Slovenija

Ob sprejetju etičnega kodeksa poslanci ugotavljali, da lahko ugled DZ izboljšajo le sami

Ljubljana, 12. 06. 2020 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.S., N.P.
Komentarji
161

Kolegij predsednika DZ je na današnji seji sprejel etični kodeks za poslanke in poslance. Zanj so glasovali v SDS, SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB in DeSUS, proti so bili v SNS, medtem ko so se v Levici vzdržali. Poslanci so ob sprejemu ugotavljali, da kodeks ne bo samodejno izboljšal ugleda DZ, pač pa ga lahko izboljšajo le poslanci sami.

Kot je ob predstavitvi predloga kodeksa pred enim tednom povedal predsednik DZ Igor Zorčič, je ta "skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled DZ, njegovo integriteto in zaupanje v njihovo lastno delo". Tudi danes je spomnil, da nobeni od sestav DZ od leta 1993, ko se je prvič pojavila pobuda za kodeks, tega do danes ni uspelo sprejeti.

Besedilo kodeksa, ki so ga predlagali poslanci SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB, DeSUS in narodnih skupnosti, po njegovih besedah temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost - tudi okoljska ter dostojnost in spoštljivost.

Zorčič je prepričan, da bo do konca mandata marsikdaj prišlo do obravnave teh načel. Učinkovitost kodeksa in tudi to, kaj ta načela prinašajo v praksi, pa bodo po Zorčičevih navedbah na koncu ocenili na podlagi posameznih obravnavanih primerov.

Kodeks določa, da če nekdo oceni, da je prišlo do kršitve poslanske etike, poda pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ, da o tem odloča kolegij predsednika DZ. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov, s prav tako večino pa kolegij odloči o izreku sankcije. V primeru manjše kršitve izreče opomin poslancu brez javne objave, v primeru hujše kršitve opomin z objavo na spletni strani DZ, v primeru ponavljanja hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ in razglasitvijo kršitve na naslednji seji DZ.

Poslanci so ob sprejemu ugotavljali, da kodeks ne bo samodejno izboljšal ugleda DZ, pač pa ga lahko izboljšajo le poslanci sami.
Poslanci so ob sprejemu ugotavljali, da kodeks ne bo samodejno izboljšal ugleda DZ, pač pa ga lahko izboljšajo le poslanci sami. FOTO: POP TV

Jože Tanko (SDS) je v današnji razpravi povedal, da kodeksu ni naklonjen. "Vse kar piše v njem, imamo pokrito z zakonom - z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ter kazenskim zakonikom. Imamo tudi poslovnik DZ. Če ga uporabljamo, kodeksa ne potrebujemo," je dejal. Ocenil je, da bo kodeks prinesel poslabšanje dela DZ, saj težav ne bodo reševali sproti, pač pa z nekim zamikom na kolegiju DZ. Kljub temu je Alenka Jeraj napovedala, da bodo v SDS kodeks podprli.

Da je kodeks neumnost, je ocenil Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). "Kot kaže, v DZ ne bomo smeli več delati in govoriti, kot želimo. Bistvo poslanca pa je, da pove tisto, kar mu naročijo volivci," je dejal. "Če bomo ravnali, kot je zapisano, ne vidim razloga, da kodeksa ne bi sprejeli. Dejstvo je, da se vsake toliko časa v tej hiši pojavi kakšen izpad, zato je prav, da imamo nek vzvod, da se do tega opredelimo," je nasprotno ocenil Zorčič (SMC).

"Kodeks ne bo prinesel revolucije, tudi ugleda DZ ne bo izboljšal, bo pa kot vsak kodeks nekakšna zaveza k samoomejevanju tistih, ki ga bomo sprejeli," je dejala Maša Kociper (SAB).

Jožef Horvat (NSi) se je strinjal s tistimi, ki menijo, da ugled DZ ustvarjajo poslanci sami. "In dokler se bomo med sabo zmerjali s kriminalci, lopovi in kradljivci, je razumljivo, da bodo ljudje menili, da smo takšni," je dejal.

Ivan Hršak (DeSUS) je bil konkretno kritičen do poslanca Levice Mihe Kordiša. "Njegov primer je nekaj, kar se v zgodovini DZ še ni zgodilo. Gre za primer, ki ga bo treba rešiti," je ocenil.

V bran Kordišu je stopil Matej T. Vatovec (Levica). Po njegovem mnenju ugleda DZ ne krni "kakšna robata beseda", ampak to, kar se je npr. zgodilo ob interpelaciji zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ko ga je DZ podprl kljub temu, da je "bil dokazano vpleten v sporne posle".

