Slovenija

'Kobile so tako sestradane, da jim žrebeta poginjajo od lakote'

Prestanek, 11. 05. 2023 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo za zaščito konj je na spletu delilo nov primer mučenja živali. Grozljive fotografije sestradanih konj prihajajo iz kraja Prestranek, primer pa naj bi, kot so dejali, reševali dve inšpektorici. Gre za 15 kobil in dva žrebička, ki so v grozljivem stanju. "Kobile so tako sestradane, da jim žrebeta poginjajo od lakote," so zapisali ter pristojne pozvali, naj od besed preidejo k dejanjem. Z dogajanjem na kmetiji so seznanjeni tudi na inšpekciji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so pojasnili, da so odredili ukrepe za zavarovanje zdravja in življenja živali, vse živali so bile oskrbljene s strani veterinarja in so pod stalnim veterinarskim nadzorom in nadzorom inšpekcije.

"Dobili smo pretresljive fotografije sestradanih konj v kraju Prestranek. Kobile so tako sestradane, da jim žrebeta poginjajo od lakote," so na spletu zapisali v Društvu za zaščito konj ter ob tem delili fotografije shiranih živali, in sicer 15 konj in dveh žrebičkov.

Kot so zapisali, naj bi primer reševali dve inšpektorici. "Tako na tiho bi rekla, z nekimi ureditvenimi odločbami, z nekim postopkom, za katerega sploh ne moreš izvedeti, kaj se dogaja,"  so zapisali. Konkretnega rezultata pa, kot so dodali, ni. Zaradi inšpektoric naj bi sicer lastnik živali nabavil "nekaj malega krme". "17 živali pa medtem čaka, da se bo tudi zanje nekaj premaknilo na bolje. A kolikor mi je znano, naj bi ti ljudje bili precej dobro situirani, živali pa registrirane na pokojnega očeta," so še navedli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na pristojne se obračajo z vprašanjem, do kdaj bomo še poslušali o kadrovski podhranjenosti ter o tem, da je treba dati ljudem možnost. "Do kdaj bomo morali Slovenci gledati takšne prizore in do kdaj bodo morale živali umirati tako krute smrti?" Opomnili pa so tudi na primer iz Komna, kjer naj bi bili žrebci privezani za drevesa, brez hrane in vode.

"Dovolj imam vaše kadrovske podhranjenosti, vašega dolgovlačenja in razlaganja, da je takšnih primerov le pet na leto. Šele začetek maja je, pa je že več kot pet takšnih primerov," so poudarili ter za reševanje pomanjkanja kadra predlagali povečanje števila za vpis na veterinarsko fakulteto ter znižanje kriterijev. "Tako boste dobili na leto 200 veterinarjev in ne le 50."

Zahtevajo namreč, da se trpljenje rejnih živali konča. "Dovolj je vaših statistik, spravite se na teren in začnite delat," so še dodali.

Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je dne 20. aprila 2023 prejela prijavo glede zanemarjanja konj na območju Prestranka. Inšpekcijski postopek je bil uveden takoj po prijavi, pregled gospodarstva pa v manj kot 24 ur od prejema obvestila, so zagotovili po pisanju Društva. Njihove prve ugotovitve pa kažejo, da je med 15 konji, ki so na fotografijah, trije v slabem rejnem stanju, ugotovitve uradnega nadzora pa da so pokazale zanemarjanje in pomanjkljivo oskrbo živali.

Odredili so ukrepe za zavarovanje zdravja in življenja živali, vse živali so bile oskrbljene s strani veterinarja in so pod stalnim veterinarskim nadzorom in nadzorom inšpekcije. Upravno inšpekcijski postopek poteka, so dodali pri UVHVVR.

