Slovenija

KOMENTAR: Ste že preizkusili fantastično novo shujševalno dieto?

Ljubljana, 20. 09. 2020 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
20

Ob tem, ko oddaja Preverjeno stopa v dvajseto leto, kolegi, pa tudi ostali, pogosto sprašujejo, kaj so najbolj gledane teme. Veliko je bilo tega in zelo različnega, ampak skoraj po pravilu je ena tema, ki nikoli ne zgreši. Gre za vedno nove in različne revolucionarne, zdrave, manj zdrave, zvezdniške in tako naprej shujševalne diete.

Tudi v torkovi oddaji bomo imeli zgodbo, prvoosebno pripoved o leta dolgem boju s kilogrami, ki je nazadnje pripeljal do neverjetnih in spoštljivih minus 100 kilogramov. V tednu, ki bo v znamenju izjemnih uspehov naših športnikov, bomo objavili  zgodbo, tudi športnika, nekdanjega hokejista, človeka z velikim srcem,  ki je nekoč dvigoval uteži, da bi drugim, ki so potrebovali, pomagal, zdaj pa bo to počel za sebe, lovil Guinnessov rekord in zbiral sredstva, da ne ob vse, ob svoj dom. 

V času, ko so dnevne novice polne zdravstva, pa zgodba, ki tli v ozadju. Pretresljiva zgodba mlade ženske, ki se je pred štirimi leti v obupu obrnila na nas. Še pred porodom sta umrla otroka, dvojčka, ki ju je nosila. Prepričana, da je šlo pri tem za zdravniško napako, se je obrnila na sodišče, po štirih letih epiloga še ni. 

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: POP TV

Ker je šola, ob vseh težavah, v polnem teku, pa smo se lotili raziskovanja za marsikaterega starša zanimive teme. Zakaj morajo plačevati za podatke o svojih otrocih? Zakaj je država posle z e-redovalnicami prepustila zasebnikom? Nenazadnje gre za zbiranje izjemno občutljivih podatkov. Katere šole so se, lahko rečemo, uprle, naredile svoje sisteme?   

Če pogledamo za 20 let nazaj, takrat se nam je zdelo pomembno, da damo prostor tudi sicer zvečine spregledanim, tako imenovanim urbanim temam, novim trendom, subkulturam, življenjskemu slogu in tako naprej. Delali smo tudi drugačne, pogojno rečeno resne teme, ampak prevladovale so te. 

Pred približno 14 leti sem na enomesečnem strokovnem potovanju po Združenih državah s kolegi z vsega sveta bila ostre bitke v zagovor teh tem. Nekateri so jih poimenovali ženske teme. Moteča in krivična opredelitev, se mi je zdelo takrat. Nenazadnje, sem argumentirala, tudi ena izmed največjih legend novinarstva nasploh, Ed Murrow, novinar, ki je pomagal zrušiti grozljivo povojno strahovlado senatorja McCarthyja, je v svojih oddajah, medtem ko je z eno roko tipkal odgovor na napade in na pamet citiral Shakespeara, gostil holivudske zvezdnike in se pogovarjal na primer s takratno divo Gino Lolobrigido in njenim možem, Milkom Škoficem, sicer, mimogrede, Slovencem iz Maribora.  Vsaj tako lahko sodimo po filmu Lahko noč in srečno.

Televizija je, kot tudi večina drugih medijev, kompromis, prava mešanica tem z različno težo pa ravno prava. Le da bi se morala zdaj ta mešanica vse bolj in izrazito nagibati v prid tako imenovanih hard news tem, to sta politika in ekonomija.

Razmislek pa gre še v nove smeri, razmislek o tako fundamentalnih vprašanjih, kot je objektivno poročanje, uravnoteženost vesti. Britanska javna televizija BBC je že dolga leta vzor številnim drugim televizijam po svetu, zato je pomembna razprava, ki že nekaj časa poteka o njenem informativnem programu. Ogromno je o tem napisanega, ogromno argumentov in mnenj, takšnih in drugačnih. 

To, kar je širše zanimivo, je, ali je način poročanja in soočanja mnenj, ko povabiš predstavnika dveh različnih, po možnosti čim bolj skrajnih strani, da predstavita vsak svoje stališče, gledalcem pa pustiš, naj se odločijo, kdo ima prav, res še relevantno in produktivno in dejansko obvešča gledalce? 

