Slovenija

KOMENTAR: Zakaj zastoji v sodnih procesih? Nesposobni sodniki ali zgrešena zakonodaja?

Ljubljana, 14. 05. 2018 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
79

Kar nekaj presenetljivih odločitev je bilo v odmevnih sodnih procesih v zadnjih mesecih, ko se človek upravičeno vpraša, kaj za vraga se dogaja na slovenskih sodiščih. Pomembni sodni procesi se vračajo na začetek, namesto da bi se po dveh letih sojenja že končali. Sodne preiskave trajajo nenormalno dolgo.

Zaradi predolgih postopkov pa posledično prihaja do odprave zavarovanja premoženjske koristi, ali po domače, sodišča morajo odblokirati bančne račune obtožencem, ker se postopki ne zaključijo v zakonsko določenem roku. In v zadevi Hypo gre recimo za več kot 10 milijonov evrov premoženja, s katerim bodo, kot vse kaže, obtoženi bančniki spet lahko razpolagali že prihodnji teden. Ker se je sojenje na ljubljanskem sodišču vrnilo na začetek.

In potem se človek vpraša, zakaj se policija in tožilstvo sploh trudita z zavarovanjem premoženja, ki izvira iz kaznivih dejanj, če se sodišče potem ne angažira, da bi postopke izpeljali v predpisanih rokih. Začasno zavarovanje nezakonite premoženjske koristi je enak ukrep kot pripor, v obeh primerih se mora sodni postopek odviti hitro. Pa v praksi temu očitno ni tako. Tudi na celjskem sodišču so pred kratkim iz pripora izpustili vse obtožence trgovine z mamili, ker so predolgo čakali na začetek sojenja. Leto in pol so bili v priporu, pa ni bilo nobene obravnave. Kdo bi to razumel? Ali gre torej za nesposobne sodnike ali za zgrešeno zakonodajo, ki sodnikom ne omogoča, da bi lahko pravočasno izpeljali vse postopke? In pri tem seveda zadostili vsem zakonom, varovali ustavne pravice obtožencev, tudi takrat, ko se ti ne udeležujejo obravnav, ne dvigujejo pošte itd ...

Kar nekaj presenetljivih odločitev je bilo v odmevnih sodnih procesih v zadnjih mesecih.
Kar nekaj presenetljivih odločitev je bilo v odmevnih sodnih procesih v zadnjih mesecih. FOTO: iStock

(Pre)dolgi postopki v zadevi Hypo, Perutnina Ptuj, Teš, sojenje preprodajalcem mamil ...

Sojenje nekdanjim bančnikom v zadevi Hypo se je torej po skoraj dveh letih in 60. obravnavah vrnilo na začetek, pa čeprav je bilo že tik pred koncem. Posledica – 21. maja bo moralo ljubljansko sodišče zaradi poteka roka odpraviti začasno zavarovanje premoženjske koristi, tako na bančnih računih doma in v tujini, kot na nepremičninah. Obtoženci bodo spet  lahko razpolagali s tem premoženjem. Mariborsko sodišče pa je moralo že konec lanskega leta odblokirati bančne račune štirim osumljencem v zadevi Perutnina Ptuj, za skoraj dva milijona evrov, ker sodna preiskava sploh še ni uvedena. Oziroma, po več kot letu dni še ni bila niti sprejeta odločitev, ali sodna preiskava bo ali ne. Januarja lani je bil že izdan sklep o uvedbi preiskave, ki je bil nato aprila razveljavljen. In do danes se ni zgodilo še nič. Nekdanji člani uprave Perutnine lahko spet razpolagajo s tem denarjem.

Pravosodni minister Goran Klemenčič pa je prejšnji teden zahteval, da se pregleda še poslovanje v sodni preiskavi domnevnih korupcijskih poslov pri gradnji šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj. Po njegovi oceni preiskava na celjskem okrožnem sodišču traja predolgo. Višje sodišče v Celju pa je prejšnji mesec na prostost izpustilo obtožence trgovine z mamili, ker so bili v priporu že leto in pol, sojenje pa se na Okrožnem sodišču še niti začelo ni. Šele ta teden se bo. To je le nekaj primerov na slovenskih sodiščih, zaradi katerih se človek vpraša, kaj se vendar dogaja?