"Za kršitve zakonodaje je vedno odgovorna oseba, v danem primeru lastnik živali," so še povedali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
12. 05. 2023 15.20
+2
Mogoče se vi nevladniki malo vprašajte zakaj se je na tej kmetiji ali ranču to zgodilo!! Mogoče tudi kmetje obupajo, starejši omagajo, mladi ne prevzemajo. Vprašajte se zakaj mladi ne prevzemajo!!! Mogoče lahko preberete zahteve kmetov, ki protestirajo, pa boste dobili kakšno uporabno informacijo. PODPRITE KMETE!!
Perivnik
12. 05. 2023 15.23
+2
Sicer, če pogledam te uboge živali jih je treba čimprej rešiti. Tiste, ki jih ni mogoče pozdraviti in zelo trpijo je treba evtanazirati, tiste, ki jih je mogoče pozdraviti, pa oskrbeti s hrano in zdravili.
tomh
12. 05. 2023 12.58
+4
zakaj se javno ne objavi ime,priimek itd od lastnikov
Perivnik
12. 05. 2023 16.32
-2
tomh - zato, ker ima vsak pravico do zasebnosti in zato, ker ni vse ne črno ne belo. Nevladniki naj podprejo kmete v svojih zahtevah, ne da jim samo solijo pamet. Pa tudi sami inšpektorji ne bodo nič rešili. Kmetom in rejcem je treba pomagati. Ne pa nagajati, kar dela golobova vlada.
zavetnik
12. 05. 2023 12.42
+1
Škoda da teh živali niso pripeljali na kmečki protest, namesto dragih traktorjev ej kmetje kje ste zdaj a vas je kaj sram?
kapljač1
12. 05. 2023 12.31
+1
Ali je možno da je veterina zastraševana na neukrepanje , kot se je Janšev minister širokoustil , kako Janševi znajo " stiskati ja.jca ", še sodnikom ? Sprejeti zakon , da mora veterina ob svojem delu vedno s seboj pripeljati tri priče običajnih državljanov .
kapljač1
12. 05. 2023 12.25
+2
Tako zgleda slovensko kmetovanje ???
kapljač1
12. 05. 2023 12.27
+3
Ni čudno da se slovenski kmet boji nadzora družbe !
Perivnik
12. 05. 2023 16.35
+1
Veš kaj kapljač1 - ko boš prišel na kako kmetijo kaj pomagat, se pa oglasi. Ne, nadzora "nedevovnekov" pa kmetje ne potrebujejo. Vsak kmet, ki živi od zemlje in živali in je zdrav in pri močeh, lepo skrbi za svoje imetje. Če so pa mogoče ostareli, nemočni, bolni, ... pridite nevaldniki pogledat in pomagat. To gori znam tudi jaz obsojat!!! Samo jaz znam in zmorem tudi pomagati!!
Divjajagoda
13. 05. 2023 10.52
Perivnik, če je tako, da so nemočni, bolni, finančno nezmožni, itd. naj se jim živali pač odvzame. Če nisi zmože za neko žival skrbeti, je pač nimaš ali pa si kupiš plišasto. Ko ljudje vidijo, da niso več sposobni, bi morali živali prodat ali oddat, ker ni pošteno da trpijo zaradi nezmožnosti lastnika. Kot se je najbrž zgodilo v tem primeru... Ni denarja za krmo, pač ne moreš imeti živali.
optimistikus
12. 05. 2023 12.11
+6
Edina pravilna rešitev bi bila, v trenutku odvzem živali in jih odpeljati, država in veterinarstvo pa bi moralo imeti azilne centre kjer bi jih oskrbeli in potem prodali naprej vzornim gospodarjem, lastnika pa nemudoma za rešetke, pisanje kazni ne da učinka. Kakšen nadalnji nadzor veterinarjev in inšpekcije, pri takšnem lastniku nimajo živali kaj iskat.
Perivnik
12. 05. 2023 16.48
+0
optimistikus - delno se strinjam s tabo. Je pa potrebno pogledati ozadje. Vsekakor pa tiste živali, ki jih je smotrno tako z gospodarskega kot zdravstvenega vidika še rediti, jih oddati dobremu gospodarju, ostale pa evtanazirati. Nikakor pa nisem za neke "azilne centre", kot ranč Veter napr. ki se ves čas pojavlja na POP TV in v drugih medijih, joka, prosi za pomoč, piše na svoji spletni strani, da kobila Alisa, konj star več kot 20 let, konj s "posebnimi potrebami" potrebuje dodatno veterinarsko oskrbo, da stane cca 6.000 €/letno, ... Nadalje pišejo, da porabijo 8.400 €/letno za zdravila, da porabijo 7.000 €/letno za žagovina za nastiljanje, .... Pišejo, da imajo 18 konj s posebnimi potrebami. To so konji, ki ne bodo nikoli zdravi, to so konji, ki imajo diabetes, konji, ki jim ne delujejo nadledvične žleze in morajo dnevno prejemati visoke količine kortizona, da sploh živijo. KAKŠNO MUČENJE ŽIVALI JE TO!!!! Po drugi strani se pa vprašajmo, kam gredo njihovi z zdravili prepojeni iztrebki in urin. DRAGI MOJI, V PODTALNICO!!! Ljudje, ki imajo te kronične bolezni res uživajo podobna zdravila z enakim učinkom, vendar "gredo" ostanki teh zdravil v kanalizacijo, NE V PODTALNICO!!! Meni se zdi kriminal vzdrževati take živali pri življenju. Gre za hudo mučenje živali in močno NEKONTROLIRANO ONASNEŽEVANJE OKOLJA (gnoj) in PITNE VODE (urin).
amedeo
12. 05. 2023 11.32
+5
