Slovenija

Kofein, sladkor, barvila, arome ... Zakaj jih otroci še vedno pijejo?

Ljubljana, 18. 10. 2023 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljša pijača je voda, dobra izbira so tudi nesladkani čaji ali z vodo razredčeni 100-odstotni sadni sokovi, poudarjajo strokovnjaki, ki otrokom in mladostnikom odločno odsvetujejo pitje energijskih pijač. Mladi jih za moč in energijo ne potrebujejo, potrebujejo pa uravnoteženo prehrano, redno ukvarjanje s športom ter kakovosten spanec oz. dovolj počitka, poudarjajo. Opažajo pa, da jih otrokom velikokrat ponudijo starši sami, ki se ne zavedajo, kako nevarne so v resnici.

Energijske pijače
Energijske pijače FOTO: iStock

Energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike, je sporočilo akcije s sloganom "Do dobre energije brez energetskih pijač". "Nobenega dobrega razloga ni, da bi otroci in mladostniki pili energijske pijače, a ravno oni so največji porabniki teh pijač, poraba med njimi pa zaskrbljujoče narašča. Tako starši kot mladi se premalo zavedajo tveganj," je ob njenem začetku povedala Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje. 

"Energijske pijače na hitro poživijo uporabnika, dolgoročno pa izjemno slabo vplivajo na njegovo zdravje in energijo za spopadanje z vsakodnevnim stresom in drugimi izzivi."  Prof. Gregor Jurak, Fakulteta za šport

Sveži podatki raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da po energijskih pijačah posega več kot 40 odstotkov mladostnikov. "Energijske pijače pije vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik," je dejala dr. Urška Blaznik. "Ista raziskava kaže, da je le približno petina (19,7 odstotka) mladostnikov vse dni v tednu telesno dejavnih vsaj eno uro na dan skladno s priporočili in da se odstotek redno telesno dejavnih mladostnikov znižuje, slabšajo pa se tudi rezultati na področju spanja mladostnikov. Le nekaj več kot tretjina (38,7 odstotka) 11- in 13-letnikov in približno petina (19,3 odstotka) 15- in 17-letnikov spi med šolskimi dnevi v skladu s priporočili," so dodali na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, dodajajo. 

Sporočilo, ki ga želijo prenesti, je: mladi za moč in energijo ne potrebujejo energetskih pijač, ampak uravnoteženo prehrano, redno ukvarjanje s športom ter kakovosten spanec oz. dovolj počitka. 

Zaskrbljujoči so tudi rezultati ankete, ki jo je med ljubljanskimi osnovnošolci leta 2021 izvedla Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). "Ugotovili smo, da energijske pijače nemalokrat otrokom ponudijo starši sami, misleč, da gre le za eno izmed brezalkoholnih pijač," je povedala Anja Bolha z ZPS. 

"Prav tako je problematično agresivno oglaševanje energijskih pijač. Pojavljajo se kot promotorji športnih dogodkov in sponzorji uspešnih športnikov, kar daje mladostnikom in tudi staršem vtis, da so energijske pijače primerne za uživanje med športno aktivnostjo," je izpostavila. 
"Ne zamenjujmo energijskih pijač s športnimi napitki, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo. Zaradi povečanega znojenja med vadbo in diuretičnega učinka kofeina lahko pride do hude dehidracije, močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice, lahko se sprožijo srčne aritmije," pa je dr. Nina Makuc iz Slovenske antidoping organizacije povedala, zakaj je uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih oz. ob intenzivni vadbi še posebej tvegano.

Kakšna je razlika med energijskimi pijačami in športnimi napitki?

 

"Energijske pijače poleg visoke vsebnosti sladkorja in kofeina praviloma vsebujejo številne zeliščne izvlečke, tavrin, glukoronolakton, l-karnitin, aminokisline, arome in druge substance, ki so za otroke in mladostnike nepotrebne in potencialno škodljive. Za razliko od energijskih pijač športne napitke uvrščamo v kategorijo športne prehrane in predstavljajo predvsem z elektroliti (natrij, kalij, klor, kalcij, itd.) in ogljikovimi hidrati (glukoza, fruktoza, maltodekstrin) obogatene napitke, ki so namenjeni uživanju med vadbo. 

 

V zadnjih letih se na trgu pojavljajo tudi športni napitki, ki vsebujejo druge učinkovine in po sestavi niso podobni 'tradicionalnim' športnim napitkom. Otroci in starši naj bodo zato zelo pozorni, da športni napitki ne vsebujejo stimulansov in dodatkov, ki naj bi povečali zmogljivost in niso primerni za otroke in mladostnike." 

 

(Vir: Olimpijski komite Slovenije    Združenju športnih zvez) 

Prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je pojasnil, zakaj energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače. "Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila ter barvila in arome. Nekatere od teh snovi sicer najdemo tudi v običajni hrani, vendar v veliko manjših količinah in odmerkih, kot jih posameznik zaužije z energijskimi pijačami," je dejal in spomnil, da se zaradi nižje telesne mase pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.

