Slovenija

Policisti strožje tudi nad kršitelje delovne zakonodaje

Ljubljana, 05. 10. 2011 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prihodnjem letu bodo slovenski možje v modrem prežali predvsem na poslovne goljufe, tudi take, ki kršijo delovno zakonodajo, nasilneže, spletne kriminalce, prometne prekrškarje in tihotapce z belim blagom.

Tudi v letu 2012 prednostne naloge policije ostajajo nasilje v družini in kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, kjer so žrtve otroci. Do konca prvega trimesečja bodo analizirali tudi pogostnost in ustreznost izreka globe za lažno naznanitev prekrška, z dodatnim poudarkom na primerih naznanitve nasilja v družini.

Policisti bodo zlasti preiskovali najtežje oblike gospodarske kriminalitete, kot so kazniva dejanja lažnega stečaja, oškodovanja upnikov, poslovne goljufije, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in davčne zatajitve. Seveda ne bodo "spregledali" niti korupcije.

Minister Aleš Zalar je izdal usmeritve in navodila za policiste.
Minister Aleš Zalar je izdal usmeritve in navodila za policiste. FOTO: Damjan Žibert

Prednostna naloga je tudi pregon kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, kjer bodo okrepili aktivnosti in nadgradili medresorsko sodelovanje na področju.

Posvečali se bodo kibernetski kriminaliteti. Poseben poudarek bodo namenili preprečevanju in odkrivanju kaznivih dejanj, povezanih z objavami na spletu, ki vsebujejo sovražni govor ter druge oblike nestrpnosti in ksenofobije.

Glede vzdrževanja javnega reda ter zmanjševanja nasilja in vandalizma pri morebitnih nemirih bodo krepili proaktivno vlogo in usposobljenost pri obvladovanju množičnih shodov in varnostnih dogodkov na športnih prireditvah.

Bo avtomatično obdelovanje plačilnih nalogov kršiteljem, ki jih je ujel stacionarni radar?

Izvajali bodo ukrepe za zmanjšanje števila prometnih nesreč s smrtnim izidom in hudimi telesnimi poškodbami ter za povečanje varnosti cestnega prometa. Za učinkovitejši nadzor cestnega prometa bodo morali proučiti možnosti za postopno avtomatizacijo obdelave plačilnih nalogov, izdanih na podlagi stacionarnih merilnikov hitrosti. Skladno z izsledki testnega izvajanja nalog policije na avtocesti bodo izbrali racionalno in učinkovito rešitev ter do konca leta operacionalizirali izvajanje nalog na avtocestnem križu.

Glede varovanja državne meje, preprečevanja ilegalnih migracij in izvajanja schengenskega pravnega reda bo poudarek na nadaljevanju vseh aktivnosti, potrebnih za uspešno izvedbo schengenske evalvacije. Zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo bodo morali pravočasno načrtovati potrebne dejavnosti in finančna sredstva za prilagoditev infrastrukture na mejnih prehodih. Okrepili bodo delo za nadzor državne meje pri odkrivanju kaznivih dejanj, povezanih s trgovino z ljudmi, spravljanjem v suženjsko razmerje in nedovoljenim prehajanjem državne meje.

Obeta se reorganizacija dežurne službe

Ne nazadnje bo morala biti policija organizirana tako, da bo omogočalo učinkovito vodenje in izvajanje nalog. Obeta se reorganizacija dežurne službe, analizirati bodo morali učinke izvedene reorganizacije na državni in regionalni ravni in se posvetiti v skupnost usmerjenemu policijskemu delu.

Usmeritve in navodila je izdal Aleš Zalar, ki začasno opravlja funkcijo notranjega ministra. Minister za notranje zadeve skladno z zakonom o policiji ter pravilnikom o usmerjanju in nadzoru policije do konca septembra policiji posreduje usmeritve in obvezna navodila za delo, policija pa na podlagi prejetih usmeritev ministru posreduje v potrditev letni načrt dela.

