Slovenija

Koliko zaslužijo policisti, kriminalisti, tožilci in sodniki? Od enega do 7000 evrov

Ljubjana, 31. 01. 2023 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
338

Veliko uslužbencev javnega sektorja ni zadovoljnih s plačami, ker naj bi se plačna razmerja med poklici v zadnjih letih povsem porušila, prav tako tudi znotraj samih organizacij. Precej razburjenja pa je povzročil še dodatek v višini 600 evrov, ki ga je vlada začasno namenila tožilcem in sodnikom. Preverili smo, kakšne so plače v pravosodju in Policiji. Medtem ko je na lestvici rekorderjev v javnem sektorju najvišja plača tudi za november lani znašala skoraj 18 tisoč evrov bruto, na seznamu 50 najvišjih plač je znova 47 zaposlenih v zdravstvu, pa najvišje plače policistov, kriminalistov, tožilcev in sodnikov znašajo od pet do dobrih sedem tisoč evrov bruto.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu sicer naveden okrožni sodnik svetnik na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, ki je novembra lani prejel 26.872 evrov. Vendar smo po preverjanju podatkov ugotovili, da ne gre za redno plačo, ampak še za znesek, ki ga je sodnica prejela po sodni odločbi, kot poračun za štiri leta. Torej, najvišja bruto plača tudi tokrat pripada zdravniku iz UKC Ljubljana, ki je dobil 17.716 evrov. Na seznamu 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev je 47 zdravnikov in direktorjev zdravstvenih domov, s plačami od 11.220 evrov do slabih 18 tisočakov.

Če najvišja plača v zdravstvu znaša slabih 18 tisoč evrov bruto, pa v Policiji in pravosodju najbolje plačani dobijo od 5 do 7 tisoč evrov bruto.
Če najvišja plača v zdravstvu znaša slabih 18 tisoč evrov bruto, pa v Policiji in pravosodju najbolje plačani dobijo od 5 do 7 tisoč evrov bruto. FOTO: 24ur.com

Vlada je na včerajšnji dopisni seji že določila besedilo predloga zakona o začasnem dodatku k plačam sodnikov in tožilcem, kar pomeni, da bodo s 1. januarjem pravosodni funkcionarji prejemali mesečni dodatek k plači v višini 600 evrov bruto, vsi enako, ne glede na funkcijo, ki jo opravljajo. Tako bo do nove reforme plačnega sistema oziroma najdlje do konca leta, je sklenila vlada. Dodatek bo prejemalo 1093 sodnikov in tožilcev, finančno pa to na letni ravni pomeni nekaj več kot 9 milijonov evrov.

Poglejmo sodniške plače. Po podatkih, ki smo jih dobili z Vrhovnega sodišča, je bila najvišja plača v pravosodju za december lani izplačana okrožni sodnici enega od specializiranih oddelkov, kjer sodijo v najzahtevnejših zadevah, dobila je 5.114 evrov bruto plače z vsemi dodatki. Najslabše plačani sodnik, okrajni sodnik, pa je prejel 2.738 evrov bruto. Le 60 evrov več znaša tudi plača sodnika začetnika na okrajnem sodišču, medtem ko sodnik s 15 leti delovne dobe zasluži 3270 evrov. Slabih 700 evrov več pa znaša povprečna bruto sodniška plača za december lani, z vsemi dodatki.

Če je najnižja plača okrajnega sodnika začetnika slabih 2.800 evrov bruto, pa je najvišja za 600 evrov višja. Na okrožnih sodiščih je razmerje podobno, najvišja plača okrožnega sodnika za december lani je bila slabih 3.700 evrov, najslabše plačani sodnik pa je prejel za približno 500 evrov bruto nižjo plačo. Višji sodnik v začetnem plačnem razredu ima dobrih 3.800 evrov plače, najbolje plačani pa 4.304 evre. Toliko znaša tudi najvišja plača predsednika enega od okrožnih sodišč, medtem ko je najnižja plača predsednika dobrih 300 evrov manj. Slabih 4 tisoč evrov dobi še najbolje plačani predsednik okrajnega sodišča, najnižja plača na tej funkciji pa je za okoli 400 evrov nižja.