Komisija za preprečevanje korupcije pozdravlja sprejem etičnega kodeksa

Kot so sporočili s Komisije za preprečevanje korupcije, ocenjujejo, da je sprejem kodeksa pomemben korak za krepitev etične kulture in integritete poslancev in Državnega zbora. Namen etičnega kodeksa je namreč opredelitev dodatnih oziroma dopolnitev obstoječih standardov ravnanj, ki jih določa slovenski pravni red, s konkretnejšimi usmeritvami glede pravilnosti in primernosti ravnanj poslancev. Komisija verjame, da bodo poslanci kodeks z aktivno uporabo pri etičnih dilemah, s katerimi se pri opravljanju svoje funkcije soočajo v praksi, v prihodnjih letih tudi ustrezno dopolnjevali ter spreminjali.

Sprejem kodeksa etike poslancev je Sloveniji že leta 2012 priporočil GRECO, Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope, so še poudarili v komisiji. Vse od takrat, še posebej intenzivno pa v zadnjih dveh letih, je komisija aktivno pozivala poslance, naj uresničijo to priporočilo. Predstavniki komisije so poslancem nudili strokovno pomoč tudi pri pripravi kodeksa. 

'Sprejetje kodeksa je korak v pravo smer, potrebna bodo tudi dejanja'

Predsednica Transparency International (TI) Slovenia dr. Alma Sedlar je dejala, da pozdravljajo sprejetje etičnega kodeksa. "S tem dokumentom poslanke in poslanci postavljajo minimalne standarde, za katere menijo, da so potrebni za varovanje ugleda funkcije, ki jo opravljajo. Pričakujemo, da bo to prvo v nizu dejanj, ki bi lahko pripomogli k višanju ugleda te institucije," pravi Sedlarjeva in ob tem dodaja, da bodo v TI skrbno spremljali izvajanje določil kodeksa v praksi, saj se bo šele s tem pokazala učinkovitost sprejetega dokumenta. 

Zadnji Eurobarometer (november 2019) kaže, da Državnemu zboru ne zaupa kar 69% vprašanih v Sloveniji, v Global Corruption Barometer 2016/17 pa so vprašani med devetimi institucijami za predstavnike Državnega zbora največkrat odgovorili, da je večina oziroma so vsi skorumpirani.

