Slovenija

KOMENTAR: Naši politiki kot biciklisti, ampak nesimpatični

Ljubljana, 10. 10. 2020 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
42

'Prekleti Jankovič', tako so pred več kot desetletjem vzklikali obupani vrtičkarji in vrtičkarice, ko se je župan odločil, da bo počistil vrtičke, ki so se razrasli ob ljubljanskih Žalah. Takrat je bilo joka, žalosti in gneva, ampak vrtički so šli. Akcija, ki je Ljubljani prinesla celo nekakšno trenutno spravo, saj so jo podprli tudi tako iskreni Jankovićevi nasprotniki, kot je bil etnolog Damjan Ovsec. Pristni ljubljanski meščani, ki jim, vsaj po mojem, niso šle toliko v nos Jankovićeve morebitne denarne mahinacije, pa tudi njegovih sinov, ampak bolj dejstvo, da beli Ljubljani načeluje nekdo, ki je doma iz vasi Saraorci v Srbiji.

Zdaj so se tudi vrtičkarji, kot bomo videli, nekako sprijaznili, da so vsake toliko ob svojo zaplatico zemlje. Kot se tudi moramo sprijazniti, da beremo, kako Jankovićev sin, z družino na bazenu najdražjega hotela pri nas, ob šampanjčkih premaguje stres, ki ga je preživljal, ko ga je sodišče preganjalo za milijone, ki jih dolguje upnikom. Morda pa je tudi malo proslavljal, saj so ga na koncu oprostili. Je pa res, da je račune na bazenu menda podpisovala njegova žena, vsaj to, glede na to, da je sam v osebnem stečaju.

Ena izmed naših zgodb v torek bo znova o vrtičkih, tokrat v Črnučah ob Savi. Razrasli so se v kilometrske širjave, vmes so hiške in hiše in prostori za žure, pa seveda nešteto gredic. Tokrat odzivi niso tako čustveni, ljudje so bolj sprijaznjeni ali pa bolje poučeni. Ni naše, prav je, da gremo stran, dokler je šlo, je šlo.

V času, ko kaže, da se bo vse znova zaprlo, bomo dodali podobo življenja v prav posebni vasi v Sloveniji. Vas skoraj brez prebivalcev so pred leti naselili tisti, ki želijo živeti drugače, obnovili so zapuščeno župnišče in zdaj tam gojijo koze, pridelajo svojo hrano. Pobudnik, ustanovitelj vasi, hodi bos, zobe si čisti z drevesno palčko, koristno porabijo tudi svoje iztrebke, za gnojilo na njivah, kjer pridelujejo hrano. Je pa takih vasi v Evropi že na stotine.

Ker prihajamo v čas, ko tako ali tako zbolimo, bomo skušali nazorno pokazati, kakšne so razlike med covid-19, gripo in virozo. Ko pa bomo videli pogovor s 26-letnim fantom, ki je vse življenje želel na morje in postati kapitan, bo morda komu vsaj za hip nerodno, da tako benti in je skrajno depresiven, ker ne more zvečer žurati do dveh, prirejati veselic in si mora sem in tja nadeti masko. Pripoveduje, kako je preživel eksplozijo in požar na ladji, dva tisoč kilometrov od kopnega. Videl je, kako so umirali zažgani sodelavci, sam pa je ure in ure v mukah čakal, da so lahko prišli ponj in ga odpeljali v bolnišnico. Nesreča, ki mu je popolnoma spremenila življenje.

Govorili bomo tudi o politikih. Bilo je davnega leta 1989, ko je, pozneje eden ustanovnih očetov slovenske države, France Bučar, v Strasbourgu v Evropskem parlamentu grmel, da Evropa ne sme pomagati Jugoslaviji in njenemu totalitarnemu komunističnemu režimu. Nekateri politiki so ga takrat označili za narodnega izdajalca, ker je šel proti svoji državi.