Poglejmo še najvišje sodniške plače, to so običajno plače vrhovnih sodnikov. Najvišja je decembra lani znašala 4.841 evrov bruto, najnižja pa 200 evrov manj, medtem ko je predsednik Vrhovnega sodišča prejel 5.663 evrov bruto plače.

Iz Sodnega sveta so včeraj sporočili, da so sodniki funkcionarji ene od treh vej oblasti ter s tem nosilci posebnih pooblastil in odgovornosti, česar pa sedanja določitev njihovih plač nikakor ne odraža na ustrezen način, zato podpirajo prizadevanja vlade, da se uredijo plače sodnikov. Ob tem opozarjajo, da so se plače v javnem sektorju od leta 2012 do 2020 povečale za nekaj več kot 25 odstotkov, povprečne plače sodnikov pa le za dobrih 5 odstotkov, zato sodniške plače bistveno zaostajajo za ostalimi plačami v javnem sektorju, je v sporočilu zapisal predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat in povzel stališče, ki so ga pred dnevi sprejeli na seji.

Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat pravi, da dodatek k sodniškim plačam vsaj deloma odpravlja sedanjo protiustavnost ureditve plač sodnikov.
Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat pravi, da dodatek k sodniškim plačam vsaj deloma odpravlja sedanjo protiustavnost ureditve plač sodnikov. FOTO: Bobo

Da so plače sodnikom in tožilcem dejansko padle, potrjuje tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kot navaja, je bilo povprečje rasti plač v javnem sektorju približno 13 odstotkov, medtem ko je bil padec plač v sodstvu 5-odstoten, v tožilstvu pa nekaj več kot 10-odstoten.

Tožilske plače znašajo od 2.600 do dobrih 6.600 evrov bruto

Poglejmo še plače zaposlenih na tožilstvu. Naredili smo analizo plač vseh zaposlenih, ki so nam jih po skoraj dveh letih poslali z Vrhovnega državnega tožilstva, in sicer za marec 2021. Najvišja bruto plača z vsemi dodatki je takrat znašala 6.199 evrov, dobila jo je okrožna tožilka Specializiranega državnega tožilstva (SDT). 21 plač je bilo višjih od 5 tisoč evrov, 70 pa višjih od 4 tisoč evrov bruto. Plače nad 5 tisoč evrov so v glavnem prejeli vrhovni državni tožilci, tožilci in vodje oddelkov na SDT ter prvi mož tožilstva. 191 zaposlenih na tožilstvu pa prejema bruto plačo med tisoč in 2 tisoč evri, med najslabše plačanimi so administratorji, vpisničarji, zapisnikarji in razni pravosodni sodelavci, nekateri prejmejo celo manj kot tisoč evrov bruto plače. 

Povprečna bruto plača za december lani je na tožilstvu znašala 3.867 evrov, z vsemi dodatki. Najvišjo plačo, 6.671 evrov bruto, je prejel tožilec na SDT, ki je dobil še dodatek za 168 ur pripravljenosti. Najnižjo plačo v znesku 2.608 evrov pa je prejel okrajni državni tožilec, ki je imel še 64 ur boleznine. Slabih 200 evrov več pa je bila plača okrajnega tožilca v začetnem plačnem razredu, tisti z najvišjo plačo je prejel slabih 500 evrov več. Okrožni državni tožilec z najnižjo bruto plačo je dobil 3.144 evrov, dobrih 500 evrov več tisti z najvišjo plačo. 

