Slovenija

Koče zapirajo vrata, preverite, katere so odprte in kje so bivaki

Ljubljana, 25. 10. 2018 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
4

Planinske koče so zadovoljne z letošnjim obiskom gora, saj je bila sezona malce boljša od uspešnega povprečja zadnjih let. Najbolj so bile obiskovane visokogorske planinske koče, malo manj koče v sredogorju in nižjih predelih. Prav tako se zapira večina visokogorskih koč.

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) so na podlagi ocene uspešnosti obratovanja planinskih koč na osnovi vprašalnika primerjali sezone zadnjih pet let glede na število gostov, nočitev in prometa. Kot so sporočili na PZS, je "letošnja sezona bila za planinske koče približno pet odstotkov boljša od petletnega povprečja. Dobra je bila predvsem za visokogorske koče, kjer beležijo v povprečju desetodstotno boljšo sezono od petletnega povprečja. Temu je botrovalo nadpovprečno stabilno in sončno vreme in še vedno porast tujih obiskovalcev v visokogorju. Največji obisk, a s tem tudi že pritisk, je predvsem na planinskih kočah v širši okolici Triglava."

Prenova doma na Kredarici
Prenova doma na Kredarici FOTO: POP TV

Podatki PZS tako kažejo, da se število obiskov koč v sredogorju in nižje drži nekje na petletnem povprečju, a je bil porast obiska v visokogorju tako velik, da je bil zato obisk poleti slabši od večletnega povprečja. Povečuje se tudi obisk tujcev na Slovenski planinski poti, so zapisali pri PZS. Pomanjkanje kadra in preobremenjenost infrastrukture tako pesti številne koče in kot je strnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar: "Letos so se planinska društva srečevala s problematiko pomanjkanja kakovostnega kadra, ki bi bil pripravljen delati v kočah, in hkrati s pogostim menjavanjem osebja. Močan porast prihoda turistov v Slovenijo je povzročil splošno pomanjkanje kadra v gostinsko-nastanitvenih objektih, kar se je še potenciralo v planinskih kočah, kjer so delovni pogoji drugačni in težji."

Koče zapirajo vrata

Visokogorske koče v Julijskih Alpah so večinoma že zaprle vrata, tako da se tisti, ki nujno potrebujejo prenočišče, če jih je zajelo neurje ali prehitela noč, lahko zatečejo v številne zimske sobe in bivake, ki so odprti celo leto. Seznam zatočišč in bivakov si lahko ogledate s klikom na zemljevid.

Seznam koč in bivakov.
Seznam koč in bivakov. FOTO: PZS

 

Iz PZS so tako sporočili, da "planinci lahko na zasilno oskrbo računajo še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter na možnost zatočišča v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih. Stalno odprti tudi jeseni in pozimi ostajajo Blejska koča na Lipanci, Erjavčeva koča na Vršiču in Planinski dom Tamar v Julijcih, Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah in Valvasorjev dom pod Stolom v Karavankah ter številne nižje ležeče koče, medtem ko so preostale prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncu tedna in praznikih."

V gorah
V gorah FOTO: Planinska zveza Slovenije

Za konec pa je alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi vsem obiskovalcem gora v zimskem času podali opozorilo, da "le nekaj centimetrov snega ne samo, da pokrajino popolnoma spremeni, ampak zahteva še dodatno tehnično opremo (cepin, dereze) in dobršno mero znanja in izkušenj za hojo v zimskih razmerah. Zaradi povečane vlage so planinske poti mokre in hoja po takšni poti je lahko otežena in zahteva pozornost planinca. Dokaj pogosta spremljevalka naših gora v jesenskem času je megla. Če se na poti izgubite ali zaradi goste megle ne znate nadaljevati poti, ostanite mirni. Ne tavajte brezglavo, saj lahko zaradi slabe vidljivosti zdrsnete na mokrem pobočju. Če ne vidite rešitve oz. ste poškodovani, pokličite na številko 112."

Gore in hribi
Gore in hribi FOTO: Matjaž Šerkezi

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

putinj
26. 10. 2018 08.52
+0
mi k pridemo gor na kredarco si prvo zvijemo nekaj jointov lepo pokadimo na sonci potem na vrh popijemo par piv nato pa spat. Saj smo Ljubljanska elita ne ;)
oježeš
25. 10. 2018 15.26
+8
Mene ne zanima toliko statistika obiska v gorah, ampak recimo skupen strošek reševalnih akcij v gorah. Kolikšen je bil ta,, kolikšen je bil večji od lanske sezone, kakšni bodo ukrepi vnaprej. V tujini je to urejeno, pri nas reševalci še vedno zastonj ponujajo svoja življenja za reševanje v večini neodgovornih ljudi, ki bezlajo brez pameti v gore in se obnašajo kot bi bili na morju na plaži. Vsakemu se lahko pripeti nesreča, ampak, nekateri jo prav prosijo potem pa gre denar iz skupne malhe, saj v glavnem pri nas ni zavarovanj za slučaj poškodbe v gorah. Tudi to bo treba prej ali slej rešiti, saj sam današnji sistem reševanja prav vabi neodgovorne ljudi v gore s predpostavko, da jih reševanje ne bo nič stalo, pa naj stane reševalce ali helikopter kolikor že hoče. Zakaj se v Sloveniji v vseh panogah tako zelo otepamo in bojimo uvesti osebno odgovornost tako do dela, kot do sami sebe?
Boško1980
25. 10. 2018 15.55
+2
Infraping
25. 10. 2018 14.49
-13
Palčeki pa še kr rinejo v gore.