Na sodišču nihče za nič ne odgovarja

Kadar od zadnje obravnave mine več kot tri mesece, se mora sojenje začeti znova. Takšen je pač zakon. In gremo spet vse od začetka, še enkrat zaslišanje vseh prič, še enkrat izvajanje vseh dokazov itd. Pa ne samo to – kot že rečeno, grozi tudi odprava zavarovanja premoženja. In prav zaradi tega bi morali sodniki še toliko bolj paziti, da se proces ne bo po nepotrebnem zavlačeval. Na tožilstvu so vedno razočarani, ko zaradi procesnih napak v vodo pade tudi zavarovanje premoženja, saj je njihov cilj, poleg obsodilne sodbe, da obsojenim odvzamejo premoženje, do katerega so prišli s kaznivimi dejanji.  

Policija v predkazenskem postopku vlaga vse napore v to, da tudi v tujini odkrije premoženje osumljencev. Razkošne vile, milijone na bančnih računih v davčnih oazah, drage nepremičnine na rajskih otokih in podobno. Tožilstvo poskrbi za zavarovanje tega premoženja, potem se pa na sodišču ne potrudijo, da bi bili sodni postopki izpeljani znotraj zakonsko določenih rokov. Enako je s priporom. Če sodni proces ne bo končan v roku, kot je določen za priporne zadeve, gredo obtoženci pač na prostost. Koliko pa je tu v resnici kriva zakonodaja, ki dovoljuje različne manevre, ki sodnikom onemogočajo, da bi stvari izpeljali pravočasno, pa je težko reči. 

Sojenje nekdanjim bančnikom v zadevi Hypo.
Sojenje nekdanjim bančnikom v zadevi Hypo. FOTO: POP TV

Celjsko okrožno sodišče na udaru že zaradi treh odmevnih primerov

Okrožno sodišče v Celju je najprej postalo tarča pravosodnega ministrstva po aretaciji stečajnega upravitelja Tomaža Kosa, ki so ga zaradi domnevnih podkupnin marca aretirali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada. Minister Goran Klemenčič je bil šele po aretaciji Kosa obveščen, da je bil stečajni upravitelj na celjskem okrožnem sodišču v kazenskem postopku že leta 2016. A ministrstva o tem nihče ni obvestil, čeprav bi ga po zakonu morali. Zato je Klemenčič Sodnemu svetu predlagal, da za preiskovalno sodnico Bojano Leskovar uvede disciplinski postopek. Okrožno sodišče pa je doletel še izredni nadzor nad poslovanjem sodne uprave, da se ugotovi, ali ni nemara še več takšnih primerov, ko bi sodniki morali ministrstvo obveščati, da so določeni ljudje v kazenskih postopkih, pa tega niso storili.

Prejšnji teden pa je minister Višjemu sodišču v Celju naložil, da pregleda še potek sodne preiskave v zadevi Teš, kjer naj bi nekdanji vodilni Termoelektrarno pri gradnji bloka 6 oškodovali za skoraj 300 milijonov evrov. Okrožno sodišče se brani – gre za eno najobsežnejših preiskav pri nas, spis ima več kot 59 tisoč strani, zadeva je strokovno zelo zahtevna. Zaradi sojenja v nerazumnem roku pa so morali prejšnji mesec na prostost izpustiti še vse obtožence trgovine z mamili, ki jih je policija aretirala novembra 2016.

