Slovenija

Kolektivna odgovornost SD-ja pri aferi sodna stavba?

Ljubljana, 04. 02. 2024 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
745

Bo afera sodna stavba na Litijski namesto pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan odnesla celotno vodstvo stranke SD s Tanjo Fajon na čelu? To je namreč na jutranjem sestanku predlagal eden od članov ožjega vodstva.

Bo ta teden dokončno znana usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan? Jutri se bo znova sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom. Že danes zjutraj pa se je sestalo ožje vodstvo Socialnih demokratov, kjer so po naših informacijah nekateri visoki člani stranke zahtevali celo razpravo o menjavi celotnega vodstva, s Tanjo Fajon na čelu.

Vse to so sicer neuradne informacije, ampak kot kaže, je bila razprava zelo burna. Šlo je za reden tedenski kolegij stranke, ki pa so ga, to pa je nenavadno, imeli kar v nedeljo zjutraj.  

Na sestanku je eden od vidnih vodilnih članov SD-ja, evropski poslanec Matjaž Nemec, očitno začel razpravo o morebitni kolektivni odgovornosti kar celotnega vodstva stranke, torej Fajonove in v drugi vrsti odgovornosti drugega človeka v stranki, generalnega sekretarja Klemna Žiberta.  

Prav njega je, spomnimo, za zdaj še vedno aktualna ministrica obtožila vpletenosti v afero sodna stavba.

Celotna afera sicer črno luč meče na celotno stranko, ki se kar nekako ne znajde v tem prerivanju z Gibanjem Svoboda. Vemo, premier že teden dni pravzaprav ne usliši zahteve SD-ja, naj njihovo ministrico razreši.

Vodstvo SD-ja.
Vodstvo SD-ja. FOTO: Bobo

No, kar nekaj vidnih članov naj bi opozorilo tudi, da stranka ne bi smela popustiti pri zahtevi, da morajo pojasnjevati vlogo dveh svojih članov pri tem poslu.

Da takšna zahteva nekako presega pooblastila predsednika vlade in da je, kot če bi Socialni demokrati od Gibanja Svoboda zahtevali, da Golob javno pojasni nakazila Gen-I, ki je v času, ko ga je vodil, nakazoval denar podjetju njegove zdajšnje generalne sekretarke Vesne Vukovič.

Uradno sicer v SD-ju današnjih razprav ne želijo komentirati. Bo pa očitno prihodnji teden zelo pestro na relaciji SD - Gibanje Svoboda, pa tudi znotraj stranke, ki jo skoraj štiri leta vodi Fajonova.

Švarc Pipanova in Golob se bosta znova sestala

Švarc Pipanova naj bi se z Golobom sicer znova sestala jutri. Po naših neuradnih informacijah sta se Golob in Švarc Pipanova sicer na Gregorčičevi že v petek sešla na štiri oči. Sestanek je bil hitro končan, toda izplena srečanja javnosti nista razkrila. Dogovorila pa naj bi se, da naj bi, ko bo prišel čas za to, ministrica odstopila sama.

Zaradi afere sodna stavba pa naj bi bila po naših informacij pravosodna ministrica deležna tudi groženj, zato ji je bilo odrejeno policijsko varovanje. 

Spomnimo

Afera je izbruhnila minuli mesec, ko je prišla na dan domnevno sporna poraba javnih sredstev za nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov.

Pogodbo o nakupu je podpisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zaradi česar jo je predsedstvo SD v pred dnevi pozvalo k odstopu.

Švarc Pipanova sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD. Opozorila je na vpletanje generalnega sekretarja SD Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

V SD so k predlogu za razrešitev ministrice pozvali tudi premierja Goloba, ki pa pravi, da mora pred odločitvijo o njeni politični usodi glede na hude očitke prejeti več informacij.

A tudi SD vztrajajo pri svojem pozivu. Če jim predsednik vlade ne bo sledil, se bodo po besedah Fajonove v koaliciji morali pogovoriti "o zaupanju".