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: POP TV

Tudi zunanji minister Anže Logar je v preteklih tednih, mesecih v tujini odločno nastopal proti svoji državi. Le da to ni čisto primerljivo: če je bil Bučar disident, ki je šel proti oblasti, je Logar s pozicije oblasti šel proti  institucijam lastne države. Vse že vemo o tem, da nam je Bruselj poslal precej ugodno oceno o stanju pravosodja pri nas, dobil pa je pismo zunanjega ministra, da je v resnici vse veliko slabše.

Še prej so v Bruslju dobili pismo o medijih v Sloveniji, da so navadna udbomafijska komunistična zalega.
O tem, kakšni so mediji v Sloveniji, je tuje novinarje minister, takrat je bil sicer še na uradu za informiranje, obveščal menda lastnoročno, tako da jim je pod režo v vratih njihovih hotelskih sob potiskal pisma s podobno vsebino, kot je zdaj romala v Bruselj. Po obliki delovanja je vsekakor napredoval. 

Svetovno znani avtor vohunskih knjig Ken Follet je v oddaji na italijanski RAI primerjal zdajšnjo ameriško vlado Trumpa z Orwellovo državo iz 1984. Kot je dejal, se začne z napadi na pravosodje, pa z napadi na medije in novinarje. Takšne primerjave so seveda pretirane in lahko tudi kontraproduktivne, pa vseeno, Orwell je vedno koristno branje.  Ampak kako lepo bi bilo, če bi bili slovenski ministri in politika tako odločni in ostri, ne samo ko gre za tlačenje navznoter in navzdol, ampak tudi ko gre za odnose navzven. Ko gre za sosede, smo po navadi zelo prijazni in ponižni.

Pa ne samo zdajšnja vlada. Značilen primer so odnosi z Avstrijo. Prav danes je proslava ob obletnici velikega poraza Slovencev, vsaj če gledamo s stališča države in naroda. Pred stotimi leti so se na plebiscitu koroški Slovenci z ogromno večino odločili, da bodo raje pripadali Avstriji kot Jugoslaviji. Seveda so že takrat poznali propagando in lažne novice in manipulacijo in tudi tako prepričevali volivce, ampak dejstvo je, da se je 70 odstotkov ljudi takrat odločilo za Avstrijo.

Proslave se bo udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Vse bi bilo v redu in prav, če bi ob tem, pravijo mnogi nekdanji diplomati in drugi poznavalci mednarodnih dogajanj, v žepu nosil še zahtevo oziroma odločno stališče slovenske vlade, da bo končno notificirala avstrijsko državno pogodbo. Pogodba, ki je temelj avstrijske države, zagotavlja tudi pravice slovenski manjšini, podpisnica je bila Jugoslavija, Slovenija, ki je po mednarodnem pravu njena naslednica, pa te pogodbe ni nikoli notificirala. Ker se Avstrija s tem ni strinjala. In je ostalo pri tem. Pri vseh vladah samostojne Slovenije. Avstrija pa slovenski manjšini ni bila mati, ampak bolj mačeha. 

Zgovoren je podatek, da je nekoč štela sto tisoč pripadnikov, zdaj jih je ostalo samo še deset tisoč. Ker je očitno tudi vsem precej vseeno. Včasih smo šolarji hodili protestirat in smo morali vzklikati, da podpiramo sedmi člen avstrijske pogodbe. Nihče ni prav dobro vedel, za kaj gre, ampak videti je bilo, da je manjšina vsaj nekakšen pomemben element v raznih igrah in pogajanjih in dogovorih. Danes je v naši zavesti skorajda ni.  Slovenska manjšina v Avstriji, kolikor jo je ostalo, je sicer uspešna, ekonomsko in kulturno, tudi bori se za svoje pravice.

Zelo dober primer je bil pred leti, ko je koroški odvetnik Rudi Vouk z izvirno akcijo opozoril, da še vedno niso izpolnjene zaveze o dvojezičnih napisih. Kakšna je bila akcija? Skozi vas, ki bi morala imeti na tabli ime v nemščini in slovenščini, imela pa ga je samo v nemščini, se je večkrat peljal z nedovoljeno hitrostjo za naselja in tako dobil tudi več kazni prometne policije. Pritožil se je in na sodišču dokazoval, da ni kriv, ker, glede na to, da je napis samo v nemščini, ni razumel, da gre za naselje. Vouk se je boril na sodiščih vse do vrhovnega in na koncu dosegel, da so dvojezične table znova prišle v ospredje, vsaj za nekaj časa.

