Slovenija

Angelika Mlinar zaprosila za državljanstvo in postala kandidatka za ministrico

Ljubljana, 09. 12. 2019 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Organi Stranke Alenke Bratušek so odločili, da za novo ministrico za kohezijo in razvoj predlagajo koroško Slovenko Angeliko Mlinar. Po oceni predsednice stranke so poiskali najboljšo možno kandidatko. Minarjeva je minuli teden že vložila tudi vlogo za slovensko državljanstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zdaj je uradno!
    02:28
    Iz 24UR: Zdaj je uradno!
  • Iz SVETA: Morebitna ministrica za kohezijo
    04:31
    Iz SVETA: Morebitna ministrica za kohezijo

Izvršni odbor in svet SAB sta danes odločala o strankinem predlogu za novega ministra ali ministrico na čelu Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Po pričakovanjih je to postala koroška Slovenka Angelika Mlinar, ki je bila tudi strankina vodilna kandidatka na evropskih volitvah.

"SAB bo predsedniku vlade tudi uradno za novo kohezijsko ministrico predlagala Angeliko Mlinar," je na današnji novinarski konferenci naznanila predsednica stranke Alenka Bratušek in dodala, da so po oceni stranke poiskali najboljšo možno kandidatko. Po njenih besedah življenjepis Mlinarjeve govori o tem, da ima v Bruslju veliko izkušenj, veliko povezav. "Prepričani smo, da bo lahko s svojim znanjem naredila ogromno."

Kot smo že poročali, Mlinarjeva že drugi mesec od avstrijskih birokratskih mlinov trudi dobiti zeleno luč za dvojno državljanstvo. Avstrija tovrstni ureditvi ni naklonjena, postopki, kateri bi se lahko zavlekli za več mesecev, pa se lahko zaključijo tudi z negativnim odgovorom. Bratuškova je danes potrdila, da je Mlinarjeva vlogo za slovensko državljanstvo vložila prejšnji teden. "Pričakujemo, da bo to v čim krajšem času rešeno," je dodala. Premier Marjan Šarec potem ne bi smel imeti več ovir za predlaganje Mlinarjeve na čelo kohezijskega resorja.

Bratuškova je tako prepričana, da bi postopke kljub parlamentarnim počitnicam lahko izpeljali do 7. januarja, ko je skrajni rok za imenovanje novega ministra. Od predsednika vlade pa v stranki pričakujejo, da v DZ zagotovi potrebno večino, da bo Mlinarjeva res postala ministrica.

'To je zgodovinski dogodek'

Odločitev stranke pa je pred novinarji komentirala tudi Mlinarjeva in dejala, da ji je osebno v veliko čast, da je postala uradna kandidatka stranke za kohezijsko ministrico. To predstavlja tudi velik korak nasproti narodni skupnosti koroških Slovencev. "To je prvič v zgodovini, da se je to zgodilo, to je nekaj, kar nam daje moč," je poudarila Mlinarjeva. V vasi na Koroškem, od koder prihaja, je to 'štorija' za celo vas: "Vsi se tega veselijo."

Mlinarjeva se je slovenski javnosti opravičila zaradi zapleta z državljanstvom.
Mlinarjeva se je slovenski javnosti opravičila zaradi zapleta z državljanstvom. FOTO: Bobo

Slovenski javnosti pa se je opravičila za zaplet z njenim državljanstvom. "Kot sem povedala tudi na sestanku na stranki, je meni osebno neredno, ampak to ni moja krivda. Zakonodaja v Avstriji je blazno restriktivna, nisem edina, ki se je tega bala storiti."

V SAB so predlagali že tretjega ministra za kohezijski resor. Po odstopu Iztoka Puriča od začetka oktobra Službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko sicer vodi Bratuškova. Pred Puričem je resor vodil Marko Bandelli, ki pa je s položaja moral odstopiti.

Kot že rečeno, je prejšnji teden vložila vlogo za državljanstvo, čeprav od Avstrije še ni dobila dovoljenja za to, da bi lahko imela dvojno državljanstvo. "Tehnično gledano izgleda postopek tako, da sem formalno prosila za dovoljenje, da mi dovolijo, da zaprosim za slovensko državljanstvo." Dodala je, da je že bila na pogovoru tudi na avstrijskem ministrstvu za notranje zadeve. "Vsi v Avstriji vedo, zakaj sem zaprosila za to dovoljenje. Če mi tega ne bi dovolili, bi mi morali odpriznati avstrijsko državljanstvo, to pa je takšen nivo, ki si ga, odkrito rečeno, ne predstavljam."

