Slovenija

Komemoracije ob dnevu spomina na mrtve

Ljubljana/Celje, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osrednja spominska komemoracija ob dnevu spomina na mrtve bo danes potekala na ljubljanskih Žalah v spominskem parku žrtev okupatorja 1941-1945. Komemoracije bodo potekale tudi drugod po Sloveniji.

Republiška delegacija pod vodstvom predsednika vladne komisije za urejanje prikritih grobišč Petra Kovačiča Peršina ter delegacija celjske občine pa bosta položili vence v spominskem parku Teharje v Celju. Delegacija Evangeličanske cerkve pod vodstvom škofa Geza Erniše pa bo ob 19. uri s kratko svečanostjo položila venec k Trubarjevemu spomeniku v Ljubljani.

Komemoracije bodo danes potekale tudi v Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem
Komemoracije bodo danes potekale tudi v Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem FOTO: Dare Čekeliš

V Celju bodo vence položili še v Starem piskru, na grobnici Golovec ter pri spomeniku Vojna in mir. Ljubljanska zveza združenj borcev bo slovesnosti pripravila na Šubičevi ulici pred grobnico narodnih herojev ter na Draveljskem pokopališču. Mariborčani bodo pripravili komemoracijo ob spominskem obeležju žrtvam agresije JLA na Slovenijo 1991 in ob spomeniku talcev v Ulici talcev. Položili bodo tudi vence k spomenikoma generala Maistra in borcev za severno mejo.

Komemoracije bodo danes potekale tudi v Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem. V Trstu bo delegacija, ki jo bo vodil minister za notranje zadeve Rado Bohinc, položila vence na grobnico borcev na vojaškem pokopališču, v Rižarni ter na grob bazoviških žrtev na pokopališču pri Sv. Ani v Trstu. Na Madžarskem bo polaganje venca v nekdanjem taborišču v Šarvaru, slovesnosti pa se bo udeležila tudi poslanka državnega zbora Marija Pozsonec. Na Hrvaškem pa bo republiška delegacija venec položila v spominskem parku Kampor na Rabu ter v taborišču Jasenovac.