Slovenija

Kodeks vedenja za tuje delavce

Ljubljana, 10. 11. 2008 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Delavce Vegrada je na gradbišču pričakalo šokantno sporočilo vodstva, namenjeno predvsem tistim, ki so prišli iz BiH. Opozorili so jih, da v Sloveniji veljajo zakoni, ki so na višjem nivoju.SORODNI ČLANKI

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ratsum
16. 11. 2008 10.35
24 ur zaščitnik barab, tajkonov, izbrisanih in južnjakov.
Buena Vita
11. 11. 2008 15.23
rokke kaj če si reven lahko čšiješ in serješ po ulici,to počnejo v Indiji,pri nas,ne nikjer si tega ne želimo
Buena Vita
11. 11. 2008 15.21
klasik to se močno strinjam glede tega kaj vse si ljudje dovolijo,bi globe še kako bile v pomoč
Uporabnik113189
11. 11. 2008 11.24
Mogoče se zdi komu takšen kodeks žaljiv ali rasističen. V resnic ni prav nič posebnega. So namreč države na primer v Aziji, kjer se kajenje na javnih mestih ostro kaznuje. Odmetavanje cigaretnih ogorkov ali pljuvanje pa še posebej. Tudi nekateri \"pravoverni\" slovenci so te kazni doživeli in jih krepko plačali. Tako, da se meni osebno takšno opozorilo zdi primerno, nikakor pa ne bi smelo izgledati kot rasistična ali nacionalistična literatura temveč nek higienski minimum kulture in obnašanja. Še bolje pa bi bilo, v kolikor bi to takšno neprimerno obnašanje ohladili s kakšno globo..Potem bi bila takšna obvestila nepotrebna. Marsigdo pa bi se kaj hitro naučil primernega obnašanja na ulici..
Ro-Zy-YoZi
11. 11. 2008 11.04
Problematični smo lahko vsi, jke pa res da obstaja velika tazlika med naččinom porblematike ki jo izpostavljate. Če ste pozorno poslušali članek pač uriniranje po parkiriščih in gradbiščih v samemu centra mesta pač ni dopustno....Govoroa v prispevku je bilo izključno o gradbišču sredi ljubljane, kjer je Vegrad namestil v kontejnersko naselje tuje delavce. Verjemite da ni pomembno od kod delavec prihaja in večina njih dobesedno \"crkuje\" za tite male pare in temu primerni socialni skupini tudi pripadajo. To pa pomeni da se na vsakih toliko in toliko socialno šibkih in drugače vzgojenih najde tudi peščica tistih, ki jim je pač scanje po parkingu nekaj povsem normalnega. Zato ne odobravam delitev na bosance čefurje romune slovence neslovence ampak na take ki imajo vrednote in standarde postavljene, drugi se pač tega morajo priučiti. Žal je tudi res da na gradbiščih kulturni nivo ni pač takšen kot bi ga kdo morda pričakoval pač je daleč od tega ker tam delajo različni ljudje iz različnih kulturnih območij in takšno interno popozorilo ni nič hudega, in v skladu z načinom komuniciranja ki vladajo v tej specifični branži.
sdspecy
11. 11. 2008 10.36
Imamo v naši firmi zadnje čase tudi romune, ki res niso najbolj \"kulturno\" ljudstvo, pa vendar ni večjih težav. Bistveno več jih je bilo z npr. velenjskimi \"domačini\" (beri: bivšimi jugoviči). Problematika je v osnovi zaradi različnih kultur, v vodstvih naših podjetij in s tem v masovnem uvozu delovne sile! Ampak, druge rešitve, kot v že omenjeni \"osebnostni rasti\", ni! Te pa verjetno najnižje plačani delavci ne bodo nikoli doživeli. lp
4evercvicek
11. 11. 2008 09.00
ali kodeks velja tudi za slovenca z pedigrejem ali resnično mislite da so edino delavci iz BiH tisti katere je potrebno obravnavati kot problem? tovarna \"me prav zanima če bi v avstriji govorili hrvaško v sloveniji pa se tudi po dvajsetih letih še niso naučili jezika\" ...enega hrvata ne poznam v sloveniji da se ni ali ne želi naučiti slovenskega jezika a poznam jih mnogo...za take izjave se je potrebno obrniti na druge nacije. poz
brez_faksa
11. 11. 2008 08.51
Sicer se mi tajni kodeks ne zdi v redu. Moral bi biti javen z dodatki: - ne preklinjaj in ne psuj ljudi po cesti, ko te opomnijo na brezobraznost (ker veš da ne boš dobil bokse v faco, kot bi jo v BiH, lahko pa popravimo in jo boš!) - ne serji po cestah z tovornjakom, spoštuj prometna pravila - ne prerivaj se, ne vrivaj se v vrste, ne hodi po nogah, ne svinjaj s svojo delavsko obleko vse naokoli - redno se tuširaj preden greš na javen prostor pa še kaj bi se našlo.
