Slovenija

Kolar Celarčeva znova zavrnila očitke zdravstvene preiskovalne komisije

Ljubljana, 10. 04. 2018 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je danes s 40 glasovi za in šestimi proti podprl vse bistvene ugotovitve zdravstvene preiskovalne komisije. Ob tem je komisiji naložil, naj pridobljeno dokumentacijo preda Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Specializiranemu državnemu tožilstvu. Izjema je le dokumentacija, ki jo je komisija pridobila na podlagi odredb sodišč.

Predstavitev stališč poslanskih skupin na današnji izredni seji DZ je pokazala, da imajo tako v koaliciji kot opoziciji nasprotujoča mnenja o ugotovitvah v zaključnem poročilu zdravstvene preiskovalne komisije. Naklonjenost so jim izrazili v SD, NSi, NP, SDS in DeSUS, v SMC in še posebej Levici pa so bili do dela komisije in njenih ugotovitev kritični.

Zaključno poročilo komisije po mnenju Nade Brinovšek (SDS) opozarja na ključne probleme slovenskega zdravstva: odtekanje denarja ter brezbrižnost nosilcev javnih funkcij in vodilnih v javnih zavodih. Dejala je, da je komisija pridobila dovolj kakovostnega dokaznega gradiva, zato sta zdaj na potezi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in Specializirano državno tožilstvo (SDT).

Vesna Vervega (SMC) je izpostavila, da v stranki ne morejo podpreti ugotovitev komisije, za katere ni dovolj dokazov. Posebej kritična je bila do ugotovitve o subjektivni odgovornosti ministrice za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojke Kolar Celarc. Dejala je, da ministrica ne more biti kriva za nepravilnosti, ki so se zgodile še pred nastopom zdajšnje vlade.

Najbolj kritični do zaključnega poročila so bili v Levici. Po besedah Mihe Kordiša komisija ni postregla s strokovnim in neodvisnim poročilom, ampak s političnim pamfletom. Ob tem je ugotovitve komisije označil za prazne. Dodal je, da v stranki zagovarjajo ustanovitev javnega podjetja za nabavo medicinskega materiala, ki bi izrinilo vse zasebne posrednike.

Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je znova povzela ključne ugotovitve komisije. Postregla je s podatkom, da je imela komisija 35 rednih in 19 nujnih sej, zaslišala je 51 prič in opravila dve soočenji prič. Izrazila je pričakovanje, da bodo vsi poslanci, ki zagovarjajo ničelno toleranco do korupcije, tudi podprli sklep o predaji dokumentacije NPU in SDT.

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc očitke zavrača.
Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc očitke zavrača. FOTO: POP TV

Po ugotovitvah komisije Kolar Celarčeva odgovorna za opustitev ukrepov

V zaključnem poročilu je komisija navedla, da so vsi zdravstveni ministri od leta 2003 do leta 2016 objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu. Kolar Celarčeva pa je po ugotovitvah komisije tudi subjektivno odgovorna za opustitev ukrepov, ki bi jih morala sprejeti že na podlagi vmesnega poročila.

Prav tako je komisija ugotovila, da agencija za varstvo konkurence (AVK) ni delovala v skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence in po besedah Godčeve v preteklosti ni naredila dovolj za ugotavljanje omejevanja konkurence in prevlade s strani nekaterih slovenskih dobaviteljev žilnih opornic in multinacionalk.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je pristojnim organom predlagala, naj raziščejo sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivega dejanja jemanja podkupnine za vodjo SDT Harija Furlana ter sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine za nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča.

Poleg tega je komisija pristojnim organom predlagala, naj raziščejo sume kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi za nekdanjega vodjo nabave v mariborskem kliničnem centru Petra Weissensteinerja. Obenem je predlagala AVK, naj znova razišče primer iz leta 2013, ko naj bi šlo za omejevanje konkurence s strani multinacionalke Abbott pri prodaji in nabavi žilnih opornic.

Komisija je prav tako ugotovila, da je direktor AVK Andrej Matvoz vedel za položaj dobavitelja Mark Medicala v Sloveniji, vendar ni reagiral. V zaključnem poročilu so tudi ugotovitve iz vmesnega poročila. Tako po oceni komisije obstajajo sumi, da so odgovorni v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva ter delovali negospodarno in nezakonito.

Komisija je ugotovila tudi sume, da so odgovorni v obeh kliničnih centrih za izvedbo javnih naročil v obdobju 2007-2014 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter so delovali nezakonito in večkrat kršili zakon o javnem naročanju.