Prepričana je, da ji Avstrija državljanstva ne bo odvzela. Če bi se to zgodilo, bi bilo to po njeni oceni tudi v nasprotju z zakonodajo EU. Kot primer je navedla, da so nazadnje državljanstvo odvzeli bivšemu borcu skrajne skupine Islamska država. "Še nikoli ni bilo videno, da bi ena država komu odvzela državljanstvo zaradi tega, ker je zaprosil za državljanstvo v drugi državi."

Kar zadeva njene morebitne selitve z Dunaja v Ljubljano v primeru, če postane nova kohezijska ministrica, pa je podčrtala, da "ne moreš biti minister in uradovati z Dunaja".

Šarec: Z imenovanjem ministrice se mudi

Na predlog stranke SAB za imenovanje Mlinarjeve za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo se je že odzval tudi predsednik vlade. Kot je povedal, zaupa presoji Bratuškove. Potrdil je, da so v DZ že pritiskali nanj, naj to stori čim prej, poroča STA. "Ampak vemo, da je vlada koalicijska in da ima vsaka stranka pač možnost predlagati svojega kandidata oz. kandidatko," je pojasnil v izjavi za medije ob robu obiska slovenskih vojakov na misiji na Kosovu.

Če se bo uredil še problem državljanstva, potem Šarec ne vidi ovir. Se pa po njegovih besedah z njenim imenovanjem mudi. "Treba je to narediti na decembrski seji, sicer bomo prišli v neko časovno zanko, ki ne bo dobra ne za ugled vlade ne za ugled stranke," je dodal.