Decembra lani je najmanj dobil višji državni tožilec s plačo 3.826 evrov bruto, najbolje plačani pa 300 evrov več. Še plače vrhovnih državnih tožilcev. Najnižja je bila 4.655 evrov, najvišja 200 evrov bruto več. Tožilec s 15 leti delovne dobe prejme dobrih 3 tisoč evrov, vodja okrožnega državnega tožilstva pa nekaj več kot 4 tisočake. Generalni državni tožilec je decembra lani prejel 5.446 evrov bruto plače.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v intervjuju, ki smo ga objavili prejšnji teden, opozoril, da tožilske plače padajo že od leta 1997.
Generalni državni tožilec Drago Šketa je v intervjuju, ki smo ga objavili prejšnji teden, opozoril, da tožilske plače padajo že od leta 1997. FOTO: 24ur.com

Prvi mož tožilstva Drago Šketa pravi, da tudi tožilci že več kot deset let opozarjajo, da imajo  vedno nižje plače. Nam plače dejansko padajo že od leta 1997, saj smo ostali brez različnih dodatkov. Ne boste verjeli, ampak najboljša osnova za izračun pokojnine tožilca, ki se je upokojil, je bila leta 1997. Tožilci v EU imajo tudi do nekajkrat višje plače, je minuli konec tedna povedal v pogovoru za našo spletno stran.

Zaposleni v Policiji dobijo od tisoč do več kot 7 tisoč evrov bruto plače

Najnižja plača za december lansko leto je bila v Policiji 1.074 evrov bruto, prejel jo je kandidat za policista, enako je dobil tudi višji policist, ki je bil odsoten zaradi bolniškega staleža, okoli 150 evrov več pa je dobil vrhunski športnik, ki je zaposlen v Policiji. Najbolj realna pa je po podatkih Policije najnižja policijska plača v znesku 1.461 evrov bruto. Medtem ko je najvišja znašala dobrih 9 tisočakov, čeprav ne gre za osnovno plačo, saj je bil uslužbenec na delu v tujini in je prejel za skoraj 4 tisoč evrov dodatkov, tudi za delo v tveganih razmerah. Decembra pa so bili vsem uslužbencem izplačani še dodatki za redno delovno uspešnost za zadnje tri mesece.

Še sedem uslužbencev je zaradi raznih dodatkov, poračunov in dela preko polnega delovnega časa prejelo bruto plače od 7.200 do slabih 8 tisoč evrov, dva med njimi sta tudi direktorja policijskih uprav. 22 jih je prejelo plače od 6 do slabih 7 tisočakov, 139 zaposlenih pa od 5 do 6 tisoč evrov plače. Med 4 in 5 tisoč evri je prejelo 886 uslužbencev Policije. Povprečna plača je znašala nekaj več kot 3 tisoč evrov bruto.

Najnižja plača policista na policijski postaji je decembra lani znašala 1.731 evrov bruto.
Najnižja plača policista na policijski postaji je decembra lani znašala 1.731 evrov bruto. FOTO: Miro Majcen

Poglejmo še plače po enotah. Če je bila najvišja plača na policijskih postajah plača enega od načelnikov, ki je dobil slabih 6 tisoč evrov, od tega skoraj 2 tisoč evrov dodatkov, pa je bila najnižja plača tam 1.731 evrov bruto. Dobrih 400 evrov več je dobil najslabše plačani kriminalist na policijski upravi, najbolje plačani pa dobrih 6.700 evrov bruto. Sicer pa so štirje najbolje plačani kriminalisti zaslužili od 6.000 do 6.700 evrov, od 5 do 6 tisoč je prejelo 14 kriminalistov. 85 pa jih je prejelo bruto plače od 4 do 5 tisoč evrov. Najnižja plača direktorja policijske uprave je decembra lani znašala nekaj več kot 4 tisoč evrov, najvišja pa 7.742 evrov, z vsemi dodatki.

Najnižja plača vodje sektorja kriminalistične policije na eni od policijskih uprav je bila 4.559 evrov bruto, najvišja pa 6.015 evrov. Najnižja plača preiskovalca na Nacionalnem preiskovalnem uradu znaša 3.113, najvišja pa 6.131 evrov bruto. Med 5 in 6 tisoč evri je zaslužilo še pet kriminalistov, 30 pa jih je prejelo od 4 do 5 tisoč evrov. In še vodje preiskav na NPU – najnižja plača je bila 4.518 evrov, najvišja pa 6.184 evrov bruto.

