Slovenija

Kobilarna Lipica: čaka jih celovit nadzor veterinarske inšpekcije

Lipica, 04. 04. 2019 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
5

Veterinarska inšpekcija je v zvezi s prijavo glede poškodovanih živalih obiskovala Kobilarno Lipica. Sklenila je izpeljati celovit nadzor kobilarne, ki bi lahko trajal tudi do dva meseca. Veterinarji pa so ob pregledu zaznali še, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji. V kobilarni očitke o nestrokovnem ravnanju s konji zavračajo.

Veterinarska inšpekcija je prijavo prejela v začetku tedna.
Veterinarska inšpekcija je prijavo prejela v začetku tedna. FOTO: Kanal A

"Prišlo je do medsebojnega poškodovanja konj zaradi nepravilnega postopka pri združevanju konj," je pojasnila direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak. Povedala je, da so inšpektorji ob pregledu kopirali določeno dokumentacijo in na podlagi tega ugotovili odgovorno osebo, zoper katero bodo uvedli prekrškovni postopek.

A v Kobilarni Lipica poudarjajo, da je bil postopek združevanja konj v čredo strokovno in časovno ustrezno izveden.

"Ena od prioritet vodstva Kobilarne Lipica je vzpostavitev kakovostnih programov turističnega jahanja. Gre za segment, ki je bil v zadnjih desetih letih zapostavljen. Črede konj za turistično jahanje do zdaj sploh ni bilo. V zadnjih dveh letih smo zato namensko šolali konje in jih zdaj združili v čredo. Postopek združevanja konj v čredo, ki se je izvedel prvič v zadnjih desetih letih, je bil strokovno in časovno ustrezno izveden," so v kobilarni zapisali v odgovoru.

Ob tem so pojasnili, da pri vzpostavljanju črede in hierarhije med konji pride, pričakovano, do telesnega stika med njimi. Zato je bila pri tem zagotovljena prisotnost in nadzor strokovnega osebja, ki je čredo nadziralo in omejevalo intenzivnost telesnega stika med konji, zagotavljajo v kobilarni, kjer jih čudijo tudi navedbe veterinarske inšpekcije glede razlogov za načrtovan celovit nadzor kobilarne.

Veterinarji so namreč ob ponedeljkovem pregledu zaznali še, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji, zato bodo izvedli celovit nadzor. Ta se je dejansko že začel s ponedeljkovim inšpekcijskim pregledom v kobilarni in bo trajal predvidoma mesec in pol do dva meseca, je dodala Bizjakova.

V tem času bodo inšpektorji pregledali, kako se ravna z živalmi in kakšna je posledica tega ravnanja, je dejala. Gre za med 300 in 400 konjev na različnih lokacijah. Po opravljenem celovitem nadzoru bo inšpekcija ugotovitve predstavila v poročilu.

Kobilarna: Vedenje črede je vse dni popolnoma mirnom kar ugotavlja tudi inšpekcija

V kobilarni so nad navedbami inšpektorata začudeni, saj, kot navajajo, je bil nedavno, 19. marca, zaključen redni letni pregled stanja kobilarne, izveden s strani zunanje neodvisne strokovne komisije. "Pregled je vključeval tudi pregled črede in ni zaznal, da bi bili konji v slabem stanju, podal je le priporočilo glede vzreje žrebet letnika 2018," so navedli v kobilarni, kjer je vodstvo za dodatno preveritev in potrditev stanja odredilo dodatni zunanji strokovni nadzor, ki bo izveden s strani Veterinarske zbornice Slovenije.

Glede poškodovanih konj pa so v kobilarni zapisali še, da je bilo v postopku oblikovanja črede udeleženih več konj, ki niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc, razen enega, ki je prejel odrgnine in tri šive. Drugi konj, za katerega inšpekcija navaja, da naj bi bil težje poškodovan, je bila kobila, ki je imela otečen bicljev sklep na zadnji desni nogi, to pa je po navedbah kobilarne stanje, ki ni nujno neposredno povezano s tem dogodkom.

Zaradi otekline je bila ta kobila preventivno nastanjena v boksu, vsi ostali konji pa so bili že naslednji dan ponovno izpuščeni skupaj na skupni pašnik in so vse dneve doslej preživeli skupaj, pri čemer po navedbah kobilarne ni prišlo do nobenih nadaljnjih poškodb. "Vedenje črede je vse dni popolnoma mirno, kar ugotavlja tudi inšpekcija in je znak, da je bila čreda uspešno oblikovana," so zapisali v kobilarni.

Ob tem opozarjajo, da je vsaka poškodba katerega koli od 350 lipicancev za laično oko, še posebej pa za zaposlene, izredno boleča. "Dejstvo je tudi, da zaradi uvajanja novosti pri načinih dela in programih prihaja do nasprotovanj in različnih pogledov, posledično pa tudi do izkoriščanja takih dogodkov za negativno medijsko publiciteto," so še navedli v kobilarni.

Po informacijah direktorice veterinarske inšpekcije Bizjakove je bil sicer nazadnje celovit nadzor kobilarne izveden pred leti, ko je prišlo do več zaporednih poginov konjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
04. 04. 2019 20.29
+0
Že zdavnaj bi ga morali izvest, tale nadzor bi pa sedaj morala opraviti nevtralna institucija, saj je naša vet.uprava vpletena v zadevo, če ne drugače, ker so opustili redni nadzor.
grumf
04. 04. 2019 18.30
+1
lepo bi bilo dodati, da gre za novico siol.net
tedoVV2HCmedo
04. 04. 2019 18.37
+9
Tukaj ne delajo drugega kot ctrl-c & ctrl-v.
igy02
04. 04. 2019 18.11
+14
Javni zavod. Boge živali. Zdravstvo. Javno. Bogi mi.