Minister Klemenčič je Višjemu sodišču v Celju naložil, da pregleda še potek sodne preiskave v zadevi Teš.
Minister Klemenčič je Višjemu sodišču v Celju naložil, da pregleda še potek sodne preiskave v zadevi Teš. FOTO: Miro Majcen

Obtoženi trgovine z mamili iz pripora, še predno so jim sploh začeli soditi

Čeprav je bila obtožnica Specializiranega državnega tožilstva vložena že maja lani, pravnomočna pa je postala januarja letos, se sojenje po letu in pol pripora še sploh ni začelo. Na Višjem sodišču pravijo, da so opozarjali kolege na okrožnem sodišču, da stvari tečejo prepočasi. In ker do aprila še ni bilo nobene obravnave, so vsem obtožencem pripor odpravili. Tako so se na prostosti znašli vsi, ki jih je policija ob aretacijah leta 2016 označila za pomembne člane mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi evropski trg oskrbovali z mamili. Zasegli so jim za več kot 800 kilogramov različnih drog, s preprodajo pa bi lahko zaslužili več kot 10 milijonov evrov.

Predsednik Okrožnega sodišča Matevž Žugelj pravi, da gre za zelo obsežno zadevo, tako po številu obtožencev kot po številu listin, saj ima spis več kot 13 tisoč strani. In da gre za najobsežnejšo kazensko zadevo na tem oddelku. A to se jim ni zgodilo prvič. Enak primer je bil že leta 2011, ko je Višje sodišče prav tako odpravilo pripor za vseh 11 članov mednarodne kriminalne združbe, obtožene preprodaje mamil, ker so bili predolgo v priporu, sojenje pa je obstalo na mrtvi točki. In tako je še danes, po 8 letih se sojenje še vedno ni začelo znova, obtoženci pa se veselo sprehajajo po Sloveniji. Policija jih je aretirala že leta 2009 in jim zasegla za več kot 300 tisoč evrov različnih drog. In ne moremo zaključiti drugače kot z vprašanjem – ali je to normalno?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
14. 05. 2018 22.34
+8
Zakaj bi delal, če imam trajni mandat brez odgovornosti? Če mi bo mafijozo plačal, potem bom njegove spise pozabil v omari in preprodajalec mamil bo lahko znova prodajal drogo na ulici. Jaz sem sodnik in meni je pomembno le, da imam vsako leto več, pravica je odvisna samo od denarja.
rovte
14. 05. 2018 20.39
+11
To je za to, kot piše v članku pod enim podnaslovom, nobeden na sodišču za nič ne odgovarja, to so ljudje, ki se sploh ne znajo normalno pogovarjati in vsaka druga beseda je potkrepljena z kakšnim členom in zakona. Kako so pa glupi pa vem iz mojega primera, ki tu na morem razlagati, skratka morla sem se trikrat pisno zagovarjati, pošiljati priporočeno pošto, da bo ja pravočasno prišla donjih, na koncu še to ni pomagalo tako, da sem potem moral razložito celo družoisko drevo, da dokažem, da z določeno zadevo res nimam pod milim Bogom nobene zveze RAZEN ISTEGA PRIIMKA, in na koncu sem še zagrozil, da če me še enkrat vznemirijo v zvezi te zadeve, da jih bom tožil. Po tem so mi pisno poslali odgovor, da resnično nimam nič s to zadevo in me v zvezi z njo ne bojo več obremenjevali. Nobenega opravičila ali karkoli drugega, ostudno in primitivno!!
slovenskidelavec
14. 05. 2018 20.29
+11
Zakaj je narod na protestih zahtevo PRAVNO DRŽAVO in je še vedno ni dobil.
kaplja?
14. 05. 2018 19.31
+17