tovarišinajuriš
11. 11. 2008 08.39
Zopet tema,preko katere zafrustriranci izživljajo najnižje strasti.Delal sem na kar nekaj velikih gradbiščih,in edino kaj lahko rečem je,da se za tuje delavce ne briga nihče.Delodajalce zanima le,kako čimbolj izkoristiti siromake v dvanajstih urah.Vzvišenost,osornost,poniževalnost,to je višji slovenski kulturni nivo.Doma bit pa tiho pred jeznorito ženkico.Beda,beda,beda,beda,beda in sramota.Hvala vam lepa za tak\"nivo\".Jara gospoda.
tovarna
11. 11. 2008 08.14
me prav zanima če bi v avstriji govorili hrvaško v sloveniji pa se tudi po dvajsetih letih še niso naučili jezika
sladoledcebula
11. 11. 2008 07.59
lionkingo si že kdaj slisal za poljake litvance romune? ti bi tudi radi delali še ceneje pa pri njih ne bi bilo tolikšne nestrpnosti s strani obojih ker nismo v konfliktu možnosti so ampak vi vedno bosance pa praviš d ani bratsva i jednstva?
kriss714@amis.net
11. 11. 2008 02.01
Lionkingo, ne vem jaz kako vi bosance uvažate, če pa to počnete, se zavedajte, da jih uvažate na slovensko zemljo, kjer velja red in ste \"vi kot uvozniki\" dolžni poskrbeti za spoštovanje tega reda. Res, avstrijski delavci so dražji, pa vendar so pri nas cene nepremičnin enake kot v Avstriji. Kdo pa pobere to razliko? A mogoče \"vi, ki bosance uvažate\" in se dobro spoznate na situacijo in ste v življenju zelo uspešni, ker se greste malo \"gradbeništvo na sivo\", pa na račun slabo plačanih delavcev, ki jim niti ne poveste, da naj ne ščijejo po sosedovih parcelah ? Če bi bil jaz na tvojem mestu, lionkingo, bi bil tiho, da mi ne bi uletela kakšna delovna inšpekcija. Veš, na internetu nisi popolnoma anonimen.
12309
11. 11. 2008 01.47
Bosance uvažamo ker primanjkuje delovne sile ne ker bi fural komunistično bratstvo in jedinstvo sranje, Avstrijec s trikrat višjim standardom pač ne bo delal 12 ur na dan za 600 evrov, četudi bi iskal službo v Sloveniji. Prvič slišim da bi delavci zaposleni na gradbiščih kazili mir v okolici, gredo na posel pridejo ob večerih nazaj spat, čez vikend gredo v Bosno. Praktično se niti ne zaveš da so tam. Tovrstni rasistični izpadi bolj kažejo na neuspešnost v življenju osebe, ki je to spisala skupaj. Se orpavičujem delavcem, če kaj pomaga :o
nikola_r_87@yahoo.com
11. 11. 2008 01.31
+1
Sploh se mi ne zdi problematično to, da se od delavcev zahteva da se obnašajo po nekih pravilih. Zdi se mi dosti bolj problematičen način, na katerem se to pove: Vi ste iz Bosne, vi ste divjaki, mi Janezi, mi kulturni in pametni in ah in oh in sploh. En pogled na te komentarje bo dokazal nasprotno. Tisti, ki se največ derejo da so ponosni, da so Slovenci, so tisti, ki imajo najnižjo kulturo izražanja.
