Slovenija

Razsipnost in okoriščanje: 700 evrov za stol s službeno kartico

Ljubljana, 20. 12. 2018 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Suzana Perman/ Anže Božič
Komentarji
95

Ali bomo Slovenci ostali brez dveh milijard in pol evrov evropskega denarja? Kot razkriva osnutek zadnjega poročila revizije, ki smo ga pridobili, se takšen scenarij lahko celo uresniči. Na dan pa prihaja vse več podrobnosti o tem, kako se Služba za razvoj in kohezijo igra z evropskimi milijoni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je evropski denar izgubljen?
    01:38
    Iz 24UR: Je evropski denar izgubljen?
  • Iz 24UR: Igranje z evropskimi milijoni
    03:59
    Iz 24UR: Igranje z evropskimi milijoni

Določeni zaposleni in zunanji izvajalci na Službi za razvoj in kohezijo se mastno okoriščajo z davkoplačevalskim denarjem, od krizne menedžerke, domnevno prijateljice bivše ministrice Smerkoljeve, ki je v slabih dveh letih zaslužila 325 tisoč evrov, do vodje kabineta Igorja Lakote, ki pa si je na službeno kartico omislil marsikaj, med drugim iz Amerike pisarniški stol za 700 evrov, s službenim avtomobilom pa tudi zasebna potovanja v tujino.

Še sveže imenovani resorni minister odgovarja, da zaključkov revizije, ki je informacijski sistem ocenila kot "nedelujoč", še ne pozna. Da so mu v vladni službi za kohezijo še danes zagotovili, da sistem deluje s težavami, a da je evropski denar menda vseeno rešen.
Še sveže imenovani resorni minister odgovarja, da zaključkov revizije, ki je informacijski sistem ocenila kot "nedelujoč", še ne pozna. Da so mu v vladni službi za kohezijo še danes zagotovili, da sistem deluje s težavami, a da je evropski denar menda vseeno rešen. FOTO: Vlada Republike Slovenije

Lakota naj bi iz Amerike naročil stol za 700 evrov, nad podrejenimi pa izvajal mobing

"Razkrivate le vrh ledene gore nepravilnosti v naši službi," nam pripoveduje dolgoletni zaposleni na Službi za kohezijo, ki, da bi ohranil svoje delovno mesto, želi ostati anonimen. Medtem ko smo zapravljali milijone za vsakič znova problematične sisteme črpanja, pripoveduje, si je nekdanji vodja kabineta ministrice Smerkoljeve Igor Lakota "na službeno kartico za 700 evrov iz Amerike kupil pisarniški stol, dostavili so ga v Avstrijo, kamor ga je šel dvigniti kar s službenim vozilom, letos si je plačal vikend team building v vrednosti 1000 eurov, nad podrejenimi izvajal mobing, zavrnil prošnje sodelavcev po izobraževanju, dodeljeval naloge, ki niso v skladu z opisom delovnega mesta, pisal odpovedi, ki ne zdržijo pravne podlage in opomine pred odpovedjo, vse s ciljem zastraševanja zaposlenih".

Lakota odgovarja, "res je, a poseben stol, ki sem ga kupil, je stal le 379 evrov, teambuldingi so bili za vse zaposlene, zaradi mobinga nisem prejel prijave", čeprav prizna, da so enega sodelavca zaradi nesposobnosti skušali odpustiti, a neuspešno.

Igor Lakota naj bi si na službeno kartico omislil marsikaj, med drugim iz Amerike pisarniški stol za 700 evrov, s službenim avtomobilom pa tudi zasebna potovanja v tujino.
Igor Lakota naj bi si na službeno kartico omislil marsikaj, med drugim iz Amerike pisarniški stol za 700 evrov, s službenim avtomobilom pa tudi zasebna potovanja v tujino. FOTO: POP TV

'Nihče ne ve, kaj je Kiškova pri nas počela'

A zgodba o domnevnih nepravilnostih se še nadaljuje. Na sumljivem, domnevno prirejenem razpisu je službo krizne menedžerke, še dodaja naš vir, odgovorne za migracijo podatkov iz sistema v sistem, dobila domnevna prijateljica ministrice Smerkoljeve, Renata Kišek oziroma njeno podjetje Rettro d.o.o. :"Nihče ne ve, kaj je Kiškova v resnici pri nas počela, a njena urna postavka je bila najmanj 120 evrov na uro. Lani je za osem mesecev dela z nekdanjim vodstvom službe podpisala pogodbo za 164.578,00 evrov, letos za enako obdobje za 160.552,00 evrov."