KOMENTAR: Zakaj zastoji v sodnih procesih? Nesposobni sodniki ali zgrešena zakonodaja? ----------------------------- Pokvarjeno sodstvo je še ena opcija.
kaplja?
14. 05. 2018 19.32
+13
sodniki počno, kar se jim zahoče. Ni nadzora, ni gajžle.
Sonja Rihter
14. 05. 2018 21.32
+4
JanezNovakJohn
14. 05. 2018 18.33
-2
In na koncu so brez rezultata vsi utrujeni, razočarani in bolani. Sodniki in kriminalci. Kdo bi razumel. Razumem, razumem. Kazenski zakonik je bil sprejet med letom 2004 in 2008. Preverite! ZAGVIŠEN
TolstojV
14. 05. 2018 18.31
+20
Sodstvo je skorumpirano niti en bankir ni bil resno obsojen vsi vemo da imajo milijone v davčnih oazah Hazabent Pajenkova Rotnik Mesarič Kovačič Rataj Lahova Rečnik Jankovič in njegova sinova itd. Trajni mandat je sodnikom potuha za neodgovornost.
avehar
14. 05. 2018 18.01
+16
Nesposobni sodniki še iz prejšnjega sistema, ki so še vedno priključeni na državni aparat in namesto v korist ljudstva delajo raje v svojo korist in korist prvorazrednih!
JanezNovakJohn
14. 05. 2018 18.34
-6
Preberi in preveri zgornje in ne govori bedarij.
JanezNovakJohn
14. 05. 2018 18.38
-1
S kazensko zakonodajo sprejeto med letom 2004 in 2008 smo postali bolj papeški kot sam papež. Človekove pravice pa to. Mi imamo to zakonodajo še bolj ostro kot Evropa.
JanezNovakJohn
14. 05. 2018 18.39
+1
Morda je pa ta zakonodaja merila nekam drugam in ne na človekove pravice. ????
zek
14. 05. 2018 17.35
+21
Jankoviću zbrišejo dokaze pridobljene z prisluhi, Senici zbrišejo vse pridobljene dokaze,Glaserju,Pajenkovi, in vsem ki so prisostvovali pri kraji in privatizaciji Perutnine Ptuj vrnejo odvzeto nezakonito pridobljeno premoženje v višini več kot 3 milijonov eur,v Avstriji vsi bankirji ki so bili udeleženi pri kraji Hypo Banke že 2 leti za zapahi naše sodstvo slovenskim udeležencem pri kraji Hypo Banke vrne nezakonito pridobljeno premoženje v vrednosti več kot 10 milijonov eur, tudi g Rotniku in ostalim Šaleškim ganstetjem sodišče vrača nezakonito pridobljene milijone se več niti ene sodne obravnave ni bilo če prav je od ovadb minilo že nekaj let in TD... KAJ MISLITE JE TO NAKLJUČJE?? Ne seveda ni vsi našteti so bili aktivni člani F21 so aktivno sodelovali pri nastavljanju LEVIH vlad in to so ljudje ki so in še vresnici vodijo državo in teki ljudje so žal nedotakljivi!! Edino česar je te ljudi strah je morebitna zmaga SDS na volitvah kar nekateri kot Jankovič neprimer povedo kar javno!
intel1
14. 05. 2018 17.11
+11
zahojeni sodniki se bolj zahojeni zakoni
Si30ne
14. 05. 2018 16.21
+20
Slovensko sodstvo je rak rana slovenske države. Dokler se ne bo to ustimalo, ne bo nič bolje. Poštene ljudi se krade, barabe ne dobijo pravične kazni za svoje zločine.
TolstojV
14. 05. 2018 15.42
+26
Če se novinar sprašuje kaj je narobe na sodiščih da padajo kriminalne zadeve potem je treba povedati da so sodniki koruptivni predvsem je po tem znano mariborsko sodišče njihova sodnica Klaričeva Zdenka oprosti notarko ki je načrtovala umor. Neverjetno a še naprej sodi. Potem nesposobnost sodnikov in trajni mandat sodnikov ki je potuha za slabo in neodgovorno delo. Za svoje slabo delo pravzaprav sploh neodgovarjajo. Zakaj nimajo sodišča registrirnih ur za zaposlene. Sodnike je namreč mogoče videvati po mestu dnevno že ob 13h z nakupovalnimi vrečkami.
