Slovenija

KOMENTAR: Komu bi moralo biti nerodno?

Ljubljana, 26. 03. 2018 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kristina Hacin
Komentarji
113

Kar trezen misli, pijani govori. Je pregovor, ki ga pogosto slišimo. In je pregovor, ki izniči izgovore, da je nekdo preveč spil, da bi se zavedal, kaj počne ali govori. Kakšno toleranco imamo Slovenci do alkohola? In kakšno toleranco imamo do pijanih primitivnežev?

Kakšno toleranco imamo Slovenci do alkohola in kakšno toleranco imamo do pijanih primitivnežev? Ti dve vprašanji sta tisti, ki bi si jih morali zastaviti po tem, ko je družba pijanih ’veseljakov’, kot so se poimenovali sami, nadlegovala našo novinarko, ki se je iz Planice javljala v živo. Mnogi si boste zdaj mislili, da pretiravam. Da ni šlo za nadlegovanje. Pa res ni šlo? Je res normalno, da moški žensko iz ljubega miru vpraša, če bi/bo kavsala? Oprostite, meni se to ne zdi normalno? Mojim sodelavkam se to ne zdi normalno. Tudi mojim sodelavcem ne. In zapovrh gre za moškega, ki je sicer zaposlen v državnem podjetju, na odgovorni funkciji, skratka nekoga, ki je sicer gospod. Zakaj ni gosposki tudi, ko se napije?

Odgovorna urednica oddaje Svet na Kanalu A - Kristina Hacin.
Odgovorna urednica oddaje Svet na Kanalu A - Kristina Hacin. FOTO: Kanal A

Pa to niti ni tako pomembno. Tjaša Petrič je opravljala svoje delo. Poročala je iz veseljaškega vzdušja. In ’gospodje’ so bili prešerne volje. Jim to daje pravico, da jo nadlegujejo s tovrstnimi vprašanji? V živo ali ne. V nobenem primeru to ni dopustno. Moški so se do naše novinarke obnašali tako, kot se vsak dan na stotine moških obnaša do natakaric, verjetno tudi omenjena skupina. Je to normalno? Da nekdo spije tri ali štiri špricarje in nato prestopi mejo dobrega okusa. Natakarice kar naenkrat postanejo srčki, ljubice, rožice in podobno. Njihove roke se kar same sprožijo do njihovih zadnjic ... so pač natakarice, ki so jim dale piti, punce, ki so tam zato, da se oni zabavajo. So jim zato dale tudi pravico do nadlegovanja? Mislim, da ne. Ob tem ne govorim o splošnem odnosu moški - ženske in osebni prizadetosti. Govorim o tem, kam v človeku izgine osnovna kultura. Tjaša Petrič je nekaj let nazaj v živo poročala iz Metalcampa v Tolminu. Ja, tistega dogodka, kjer se zbirajo grozni dolgolasci, oblečeni v črnino in poslušajo razbijanje, ki se mu reče metal. In tudi takrat je skupina moških začutila potrebo, da pomaha vsem, ki jih poznajo. In veste kaj, ti ’grozni metalci’ Tjaše niso spraševali o njenih spolnih aktivnostih. Bili so pijani, precej, sicer se verjetno res ne bi prostovoljno odločili za nastopanje na vklopu v živo. A niso rekli niti storili nič takega, da bi se naslednji dan morali opravičiti. Omenjeni gospodje so se morali opravičiti. Pa dajmo še eno o opravičilu. Anton Murgelj, najbolj pogumen gospod je zapisal: "Dne 23. 3. 2018 smo po službenem času sproščeni odšli na ogled poletov v Planici z namenom druženja. Ob doseženih fantastičnih rezultatih Slovenije in ob neverjetno dolgih poletih smo se prešerne volje odpravili proti domu, kjer smo na poti naleteli na snemalno ekipo Kanala A. Kolega Tadej Veber nas je večkrat opozoril na preveč prešerno obnašanje in nas skušal odvrniti od neprimernega vedenja. Žal ga nisem upošteval in v velikem veselju izjavil ogromno nepremišljenega in neokusnega. Kasneje meje Tadej Veber dodatno opozarjal na neprimerno vedenje in me skušal iz prizorišča odpeljati in umiriti. Iskreno se opravičujem njemu, pristojni novinarski snemalni ekipi, posebej ga. Tjaši Petrič in vsem, ki jih je moja nepremišljena izjava prizadela. Še enkrat želim poudariti, da g. Tadej Veber z mojim obnašanjem ni imel ničesar, ravno obratno – z vso svojo energijo me je od tega poskušal odvrniti." Vsakemu, ki je posnetek videl je jasno, da so na posnetku štirje! Pijani moški. Nihče nikogar ne odvrača. Vsi štirje se neskončno zabavajo in so sami sebi neizmerno smešni. Tudi Tadej Veber. In ’opravičilo’ Antona Murglja je opravičilo Tadeju Vebru in ne Tjaši Petrič. ’Opravičilo’ je namenjeno ohranitvi dostojanstva in službe (državne, odgovorne) Tadeja Murgla.

In če se vrnem k petkovem dogajanju. Pričakovano je video postal ’spletna uspešnica’, bil deljen, všečkan, komentiran … In kar je najbolj grozno od vsega je to, da so bili gospodje kralji, Tjaša pa je bila celo izzvana, koliko ji je bilo nerodno. Že sama se je nato odzvala in res bi rada ponovila njene besede: "Zakaj hudiča bi meni moralo biti nerodno?!?!" Res, zakaj bi ji moralo biti nerodno? Ker je opravljala svoje delo? Gospodov nihče ni vprašal, koliko od ena do deset jim je nerodno? Ne, bili so ’kralji’, ’carji’, ’legende’. Ljudje so se videu smejali. Nihče pa se ni vprašal: v kakšni družbi živimo, če je pijančevanje, ki ima za posledico nadlegovanje, zabavno?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni