Slovenija

KOMENTAR: Bo Slovenija prva država v Evropi, ki bo uvedla UTD?

Ljubljana, 25. 06. 2020 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
470

Predstavljajmo si, da bi vsak prebivalec Slovenije vsak mesec dobil še dodatnih 300 evrov. Ne glede na to, koliko zasluži, torej ali je direktor farmacevtskega podjetja ali začasno zaposleni s 700 evri na mesec. Dobili bi tudi otroci in upokojenci, vsi prebivalci torej. To bi bila najbolj čista oblika univerzalnega temeljnega dohodka, o katerem povsod po svetu govorijo vedno več, vsaj o njegovih različnih izpeljavah.

Najbližje uresničevanju v praksi je v tem trenutku Španija. Vlada bi najrevnejšim, šlo bi za več kot dva milijona ljudi, vsak mesec po prvotnih načrtih nakazala nekaj čez 1100 evrov, znesek bo sicer na koncu verjetno nižji. O podobnem ukrepu razmišljajo v Franciji, tudi v Italiji, uvedla so ga nekatera mesta v ZDA, pa Aljaska, kjer vsak prebivalec že od leta 1982 dobi nekaj denarja od dobičkov črpanja nafte. V Švici so imeli o uvedbi UTD referendum, kjer so ga zavrnili, poskusno so ga uvajali v Kanadi, na Nizozemskem, naklonjena mu je sedanja škotska vlada, o njem razmišljata Nova Zelandija, Avstralija, v omejenih oblikah so ga uvajali v Indiji, Namibiji, Braziliji, na Finskem. In če nekateri ponujajo tisoč ali sedemsto ali tristo evrov, je na primer v Keniji skupnost, ki so jo izbrali za preizkus, zacvetela že, ko je vsak dobival 45 dodatnih evrov na mesec. 

Temeljna ideja UTD je, da bi vsakemu zagotovili neko varnost, brez pogojev in univerzalno. To je še posebej pomembno, poudarjajo zagovorniki, v časih, kot jih ravnokar živimo, torej v časih napol izrednih razmer, krize in recesije, ki se napovedujeta. 

Razlogi, da se o tem govori že leta, pa so tudi drugi in številni. 

Tako zamisel neke oblike temeljnega dohodka za vse podpirajo tudi takšni tehnološki milijarderji, kot so Chris Hughes, soustanovitelj Facebooka, Richard Branson in Elon Musk. Predvsem zato, ker bo v prihodnjih letih zaradi tehnološkega napredka izginilo na milijone delovnih mest. Zakaj milijarderje skrbi za tiste, ki bodo brez službe, je sicer težko sklepati, morda nočejo v bližini svojih palač in podjetij gledati šotorskih naselij brezdomnih ljudi, ki se bodo tepli za košček kruha, takšnih, kot jih poznajo že zdaj v nekaterih sicer zelo bogatih ameriških mestih. 

Zanimivo je, da so ob na videz tako splošno dobrem predlogu za vse ponekod levica in sindikati zadržani. Bojijo se, da bi lahko zaradi tega ukrepa znižali plače in pravice delavcev. Bojazen je, da bi odpravili obstoječe instrumente države blaginje in vpeljali tako imenovano vitko državo. Če bi se to zgodilo, absolutno ni zagotovljeno, da bo res vsem bolje, nasprotno. 

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: POP TV

V Sloveniji so zamisli o uvedbi vsaj ene izmed omejenih oblik univerzalnega temeljnega dohodka stare že več let. Različne vlade so razmišljale, da bi uvedle UTD za vse otroke, pa se zanj potem niso odločile. 

Razprava ob tem je opozarjala na več stvari. Predvsem, da to ni še ena oblika socialne pomoči in da imajo vsi enake pravice, torej enak znesek bi dobil otrok lastnika uspešnega podjetja ali pa čistilke. Ob tem bi morali pridobitve države blaginje, kot so šolske malice, seveda ohraniti. Med ključnimi sta vedno dve vprašanji. Kdo bo to plačal, od kod denar in pa, ali je res pravično, da dobijo dodatni dohodek tako bogati kot revni. 