O očitkih ministrici bo prihodnji teden razpravljala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. Zahtevo za sklic nujne seje komisije je podala NSi, glavni očitki pa so, da je bil nakup stavbe izpeljan brez cenitve, v pogodbi po načelu videno-kupljeno, ki je sestavljena na treh straneh, pa je protikorupcijska klavzula edina varovalka, ki ščiti državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (745)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oknaj 4
05. 02. 2024 18.52
+1
Do razjasnitve okoliščin in vpletenih bi bilo zelo pošteno do nas davkoplačevalcev da se jim plača zamrzne . Ukvarjanje sami s sabo naj tudi sami krijejo
zibertmi
05. 02. 2024 18.49
+2
če je sploh kaj poštenega v tej stranki,naj prestopi v levico ostali pa adijo politika .v pozabo kot desus.smc,zares,lds itd.pa sprejet zakon,da obsojeni ne smejo več opravljat javnih funkcij.krediti ,pa kot izgleda pri žibertu po ključu ljubljanske banke iz leta 04/08
Kostorog
05. 02. 2024 18.12
+4
Ej Tanja, Tanja si pokazala svoj pravi hinavski obraz, ampak mislim da se boš tokrat opekla.
Sickk 2
05. 02. 2024 12.23
+7
Kolektivna kraja je bl pravilno...
smuuki
05. 02. 2024 16.12
+5
Nič novega pri sd le da jim je tokrat malo spodletelo, ni šlo po planu. Končno je tudi širša javnost dobila malo bolj natančno sliko kako delajo že 80 let. Zdaj je pa tega dovolj. Izven parlamenta bodo manj škodljivi je pa res, da imajo svoj kader nastavljen v vseh porah našega življenja
List.
05. 02. 2024 12.11
-4
Spet jih bom volil ne boste me prepričali pa gotovo.Nika se ni oglasila in zame je zadeva zaključena.
Jernej Sekirnik
05. 02. 2024 12.03
+2
Potem takem je tudi hodil s kuštravo lasuljo po balkanu po provizije od poslov in nakazoval na Golobove anonimne račune po Italiji, pa v Švico, pa na Kajmanske...
peresni
05. 02. 2024 12.55
+0
Jernej Sekirnik
05. 02. 2024 12.03
+1
SDS ima zraven, sodeč po komentarjih si je JJ nabavil mastno kuštravo lasuljo in vodi vse skupaj, tudi pri poslu je bil zraven, saj je hodil na sestanke---
ActiveR
05. 02. 2024 11.29
+9
Pravijo, da je bančni račun SD že dolgo v rdeči barvi, zato ti posli niso naključni - slednje pa pomeni organiziran kriminal, ki se verjetno odvija kot v romanih: Vežnaver dobi nazaj svojo zgrešeno investicijo, stranki SD pripade levji delež, ostalo pa pajdaši in vpleteni. Odvetnica si je kot pišejo poplačala izjemno drag kredit, delijo se prestižna stanovanja, verjetno tudi avtomobili. TANJA FAJON - prevzemi objektivno odgovornost in odstopi! koliko časa te moramo pozivati, da spoštuj vladavino prava in pravno ureditev države!? Pred volitvam so to bile tvoje ključne "lajne", danes pa je to tvoj "kamen okoli vratu".
Dark Knight
05. 02. 2024 11.16
-1
@Nidani in ostali spranci: SDS NIMA TU NIČ ZRAVEN,lahko kar nehate pisati nebuloze 🤣🤣🤣
simc167
05. 02. 2024 11.20
+1
Seveda ne sds so sami poštenjaki. Lolek kletni
Koronja
05. 02. 2024 11.24
+1
ActiveR
05. 02. 2024 11.34
+8
Ta kriminalna afera je izključno od stranke SD. Predsednica stranke SD Tanja Fajon se je povsem vživela v vlogo Crvenega iz seriji Južni vetar. Samo, da se ji klape pri nas ne izidejo skladno s serijo!
Dark Knight
05. 02. 2024 11.55
+0
Mene vi vsak dan nasmejite z vašimi pateticnimi poizkusi vpletanja drugih v vaše rabote. 🤣🤣🤣🤣
smuuki
05. 02. 2024 16.14
+2
Odrinjeni na obrobje dogajanja so po vaše to operacijo celo vodili. Dej posuj se s pepelom in priznaj si že enkrat da je to lopovska združba
son?ek11
05. 02. 2024 11.16
+6
Haha, fajonka bi razdelila krivdo med vse, samo , da bi že enkrat to pospravili pod preprogo!! Očitno se zelooo boji!! Pa še janez ji je rekel, naj vse pospravi!!!
peresni
05. 02. 2024 11.10
+1
Spomnimo se, kako so vsi mediji na križ prebijali kontinuirano cele tedne ministrico zaradi povsem korektnega in preglednega nakupa računalnikov. Zdaj pa kar v rokavičkah vsi mediji...najraje bi se že kar opravičili da morajo o tem govoriti. Medijski prostor že popolnoma v rokah dveh starih strank...zaskrbljujoče .
