Slovenija

Zdravniki se počutijo necenjene. Se obeta nov stavkovni val?

Ljubljana, 17. 07. 2018 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker politika ni uredila zdravstva, obstaja možnost, da bo nova vlada, kadarkoli jo bomo že dobili, mandat začela z novim stavkovnim valom. Ne more tujec v tednu zaslužiti več kot 20 tisoč evrov, slovenski zdravnik pa v celem mesecu tisočaka ali dva, je jasen zdravnik Matija Cevc, sicer tudi izvršilni sekretar Slovenskega zdravniškega društva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zdravniki se pritožujejo nad ne enakopravnostjo
    02:59
    Iz 24UR: Zdravniki se pritožujejo nad ne enakopravnostjo
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovensko zdravstvo tone vse globlje
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Slovensko zdravstvo tone vse globlje
  • Iz 24UR ZVEČER: Težave v slovenskem zdravstvu
    07:33
    Iz 24UR ZVEČER: Težave v slovenskem zdravstvu

Slovensko zdravniško društvo opozarja na neustrezno reševanje problematike otroške srčne kirurgije in na ostale ukrepe v zdravstvu. Ukrepi vlade vodijo v poniževalno razvrednotenje zdravniškega dela, je ocenil predsednik društva Radko Komadina. "Ob sedanjih razmerah nosilci zdravstvene dejavnosti ne moremo več zagotavljati strokovno varnega dela," je dodal.

Dejstvo, da bodo tuji zdravniki, ki v Slovenijo prihajajo predvsem zaradi odhodov domačih strokovnjakov, za svoje delo dobili neprimerno višje plačilo od domačih specialistov, je popolnoma nesprejemljivo, so navedli v društvu. Slovenski zdravniki po njihovih besedah tudi ne morejo opravljati vloge prevajalcev. Takšno delo namreč vodi v napake, ki lahko ogrozijo zdravje bolnikov, so poudarili.

Nosilci zdravstvene dejavnosti ne moremo več zagotavljati strokovno varnega dela, opozarja predsednik Zdravniškega društva.
Nosilci zdravstvene dejavnosti ne moremo več zagotavljati strokovno varnega dela, opozarja predsednik Zdravniškega društva. FOTO: iStock

Rešitve, ki jih sprejema vlada, so zgolj hitri poskusi reševanja nastalega stanja na področju otroške srčne kirurgije, na katerega je stroka opozarjala že dalj časa, so navedli. Posledice takšnih ukrepov bodo po njihovi napovedi povečevanje nezadovoljstva zaposlenih v zdravstvu in množično odhajanje mladih zdravnikov v tujino.

Težave pri vzpostavitvi delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni pa so zdaj tudi v praksi pokazale na nesmiselne rešitve novo sprejetega zakona o zdravstveni dejavnosti, na katere so zadnje leto opozarjale vse zdravstvene organizacije, so zapisali.

"Zadnje poteze zdravstvene politike panično mašijo razpoke, na katere smo opozarjali že v času sprejetja noveliranih zdravstvenih zakonov in predvideli, da vodijo v rušenje zdravstvenega sistema," je izpostavil Komadina. V društvu po njegovih besedah opozarjajo, da je treba takoj izboljšati pogoje za delo slovenskih zdravnikov.

Novo vlado čaka nov stavkovni val?

Ker politika ni uredila zdravstva, obstaja sedaj možnost, da bo nova vlada, kadarkoli jo bomo že dobili, mandat začela z novim stavkovnim valom. Ne more tujec v tednu zaslužiti več kot 20 tisoč evrov, slovenski zdravnik pa v celem mesecu tisočaka ali dva, je jasen zdravnik Matija Cevc, sicer tudi izvršilni sekretar Slovenskega zdravniškega društva. Opozarja, da se zdravniki zaradi tega počutijo necenjene.