Strokovnjaki, ki se s tem največ ukvarjajo, pri nas je to na primer dr. Valerija Korošec, trdijo, da izračuni kažejo, da bi bili takšni projekti finančno izvedljivi. Celo na proračunsko nevtralen način, v višini že obstoječih transferjev. 

Predlogi, kako bi to izpeljali, so pri nas in v svetu sicer različni, od posegov v davčno politiko, več predlogov je predvsem za višjo obdavčitev najbogatejših, do čisto monetarnih, torej sproščanja več denarja v obtok. 

Na koncu je vse stvar družbenega dogovarjanja. Na primer, ko ameriški predsednik Donald Trump na eni izmed konferenc za novinarje tako mimogrede navrže, da so ZDA dobile novo, kot je dejal, super duper orožje, lahko pomisliš, da so šle za to orožje milijarde. Mogoče bi jih lahko, ob drugačnem dogovoru, porabili na povsem drug način. Podobnih primerov je ogromno. 

V izvrstni nadaljevanki Paola Sorrentina Mladi papež je prizor, ko pride do kardinala, zadolženega za finance Vatikana, na smrt bolna mlada nuna. Njena edina poslednja želja je, da bi pred smrtjo videla svojo mater, za pot do domačega kraja pa bi potrebovala nekaj čez dvesto evrov. Kardinal ji odgovori, da seveda in kako lepa želja. Potem pa ji začne pojasnjevati, da so finance Vatikana omejene in da bo verjetno težko. 

Vedno, ko bomo slišali, da denarja ni, moramo biti zelo previdni in predvsem skeptični.

Drugi pomislek je vprašanje pravičnosti. Je torej prav, da dobijo vsi, bogati in revni, tisti, ki delajo in tisti, ki ne delajo? 

Finci so pred kratkim objavili poročilo o izsledkih dve leti trajajočega preizkusa uvedbe UTD. Dve leti je dva tisoč ljudi vsak mesec dobilo dodatnih 560 evrov.

Službo jih je v tem času našlo okoli 43 odstotkov, le kakšen odstotek več od tistih, ki dodatka niso dobivali. So pa bile zato druge posledice. Vprašani so poročali o večjem občutku zadovoljstva, manj stresa, boljšem zdravju, sreči, nekateri so začeli svoje projekte, pisali knjige, nekateri so se posvetili brezplačnemu delu v svoji skupnosti,  pomagali so ljudem, ki so potrebovali pomoč. Imeli so več možnosti, da zavrnejo zelo slabo plačana dela in imeli so občutek večjega nadzora nad svojim življenjem.

V svetu neoliberalnega kapitalizma, ki ga živimo, se je torej preizkus izkazal za ne preveč uspešnega, vsaj ko gre zgolj za eno stvar, iskanje službe.

Ampak bistvo UTD je drugje. Gre za univerzalnost, torej, če ga uvedejo denimo v ZDA, bo tistih 500 dolarjev dobil tudi Jeff Bezos. In brezpogojnost, dobiš ga v vsakem primeru, tudi če namesto iskanja službe čas preživljaš v igranju igric ali gledanju turških nadaljevank. Tako se izognemo paternalizmu države, ki zdaj določa, kdo je zaslužen in kdo nezaslužen. Že zdaj pa je jasno, da je takšnih, ki ležijo in bodo ležali na kavču, izrazito manj kot tistih, ki si na vse kriplje prizadevajo in si bodo prizadevali čim bolje poskrbeti zase in za svoje družine. Le da bo to z UTD morda manj stresno in bolj dostojanstveno. 

Če pride do uvedbe UTD, bo ta verjetno postopna, tako kot so bile postopne uvedbe pridobitev socialne države blaginje.

V Sloveniji je bil torej že v obtoku predlog za otroški UTD, nekateri predlagajo UTD za starejše od 65 let, kandidat na francoskih predsedniških volitvah Jean Luc Melenchon je recimo predlagal uvedbo UTD za mlade, stare od 18 do 26 let. 