Plače direktorja Uprave kriminalistične policije, prvega moža Nacionalnega preiskovalnega urada in v. d. generalnega direktorja slovenske Policije znašajo od dobrih 5 do slabih 6 tisoč evrov bruto. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olafur
01. 02. 2023 13.48
+2
Policaji in kriminalisti na minimalca, umore raziščejo samo družinske, ukradenih avtomobilov ne najdejo, znajo ba odlično zaplinjat in zalivat ljudi
ROMELS
01. 02. 2023 10.59
+4
...............mnogo preveč za svoje delo.........
Japa Jade
04. 06. 2023 13.25
-2
Ne maram takih pavšalnih komentarjev, ki jih pišeji tisti, ki se na tisto stroko sploh ne spoznajo. Se motim g. ROMELS ?
Resnica v obraz
01. 02. 2023 10.40
+3
Zakaj Sušnik ne podpira protesta upokojencev? Sušnik javno prizna in glasno pove v oddajo odmevi “Jaz imam dost’ visoko pokojnino!”
1muvwndr
01. 02. 2023 10.32
+3
Kaj pa dodatki, ki jih vsi prejemajo? Zakaj se še to ne prišteje bruto plačam?
SlepiSlovenc
01. 02. 2023 10.15
+3
Ful preveč. 🤭
cirenij
01. 02. 2023 09.06
+1
Pa dajte že enkrat pustit komentiranje na drugih portalih, da ljudje izrazijo svoje mnenje. Le to šteje!
Japa Jade
04. 06. 2023 13.33
cirenij
01. 02. 2023 09.03
+4
Razmerje bi moralo bit 1:5. Znotraj pa naj regulirajo. A ni sramotno, da en zgaran delavec v enem letu ne zasluži toliko, kot eni mesečno? Kam smo priplavali? In zdaj hočejo še svoj muzej?
Japa Jade
04. 06. 2023 13.36
+1
Cirenioj, minimalna bruto plača za leto 2023 je 1203,36 in če to pomnožiš z 12 dobiš 14.440,00. Sem ti odgovoril ali rabiš še pojasnilo ?
AlexReal
01. 02. 2023 08.53
+1
Treba je poklicat Viranta, bo on takoj porihtal plačni sistem. Japajade press.
Valkidžija
01. 02. 2023 08.53
+7
waga7
01. 02. 2023 08.29
+4
Jaz pa sama sebi za mišjo dlako nad minimalca…. Mater me mika da bi odprla tale Snežičev članek tam spodaj
kapljač1
31. 01. 2023 21.46
+1
Policist mora biti dobro plačan ! Predpogoj za dobro delo !
džonborno
01. 02. 2023 09.00
+8
Delavec na tekočem traku pa na minimalcu - predpogoj da ne poje preveč mesa!
Rainbow warrior
31. 01. 2023 21.30
+11
Ti sodniki in ostalo krivosodje so glasni samo ko jim je treba dvigniti plače,ko pa je treba obsoditi na zapor kakšnega narko dilerja ali morilca pa jih izpustijo na svobodo ali dosodijo pogojno, zato še to kar dobijo, dobijo preveč.
Rudolf Maister
31. 01. 2023 20.26
+11
Vse ,ampak čisto vse prepisat od avstrijcev. pa ne od nemcev ,nizozemcev ,švedov od avstrijcev ampak od a-ž.Kdo mislite se tega boji in se temu upira?
tirolec
31. 01. 2023 19.52
+13
Predobre plače imajo, jim bi morali odvzeti, ne pa kaj dodati...a na minimalcu delavci MORAJO PREŽIVETI...in upokojenci s pasjo in mačjo hrano v deželi mleka in medu, MORAJO PREŽIVETI....!? Kdo ima koga za norca(e)...Tudi poslancem bi morali polovico odvzeti, kot javnim uslužbencem, ker vsi živijo na račun vseh davkoplačevalcev...TOREJ? Torej smo vsi mi njim tudi delodajalci...NISMO CEPCI, morda smo 32 let samo slepci...