Uporabnik113089
14. 05. 2018 15.01
+28
Nova vlada naj da sodnikom in tožilcem enotno plačo 650 eur. netto. le štiriletni mandat, in naj uvede dodatno plačilo po učinkovitosti. Tako kot v gospodarstvu..Videli boste kako se iz mußlaufa gre na maksimalne obrate...
Uporabnik113089
14. 05. 2018 15.05
+16
Sodnike poslati na dodatno izobraževanje. Nekateri so diplomirali še pri Kardelju inimajo stalni sodniški mandat še iz časov socializma, poslanci v Državnem zboru pa sprejmejo 2.400 zakonov in podzakonskih aktov na leto. Za tožilce velja enako. Janković je kradel v letih 2006 in 2007, oni pa se odločijo da ga bodo sodno preganjali šele leta 2018....
Transformerji
14. 05. 2018 14.46
+29
Odgovor je čisto preprost: zakonodaja je narejena po meri največjih lopovov, tej zakonodaji pa pridno sledijo tudi sodniki - verjetno imajo vsi korist od tega! Zakonodaja velja pa 100% za kurje tatove.
belzer
14. 05. 2018 16.10
+16
Točno to važn,da gre kurji tat sedet ,to absolutno ne sme zastarat
bojseme
14. 05. 2018 14.34
+42
Vse je v kur..; sodstvo, zdravstvo, policija, vojska, sova...............in nihče nič kriv in nihče ne odgovarja. In vsi ti liki imajo ksiht, da se ponovno pojavljajo na plakatih in kandidirajo!!!???? Slovenija sramota Evrope!!!
NajboljsiBoguniverzuma
14. 05. 2018 14.01
-16
Sodisca delajo prepocasi. Je pa res, da se ljudje tozarijo za res bizarne I n banalne stvari!! Torej tudi zato pride do taksnih zaostankov.
Jani.
14. 05. 2018 13.34
+28
NE to ni normalno in izgovor ne obstaja! Tole je rezultat kvazi odličnega dela 21 let levih vlad. Ampak levi seveda niso nič krivi, vsega je kriva desnica, najbolj SDS. Burleska! Tuje podjetje je delalo raziskavo v 36 državah in 96 odstotkov naših menedžerjev je mnenja da je podkupovanje v SLO vsakdanja stvar. Pazi ti tole Kenija je na drugem mesti, mnenje je da je takih 94 odstotkov. Lep uspeh ni kaj!
krtofl
14. 05. 2018 14.49
-14
Zdene Iskra
14. 05. 2018 17.43
Mene pa ne skrbi toliko mnenje kot tako, ampak de menijo iz "lastnih izkušenj"!!??
IvekKu
14. 05. 2018 13.26
+22
eno brez drugega ne gre tako da tudi dober sodnik ne more narediti nič če je zakonodaja zgrešena ali pa če imamo tako dobro zakonodajo pa je sodnik nesposoben, pristranski, podkupljen, pod vplivom groženj itd
TolstojV
14. 05. 2018 12.52
+22
Če se novinar sprašuje kaj je narobe na sodiščih da padajo kriminalne zadeve potem je treba povedati da so sodniki v glavnem koruptivni predvsem mariborsko sodnica Klaričeva Zdenka oprosti notarko ki je načrtovala umor potem nesposobnost sodnikov in trajni mandat sodnikov ki je potuha za slabo in neodgovorno delo. Za svoje slabo delo neodgovarjajo.
primc81
14. 05. 2018 12.45
+33
sem imel izkušnje na sodišču....v realnem sektorju bi vsi po vrsti opeleli v prvih nekaj mesecih...
Malek
14. 05. 2018 12.29
+50