Svoje nezadovoljstvo je v ponedeljek izrazila tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Po njihovem opozorilu je ministrstvo za zdravje z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je bila sprejeta leta 2017, samo onemogočilo delovanje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Med drugim bi moralo ministrstvo sprejeti dva pravilnika, ki pogojujeta delovanje inštituta, a to še ni storilo, so izpostavili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
19. 07. 2018 12.41
+2
Predlagam vsem zaposlenim v zdravstvu zamenjavo državljanstva, ker če si slovenec si ničvreden. Zato bo tvoje delo takoj bolje plačano v sloveniji za nekaj 10x. Kakšne neumnosti izmišljajo, samo da ne bi bil slovenec pošteno plačan. Bolje Tujcu kot slovencu. A smo res tako butasti, da pustimo butastim, da nam že toliko let krojijo življenje z zelo butastimi ukrepi. Na dan z avtorji tako butastih ukrepov, naj se vidijo njihova imena in priimki. če dobijo preplačilo za svoja dejanja iz davkoplačevalskega denarja, naj bodo potem javni.
Transformerji
18. 07. 2018 12.59
+5
Dragi zdravniki, saj ste sami krivi, zakaj pa nihče od vas ne govori o korupciji v zdravstvu, razen Loredana, ki ni prišel v parlament. Očitno ste bili zadovoljni z dosedanjim stanjem. Nekaj se bo moralo vsekakor spremeniti - odstraniti vse zaledje stricev iz ozadja in zamenjati čisto vse kadre , predvsem tiste, ki se ukvarjajo z nabavo!
Transformerji
18. 07. 2018 13.00
-1
Spodnji komentarji dokazujejo mojo trditev - tudi vi ste pokvarjeni!
vinogradnik33
18. 07. 2018 10.13
+5
Zdravniki se počutijo ne cenjene , zakaj , ker imajo premajhne plače ali zato , ker jim njihov sindikalist jemlje ugled s svojimi nastopi ? Večina zdravnikov si zasluži vso spoštovanje in tudi visoke nagrade , tista majhna skupina skorumpirancev pa jim krade ugled njim osebno in zdravstvenim ustanovam ! Če bi sami izločili tiste in pomagali ministrstvu za zdravstvo , da pride do kompletnega reformnega obsega in ne , da jim mečejo polena pod noge , bi lahko imeli zaslužni zdravniki občutno višje plače in ugled oni sami in ustanova v kateri delajo !
misterbin
18. 07. 2018 09.34
+16
Tudi pacienti smo za zdravnike nič ,ker nas odslovijo v nekaj minutah .Sploh ti ne pustijo ,da bi njim razložil zakaj smo prišli k zdravniku
Janez_53
18. 07. 2018 09.32
+21
Kako necenjene se šele počutimo prebivalci, ko ugotavljamo, da se čakalne vrste še kar podaljšujejo! Da ne govorimo o otroški srčni kirurgiji!
Bojan-F
18. 07. 2018 09.16
+8
"... reševanja nastalega stanja na področju otroške srčne kirurgije, na katerega je stroka opozarjala že dalj časa, so navedli ..." ... stanje, ker se je stroka med seboj kregala ...
Bojan-F
18. 07. 2018 09.22
+12
... ko je govora o zdravniskem cehu, Vlado in vse politike zaobidite ... maslo na zdravniskih glavah je 100% njihovo oz. njihovih elit.
Rolesx
18. 07. 2018 09.11
+6
Pošljite otroke k Dončiču in Dragiču na zdravniški pregled. Športniki so najpomembnejša stvar tega sveta. Vsi zdravniki na ulice in vse ostalo na ulice
the kop
18. 07. 2018 12.21
+1
ka itak da so!! večino zdravnikov pa odpusti!!
emilzapata
18. 07. 2018 08.40
+21
sestra moje ruske žene ima kot nervokirurg s 25 leti staža v "majšem" ruskem mestu, ki pa je še vedno 3 krat večje od Ljubljane, 45.000 rubljev plače, kar znese trenutno 700evrov. Pred leti je hotela na delo v Slovenijo, pa so bile njene kvalifikacije za našo zdravniško oblast na nivoju medicine iz risanke Kremenčkovi. Takle imamo pri nas, vsi bi radi imeli monopol, in nato izsiljevali.
piko2263
18. 07. 2018 08.28
+29
Tuji zdravnik lahko zasluži 30000 eur, če dela to, kar se našim zdravnikom ne ljubi ali niso za to usposobljeni ali pa jih ni. Kakšne traparije, mislim, da če bodo zdravniku zopet stavkali se bo do ljudje obrnili proti njim, ker tega izsiljevanja imamo počasi pa že dovolj!!
agent.brinko
18. 07. 2018 08.26
+34