Ko je šlo za poročanje o brexitu, se je nedvomno pokazalo, da takšen način, v tej, na nek način novi realnosti, ne deluje več. Namreč, to lahko deluje, če se vsi vsaj do neke mere držijo pravil igre. Vendar pa se ne, ko gre za politike, kot je Nigel Farage, ali pa Boris Johnson v Veliki Britaniji, pa seveda ko gre za Trumpa v ZDA. Ti namreč vzpostavijo razpravo, v kateri dejstva ne štejejo prav nič, lažejo in izmislijo si vse - od številk do podatkov.

Druga stran se seveda lahko na vse kriplje trudi dokazovati, da to ni res, toda gledalci to lahko zaznajo ali pa ne, in jim bo morda bližje in bolj všeč kakšna preprosta, vendar bombastična in seveda navidezna resnica. Ko so zagovorniki izstopa iz EU razlagali, da je Turčija takorekoč pred vstopom v Evropsko unijo in da bodo Anglijo preplavile trume turških delavcev, je bilo seveda vsako zanikanje te popolne izmišljotine preslišano. Ko je recimo Boris Johnson, še kot novinar iz Bruslja, poročal, da bo EU določala tudi velikost kondomov, so mu vsi verjeli in se zgražali, čeprav si je vest izmislil kar tako, malo za šalo. 

Kot pravi komentator v članku v The Atlantic, težava je v tem, da ta druga stran izrablja sistem in meni, da so pravila in etična načela, ki naj bi veljala, le za naivne budale in dobrodošla slabost, ki jo je treba izkoristiti. 
Mediji pa še vedno, morda zaradi, kot pravi, nekakšnega anahronističnega idealizma, poročajo, kot da vse drži in da ima vse enako težo, brez komentarjev in analiz. 

Navaja konkreten primer poročanja ene izmed velikih agencij o predvolilnih shodih Trumpa in Bidna. Prvi pravi, da je gospodarstvo v porastu, da je pandemija končana in da so ameriška predmestja zavzeli nevarni huligani. Drugi, da pandemija še hudo razsaja, ekonomija gre navzdol, sistemski rasizem pa še naprej zastruplja odnose. Edini komentar je bil, da je v vsakem nekaj resnice, le da v enem precej več kot v drugem...

Tudi v naših medijih se poroča na takšen način. Manjši primer nedavno v našem največjem časopisu. Precej velik članek o tem, koliko milijonov bo od države dobilo gospodarstvo, za pomoč ob pandemiji. Zraven pa precej manjša vest o tem, da stranka Levice protestira, ker se delodajalci branijo sprejeti in implementirati zakon o minimalnih plačah. Dejstvo torej, da podjetja dobijo milijone, je dobro in objektivno in pri tem se ni treba sklicevati na nobeno stranko, pri minimalnih plačah pa se že poroča, kot da gre za neko muhavost in želje neke levičarske stranke. 
Način poročanja in soočanja argumentov se pri nekaterih vprašanjih sicer že precej spreminja, tako recimo, ko gre za okolje, je že naprej od tega, da je eden za in eden proti. Pri politiki je uravnoteženost še vedno zapoved, ta reče tako, ta reče drugače, pa četudi je lahko vmes cel kup laži. 

