Slovenija

KOMENTAR: Več sreče prihodnjič

Ljubljana, 09. 04. 2019 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Slokar Kos
Komentarji
0

Najbolj so me v zadnjem tednu nasmejali komentarji kolegov, znancev in dobrih "poznavalcev" obveščevalnih zakulisij slovensko-hrvaške arbitražne sage. "Nekdo vas je zlorabil, to je hrvaški spin, zgodba ne drži, še ena iz malhe 'naši viri' itd., itd."

Tjaša Slokar Kos, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa
Tjaša Slokar Kos, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa FOTO: Peter Uhan

Zgodbo smo preverjali več časa, pri več virih, med seboj nepovezanih. Njene verodostojnosti nismo preizkusili zgolj pri politiki, temveč na več ravneh, tudi pri tistih posameznikih, ki ne pridejo in odidejo s politično ugodnim vetrom, temveč so zavezani profesionalizmu. Tako doma kot v tujini.

Preberite še: Premier Šarec je zaradi hrvaških pritiskov sklical Svet za nacionalno varnost

Ko smo se odločili, da bomo - prvič po obelodanjenih prisluhih med slovenskim arbitrom Sekolcem in predstavnico Mladike Drenikovo - objavili, da za tem nedvomno stoji hrvaška obveščevalna služba in njen kontroverzni operativec Davor Franić (do sedaj smo se najedli različnih teorij o ameriških geostrateških interesih, nemški obveščevalni vlogi, dolgi roki srbske BIA itd.), so se dan pred objavo, pozno popoldan, dogajale nenavadne stvari. Sporočila in klici različnih vplivnih Hrvatov na različne slovenske naslove, naj tega, kot POP TV, ne storimo. Sama sem bila ob devetih zvečer deležna še zadnjega poskusa vplivanja nevednega posrednika, ki ni razumel, kaj je v bistvu pravi namen tistih, ki ga pošiljajo z misijo, naj imena in priimka operativca ne objavimo. Kar malo nelagodno se človek počuti, ko ugotovi, da nanj izvaja pritisk tuja obveščevalna služba v imenu neke druge države.

Zgodbo smo po še dodatnem krogu preverjanj naslednji dan vendarle objavili. Razen samooklicanih poznavalcev je v Sloveniji praktično nihče ni zanikal.

Hrvaški mediji so, z izjemo portala Index.hr, ostali nemi. Nenavadno, pa vendarle zelo zgovorno.

Ivan Tolj in Andrej Plenković
Ivan Tolj in Andrej Plenković FOTO: Pixsell

Preberite še: Kdo je Ivan Tolj?

Včeraj smo objavili novo zgodbo, ki potrjuje prvotno. Da je v prisluhe med Sekolcem in Drenikovo neposredno vpleten hrvaški politični vrh, ki je za diskreditacijo odločitve arbitražnega sodišča v Haagu, s katero je želela Slovenija po pravni poti končati več kot dvajsetletni mejni spor, uporabil vsa sredstva.

Tako kot so s pomočjo svojih domačih pomagačev in zaveznikov ter tukajšnjih dežurnih lobistov želeli uporabiti vsa sredstva pri tem, da bi našo zgodbo utišali.

Več sreče prihodnjič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3