Kolesarji, biciklisti, so v zadnjem času priljubljena metafora za marsikaj, in kot taka je znana že iz polpretekle zgodovine. Poimenovanje za tiste, ki pritiskajo navzdol, klanjajo pa se navzgor ali navzven.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bracobaldo
12. 10. 2020 09.17
Je menjala dilerja, kaj je hotela povedat?
dante
11. 10. 2020 14.10
-1
Slovenci smo pač taki, da smo fauš če ma sosed kaj bolšiga, mu pa tudi prvošimo slabo. Prav nam naj bo.
riss
11. 10. 2020 11.24
+6
Tudi Alenka Arko z vsemi topovi proti aktualni politiki. Za to pa v teh časih prevladujočih levih medijev, res ni treba biti junak.
lustracija
10. 10. 2020 12.25
+13
Uboga Alenka Arko, kaj si hotela povedat s tem člankom?
Domendo
10. 10. 2020 14.24
+4
Saj sploh nisi prebral. Ti povem, da je lepo vse razloženo kaj si misli o naših politikih. So zraven samo, da so zraven.
nebel
10. 10. 2020 11.53
+10
Kaj sedaj vsi novinarji hiše hitijo in objavljajo poslednje člankev tej maniri? Ali jih morajo?
Streznitev
11. 10. 2020 15.55
+0
Morajo, ker so v zaostanku in časovni stiski. Imajo pa še precej Šarčeve municije na zalogi, ki so jo prejeli kot avans.
nebel
10. 10. 2020 11.50
+12
Biciklisti so nesimpatični. Alenka, kaj se ti je tgodilo?
Streznitev
11. 10. 2020 16.07
+1
Lenka naklada, močno se ji mudi, nova metla prihaja, lahko se zgodi, da duri zaprejo se ji.
janez horvat
10. 10. 2020 10.04
+16
Kar je Logar napisal o našem sodstvu, je premalo in preveč v rokavicah.
proofreader
10. 10. 2020 09.55
+13
Zdaj bo nov lastnik in ne bo več toliko nesmiselne kritike vlade.
Uporabnik458403
10. 10. 2020 09.56
+7
Ja uradno bodo v torek prevzeti...... Odstevajo ze ure in ne samo dneve
Streznitev
11. 10. 2020 16.12
+0
Žalostnega kosa tožba: Že dneve in tedne stojim na postaji in čakam na vlak, ki odpeljal je .....
Uporabnik458403
10. 10. 2020 09.18
+19
Novinarji vi vec niste novinarji, se posebej ne raziskovalni novinarji, ampak ste politicni delavci za pranje mozganov drzavljank in drzavljanov...... TAKSNEGA NOVINARSTVA NOCEMO........
Volga Malek
10. 10. 2020 09.20
+4
borec91
10. 10. 2020 11.37
-6
tudi diktatorja z pristinskim doktoratom ne
Domendo
10. 10. 2020 09.07
-10
Dvomim, da bo vlada imela cel čas podporo, ko pa uvaja neživljenske ukrepe. Zapomnite si, da narod si želi nazaj v normalno stanje. Zakaj po svetu takšni ukrepi lahko samo ugibamo. Mislim, da je en razlog, da se v državah naredi red. Diktatura, fašizem, laži in kraje.... pa ni red. Bill Gates vam je lepo povedal, da se je svet vrnil nekaj desetletij nazaj. Z Janšo kot je vidno iz preteklosti smo pa vedno imeli počasen napredek. Opozicija je malo boljša kakorkoli gledam. Boste videli. Ta kriza je zdaj drugačna od prejšnjih. EU je dala denar in Janša pravi, da ni za banke ampak gospodarstvo in ljudi. Kako zelo se je zlagal boste videli kmalu.
frnandl
10. 10. 2020 09.59
+5
f06
10. 10. 2020 10.13
+4