Tukaj je edino orožje novinarja, da je oborožen s podatki in znanjem, tako da lahko laži takoj izpostavi, komentira in zavrne. Res pa je, da se tudi na to ne gre preveč zanašati, v časih, ko vedno več ljudi ne verjame ne politikom, kaj šele novinarjem, ampak vse bolj nekakšnim samozvanim strokovnjakom za vse na družbenih medijih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
20. 09. 2020 18.04
+1
Najbolj učinkovita metoda za izgubo kilogramov je družbeni sistem socializem/komunizem. Najnovejše grozljive slike prihajajo iz Venezuele, ki je bila nekoč najbogatejša južnoameriška država.
Houdor
20. 09. 2020 12.05
+2
majnžri se imenuje dieta
Millady
20. 09. 2020 12.15
+3
Haha...še eden, ki nima pojma o čem je članek 🤣🤣🤣
Millady
20. 09. 2020 11.26
+0
Neverjetni komentarji 😀🤣pa saj članek sploh ni o postu..ojoj..
Wahl
20. 09. 2020 10.59
+5
Bolano, koliko nekih zavajajočih tv reklam za čudežne diete in preparate, ki naredijo več škode kot koristi se predvaja. Vse za denar.
1k2m4im
20. 09. 2020 10.46
-1
Najprej bi rada čestitala gospe Alenki za vsa ta leta oddaj, ne glede na to, ali sem se z vsebinami strinjala ali pa ne. Tako kot jaz ima tudi ona pravico do svojega pogleda na življenje in zato se mi zdi v redu, da temu tudi tako predano in iskreno sledi. Kar se tiče skupnih soočenj, se strinjam s tem, da je treba biti previden, koga se sooča, ker potem javnost to ponotranji. Je pa tukaj zanimiv en vidik tega, ki ga po mojem mnenju ne bi smeli spregledati in to je, da življenje piše različne zgodbe. Kar pomeni to, da imamo vsi svoje izkušnje in te nam ustvarijo sliko o življenju. Če je nekdo izkusil kakšno nepravilnost tako s strani zdravnikov kot s strani politikov, bo težko zaupal tem osebam še naprej. In več kot je takih ljudi, večje je nezaupanje. Kar pa ni v redu, ker se tukaj po mojem mnenju dela ena napaka in to je, da se meče vse v isti koš. Isto se pa dogaja tudi na drugi strani. Niso vsi, ki imajo pomisleke, teoretiki zarot in neizobraženi ljudje. Kot jaz vidim situacijo, se dogajajo krivice na obeh straneh. Drugo, kar bi izpostavila je to, da prepričevanje doseže ravno nasprotni učinek od želenega. Po mojem mnenju bi imelo večji učinek spodbujanje k temu, da se naučimo postaviti v kožo drugega. Na tak način lahko oseba ohrani svoje mnenje ter hkrati še razume, da zakaj drugi misli tako. In če dam za lažje razumevanje še konkretni primer : če nekomu rečem, da so njegova razmišljanja neumna in da je moje edino pravilno, bom doživela to, o čemer je govoril dr. Ihan. Pubertetniški upor. Kajti tak način komuniciranja bo osebo spomnil na to obdobje in reakcija bo pač taka. Kar bi rada tukaj dodala, je še to, da nas dosti tako odreagira. Tak odnos sproži tako reakcijo in le tisti, ki so dovolj zreli, se lahko zavedo, v kakšnem položaju so se znašli in odreagirajo drugače. Če pa nekomu razložimo tako, da mu povemo, da verjamemo, da je imel drugačno izkušnjo od tega, kar mislimo mi, mu pustimo njegovo dostojanstvo ne glede na to, ali ima po naše prav ali ne. Če pa mu potem poskusimo razložiti še svoj vidik in mu poskusimo povedati, če vzamem za primer maske, da bi pa mi radi zaščitili starejše in da je to trenutna najboljša opcija, ki jo poznamo ter da bi se radi obnašali preventivno, ker ne vemo, kaj bo prinesla zima in da bomo še naprej iskali boljše rešitve kot so trenutne, pa verjamem, da bi marsikdo to sprejel in začel sodelovati. In če nam na tak način uspe doseči sodelovanje recimo s tremi od petimi, smo kar konkretno povečali število ljudi, ki so pripravljeni sodelovati. Zato sem jaz osebno mnenja, da prijaznost naredi več kot pa zahteva. Je pa to moj pogled na situacijo in v kolikor bi kdo smatral, da ima boljšega in bolj učinkovitega, pa to lahko samo iskreno pozdravim, kajti v končni fazi za dober rezultat ni pomembno to, kdo ima prav, temveč to, da stvar deluje. Je pa to kompleksna situacija, ki vključuje več zornih kotov, zato je rešitev vse prej kot pa enostavna in zato tudi po mojem mnenju traja toliko časa, da se najde način, ki bi omogočil, da bi iz te situacije izšli brez večjih zdravstvenih in gospodarskih zapletov. To bi bilo iz moje strani in lepo nedeljo vam želim.