Prejšnji kohezijski minister Iztok Purič je delo po oceni Šarca opravljal dobro, še navaja STA. Premier verjame, da bo tudi Mlinarjeva, če bo potrjena za ministrico, delo vzela resno in ga opravljala, kot se od nje pričakuje. "Kohezijska sredstva so za Slovenijo vitalnega pomena," je dodal Šarec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
13. 12. 2019 16.26
+1
Bravo, všeč mi je ta pametna in prijazna ženska. Zdaj bo postala Slovenka tudi uradno, po srcu pa je tako že bila od vedno!
muci007
11. 12. 2019 08.35
Z Angeliko ni nič narobe. Verjetno je odlična kandidatka, večji problem je voditeljica stranke SAB.
muci007
11. 12. 2019 08.32
-1
Upam, da gre stranka SAB in vsi njeni člani na smetišče zgodovine.
brezveze13
11. 12. 2019 08.22
-1
baba mora biti prava nadloga, vem da se nekateri potegujejo za delo v Avstriji in avstrijske plače , a obratno ne poznam primera razen pri razprodaji družbenega premoženja ,tam so prvi kupci v vrsti
kristofus@email.si
10. 12. 2019 12.50
+0
Moderno se temu reče "outsorsanje"
Transformerji
10. 12. 2019 12.36
+7
Imam pameten predlog : odstavimo čisto vse iz naše vlade, vse uvozimo iz Avstrije, Švice, Finske..... naše pa izvozimo v Afriko.
muci007
11. 12. 2019 08.32
-1
Karantanija
13. 12. 2019 16.27
+1
brezveze13
10. 12. 2019 11.36
+1
ne vem koliko sem pameten, a za pridobitev državljanstva verjetno ni dovolj ,da imaš željo postati minister v tej državi preko nekega poznanstva ali pač. Načeloma je tako da lahko postaneš na podlagi delovne vize in stalne zaposlitve rezident neke države, nikakor pa ne državljan, kar pomeni da v času rezidentstva nimaš volilne pravice v tej državi ali pravice opravljanja političnih ,(kaj še le ministerskih ) funkcij. Na osnovi rezidentsva lahko pridobiš državljanstvo vendar šele po določenem obdobju več let. Rezidentstvo pomeni dati oddvajaš dajatve in koristiš državna sredstva v državi kateri živiš in delaš, ne pa da z njo upravljaš, to je samo možno v sloveniji koder so itak na glavnih položajih večino visoko izobraženi v Kumrovcu predvsem iz bivših republik v pomoč pa imajo svoje potomce in sorodnike
zmago56
10. 12. 2019 11.11
+4
Kot kaže, po uvozu županov sledi še uvoz ministrov. Upam pa, da bo z uvozom ministrov več sreče kot z uvozom županov.
kristofus@email.si
10. 12. 2019 10.55
+5
Torej, če ji bo avstrijska vlada dovolila, nam bo lahko vladala? Res smo država, še ministre uvažamo,...ko nam sosedje to dovolijo
Vojko Šarman
10. 12. 2019 10.31
+5
Angelika Mlinar je dobra kandidatka, je Slovenka in prihaja iz okolja kjer se spoštujejo etične in moralne vrednoste mnogo bolj kot v naši dolini šentflorjanski. Prepričan sem, da bo delo opravila pošteno, uspešno in učinkovito, ter svojo okolico še kaj naučila. Noro je, da jo nekateri kritizirajo samo zato ker je v Šarčevi vladi in ker jo je predlagala Alenka. To je Alenkina boljša poteza. Ni važno kakšne barve je mačka, važno je da dobro lovi miši. In prepričan sem, da bo Angelika učinkovita, mogoče bolj kot bo komu všeč. Priznajmo si, če nam je všeč ali ne, da so velikokrat ženske sposobnejše. Poglejte Dansko, kaj se tam dogaja!!
Kollerik
10. 12. 2019 11.39
+1
Vojko +++++. Žal imaš pri nas tudi te samoimenovane "domoljube" (ve se, katere), ki so ti za ta odličen post prilimali minuse.
kristofus@email.si
10. 12. 2019 12.53
-1
Kolerik, minuse so dali vse zdravorazumski ljudje. Verjetno so tudi domoljubi, ja
karolinakarolina
10. 12. 2019 10.28
-1
Kaj ko bi se raje naučila govoriti slovensko? Slovenska abeceda nima črke Đ in tudi ne besede neviđeno.
wolfterier
10. 12. 2019 09.50
+5
Ni najboljša,je edina,ki reskira v SAB. Bi se kak pameten šel peljat v avto,ki je že na feltnah,ejga.
korintos23
10. 12. 2019 10.09
-2
ROMELS
10. 12. 2019 08.50
+1
Boljše, da je pri nas gelika kot pa zoki.
Timy15
10. 12. 2019 08.27
+3
Naj le pride Angelika,rabimo jo in ona nas.
zmago56
10. 12. 2019 08.16
+8
Ni mi jasno, zakaj bi politike-ministre uvažali, če pa imamo v Sloveniji same strokovnjake, katere bi lahko celo izvažali, naprimer Karlna, Alenko in še veliko drugih, ki so vsestranski strokovnjaki in se na vse spoznajo bi bili povsod zelo veseli, onih iz levice pa bi bili posebej veseli tam v Boliviji, Venezueli, ...., Židana pa se celo Kitajci ne bi branili. Predlagam, da se sprejme zakon o mednarodni izmenjavi politikov v razmerju 10 za enega.
ROMELS
10. 12. 2019 08.20
+6
korintos23
10. 12. 2019 10.10
-4
Seveda ti ni jasno če nobenega iz SDS nikamor ne vabijo.
Kollerik
10. 12. 2019 11.40
-1
Recenzor
10. 12. 2019 07.44
+3
Serpentinšek bi rekel - babe žabe
Kollerik
10. 12. 2019 09.19
-1
Bolje babe žabe, kot pa razbita kuhinjska in posledično panda style...
Mirko Igor
09. 12. 2019 21.58
-3
Predlagam da zakonodajalec prepove anonimne komentarje. Slovenci smo v anonimnosti še bolj škodoželjni, neempatični. Predlagam legalizacijo KANABALIZMA. Levaki bodo kurili desnake in obratno.
korintos23
10. 12. 2019 10.11
-1
puspan
09. 12. 2019 20.16
+5
Angelika, zagotovo bi bila boljša ministrica, kot Bratuškova. Ampak nikakor mi ni jasno, v kam lezeš? Če še nisi spoznala Balkanskega lonca, ga boš kmalu. Prav po pravici ti povem, da se mi smiliš, ampak saj si polnoletna in odločitev je samo tvoja. Pa posledice tudi.
janezov uč
09. 12. 2019 19.45
+13
poneumljanje
09. 12. 2019 20.00
-9
Ti sam krompir naprej jej, to krepi IQ, morda se ti posveti kakšna lučka !
bikoborec69
09. 12. 2019 19.45
+12
Ko vidim to neizvoljeno jankovičevo šiviljo zraven te gospe, ki bo zaradi stolčka menjala avstrijsko državljanstvo vem, da je z to eu počasi konec. Nič gospe in gospodje to je to na žalost ali veselje.