Daj, prosim, definiraj fašizem. Ker se mi zdi, da nimaš pojma o tem, kaj so bili fašisti. Konkretno, ne wiki lefties pedia.
borec91
10. 10. 2020 11.38
-1
saj ta lopovska vladni nima skoraj nic podpore
Streznitev
11. 10. 2020 16.17
+0
Ti pa si globoko v minusu, kot tvoj najnovejši idol Damijan Puf.
VOŠINEK R.
10. 10. 2020 09.06
-6
Sramota kakšno vlado imamo. Še Damijan Murko bi bil boljši mandatar ko ta bivši in bodoči zapornik! Ej desnuhi a nimate hrbtenice in svojega ponosa da se prepuščate temu kriminalcu da vas vodi?
proofreader
10. 10. 2020 09.56
+8
Zaenkrat vodi bolje kot desetletja levih. Kultura bo dobila več, cesto do Koroške pričnejo graditi, ... Super.
VOŠINEK R.
10. 10. 2020 10.01
-6
To so temelji leve vlade če spremljaš vsaj malo gospodarstvo!
Winston 1984
10. 10. 2020 10.17
+1
A misliš da je to desna vlada? Mal premisli.
f06
10. 10. 2020 10.17
-4
Predsedniki vlad po sposobnosti: 1. Janša, 2. Drnovšek, 3.Peterle,..... 8. Rop, 9. Bratušek, 10. Cerar,..... 13. Januković,... 15. Murko,... 18. Šarec, close 19. JPD v neposredni tekmi z Urško Čepin
VOŠINEK R.
10. 10. 2020 10.34
-1
jackgaton
10. 10. 2020 10.58
+2
ne cmokej jugonostalgični anarho komunajzer
jackgaton
10. 10. 2020 11.00
+5
raje se osredotoči na resolucijo sveta evrope o obsodbi vseh totalitarizmov ---fašizma, nacional socializma in KOMUNIZMA ...... in jo upoštevaj ........... štekaš oprana rdeča glava
VOŠINEK R.
10. 10. 2020 11.55
+0
Dobro si to napisal Kekec! EU je tudi obsodila orbana in podobne! Malo premisli kaj pišeš! JASNO!!!
Streznitev
11. 10. 2020 16.21
+0
Temelji leve vlade so, da dlje od temeljev nikoli ne pridejo, ker pridno prečrpavajo v svoje žepe, plačuje pa delovni Pepe.
Toksin
10. 10. 2020 09.04
-8
Dobro napisan članek!
Streznitev
11. 10. 2020 16.27
+0
Misliš slovnično, vsebinsko pa običajno čivkanje kosov po pričakovanju.
Winston 1984
10. 10. 2020 08.44
-7
Kaj je dosegel Logar in kaj Janša v zunanji politki je lepo razvidno s tem lar ste pozabili napisat. Verjetno namerno. Namreč avstrijske oblasti so podvojile financiranje koroških Slovencev v Avstriji. Da se bo obdržala njihova kultura in pravice. Nevem zakaj primerjate trenutno zunanjo politiko s tisto pred osamosvojitvijo, tudi to nekaj pove o vas. Očitno nekateri res pogrešajo totaliterne sistem.
Lumpx
10. 10. 2020 16.29
-1
drzi pa tud slovenska juzna meja se bolj brani navkljub izdajaskim fajonistom in levicarjem v parlamentu
Streznitev
11. 10. 2020 16.31
+0
Alexander Van der Bellen se je udeležil slovesnosti ob stoti obletnici koroškega plebiscita v Celovcu in se v govoru opravičil koroškim Slovencem za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic. Ta del je povedal v slovenščini.
Domendo
10. 10. 2020 08.37
+32
Alenka Arko je zašla v politiko. V tej panogi človek vsak dan izgublja lepoto, zdravje in duhovnost.
motorist_mb
10. 10. 2020 08.41
+9
nanakata
10. 10. 2020 08.51
+17
Najhuje je, če se prodaš hudiču. Ta je pa vedno bolj sklonjen.