Te številke potrjujejo tudi v službi za Kohezijo, Renata Kišek pa odgovarja: "Res sem opravljala delo krizne menedžerke in to dobro, lani sem kot računalniška strokovnjakinja sploh vzpostavila sistem E-MA, letos sem ga s podizvajalci razvijala naprej. Moja urna postavka je bila 95 evrov neto."

Negativne ocene omenjenega programa

Program E-mo pa je dobil poplavo negativnih poročil revizij hiš, ki so ga raztrgala, kar je sinoči potrdil tudi predsednik Računskega sodišča, češ da kaže izjemno slabe rezultate in je neučinkovito.

Vesel je v povezavi s tem informacijskim sistemom zaradi suma oškodovanja javnih sredstev kohezijsko službo celo ovadil policiji: "Dogajale so se zelo čudne stvari, ki jih bodo morali organi pregona preiskat, RS je dalo celotno dokumentacijo in nakazalo povezave med izvajalci, med ponudniki in nenazadnje tudi odgovornimi v vladnih službah."

Osnutek poročila novembrske revizije: Zaradi nedelujočega sistema grozi, da bo Bruselj zaustavil izplačevanje

Danes smo neuradno pridobili tudi osnutek zadnjega poročila novembrske revizije, ki ga je naročil Urad za nadzor proračuna ministrstva za finance, ocena pa pričakovano katastrofalna: "nedelujoč sistem oziroma najslabša ocena tri, zaradi česar Sloveniji grozi, da ji bo Bruselj začasno, dokler sistema za črpanje ne popravi, zaustavil izplačevanje preostale poltretje milijarde evrov."

Še pred današnjo primopredajo poslov pa je novi minister Iztok Purič dejal, da se težav, ki jih prevzema na svoja pleča, še predobro zaveda. Še sveže imenovani resorni minister odgovarja, da zaključkov revizije, ki je informacijski sistem ocenila kot "nedelujoč" še ne pozna. Da so mu v vladni službi za kohezijo še danes zagotovili, da sistem deluje s težavami, a da je evropski denar menda vseeno rešen. Uradno na SVRK poznajo le osnutek omenjene revizije, ki pa ga zaradi le začasne narave ne morejo komentirati.

Na sumljivem, domnevno prirejenem razpisu je službo krizne menedžerke, še dodaja naš vir, odgovorne za migracijo podatkov iz sistema v sistem, dobila domnevna prijateljica ministrice Smerkoljeve, Renata Kišek.
Na sumljivem, domnevno prirejenem razpisu je službo krizne menedžerke, še dodaja naš vir, odgovorne za migracijo podatkov iz sistema v sistem, dobila domnevna prijateljica ministrice Smerkoljeve, Renata Kišek. FOTO: POP TV

Zatrjujejo pa, da evropski denar tudi v primeru potencialne začasne prekinitve za Slovenijo ni dokončno izgubljen in da iz Bruslja za zdaj še ni bilo nobenega opozorila o možni zaustavitvi izplačil.

Po informacijah nekdanjega šefa kabineta ministrice Smerkoljeve Igorja Lakote  je program E-ma res dobil oceno 3, a na lestvici od 1 do 4 in je torej še za silo ustrezen. Dejstvo pa je, da bi negativna ocena za računalniški sistem črpanja evropskega denarja pomenila takojšnjo zamrznitev in blokado Bruseljskega denarja, kar bi bila za državo in občine prava katastrofa.