ko bodo zdravniki sami plačali svoj študij naj odprejo svojo ordinacijo in s svojimi aparaturami, takrat naj računajo bolnikom po svojem ceniku. Če pa mu študij plačujemo mi, pa naj obvezno dela v javnem zdravstvu 15-20 let, nato lahko odpre svojo ordinacijo, seveda s svojo opremo in ne javnega zavoda. Če pa hoče pred tem 15-20 letno dobo v javnem zavodu, odpreti svojo privat ordinacijo, naj pa povrne stroške študija. Med zdravniki so tudi taki, da si resnično zaslužijo vso čast, na žalost pa so ti le redki, večina pa gleda le na svoj zaslužek. Da pridejo do njega pa pričnejo izsiljevati. Narod že preveč dolgo prenaša to izsiljevanje. Bistveno večjo plačo si zaslužijo tudi nekatere medicinske sestre, vendar le na nekaterih delovnih mestih in ne na vseh. Lep pozdrav vsem
bergman
18. 07. 2018 08.19
+23
Na se ti "grofje" v belih haljah zavedajo, da niso bogovi, ampak so ravno tako ljudje z kvalifikacijo, ki so si j sami izbrali za svoj poklic in naj ne izkoriščajo in ne politizirajo, ampak naj delajo INTENZIVNO 8 ur na dan, pa ne bo čakalnih vrst in ne bo kritik na njihov račun! Ugled in spoštovanje naj si pa gradijo, kot so nekatere izjeme med njimi, ki živijo in delajo za ljudi, s svojim delom in spoštovanjem pacientov in naj kdaj tudi priznajo svoje napake!!!! Ko bodo pa izpolnili te pogoje, potem pa lahko Kuštrina odpustijo ker ne bo nihče več tako kritično gledal na njih!!!!!
aristotel
18. 07. 2018 07.53
+23
Bravo - čestitam gospodje poslanci,vlada,ministrstvo za zdravje,sindikat zdravnikov in posamezni zdravniki uspeli ste v 27 letih popolnoma uničiti zdravstvo na vseh nivojih najbolj pa pediatrijo še za našo bodočnost vam ni mar sedaj ste spet dokončno odprli Pandorino skrinjo in popolnoma podrli vsaj minimalno razmerje plač kaj sledi stavka,popolni propad in dokončna privatizacija zdravstva pozabili ste na Sokratovo prisego,ustavo še hujše pa da ste nekateri pozabili ostati ljudje...dobro jutro pohlep in lahko noč prihodnost na vseh nivojih še najbolj pa na političnem ker je to srčika vsega kar nas je doletelo teh zadnjih 27 let...očit6no se bodo prebivalci te države streznili ko bo dokončno prepozno!
Samo?lovek
18. 07. 2018 07.25
+26
Zobarja dobimo enkrat na dva meseca in če imaš težave z zobmi, je to sploh učinkovito, na operacijo česarkoli mesece ali celo leta, pa še takrat z našimi "zdravniki" rado kaj krene po zlu, v zdravstvo pa mesečno plačujemo kot zmešani. To je ta politika uspeha in discipline. Ne zaslužite si 70% plače, ki jo imate. Čast redkim izjemam.
Podkrinko
17. 07. 2018 22.57
+6
Prispevek omenja splosno zdravnisko prakso in ne kirursko tako da podatek o 2000e drzi
resslovenka
17. 07. 2018 22.36
+33
Je rekla dobra poznavalka notranjih razprtij v zdravstvu: nekdaj ( v bivši Jugi), je bilo slovensko zdravstvo na zavidljivi ravni v svetovnem merilu. K nam so prihajali na zdravljenje od vsepovsod ugledni ljudje. Danes je podn od podna." Čestitke gospodje politki, uspelo vam je uničiti vse kar je nekdaj imelo ugled . Danes bijemo plat zvona za vse drago plačane nebuloze!
šmajser1
17. 07. 2018 22.32
+37
Te lazi o 1000 oz 2000 evrih lahko natepavajo koga drugega! Pri nas imajo zdravniki dalec prevelike place, glede na odnos do pacientov, ki je roko na srce katastrofalen(so redke izjeme). Najprej uredit cakalne vrste, ki ne morejo biti v nobenem primeru daljse od dveh mesecev, urediti odnos zdravnika do pacienta, ki mora biti bolj cloveski in vzajemni....sele nato se lahko pogajajo! Do takrat pa se naj zamislijo, kaj so prisegli pod svoj poklic! No daj jih pa vecino b.k. glavno da majo lepe place! Pa hvala lepa vsem za to "profesionalno" zdravstvo in emoralne cakalne vrste
Taglavnkavcar
17. 07. 2018 22.31
+18
najprej so uničl slo. gradbeništvo, sedaj jim je že skoraj uspelo unočiti zdravstvo, nasledja bo energetika. mi bomo imeli kmalu več medicinskih sester v firmi, ki se ukvarja s kovinarsko branžo, kot v ukc lj..
Rolesx
17. 07. 2018 22.06
+6
Vsi na ulice. Zahtevamo plače približno enake športnikom
komarec
17. 07. 2018 21.59
-5
Za spremebo naj dajo zdravnike en teden na asfaltacijo cest.
Moros
17. 07. 2018 21.46
+21
že sedaj imajo pol prevelike plače odgovornosti pa nobene! Plače bi jim bilo potrebno porezati, ptrpovedati vse seminarje kateri so plačani iz strasni dobaviteljev dravil itd.