"Sedaj je na poslankah in poslancih, da z dejanji potrdijo zaveze, ki so jih s kodeksom dali. Razprava glede sprejetja kodeksa se je sicer vrtela le okrog vedenja poslank in poslancev, pričakujemo pa, da bodo s pomočjo tega dokumenta poslanke in poslanci naslavljali tudi pomembnejše etične dileme, ki lahko bistveno vplivajo na sprejemanje njihovih odločitev javnega pomena. Upamo tudi, da sprejetje kodeksa nakazuje na obstoj politične volje za sprejetje novele ZintPK, Zakona o zaščiti žvižgačev in drugih nujnih ukrepov na področju preprečevanja korupcije," še dodaja Sedlarjeva. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
12. 06. 2020 20.26
+1
Morjo pojest ta kodeks, da se jih prime.....
Domendo
12. 06. 2020 18.10
+1
SDS-OVCI IN VSI KI STE V VLADI. SPET SAMO DRUGE VIDITE. POGLEJTE ŠE ENKRAT KAKO STE SE VČERAJ OBNAŠALI V PARLAMENTU NA KONCU INTERPELACIJE. PRAVZAPRAV SKOZI VSA LETA SE SPREHODITE. NAJBOLJ SI PA ZAVRTITE POSNETKE JELINČIĆA S KATERIM PAKTIRATE. SLABO ZELO SLABO. VČERAJ VAS JE NEKAJ POSLANCEV KULTURNO ŠOLALO IN VAM PREDLAGALO ZELO FER PREDLOGE. DANES MI JE ŽE 6, 7 LJUDI POVEDALO DA BODO ŠLI NA VOLITVE DA VAS SPRAVIJO OD DRŽAVNIH FINANC. IN FSI DELAVNI, DA MI NEBOSTE O LEVIČARJIH IN LENUHIH. PA ZADNJA LETA NISO HODILI NA VOLITVE. ZDAJ JE PA LJUDEM DOVOLJ VAŠEGA PRIMITIVIZMA.
vinogradnik33
12. 06. 2020 17.43
+4
Veleumne ugotovitve poslancev , ki so ugotovili , da stanje v parlamentu lahko izboljšajo samo sami , to je že velik napredek ! Vendar dvomim , da lahko določeni spremenijo svoj značaj in nizek IQ !
flojdi
12. 06. 2020 18.11
.hihi , sj , zanima me procent takih , ki so se , morda , le malček zaMislili. pa a je bila takih za razmislek večina ... al so slučajn kliknl Za .. , pa tko
Antoniozmaj
12. 06. 2020 15.10
+1
stop janšizmu, svoboda narodu!
mačo123
12. 06. 2020 14.45
+3
Najbolj mi gre na jetra ko Tomička govori o etiki in kulturi.Potem pa še reče Mi Slovenci.
brezveze13
12. 06. 2020 15.22
+1
ja ona je baje slovenka za(koliko je že bilo 200 ali 2000)sit
flojdi
12. 06. 2020 18.18
. jest imam emšo cifro , davčno cifro . .. ampak NIHČE nima mojega podpisa , da se strinjam z vsem … ali da si s tema dvema ciframa lahko kdoržekoli domišlja da lahko govori V Mojem imenu pika
Davidoff297
12. 06. 2020 14.31
+9
Ne bom nobenega politika izpostavljal posebej, vidimo lahko sami na kakšen nivo se nekateri spustijo; če je sprejet, ga je potrebno upoštevati, vidimo pa kdo ga ni, zato lahko pričakujemo, da bodo nekateri še naprej "gobčni"...
brezveze13
12. 06. 2020 14.20
+8
kordiš je sam ena največja megla z vatovcem in mesečnikom na čelu isto velja za violeto ki bi se lahko pridružili kar eliti ki je pred leti zlorabljaja neke kužke ki so potem postali nasilni, prvo je pa potrebno v kodex dodati da se v hiši parlamenta nosi obleka, se pravi hlače suknjič srajca kravata, kar je prvi pogoj da ne pride do izkoriščanja kot sedaj obravnavajo jelenčiča zaradi prihoda na sejo v vojaški uniformi. To so lahko prvi indici za vspostavljane ugleda nekega doma ali hrama demokracije, dokler bo vsak prišel noter kot en pastir, je jasno da se bo tudi pastirsko vedel. Na državnih funkcijah se ne moremo vesti kot neki zašankarji ali samovšečne barbike ki na tak način kažejo kako dobro jim gre na državnih jaslih in si lahko marsikaj privoščijo, medtem ko davkoplačevalci živimo iz rok v usta. Lahko bi še našteval, ampak vem da se v naši politiki niso pripravljeni podrejati neki etiki, ker je večina njih skregana z vsako etiko ali občutkom odgovornosti do svojih volilcev, kateri na koncu niti ne moremo ali ne upamo priznati niti sami sebi kako smo se zmotili ob volitvah
kaktusar1
12. 06. 2020 14.09
-1
po svetu so si ministri znižali plače, pri nas pa povišali..že to vse pove o njih..
Amasakul
12. 06. 2020 14.28
+4
Ja premalo zaslužijo...Še nedeljo bi morali delat v parlamentu, kot trgovke v trgovini.
Transformerji
12. 06. 2020 14.04
+17
Zakaj je bil izvoljen Cerar? Ker je zagotovil, da bomo končno postali pravna država. No, od tega ni bilo nič. Drugo, kar je zagotovil, da bo vnesel v parlament etično obnašanje. Saj ga je, ampak za mene je etično obnašanje poštenost, iskrenost, nič laži in nategovanja državljanov....Če se to dejansko spremeni?? Si predstavljate ta čudež??
Kstane
12. 06. 2020 14.50
+3
O Cerarju se ne da pogovarjat,škoda časa.
flojdi
12. 06. 2020 18.22
...eni stari se pač ne dajo ne prepričat ne pohodit ne spametovat
flojdi
12. 06. 2020 18.23