Prikaz nasprotnih dejstev
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezblagi
21. 12. 2018 17.33
+8
Ustanoviti "UDBO¨", ki bo zapirala in kaznovala vse, ki kradejo državljanom. To je edina REŠITEV ZA Slovence!!!!
janezblagi
21. 12. 2018 17.13
+7
Kje so ovadbe za prisvajanje denarja? Kot je pri nas navada psi lajajo karavana gre dalje. Edina stalnica je Pahor na Facebooku in Istagramu- Beeeeee----
Marija Forti?
21. 12. 2018 15.14
+4
Gospa na sliki zapravila 450.000€ za svoje vizije in sanjarije kar naj bi bilo 2050 leta.Kaj se čudite,če si je eden naročil stol iz Amerike za 700€. Jaz sem v Lesnini v Hočah kupila stol za 350€ znižan s 700€. Zakaj ga je le moral naročiti v Ameriki.
Tonne
21. 12. 2018 16.34
-3
treba prebrat novico, pač napihovanje v tri dni, ker je tudi ta stol, kot potem piše, v resnici stal 379€
Kruh+sol!
21. 12. 2018 14.39
+10
Kako lahko drzava prezivi s toliko nesposobnjaki!!??
katarinabigcat
21. 12. 2018 11.21
+6
Saj ze vse os swmostojnosti hitimo proti breznu brez dna
mallonge
21. 12. 2018 10.56
+8
Sedaj zaposlujejo še enega lakoto z imenom Purić. Nima pojma in ga tudi v 10 letih ne bo dobil, bo raje prej umrl.
NA LEVO ni OK
21. 12. 2018 10.45
+11
Lani sem na tv slišal izjavo italjianskega mafijca, ki je preživel nekaj časa v enem izmed ljubljanskih hotelov, Slovenija je raj za MAFIJO. Tu te pustijo delat svinjarije in nikome ništa bi rekli naši južni sosedje. Policija in sodstvo je ena velika zabloda slovenskega naroda. Sposobni so uglobit če se pelješ 5km/h prehitro in če parkiraš na pločnik, to je njihov osnovni nagon. Nesposobnost in neučinkovitost jim kar puhti iz buč.
breivik
21. 12. 2018 10.40
+12
...ukiniti bi morali kar nekaj služb...uradov....direktoratov...sami pasavci...
migi
21. 12. 2018 10.25
+8
Ja banda frdamana....kdor koli pride na položaj...si vse lasti...da ne rečem k.r.a.d.e....treba bi bilo prevetrit vsa ministrstva,zmanjšat število "sekretarjev"...pa delat na polno...ne pa u luft gledat s kavico v roki.......
bebo3
21. 12. 2018 10.08
-13
Ja in kaj potem, saj si mi v službah tudi kupujemo stole s službenimi karticami, kako pa naj bo drugače? A naj na tleh sedimo?
etul
21. 12. 2018 10.06
+8
Ojoj Miro najboljsa vlada?
peresni
21. 12. 2018 10.05
+16
takšnih lamuharjev je 90 % po državnih in privatnih podjetjih.
_Nico_T_
21. 12. 2018 10.04
-16
Moj služben stol je vreden 500€, miza pa 900€, pa nista nič posebnega. No, miza je električno dvižna, da lahko stojiš tudi zraven, ne samo sediš, kar je dobro za hrbtenico. Stol je pač takšen ne najbolj poceni pisarniški stol, ki pa nima sledi obrabe že peto leto. (Slučajno sem račun zanju videl.)
El Toro
21. 12. 2018 10.22
+19
Moj stol je pa 40 evrov, miza pa 120 evrov. V tem se razlikujejo zaposleni v javni upravi in privatnem sektorju.
_Nico_T_
21. 12. 2018 10.33
-5
A res? Od kod pa misliš ti Vitaminček, da delam v javni upravi? BTW... Še MINUTE v svojem življenju nisem delal v javni upravi in tudi ne zgleda, da bom.
_Nico_T_
21. 12. 2018 10.35
-4
Smešni ste s tem sklepanjem vnaprej... In btw.. JA, takšno mizo si pač očitno moja firma lahko privošči, stol tudi. Nisi pa še povedal, koliko stolov si zamenjal v zadnjih 5 letih (jaz nobenega), da ne govorim o drugih zadevah... In še nekaj.. Tudi ne veš, kaj delam. Kake klamfe kakate eni...
RUGIEVIT
21. 12. 2018 09.41
+14
Jajajaja kdaj bo dovolj ????? VSI DELAJO BEDAKE IZ NAS IN POLNIJO SOKJE ŽEPE!!!!!!!
murinar
21. 12. 2018 08.58
+49
Malo jim je mar za SLOVENIJO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prva skrb jim je kako SEBI NAPOLNITI RAČUNE in nič drugega ! Kako lepo je v Sloveniji biti na vodilnih mestih ; ODGOVORNOSTI ni , plače dobre ,če ga pa dobijo pri krajah pa tudi nobenemu nič ! Slovenija --PARADIŽ za lopove in kriminalce !!!!
Scipion
21. 12. 2018 08.55
+24
Načelnost, transparentnost, poštenost....čakaj čakaj kje sem že to slišal??
periot22
21. 12. 2018 08.50
+29
Vodilni v javnem sektorju ne delajo nič samo kradejo to je pa zato ker pri nas kaznujejo samo tiste ki ukradejo zemljo!
RUGIEVIT
21. 12. 2018 09.42
+9
Ne zemljo, kruh in pašteto ti gredo v zapor!!!!
Scipion
21. 12. 2018 08.49
+14
Načelnost, transparentnost, poštenost....čakaj čakaj kje sem že to slišal??
murinar
21. 12. 2018 08.54
+26
Od jankovića ,mišića ,popovića ,bavčarja ,hilde itd...
noire
21. 12. 2018 08.34
+28
Javni sektor pač. Pa zaslužijo si še višje plače pravi Štrukelj.
rofo
21. 12. 2018 08.33
+16
Tako nesnago bo predsednik vlade počasi počistil na vseh koncih,samo malce bo trajalo,ker tega je ogromno!