Nekateri menijo, da bi bila Slovenija lahko prva država v Evropi, ki bi uvedla UTD in da bi to lahko bila dobra popotnica slovenskemu predsedovanju Evropski uniji prihodnje leto. 

V vladi so potrdili, kot so zapisali v Delu, da poteka razprava o morebitni uvedbi temeljnega univerzalnega dohodka. Ker pa to poteka v isti sapi z razmišljanjem o prenovi socialnega sistema, bo potreben skrben nadzor javnosti. Da ne bi na koncu, namesto da pridobimo vsi, nekateri še izgubili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fb_100003084936246
29. 06. 2020 14.05
HAHAHAHAHAHA 😂😂😂😂😂
TheMatrix1
27. 06. 2020 17.55
+0
Pravilno..je prislo iz riti v glavo a ne, kar so pokradli je treba razdelit
Igi31
26. 06. 2020 14.41
-1
To bomo zdaj takoj uvedli ker vedo da teh dodatnih 300 eur ne bo vredno skoraj nič ko se celotna svetovna ekononomija zruši. Pravim že 2 leti da bo treba lizat kuxce za hrano in to dobesedno
Modras
26. 06. 2020 13.43
+11
2 mil * 300 € * 12 mesecev = 7 200 000 000 😄 bodimo realni.
travc
26. 06. 2020 08.37
+21
Cim se kak dohodek povisa je takoj vse drazje.
travc
26. 06. 2020 08.35
+4
travc
26. 06. 2020 08.30
+13
Dajte nam normalno penzijo.Glede na to da sem sam ob 550 evrih zivotarim-mo.
mejacrnikal
05. 09. 2020 10.06
nightifly
25. 06. 2020 21.31
-3
Torej Slovenija uvaja bogokletno dejanje laznega usmiljenja ……….podari ubogim ribo , in -ne ga nauciti loviti ribe . Uboga Slovenija , kam ploves ?
Domendo
25. 06. 2020 21.57
+2
graf
25. 06. 2020 21.18
+13
ko bom videl denar na računu bom verjel v to , prej ne ...
nightifly
25. 06. 2020 21.32
+16
mareM1979
25. 06. 2020 21.57
+6
svoj dnar ... bi lepo prosu vlado in ostale naj mi nehajo pomagat ...
viktore.vrbnjak
30. 06. 2020 18.51
NAŠ! Tudi lastnik podjetij , tovarne idr. delovnih mest je odgovoren do sodržavljanov: škodljivo ozračje, zaradi izpustov, izraba voda, uničevanje narave, les...vse, kar nam daje narava ,je last vseh! Posamezniki, ki slabo ravnajo z delavci, bodo ostali brez njih. Delavcem ne bodo moderni sužnji, ampak se bodo svobodno odločali za delodajalca (seveda glede na svojo profesijo). Če bi delavki, ki je morala mogoči mesec ali dva povišati delovni čas (morda zaradi povečane prodaje...) in je dnevno morala delati tudi do 13 -14 ur, tega ni smela evidentirati, ker bi dobila neznatno doplačilo. Če ne bi ubogala, bi izgubila delo. Samo vprašajte delavce (predvsem ženske) koliko nadur v trgovinah in pod kakšnimi pogoji. Sedaj to rešujejo z uvoženimi delavci iz Bosne, Srbije, ...predvsem za težka dela v gradbeništvu. Sindikati so mnogokje zlizani z delodajalci in delavec potegne kratko.
Bojan-F
25. 06. 2020 21.11
+21
Odprave suženjstva ni bilo zaradi humanizma ampak zaradi ekonomije ... UTD ne bo uveden zaradi humanizma ampak, ker se počasi zmanjšuje relativno število potrošnikov ... jbg!
srecnii
25. 06. 2020 20.45
+16
Naj država vsakemu zaposlenemu doda 300 evrov, tako bi tudi tisti na socialni k se jim ponuja min.plača dobival min. 1000 neto+++dodatki
srecnii
25. 06. 2020 20.43
+12
Saj nas že več let okol prašajo z nizkimi plačami, pri teh cenah vsaj 1300 neto+++