Edina možnost bi bila odvzem živali zaradi mučenja...pa seveda vsak dan posebaj napisat novo globo, ki obstajajo za take primere...Jenull jih je dobil preko 100...
Lojze Biber
12. 05. 2023 11.15
+6
Gnus eden. Gnit bi mogu na golem otoku doživljensko. S krampom v roki pa brez hrane.
krpati
12. 05. 2023 10.59
+9
Inšpektorji čakajo na regres...potem pa na drevo....nesposobneži
spermi?
12. 05. 2023 11.04
+5
HasoČevapar
12. 05. 2023 10.59
+17
Nesprejemljivo in nedopustno. Da to delas nedolznim zivalim, za kozlat. Nikakor se ne sme izmuzniti kazni in mora biti taka, da si jo bo dobro dobro zapomnil. Ali dalsa zaporna ali mastna denarna, najbolj fer bi blo pa, da bi ga nekdo mal spustil cez prste.
Divjajagoda
12. 05. 2023 10.56
+9
Inšpektoje nagnat, da opravljajo svoje delo tako, kot ke treba in spremenit zamonodajo, da nebo dopuščala "cincanja" in čakanja, da skrbnok živali uredi razmere. Nimajo kaj čakat! Ko enkrat pride to tako drastičnega zanemarjanja, da so živali v tako slabem stanju kot v tem primeru, bi moral biti TAKOJŠEN ODVZEM, lastniku pa doživljenjska prepoved vzreje katerekoli živali, ne pa da inšpektorji "izrekajo ukrepe" o nakupu krme za živali. Ja če ti mora pa inšpektor povedati, da živali potrebujejo hrano in vodo, potem je s takim človekom nekaj hudo narobe in ni sposoben, da skrbi za druga živa bitja, zato kot pravim, nobene druge priložnosti za take, odvzem in prepoved vzreje plus visoka denarna kazen. Pa take inšpektorje, ki samo gledajo in opozarjajo naj pošljejo kidat hlev in na inšpektorat zaposliti ljudi, ki jim bo dejansko mar za živali, ne le za plače! P. S. Me zanima tudi, če bodo kmetje tudi v tem primeru protestirali ?🤔 Ne mečem vseh v isti koš, ampak veliko ke takij, ko samo vlečejo subvencije, kupujejo si drage avte (raznorazne avdije, da se z njimi kažejo po mestu), ko jim žival zboli, ke pa škoda denarja za veterinarja. Poznam osebno. Vozi se v dragem avtu, ko mu je zbolela žival (krava) je pa rekel, da naj umre, ker je vet predrag. Je treba še kaj dodati?
masai mara
12. 05. 2023 10.48
+15
Pa ti ljudje so zreli za kazenski pregon...grozljivo je videt take prizore. Zakaj si ljudje umišljajo živali če za njihovo vzdrževanje nimajo znanja in sredstev?
masai mara
12. 05. 2023 10.45
+9
Grozljivo kaj ljudje počnejo z živalmi. Skrajni čas je da se sprejme zakon o zaščiti živali. Tisti, ki ima čisto vest ga zakon ne bo motil. Ne vem kaj imajo tukaj inšpektorji za razmišljat. Takojšen odvzem živali bi bil pravilen ukrep.
Kuku456
12. 05. 2023 10.44
+13
To moraš bit pa res en stvor da si sposoben narediti kaj takega
Chocholateaddict
12. 05. 2023 10.44
+10
Slovenska policija bi morala imeti oddelek, ki bi pokrival to področje - seveda bi morali te ljudje imeti tudi nekaj znanja s področja veterine. Prav tako je treba posodobiti trenutno zakonodajo in evidence lovnih, klavnih in domačih živali. Dajat pa neka pooblastila Ljubljanskim veganskem FDVjevem, je bolno. Vsak, ki ima 5 minut časa ne more imet pristojnosti za vse po spisku. Seveda lahko kršitev opazi (vidi na pašniku) in zadevo poslika in obvesti pristojni organ.
Nidani
12. 05. 2023 10.39
+8
Lastnik na traktorju pred parlamentom?
Watch-ManForever
12. 05. 2023 10.44
+1
🤣🤣🤣🤣sej unga kmeta je že prejšna vlada nadlegoval tako da nevem zakaj so sedaj oni krivi saj imaš kmete tudi leve sredine desne.
Foxn.ca
12. 05. 2023 10.26
+4
Dajmo spet opevati krutosti od človeka....gospodarja....lastnika....napol mrtvih živali.....brez hrane in vode.! Pobijte krute gospodarje.! Dokler bodo ne bodo viseli na zidu z glavo navzdol, brez hrane in vode.!.. bo tako kot je zdaj.!
jank
12. 05. 2023 10.25
+5
Ljudje v ožjih okoljih prvi opazijo nepravilnosti pri ravnanju z živalmi. In prav je, da imajo možnost, da opozarijo inšpekcijo o nepravilnosti. Od slednjih ni mogoče pričakovati, da bodo pravočasno zaznali vse deviacije. Ja, kdo se boji aktivistov? Samo tisti, ki neustrezno ravnajo z živalmi. A je to narobe???
Blue Dream
12. 05. 2023 10.27
+2
seveda to je dolžnost vsakega. če tega ne storijo so sokrivi
Belabreza
12. 05. 2023 10.23
+4
Dajmo kmetje na vaše oh in sploh traktorje, živali vam pa žive gnijejo po hlevih. In to naj bi zagovarjala kmeta medved in žveglič. Fuj, sramota kaj se pres...va po Ljubljani na mogočnih traktorjih, ki so jih dobili na naš račun. Naše meso prodajajo v tujino, potem pa naj jim še povečajo subvencije. SRAMOTA, da vas ni sram! 🤮🤮🤮😬
snupy1
12. 05. 2023 10.13
+7
V nekem članku sem prebral, da živali bežijo pred ljudmi. Zakaj že?