Slovenija

Komarjev ogromno, a škropljenje ni upravičeno

Ljubljana, 19. 09. 2018 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnje poletje nam ne prizanaša s komarji. Ne le ponoči, tudi podnevi nas ti nadležni krvosesi obletavajo in nam pijejo kri. Zdi se, kot da mazanje s kremami in uporaba repelentov ne pomagata, za škropljenje z biocidnimi sredstvi pa ni pravega razloga, pojasnjujejo pristojni.

Čeprav smo že krepko v meteorološki jeseni, pa se zdi, kot da smo še vedno sredi poletja, ne le zaradi visokih temperatur, ampak tudi zaradi velikega števila komarjev. Namnožitvi teh nadležnih krvosesov so najverjetneje botrovali zelo deževna prva polovica poletja in tople temperature v drugi polovici poletja.

Katja Kalan, raziskovalka z Univerze na Primorskem, pojasnjuje, da so letos še bolj kot doslej nadležni tigrasti komarji, ki jih je v primerjavi s prejšnjimi leti tudi več. Komarji se namreč v največjem številu pojavljajo konec julija in avgusta, nato pa se njihova številčnost počasi zmanjšuje.

V Sloveniji je zabeleženih 30 vrst komarjev.
V Sloveniji je zabeleženih 30 vrst komarjev. FOTO: iStock

Ljudje, ki smo pogosta tarča komarjev, bi sicer najraje videli, da komarjev sploh ne bi bilo, vendar Irena Veninšek Perpar s Centra za zdravstveno ekologijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjuje, da prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da bi zmanjšali njihovo število.

’’Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji,’’ poudarja in dodaja, da v Sloveniji od leta 2013 do letošnjega avgusta ni bilo prijavljenega primera bolezni, ki jo prenašajo komarji in bi se oseba okužila v Sloveniji.

Res je, da smo avgusta letos zabeležili en primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, septembra pa še dva, vendar posamezni primeri še ne predstavljajo izbruha nalezljive bolezni. Uporaba insekticidov v zunanjem okolju oziroma na prostem je v Sloveniji prepovedana, prav tako tudi ni uradno registriranega insekticida, ki bi se ga lahko uporabljalo za izvajanje dezinsekcije v zunanjih prostorih oziroma na prostem, še pojasnjuje. Kalanova dodaja, da škropljenja oziroma zamegljevanja komarjev pri nas ne izvajamo tudi zaradi varovanja žuželk in drugih živali, ki so stranske žrtve zamegljevanja komarjev, prav tako se v Sloveniji tudi ne izvaja več zapraševanje iz letal.

Tigrasti komarji so aktivni večinoma podnevi (zjutraj in pozno popoldan). Preletijo lahko le kratke razdalje, dolge od 400 do 500 m, zato se razširjajo s človekom. Tako se lahko prenašajo njihova jajčeca v odpadnih pnevmatikah ali odrasli osebki v avtomobilih. Samice svoja jajčeca v urbanem okolju odlagajo v manjše vodne zadrževalnike, kot so sodi, posode z vodo, tudi pločevinke in manjše posodice, ki jih imamo na vrtovih in njivah. Jajčeca so odporna na nizke temperature in izsuševanje in na tej stopnji v razvoju tudi preživijo zime v zmerno toplem pasu. Piki tigrastih komarjev povzročajo zelo srbeče otekline, poleg tega pa so lahko pomemben prenašalec virusov za ljudi, predvsem virusov denga in čikungunja.

Po nekaterih podatkih smo v Sloveniji nazadnje škropili leta 2007, zdaj pa mora za boj proti komarjem poskrbeti vsak sam. Na svetu je sicer 3559 vrst komarjev, pri nas je zabeleženih 30 vrst, vsem pa je skupno to, da kri pijejo samo samičke, saj s krvjo dobijo beljakovine za razvoj svojih jajčec.

Komarji naj bi imeli raje ženske

In verjetno se sprašujete, zakaj ste vi bolj popikani od vašega partnerja, soseda, znanca? Katja Kalan pojasnjuje, da se komarji, ko iščejo gostitelja, najprej orientirajo s pomočjo voha, kjer zaznavajo ogljikov dioksid (CO2), ki ga izdihujemo.

’’Ko pridejo v našo bližino, se orientirajo proti nam še po drugih dejavnikih, kot sta npr. naš vonj in gibanje. Večji ljudje so lažja tarča, saj proizvajajo več CO2, in so večja tarča v primerjavi z manjšimi, raje naj bi imeli ženske kot moške, zaradi razlik v hormonih, in gibajoče ljudi, ki tudi oddajajo več CO2. To so sicer samo neka posploševanja, ki pa v praksi ne veljajo vedno,’’ pojasnjuje in dodaja, da se bomo sami najbolje zaščitili pred komarji, če se bomo oblekli v svetlejše barve, saj so te za komarje manj opazna tarča.

’’Priporočljivo je, da se oblečemo tudi v oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami in imamo tako manj kože izpostavljene pikom komarjev. Če se le da, se ne zadržujmo na prostem v času komarjeve največje aktivnosti, se pravi zjutraj in pozno popoldan, vstop v hiše pa jim preprečimo z mrežami proti komarjem. Če se komarjem ne moremo izogniti, uporabimo repelente, ki so na voljo v trgovinah ali pa si jih naredimo kar sami. Receptov zanje je na internetu ogromno,’’ še svetuje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.