Valkidžija
01. 02. 2023 08.57
+3
Res je, notri sedijo tudi kalibri katerim ljudje niso dali dovolj glasov na volitvah, pa vseeno dobivajo bajne plače. Po kakem ključu sedijo tam ? B...be.
ariazus .
31. 01. 2023 19.52
+5
NO, V ZDRAVSTVU, V SKUPINI J ZAGOTOVO NIMAMO TUDI POLOVICO TAKIH PLAČ. SKUPINAJ,KI JE TUDI PODPORNO-ADMINISTRATIVNI KADER, PO 39.LETIH IN ŠE NEKAJ-PREJEMAM DODATEK DO MINIMALCA!!!! ŠE DRUGI ŠOK-IMAM NENEHNO,VSA LETA NADPOVPREČNO OCENO-TO JE ODLIČNO 5!! IN TRETJI ŠOK!!NE SMEM BITI NAGRAJENA VSAJ S STIMULACIJO ALI KAJ PODOBNEGA!! ZELO VELIKO DELAMO,VEČ DELA ,KI GA OPRAVIMO, NI V VPISU DEL, AMPAK NAŠA VEST IN EMPATIJA DO LJUDI, DELAVNOST, MORALNE VREDNOTE NAM NE DOVOLIJO,DA DELA NE BI OPRAVILI KVALITETNO IN NA NAJVIŠJEM NIVOJU. A TO ZA VLADO NE POMENI NIČ, SINDIKATI PA SE ZA NAS ŽE DOLGO VEČ NE BORIJO-MISLIM,DA SMO PRISTALI V VENEZUELI...
XardasXM
01. 02. 2023 08.00
+3
To je zelo posplošen komentar... Skupina J ima lahko izhodiščni plačni razred 20, lahko pa tudi 35 ... Odvisno od delovnega mesta... pa seveda so tu še napredovanja vsake 3 leta za enega ali 2 plačna razreda, glede na ocene... in tako naprej... lahko ima nekdo tudi 40. plačni razred v skupini J ali pa še višjega...
elektroncek
31. 01. 2023 19.10
+7
PLEŠEEEEEMOOOOOO!!!!!!!
Japa Jade
04. 06. 2023 13.41
elektroncek
31. 01. 2023 19.09
+9
sramota ... tako si holob kupuje moč pri sodnikih da spravlja protiustavne zakone mimo ljudi in sebi v prid
rzui
31. 01. 2023 19.04
+5
Preveč tudi če je 500€
Ugovor vesti 133.člen
31. 01. 2023 18.42
+18
RESETIRATI PLAČNI SISTEM. POSTAVITI NA NOVE ZDRAVE IN VZDRŽNE TEMELJE. MAX 1:4 MED NAJNIŽJO IN NAJVIŠJO BRUTO PLAČO. Kdor noče, naj izvoli na svoje in bo mogoče zaslužil neomejeno ali zgolj zajamčeno plačo. RAVNO TAKO PRI POKOJNINAH, S TEM, DA BI ZA POLNO DOBO MORALE BITI VSE ENAKE, BREZ IZJEM.
Japa Jade
04. 06. 2023 13.43
+1
A bejž no, nekdo ki mesečno odvaja za prispevke za pokojnino 500 in tisti z 200 naj bi imela enako pokojnino. Še dobro, da nisi na položaju, da odločaš o tem.
mare m
31. 01. 2023 18.40
+12
Preveč jih pobira denar iz mojega žepa. In vsi imajo preveliko plačo. Zakaj? Policisti zato, ker ko jih potrebuješ, jih ni - znajo pa s solzivcem špricati po Ljubljani. Kriminalisti odkrijejo samo tisto, kar jim politika dovoli, če bodo tebi/meni kaj odtujili jih ne zanima. Tožilec te bo naredil krivega tudi če v resnici nisi. Sodišče bo dosodilo tisto, kar se bodo dogovorili s politiko. 90% se vas bo strinjalo z mano. In to je dovolj jasno da 100% takih ''organov'' ne potrebujemo, ker je jasno, da delajo samo za politike, denar pa pobirajo od nas delovnih ljudi. Pa kaj še čakamo ?!