muvimen
11. 11. 2008 01.22
Kaj je zanč italjanski policaj reku slo novinarki ????? Tlele v italiji ne boste snemal, pejte nazaj v slovenijo pa lahko delate kar hočete !!! Na svoji zemlji mi postavljamo pravila, če jih gnila država ne zna.
nikola_r_87@yahoo.com
11. 11. 2008 01.17
-1
Hehe, kodeks obnašanja za delavce iz BIH. Zanimivo, vsak dan na poti do fakultete (ena izmed TF v Mariboru), mi gre na bruhat, ko grem mimo dijakov Srednje Elektro računalniške šole. Pri njih si največji frajer če kadiš in pri tem obilno špukaš po pločniku. Pločnik na koncu zgleda kot da je nekdo tam 20 metrov pobruhal. Poleg tega pa imajo neka neformalna tekmovanja v riganju... Zgleda da hočejo še zvočno ustvariti vtis pri puncah :) Pa ne govorit da so to čefurji, ker niso. Ne bi pa razlagal svojih izkušenj iz dijaškega doma, kjer sem živel. Kultura res \"na nivoju\". Študentje smo večkrat opozarjali, da to kar delajo je grdo, ampak nobenemu ni palo na pamet, da bi pisal nekaj v stilu: Dragi dijaki, ker ste vi v bližini okolja, ki je na višjem kulturnem nivoju... Pač delavci so delavci, vem, da znajo marsikaj slabega ustvarit. Meni tudi ni všeč njihovo obnašanje, ampak, te težave se rešujejo na drugačen način - da jim ponudijo priložnosti za osebnostno rast, za to pa ni časa, ker pač delajo 12 ur na dan. Delavci mogoče niso tak izobraženi in prefinjeni, ampak da taki dopis napišeš... Očitno nekdo še ima komplekse, ki so ostali z davnih časov (Bečki konjušari itd.) Najbolj pa na živce mi grejo osebe tipa kriss714. Zato kriss714, če se počutiš nesiguren v sebi, ne boš svojih težav rešil s tem da ponižuješ ostale. S tem samo ustvarjaš zelo grdo podobo sebe...
bnam 2707
11. 11. 2008 01.05
Vsekakor so tu čisti dokazi,kako \"visok \"kulturni nivo imamo v Sloveniji.
kriss714@amis.net
11. 11. 2008 01.01
Bnam, kodekse etike in vedenja imajo tudi marsikateri cenjeni poklici in združbe, pa če začneva kar s poslanci. In nihče od intelektualcev se no bi počutil užaljenega, če bi v kodeksu pisalo, da se po sosedovem vrtu ne ščije. Torej, kaj zdaj jugose moti ? Če jim kaj ni všeč, naj se spokajo nazaj domov na njihov posrani balkan. In čas je, da nehamo srati s tem blesavim bratstvo-i-jedinstvom in južnjakom lesti v rit. A vas ni sram, Slovenci?
veteran_91
11. 11. 2008 00.35
Ko sem poslušal predstavnico Vegrada ki je skušala zadevo pomesti pod preprogom z svojim traktatom da je za Vegrad še kako pomemben občutek pripadnosti firmi mi je šlo na kozlanje. Dejstvo je da so ti ljudje prišli k nam iz drugega socialnega in kulturnega okolja. Poplnoma logično bi bilo, če bi se kadrovska služba pripravila na prihod delavcev ki jih potrebuje. V to spada tudi edukacija ljudi o primernem obnašanju v drugi kulturni sredini. To kar pa počenja Vegrad je na robu zdrave pameti. Potrbeben je obiska kar večih inšpektorjev. Ne zaposluj delavcev na tak način, če jim ne moreš nuditi osnovnih pogojev za bivanje. To da so pa leni ne verjamem. V grdbeništvu so skoraj vsa fizična dela normirana. Takoj se da preveriti ali so leni ali ne. Če niso, potem so plače o katerih govorijo dosti prenizke.
bnam 2707
11. 11. 2008 00.30
kriss714:nikoli ne stori drugim tistega,kar sam ne želiš,da storijo tebi!