bluzerr
05. 02. 2024 11.08
+6
z lustracijo smo pihnili mimo, da je nismo izvedli leta 92, zdaj so se pa komunisti namnožili kot bolhe!
iskriv
05. 02. 2024 13.15
+4
Če bi izvedli lustracijo SDS ne bi bilo , ker so tam sami odsluženi komunisti !
prašek
05. 02. 2024 11.06
+0
Julijan ........ Ne odrekam ti pravice komentiranja, da me ne boš tega obtožil, ampak a res nimaš čisto nobenega drugega dela ??? sam prašam ...
Koronja
05. 02. 2024 11.10
+5
Julijan opravlja specializacijo politologije kar preko spleta...:)
Julijann
05. 02. 2024 11.16
+0
Ne skrbi zame. Moje delo je moja stvar. Opravim ga! Res pa rabim le računalnik. Vmes imam pa kdaj goro časa in se udejstvujem tu. Kaka pametna beseda ni nikoli odveč.
Julijann
05. 02. 2024 11.18
+4
Razumem, da moji komentarji bolijo. Ker so resnični. In resnica je težko sprejemljiva zadeva.
prašek
05. 02. 2024 11.21
+0
Julijan .... Mene tvoji komentarji čisto nič ne zabolijo, razmišljam pa o tebi, priznavam !!! In te moje misli ti ne bi bile všečne !!!!!!!!!!!!!!!
Koronja
05. 02. 2024 11.22
+1
ajde naj ti bo, boli pa ne ker tukaj ne more biti nič resnega...Ne bomo sveta rešili če misliš...Javi če dobiš kaj plačano za to, bi jaz tudi
Verus Clavis
05. 02. 2024 11.04
+5
Berem komentarje. Članek govori o problematični stranki SD in še vedno veliko komentarjev neumorno omenja stranko SDS. Dobiš občutek kot bi dejanski kriminalec vedno znova skušal preusmeriti pozornost na eno drugo ime, ki ga je velikokrat slišal. Naj se ve; ko je na oblasti desno-sredinska politika, je v državi več reda, nered in nedostojno vedenje se pa ostro pritisne. V resnici družba potrebuje trdo oblast, ker človek, v skupini ali kot posameznik, ne premore dovolj samokritičnosti, da bi znal svobodnost in demokracijo primerno živeti. Ljudje nismo bitja, ki bi znala delovati brez vodenja. Težava je pa v tem, ker vsi mislimo, da smo sposobni sami večne pravičnosti in korektnosti. Da zreli, odrasli ljudje pišejo komentarje, v katerih so naravnost otročje žaljivke (porugljiva imena za politične nasprotnike ipd.) zgolj kaže na to, kako šibka, kako nezrela in nedozorela je večina družbe.
Kimberley Echo
05. 02. 2024 18.30
+1
Vaš komentar je eden najboljših, ki sem jih v zadnjih mesecih prebral. Hvala!
fljfo
05. 02. 2024 11.01
+7
Držijo ta status quo, da lahko uničujejo dokaze...
Julijann
05. 02. 2024 11.03
-3
Dominika prebira.. tale papir sem, ups, tale sem ..ker kaže name.
Julijann
05. 02. 2024 11.01
+5
Volivci, na naslednjih pa spet volite za prazne obljube. Kako ponosno je Tanja držala plakat, v 30 dneh do specialista. Jaz pa čakam, čakam in čakam kdaj jo bo kak novinar na soočenjih povprašal kaj o tem. Da nam razloži pot do tega kako res priti v 30 dneh do specialista.
radar
05. 02. 2024 11.00
+4
Da bi pa tanja odstopila....tega filma pa ne bo.
bluzerr
05. 02. 2024 11.00
+7
z lustracijo smo pihnili mimo, da je nismo izvedli leta 92, zdaj so se pa komunisti namnožili kot bolhe!
Duh8
05. 02. 2024 11.00
+8
Vsi so vedeli zakaj se gre vključno s kuštravcem. Zgleda je prišlo do težav pri deljenju plena pa se niso znali zmeniti koga bi namočili. Dajte no. Tak posel ne naredi ena oseba sama. Mož Pipanove zelo dober znanec Vežnaverja. Žibertov oče za 1,4 milijona € stanovanje. G. Klemenčičeva nikoli ni zanikala,da je dobila nagrado s katero bi naj poravnala zelo visok kredit....... Fajonova v Luft,preusmerja pozornost. A da ne bi vedela za kaj gre? Pa je predsednica stranke......dajte no. Nehajte farbat folk
Julijann
05. 02. 2024 11.05
+4
Če afera ne bi prišla v javnost, vse tiho bi bilo. Sedaj je Golob opazil priliko, da namoči SD, ker mu je kar resen konkurent na evropskih volitvah.
Koronja
05. 02. 2024 10.59
+8
Nova glasbena skupina na Slovenski sceni: Social Devils :)