.. eni stari se pač ne dajo ne prepričat ne pohodit ne spametovat
flojdi
12. 06. 2020 18.23
Eni starejši se pač ne dajo ne prepričat ne pohodit ne spametovat
bodočipartizan
12. 06. 2020 14.00
+7
Se bojim, da bo izrekanje o kršitvah odvisno od sestave tega kolegija in bo situacija podobna kot ob interpelacijah: če imaš večino se lahko delaš norca, saj ti nič ne morejo.
Defragment
12. 06. 2020 13.57
+15
Samo dejstvo, da moramo v DZ sploh sprejeti nek takšen kodeks je že samo po sebi absurdno. To pove vse o tem kakšni primati grejejo tam svoje riti. Mi volilci smo pa absolutno postavljeni v nezavidljiv položaj. Teh 25%, ki se ne more politično opredelit je logična reakcija na izrojene politične artikulacije v našem hramu demokracije.
fljfo
12. 06. 2020 14.00
+8
brabusednet
12. 06. 2020 13.52
+0
Prej bi napadalnega psa odvadil lajat in grist,kot levičarje naučit morale in resnice ter dostojnega obnašanja.
Brakedirt
12. 06. 2020 13.54
+2
SLObunkeljn
12. 06. 2020 13.54
+2
Desni JUNAK
12. 06. 2020 13.51
-6
Da ma T. Vatovec iz Levice skurjen levi pol možganov vem že dolgo - od dne, ko sem ga prvič slišal in videl odpreti usta !!! Pa KDO JE ON POSAMEZNIK - da APRIORI TRDI, da je DOKAZANO Počivalšek KRIV !? - za povrhu pa brani strankarskega tovariša Kordiša, in pomen njegovih obtožb in klevet obrazlaga kot nepomembne in normalne !!! V demokraciji smo in prav je, da imamo več političnih strank - polov - ampak to kar predstavlja Levica - to je dno od dna, to nima nobene veze več z politiko, kulturo naroda, svobodomiselnostjo, .... to je za izključit iz vseh por javnega življenja !!! To je sramota parlamenta kot države v celoti !!!
El Diablo 2013
12. 06. 2020 13.53
+3
😂😂😂 jap, sds to pa ma veze z politiko
Desni JUNAK
12. 06. 2020 13.55
-3
... menjaj pleničko El Diablo .... smrdi - smrdi - smrdi ....
Tago
12. 06. 2020 13.57
+2
Ko bi poslušal kaj govori, pa ne samo on. Gledamo ugrabitev države, ropanje ki bo tudi po tretji vladi pustilo finančno brezno. Podpirati takega človeka , ki je začel še tujino zavajati in učiti obnašanja je protidržavno. A to ti je vse znano.
Brakedirt
12. 06. 2020 13.58
-2
komunisticna fronta ze uporablja kodeks....
Desni JUNAK
12. 06. 2020 14.00
+3
Tago - snemi se od vprega v katero so te vpeli daljnega leta ..... - bo šlo ?
fljfo
12. 06. 2020 14.01
+5
Fronta....To velja tako za SDS kot za Levico
Kstane
12. 06. 2020 14.54
+1
Mogli bi narediti posebni kodeks za levičarje,ker mislim da normalnega ne bodo sprejeli.
SLObunkeljn
12. 06. 2020 13.49
+10
Ah ko bi bil samo besednjak, osebnostno so pokvarjeni in koruptivni v veliki večini, kaj bi se zdaj lepi delali. Kodeks nismo samo lepe besede, ampak glasovanje po svoji vesti , ne pa kot ovce ... smo včeraj videli "kodeks" .... a mislite, da smo neumni???? ....hahaha.
fljfo
12. 06. 2020 13.47
+5
Kordiš je bil zagotovo proti...
Tago
12. 06. 2020 13.46
+4
Etičnega kodeksa ne potrebujejo, na volilnih seznamih se morajo znajti ljudje, ki ne kradejo, se obnasajo civilizirano in sprejemajo kritiko. Koliko je takih, ki nebi smeli sedeti v DZ, vladi, ministrstvih vidimo vsakodnevno. A to je le manever SDS, da bo preko kodeksa napadala, kljub temu, da ga krši zelo pogosto kot spremljamo.
VirusX
12. 06. 2020 13.44
+9
Etika ja bo treba pogledati v SSKJ če pomeni beseda ETIKA - jemanje česa s prisvojitvenim namenom na skrivaj in brez dovoljenja in vednosti lastnika: zalotili so ga pri kraji; kraja denarja; kraja in goljufija / prijaviti krajo / nagnjenje h kraji
Male?ka
12. 06. 2020 13.42
+6
Proti tej mafijski slovenski vladi je Pablo Escobar amater. Mi vemo, da ste kriminalci, lopovi in kradljivci. Vsak dan nam to dokazujete.
Desni JUNAK
12. 06. 2020 13.53
+4
Ti veš ... muahahahahahahaha ... ma crkav od bolečin in smeha .... muahahahahaha ... kaj vse je zmožen levak v domišlijo spravt ....
Bukovlist
12. 06. 2020 15.24
+0
Malečka izgleda da so se ti možgani razcveteli šele letos pomladi. Napiši si na listek 500 najbogatejših slovencev poišči kako so prišli do bogastva in kdo je držal vrečo. Potem še preštej tiste, ki obožujejo rdečo zvezdo.
SERIOUSLY01
12. 06. 2020 13.40
+5
miha se še vedno striže sam. naj mu nekdo pove, da frizerji že delajo
El Diablo 2013
12. 06. 2020 13.47
-1
jajotu grejo pa spredi lasje že preveč na oči....... dejte mu svečkarji že povedat, da to ni za nikamor
BroNo1
12. 06. 2020 13.39
+6
Kordiš bi ga mogu pojest, da bo zastopu, ker nivo komunikacije v hramu je pod kritiko.....