metrov, ker na sliki ni ravno videti tako.
NovodobnoSuženstvo
30. 01. 2020 07.21
+0
na LiveLeaku si poglejte kako slabo vreme je res bilo!
ales alless
30. 01. 2020 16.05
boxs
29. 01. 2020 18.35
+3
Skoda pac ,,, ce en centimeter ze usodno lahko
ValterUdovernik
29. 01. 2020 18.12
+28
Cakte mau, ce je vrh hriba zgresil za 6 metrov, v kaj se je pa pol zaletu? V zrak? Zame je tak zapis primer funkcionalne nepismenosti.
MetaL
29. 01. 2020 18.06
+7
Lahko bi malo bolj preverili imena...ni umrla Katarina Foley ampak Christina Mauser...mož, ki je ostal sam s 3 majhnimi otroci je že govoril v javnosti
aloalo
29. 01. 2020 17.37
+15
Pa kakšne to pišete, zgrešiv vrh za par metrov..pakj mu to pomaga.
BUONcaffee
29. 01. 2020 17.16
-1
Bogataši imajo radi tudi dober in hiter helikopter, pa adrenalinske vožnje z njim. A napake stanejo življenja.
Župnik
29. 01. 2020 17.06
+22
Če poznaš teren, pa veš da je megla, pa si že peljal tu okoli pa ne vidis niti prsta pred samo, zakaj se ni dvignil 100m več kot pa tam meri najvišji vrh? To pomeni če je najvišji vrh gore na tej poti 900m greš pa na 1000m in si varen.
BUONcaffee
29. 01. 2020 17.14
+3
Po mojem ni prvič vozil tako. A mala napaka se sprevrže v tragedijo.
Sv3d3r
29. 01. 2020 18.13
+12
@Buon - to kar pravis nam je bolj ali manj vsem jasno... župnik ti govori o preventivi
0OO7
03. 02. 2020 08.22
Mogoče pa na 1000m že letijo manjša letala pa tja ni smel...
BUONcaffee
29. 01. 2020 17.00
+2
Dajte no malo imeti spoštovanja do zvezdnika.
Koronavirusovec
29. 01. 2020 16.28
+16
kako malo manjka da si uničiš življenje, jaz sem zaradi par milimetrov narobnega koraka na stopnice, spodrsnil, se zlomil in ostal brez športnega življenja....
DAEMONIUM
29. 01. 2020 15.59
+20
Teh zadnjih 12 sec je moralo biti groznih, ko se kako cutis padanje in cakas in cakas...vsi milioni niso naenkrat cisto nic vredni
Supervillain
29. 01. 2020 15.44
+3
Nespodobno in pretirana uporaba helikopterja nad zmožnostmi je razlog za to nesrečo.Lp
kesmag
29. 01. 2020 15.22
+25
kje so zdaj zeleni.. privat helikopterji so povsem nepotrebni.. čisto onesnaževanje zraka
0OO7
03. 02. 2020 08.23
BUONcaffee
29. 01. 2020 15.20
-33
Če bi delal nebi imel časa za neumnosti.
Kloven
29. 01. 2020 15.06
+22
Ta mesc ga helikopterji na polno serjejo
big brother
29. 01. 2020 15.05
+14
Nevem, men je tole vse bolj in bolj sumljivo
kesmag
29. 01. 2020 15.19
-8
skrivajo trk z nezemljani.. na pogorišču so videli nasine znanstvenike
Koronavirusovec
29. 01. 2020 16.30
+8
po tvoje bi pilot ki je dobro plačan se šel ubit zato da bi miljonom ljudi po svetu in Kobejevi družini prinesel nesrečo?
upornik19
29. 01. 2020 14.55
-46
SAM ŽENA OD KOBIJA JE DOBRA MILFA ČAKAM V VRSTI !!
Vapo
29. 01. 2020 15.00
-14
big brother
29. 01. 2020 15.04
+27
Nimaš ti ne dnara ne dolžine da prideš do epicentra v njej. Brzina pa dolžina nista isti merski enoti, tko da z brzino neboš nadomestil dolžine
BUONcaffee
29. 01. 2020 15.24
-8
Upornik@ Ga bo že nadomestil kak njegov premožen prijatelj. Ti imaš premalo keša, da bi ti dala.
puzikaaa
29. 01. 2020 16.37
+8
Kr čakaj v vrsti da te živega pokopljemo!!
Definbahija
29. 01. 2020 14.54
+26
Tudi če bi samo za pol metra zgresil, bi bil Kobe še vedno mrtev. Počivaj v miru moj idol, kljub temu da ni košarka moja strast.
User1538643
29. 01. 2020 14.50
-7
Sodeč po enem video prispevku na you-tube, je helikopter padal in se vrtel okoli sebe, preden je treščil.
Vapo
29. 01. 2020 15.00
+1
upornik19
29. 01. 2020 14.50
-6