Ministrica za zdravje zavrnila subjektivno odgovornost

DZ je z 48 glasovi za in dvema proti sprejel tudi dopolnilo SDS. Z njim je pozval pristojne organe, naj za Janeza Zemljariča, ki je ljubljanski klinični center vodil od leta 1968 do leta 1973, raziščejo sume kaznivega dejanja krive izpovedbe. Godčeva je namreč opozorila, da je pridobila dodatno gradivo o tem, da je Zemljarič pred komisijo krivo pričal.

Sicer je Kolar Celarčeva v odzivu na današnjo parlamentarno obravnavo znova zavrnila subjektivno odgovornost, ki ji jo očita komisija. Zapisala je, da je kot prva med zdravstvenimi ministri sprejela konkretne sistemske ukrepe proti korupciji, kar po njenih navedbah velja tudi za nabavo žilnih opornic.

"Zato v odgovor na zaključno poročilo preiskovalne komisije sporočam, da sem objektivno odgovorna za vrsto sprejetih sistemskih ukrepov proti korupciji, tudi na področju nabave žilnih opornic. Nikakor pa ne morem biti subjektivno odgovorna za zadeve, ki jih nisem smela početi - in jih zato tudi nisem," je zapisala.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
11. 04. 2018 16.26
+1
tako nesposobne ministrice pa še ne
avehar
11. 04. 2018 14.19
+2
Vsi tisti, ki so delo Godčeve ocenili slabo so očitno imeli veliko od teh žilnih opornic... denarja mislim.
redrose5
11. 04. 2018 14.17
+3
Ministrica za zdravje ni naredila reda v zdravstvu. Zato je pa svoje delo več kot odlično opravila Jelka Godec.
dostojevski II
11. 04. 2018 12.56
-2
NEDVOMNO JE KRIVA.... Žilne opornice je UKC LJ v času janševanja leta 2012 kupoval po 977 EUR enaka cena 977 EUR je bila tudi leta 2013. Ko pa je Kolar Celarčeva postala ministrica, leta 2014 je bila cena 399 EUR, leta 2015 pa le še 264 EUR.....NEDVOMNO JE KRIVA, da so dobički posrednikov pri nabavi žilnih opornic za 3X manjši. Več podatko o cenah na ekstravisor.rtvslo.si/projekt/skupina/1/8.
sinhron
11. 04. 2018 08.18
-2
Kako to , da SDS lahko raziskuje tudi dogodke pred osamosvojitvijo , drugi pa ne morejo raziskovati dejanj SDS in njihovega liderja med in po osamosvojitvi , ker je baje vse zastaralo !???
Bojan-F
11. 04. 2018 07.52
-4
Ne spremljam zadeve ... ampak ministrica je morala dregniti v osje gnezdo. Dokaz? Lobiji so na okopih.
sagesse
11. 04. 2018 08.13
+4
Ona je oseba lobijev in to je dejstvo..mogoče ste tudi vi v službi teh lobijev in jo zagovarjate z tako vnemo,,,ker drugega logičnega odgovora ni.... kaj pa je naredila v 4 letih??? cel kup ekspertiz za nore denarje,cel kup svetovalnih pogodb in pa 140.000,000 eu več za dvorne dobavitelje,,,, jaoo ste nekateri...noro
Strelec39
10. 04. 2018 21.14
+3
Kaj res ne nimamo poštenih politikov v tej državi? Sami lopovi,ne veš kdo je hujši. In to starostniki,ki bi morali biti za vzgled mladini.O dragi Bog,reši nas teh parazitov za vedno.Prosim te,čim prej. To kar se dogaja v tej državi je svetovna sramota vsem poštenim ljudem!
BigBoss
10. 04. 2018 21.07
+4
Za zdravstverno reformo sta krivi stranki SD in Desus, ki sta namerno ovirali SMC.
brezveze13
10. 04. 2018 21.01
+0
dokumentacijo predati zakaj da se bo lažje izgubila po navadi že kar na poti ta manekenka Ilirije pa če se že ne počuti krive bi pa morala ,če že dela v imenu volilcev in zastopa njihovo voljo ,bi morala vsaj sodelovati in prispevati delež k hitrejši razrešitvi te uganke
Izkos
10. 04. 2018 20.46
+6
Po pušpanju diši.
IvekKu
10. 04. 2018 20.46
+8
pa še malo po cipresah!!! kaj še sploh delaš tam če si bila že pred 20 leti samo za penzijo
Izkos
10. 04. 2018 20.47
+6
JE-BI-GA
10. 04. 2018 20.38
+6
Še kar zagovarjajo svoja kriva pota, ne vedo pa da ljudje vse vidijo in slišijo, tako da ob naslednjih volitvah adijo, za povrhu ti pa tudi sledi zapor !!