ni_mi_vse_eno
20. 09. 2020 09.41
+5
Fantastična nova dieta je "Man Žri, Mon Chéri". Akcija, samo za vas, če pokličete v naslednji minuti samo 200 EUR za cel vikend. Izvajali bomo čiščenje telesa z glino, pili bomo različne nesladkane čajčke in izvajali knajpanje ter različne masaže. Zagotovljeno hujšanje, saj hrane nimamo.
glavni Baja
20. 09. 2020 09.36
+7
pazi na hrano, mal več se gibi, pa bodo šle KILE dol - simpl k pasulj
crazy but true
20. 09. 2020 09.37
+7
Tematika clanka ni o hrani. Tematika je o tem kako SMO bralci neumni in nevedni..
glavni Baja
20. 09. 2020 09.40
+3
crazy but true
20. 09. 2020 10.07
+1
Ja, o prehrani nam je veliko jasno. Vsi poznajo tisto "maj zri" dieto, vendar se je treba odpovedati marsicem dobrem pa miganje je neprijetno.. torej, iscejo ljudje bljiznice, ki pa je potem zgolj "ekonomska priloznost" za "podjetnike". Super, vse jasno,.. ce pa pozorno preberes pa ugotovis, da je vse skupaj nabito polno levicarske ideologije.. torej, se ena doza propagande..
glavni Baja
20. 09. 2020 10.09
+1
crazy but true
20. 09. 2020 10.46
+3
Preberi clanek. Kaj ima veze McCarthy, Brexit, Boris Johnnson, Atlantic, BBC, Trump, Biden, sistemski rasizem, Levica in tako naprej s hujsanjem? Nic, ima pa veze s tem, da so to aktualna bojisca v kulturni vojni. Mogoce ti je to nekaj nepomembnega, vendar ravno ta politika pri cisto prevec ljudeh dela probleme v praksi. Ker pa ne vidijo povezav, pa potem delujejo tocno tako kot jih vodi propaganda. Ce misles da nabijam naj te vprasam nekaj.. kdaj si ze srecal srecno in nasmejano feministko?
crazy but true
20. 09. 2020 09.35
+3
"Novinarji" izhajate iz domneve, da zgolj zaradi tega ker ste hodili na razne FDV/FF fakse, kjer ste ratali "intelektualci", da je vasa resnica edina pravilna. Vse veste o -izmih in -fobijah in kot taki vam je dana sveta dolznost, da "izobrazite" nevedno rajo o pravi in edini resnici. To, da je to edina in prava resnica veste, ker se tudi vsi ostali "intelektualci" s tem strinjajo in proti vam so edino "ekstremni desnicarji, ki sirijo svoj sovrazni govor". Ker ste vi na strani dobrega, in poznate pravo resnico ni potem problem, ce kdaj pri pisanju zgod "pozabite" kaksen majhen detajl. Vasa resnica vodi v progresivno prihodnost, kjer ne bo -izmov in -fobistov. Vasa borba je pravicna in ker se borite proti dobesedno Hitlerju, so tudi lazi in "miroljubni protesti" dovoljeni. Vi ste tako, oh zelo pametni, oh zelo dobri... edin problem je, da ste v resnici zgolj kulturni marksisti, ki lazejo in manipulirajo, ki unicujejo vse kar naredi civilizacijo delujoco, ki zivite na racun produktivih clanov druzbe in ki s svojimi dejanji povzocate same probleme zaradi tega, ker so vase teorije o psihologiji, sociologiji in politiki povsem nerealne in neresnicne. VI ste "the baddies" v tej zgodbi..
lumpimonster
20. 09. 2020 09.34
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
simbol
20. 09. 2020 09.26
Millady
20. 09. 2020 08.44
+17
Edino orožje novinarja je neodvisnost od politike, ker samo tako bodo podatki in njegovo znanje v službi objektivnega poročanja. Prodan/kupljen novinar je največji družbeni škodljivec, slabši od slabega polititika!
hotchilipoper
20. 09. 2020 08.19
+22
Jaz sem vzel dve dieti,ker od ene se ne najem
Tirea
20. 09. 2020 08.15
+10
Krek je lahko prvi v vrsti za shujsevalno dieto.
portorico 1
20. 09. 2020 09.15
+7