Zanemariti ne smemo niti ogromne količine sladkorja, ki jo zaužijemo z energijskimi pijačami. V pollitrski pločevinki je lahko kar 11 vrečk oziroma 55 gramov sladkorja. 

"Vnos čezmernih količin kofeina, povezan s pitjem energijskih pijač, kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem. Zaradi dodanega sladkorja so slednje povezane tudi s tveganjem za prekomerno telesno maso, nastankom sladkorne bolezni tipa 2 in propadanjem zob. Vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic," sta k povedanemu dodala Denis Baš, dr. med. spec. ped. iz Sekcije za primarno pediatrijo in prof. dr. Mojca Juričič iz Sekcije za šolsko, študentsko in adolescentno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu. 

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Random tip
18. 10. 2023 21.55
+2
Zaka zaj vas tak hudo briga ka mi pijemo? Ka vam je sfalilo tem za se zgrazat nad nami? Dajte folku mir pa mu pustite da pije, kadi, jemle... ka mu pase. Ne podpiram drog ipd. ampak to ka negdo dela je njegova stvar... ne pa stvar cele slovenije da se zaj vpikuje v energiske.
FIRBCA
18. 10. 2023 20.23
+2
Najboljsa je voda iz pipe in to bodo sedaj onesnazili reklama pa za vodo v plastenkah je enak strup kod vse ostalo. Kje je sedaj zdravstvo zeleni ko nam unicujejo pitno vodo.
Bananistanec
18. 10. 2023 20.20
+2
Kot da je voda iz plastenk zdravju koristna da niti ne omenjam umetnih sladil in reklam ZERO SUGAR
Cryptofag
18. 10. 2023 20.12
+0
Zato ker imajo bedake za starsr
natmat
18. 10. 2023 20.02
+1
Te zdravju škodljive pijače krepko obdavčit...kot cigarete!!
Luka40
18. 10. 2023 19.20
-1
Ni vprašanje zakaj jih pijejo! Glavnom vprašanje je zakaj ministrstvo za zdravje to dovoli v pijačah!! Preprosto KER JIM NI MAR!
mackon08
18. 10. 2023 19.35
+1
Delavec_Slo
18. 10. 2023 18.55
+3
ZAKAJ, ZATO, KER TO PAŠE ZDRAVSTVENEM LOBIJU!!!!!!
gmajna
18. 10. 2023 18.36
+1
Mene rex bul po okusu in vonju spominja na gaziran CALPOL za zbijat otroško vročino😎
MiskoPol
18. 10. 2023 18.30
+5
Nikoli nisem poskusil te packarije. Za žejo pijem vodo iz pipe. Tista iz plastenk se mi upira. Je pa včasih glavni promotor teh packarij bila naša Barbika.
mario7
18. 10. 2023 18.13
+12
Energijske pijače škodijo zdravju. Cepivo za C19 pa ne.
Delavec_Slo
18. 10. 2023 18.55
+2
zasvobodo22
18. 10. 2023 18.08
+11
to res ni noben problem.problem so mrn strupi testi.strupene maske in letala ,ki nas spricajo iz neba to so pravi problemi ne pa cigareti cuker i podobno.
Julijann
18. 10. 2023 17.49
+4
Smo poizkusili v otroštvu vse kar je takrat bilo, ampak, ne vem zakaj mi je bil še najboljši mamin sirup. Več jih je pripravila, pa še plačat mi ni bilo treba zanj.
txoxnxy
18. 10. 2023 17.27
+8
Čista studenčnica in naravna voda na pipi brez filtracije in kemikalij nekaj veljata vsa ostala voda ki pa je tako in drugače pakirana z ali brez dodatkov pa je mrtva voda , tekočina ki vas ubija od znotraj.
zasvobodo22
18. 10. 2023 18.10
+5
to danes skoraj ne obstaja glede da nas posipajo z strupi iz neba zemlja cisti a tudi ne vedno vse
Chrome
18. 10. 2023 17.11
+8
Meni zmaga sedaj ta tanova Prime. Otroci navdušeni nad njo, ampak pol litra je 6€ 😂. Kakšni carji izpadejo s tem v rokah, bogi revež namesto da bi se za ta denar še najedel...
periot22
18. 10. 2023 17.08
+8
Otroci se učijo od staršev!
Uporabnik1921539
18. 10. 2023 17.01
+11
v zivljenju sem poizkusil Red bull enkrat.Kaj tako ogabnega je nemogoce pit.Sladko,cudnega okusa po nicemer...gravz pac.Morda jih pijejo,ker so poceni?Saj niti ne vem koliko stanejo v resnici
Misterious1203
18. 10. 2023 16.45
+10
Postajamo družba presrancev, ki se boji lastnega prdca.. Žalostno. Kje so stari dobri časi.....?
vvvilice
18. 10. 2023 16.35
+2
Saj niso prepovedani.
vvvilice
18. 10. 2023 16.33
+9
A zakaj? Ker so na prodajnih policah. Ljudje vse pokupijo, kar se prodaja.
Mrider24
18. 10. 2023 16.28
+10
Coca Cola ima prav tako kofein in to 13 mg na 100 ml.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.