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BIHSLO
06. 10. 2011 12.19
nej pridejo v nase podjetje pogledat,delavci po 300-500 ur viska,kjer se nihce ne zmeni za nase ure.da o dopustih ne govorimo in o pocitkih delavca....to naj pridejo preverjat!!!!
razocarani
06. 10. 2011 12.00
ko bodo za resetkami tajkuni bom verjel v policijo
gruber74
06. 10. 2011 10.54
A nad tajkuni pa nebodo šli???
Las Vegas
06. 10. 2011 10.34
Hja nič... BO treba res vozit po predpisih in it firme krast po zgledu naših tajkunov... Sej jim nič ne morejo
Mitja Muhovic
06. 10. 2011 08.04
policisti niso nič krivi, so le v službi, kriva je zakonodaja ki ščiti tajkune, zanimivo pa je da za prometni prekršek dobiš večjo kazen kot pa če nekaj ukradeš.
Rok Malnar 1
06. 10. 2011 07.19
glavno da se Bavčar, Šrot ,Zidar, Tovšakova, in podobni brezskrbno sprehajajo,....
tomass88
06. 10. 2011 05.14
Ukinimo policijo, ker ne delajo drugega kot polnijo državno blagajno, kdor trdi drugače naj še enkrat dobro premisli pa bo videl da imam prav.
Tone 12345
06. 10. 2011 03.10
Pa jest tud takoj zdele žačnem govort čemu vse se bom posvetil!
Tone 12345
06. 10. 2011 03.08
Kr neki vsesplošno nakladanje!česa vsega se bodo postopal!
Tone 12345
06. 10. 2011 03.06
Ja spet se bodo spravl na nedolžne!tiste ki jim delajo čim manj težav!
MaLi_BoG
05. 10. 2011 23.06
hahahahah ma ku nakladajo...je videt da se bližajo volitve....vsaka promocija je dobra...
Jimi1
05. 10. 2011 22.52
kako se ena pokvarjena stranka trudi prestopiti prag parlamenta.... Ne bo vam uspelo Lopovi Države Slovenije ! Smo vas v 20 letih imeli priložnost dobro spoznati in občutiti na kvaliteti življenja v tej diktaturi kapitala....
periot22
05. 10. 2011 22.17
Ha, ha, ha prežali bodo na poslovne goljufe ,kaj na katere , na kurje goljufe ????? Ker taglavni goljufi še vedno lepo uživajo kot so: Hilda, Zidar,Kordež......
srebrnibreg
05. 10. 2011 20.29
Dvajset let prepozno.
luckyss
05. 10. 2011 20.02
* so se s takšno ihto zagnali v predvolilno korito, da ga bodo prevrnili preden se bo napolnilo ..:))
konstruktor
05. 10. 2011 19.52
A niso pred leti policisti z maricami prevažali zidarje in podobne kompanjone - zakaj že, a se je komu skrivil kakšen las?? Pismo, jest pa za pet na uro preveč takoj položnica, če ne plačam, takoj se vsest na plačo......ma dej, pismo, bolš bi bilo, da ne nakladajo, ker mam poln .... te naše države....
pipimachen
05. 10. 2011 18.46
Zakon je zato, da ščiti barabe!!!
ich123
05. 10. 2011 17.47
Ja, ja bližajo se volitve !!!!! Upam, da volilci nebomo nasedali takšnim puhlicam !!!!!
Darko32
05. 10. 2011 17.37
Policisti strožje tudi nad kršitelje delovne zakonodaje Dobro sedaj pa se že delajo norca sami iz sebe. KAzenski zakonik na tem področju velja že od leta 2008 in oni trdijo, da bodo šli strožje nad kršitelje delovno pravne zakonodaje. KAko so pa delali do sedaj. Seveda kršitelje so ščitili in imamo to kar imamo. Kriminal se je razpasel vsepovsod. Prvo bodo morali narediti red v svojih vrstah, da se bodo dokazi zaščitili in potem ukrepati. Sedaj pa prvo ukrepajo in potem se dogaja, da se dokazi uničijo.
izbriši mi profil admin
05. 10. 2011 16.30
spletne kriminalce ???? KOGA IMAJO V MISLIH ?

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.