Na sodiscu so najvecji lenuhi in nesposobnezi. Ce je zadeva kompleksna in ima spis 13000 strani, imajo da delajo po cele dneve, petek in svetek, da zadevo pripeljejo do kraja, ne pa da v petek ob enih zaklenejo vrata sodisca, potem tri mesece sodnih pocitnic, zimske pocitnice, podaljsani prvomajski prazniki, podaljsani bozicno novoletni prazniki. Vse to lahko spremljate na spletnih straneh sodisc, kjer so razpisane obravnave. In ker zaradi ponovnih sojenj clovek dobi obcutek, da pet let sodijo istim ljudem. Ko bo nekoc, ce sploh kdaj, na sodiscih red in bo kdo od teh lenuhov odgovarjal za svoje nedelo, potem bo nasa drzava postala pravna. Do takrat pa bo leglo kriminala, korupcije, kjer vsi kriminalci in lopovi vedo, da se nasih sodisc ni potrebno bati, kar so ze Italjanski mafijozoni povedali. Slovenija, raj za kriminalce.
Malek
14. 05. 2018 12.49
+25
Se zahvaljujem sodnici za minus, pa ji toplo priporocam, da namesto da surfa po internetu, dela to, za kar je placana.
ZK_
14. 05. 2018 13.26
-1
Vidiš, to je narobe z vami :D. Da misliš, da bo sodnik tvoje komentarje bral. Hahaha :D
Podborsky
14. 05. 2018 13.43
+26
A ves kaj je zanimivo? Da je to res. Od mojga prijatelja zena je sodnica. Vec je na facebooku in na ostalih portalih, kot v spisih, ker jo zelo zanima, kaksno mnenje imajo ljudje o njih. Ne, oni sploh ne berejo komentarjev in prispevkov, ne sploh ne, nimajo casa, oni trdo delajo. A ti je poznan primer, ko je sodnica en dan skrivala svojega pijanega sina, ko je povzrocil prometno nesreco, da mu niso mogli dokazat pijanosti? Sodnici se ni nic zgodilo, se opomin ne. Pa se kako berejo te prispevke.
ZK_
14. 05. 2018 14.15
+13
Glede zadnjega ti dam prav. To bi se moralo sancionirati. Tudi ni prav kar so naredili z ono sodnico (črna gradnja) iz Kopra, ki so jo samo premestilo. Takšni primeri potem mečejo slabo luč na vse.
Podborsky
14. 05. 2018 14.26
+21
Poglejmo samo nekaj odmevnih primerov, ki jih niso pometli pod preprogo, sodnica poslje najvecjega davcnega utajevalca na vikend zapor, za kar ni bilo nobenega pogoja, sodnica skriva en dan pijanega sina, sodnica ima crnogradnjo, sodisce ne javi, da je sodnik v kazenskem postopku, na Celjskem sodiscu zapravili 104 dedne zapise in oskodovali dedice, Zelezniku iz omare padlo 210 neresenih zadev, sodnik delovnega sodisca kljub sojenju zaradi zalezovanja in nadleovanja nemoteno opravlja delo sodnika, svojih obravnav pa se ne udelezuje, baje mu povzrocajo stres, tako psihiater meni itd. Itd.
ZK_
14. 05. 2018 14.44
+13
Se strinjam popolnoma kar si napisal. To so sramotne zadeve. Za v zemljo pogrezniti se, tako sramotne. Še vedno pa nimamo samo teh sodnikov, to hočem povedati, le da ti kekci mečejo slabo luč na celo sodstvo. Pa, če dam malo kazensko sodstvo na stran. Pravdamo se Slovenci zelo radi. Celo tako radi, da imamo največji dotok civilnih in gospodarskih zadev v celi EU (tudi upravnih sicer), ob enem pa ne zaupamo sodiščem, ker so tako nekakovostna in skorumpirana? No, pa razumi ta paradoks. Jaz ga ne.
Podborsky
14. 05. 2018 15.01
+12
In kaj je se bolj sramotno od teh sramotnih zadev? To, da nihce za te sramote ne odgovarja, da jih nihce ne sankcionira, da jih nihce kazensko ne preganja, da nima nihce toliko odgovornosti, da bi sam odstopil in se skril v misjo luknjo. Ne, oni so gospodje in gospe sodnice, ki bodo drugim solili pamet, kaj je prav in kaj ne, za njih pa zakoni ne veljajo. Zato je nasa drzava na dnu, da nizje ne gre. Se pa strinjam s tabo, da smo Slovenci tozibabe, res smo spetirtrajbarji po domace povedano.
ZK_
14. 05. 2018 15.10
+7
Se stinjam. Morala bi biti ničelna toleranca do tega.