pa dobr no
25. 06. 2020 20.43
+9
bolj neumne ideje pa ni kot to. kaj bodo denar kar naprintali ali mislijo dodat vsakemu 300 eur mesecno dodatnih davkov, da mu potem izplacajo 300 eur? tudi 3 letniku je jasno, da matematika ne gre. butalci eni. samo lapajo stvari, ki jih hocejo slisati ljudje z iq pod 70.
RDPESA
25. 06. 2020 20.18
+26
Imam občutek, da je to past kapitalistov, ki bodo takoj znižali plače delavcem.. Preprosto ne verjamem in ne zaupam več dobrodelnosti, ko se deli denar s strani države.. Posledice bi lahko bile katastrofalne za malega človeka..
puspan
25. 06. 2020 20.29
+8
Rdeča pesa, sem popolnoma enakega mnenja, kot ti. Zakaj? Ker se boste lenuhi s parom levih obrnjeni rok še bolj razvadili nedela. To bi pomenilo konec sveta predvsem v Sloveniji, zadnji trdnjavi socializma v Evropi.
RDPESA
25. 06. 2020 21.42
+9
Puspan.. Glede na tvoj način izražanja mi je jasno kako razmišljaš in koga podpiraš.. Svetujem ti, da začneš z lenuhi imenovati sebe, svojo družino, druge sorodnike, sosede, prijatelje.. Druge, ki jih ne poznaš daj šele na koncu.. Sebe ni treba ker si verjetno edini zaposlen in delaven v tej državi..
viktore.vrbnjak
30. 06. 2020 19.19
Vedno manj bo dela za žensko populacijo. Mati z otroci, ki jih nima komu dati v varstvo, je tudi raztresena in nemotivirana, sploh če opravlja delo izrecno samo za preživetje. Tiste, ki ostanejo pri bolnikih doma (tega je vedno več) so brez slehernega plačila, brez lastnega varstva (razen ,če je redno zaposlen mož/partner(?/ Zmanjšal se bi pritisk za domove starostnikov , življenje bi bilo nesporno kvalitetnejše, če bi vsak državljan dobil takšno pomoč , brez prosjačenja po social. službah in razlaganju družinskih težav.
Sputnik84
25. 06. 2020 20.11
+28
Da bi rešilo moje finančne probleme in finančne probleme drugih, bi vsak mesec moral dobiti vsaj 500€ Sicer pa bi bilo tudi 300€ povsem dobrodošlih!
RDPESA
25. 06. 2020 21.48
+16
Kakor poznam tržno obnašanje naših podjetnikov in trgovcev, ti niti 500€ ne bi pomagalo, ker bi dvignili cene vsega.. Še vedno je bilo tako...
Satoshi Nakamoto
25. 06. 2020 20.06
+15
Brez tega (znesek je sicer prenizek) pri nas ne bo nikoli googlea, FBja, Microsofta, HPja,. Applea. Teha namreč ne zmorejo ustvarit javni uslužbenci, lahko pa vsem drugim preprečijo da bi to ustvarili.
elektroncek
25. 06. 2020 20.05
-8
Diverzanti
25. 06. 2020 20.03
+6
Pa kaj vi res mislite ,da nam država hoče dobro s tem bedastim utd-jem.oni delajk računico za svojo rit.sicer pa bo ta predlog v momentu za referendum'in nikoli sprejet.
MasteRbee
25. 06. 2020 19.41
+17
Uvesti UTB in za ta znesek zrobotizirat birokracijo. Čisto izvedljivo.
JohnsonJohnson
25. 06. 2020 19.35
+43
Mhm, če bi jih namesto 180.000 imeli v javnem sektorju 80.000, (za orientacijo, 60.000 jih je bilo pred 30 leti, ko ni bilo računalnikov in se je vse delalo peš)potem bi še to bilo teoretično možno in seveda ukinjeni vsi socialni transferji, ki sov 50% itak zmanipulirani.
graf
25. 06. 2020 21.16
+3
odkod ti ta številka ? V javnem sektorju je zap ...oziroma dobiva redno plačo preko 240.000 ljudi !