Slovenija

Evropski komisar Sloveniji: Imenujte tožilce

Bruselj/ Ljubljana, 24. 02. 2021 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
166

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v pismu, naslovljenem na pravosodno ministrico Lilijano Kozlovič, Slovenijo pozval, naj pohiti in vendarle že potrdi slovenska člana evropskega javnega tožilstva ter tako novoustanovljenemu organu s 1. marcem omogoči delovanje tudi na območju Slovenije. Kot je znano, kandidata, ki ju je predlagala ministrica, ne dobita zelene luči vlade.

Iz Bruslja prihaja jasno sporočilo, naj Slovenija čim prej potrdi dva slovenska člana evropskega javnega tožilstva. Naše zavlačevanje namreč resno ogroža začetek delovanja evropskega javnega tožilstva (EJT) v Sloveniji, ki bi moralo začeti delovati s prvim marcem. 

Z Ministrstva za pravosodje so nam sporočili, da bodo naše novinarsko vprašanje o pismu in njegovi vsebini obravnavali v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ).

Kot so za 24ur.com pojasnili v kabinetu evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, Evropska komisija sicer ne sodeluje v izbirnem postopku evropskih tožilcev, je pa zavezana skupnemu cilju čim hitrejšega delovanja evropskega javnega tožilstva. 

"V ta namen je bil komisar Reynders v zadnjih mesecih v stiku z več kolegi v državah članicah in je več ministrom poslal tudi pisma, da jih spodbudi k hitremu dokončanju nacionalnih postopkov, ki so v teku, nenazadnje tudi potrebnih nominacij za pooblaščene tožilce," so pojasnili. 

Tako je komisar pismo 15. februarja poslal tudi v Slovenijo, so še dodali.

Kandidatoma naj bi nasprotoval premier Janša

Pri EJT gre za novoustanovljeni evropski organ s sedežem v Luksemburgu, ki bo pristojen za preiskavo porabe evropskih milijard in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU. 

Kot smo že poročali, se je pri nas ustavilo pri kandidacijskem postopku – vlada namreč pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič ni prižgala zelene luči za kandidata, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Neuradno jima nasprotuje premier Janez Janša

V čem je težava? Po pisanju Dnevnika gre za specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler. Oba pa naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja. 

Kozlovićeva je predlagala kandidata, a jima vlada ni prižgala zelene luči. Iz Bruslja je zdaj prišlo sporočilo, naj se to čim prej uredi.
Kozlovićeva je predlagala kandidata, a jima vlada ni prižgala zelene luči. Iz Bruslja je zdaj prišlo sporočilo, naj se to čim prej uredi. FOTO: Miro Majcen

Vlada že mesece zavlačuje tudi z imenovanjem nekaterih domačih tožilcev

Ne samo s predlaganima kandidatoma za evropska delegirana tožilca, vlada že mesece zavlačuje tudi z imenovanjem nekaterih domačih tožilcev. Spomnimo. Ministrstvo za pravosodje je na vlado septembra in oktobra 2020 posredovalo 10 predlogov za imenovanje državnih tožilcev. Do zdaj je vlada odločila o petih predlogih in tako imenovala tri okrajne državne tožilce, enega okrožnega državnega tožilca in eno vrhovno državno tožilko, o petih predlogih pa še ni odločala.

Kozlovičeva je takrat pojasnila, da pet predlogov, ki jih je podalo ministrstvo, še ni bilo uvrščenih v informacijski sistem, kot to predvideva poslovnik o delovanju vlade. Poslanka LMŠ Tina Heferle je takrat ocenila, da vlada predlogov, h katerim je pozitivno oceno podal tudi državnotožilski svet, ne želi potrditi iz političnih razlogov.

Na vladnem uradu za komuniciranje pa so za STA navedli, da vlada predlogov še ni obravnavala, ker se mora pred kakršnim koli odločanjem temeljito seznaniti z njimi, "kar terja nekoliko več časa".

Po neuradnih informacijah Dnevnika se je Janša na zadnjem koalicijskem vrhu celo znesel nad Kozlovičevo, češ "da ne blokira postopkov imenovanja njemu motečih tožilcev". Prav tako naj bi ji omenjal odstop in ji navrgel, da bi morala preprečiti, da predlagana imenovanja, ki mu niso po godu, pridejo na vlado. Ministrica naj bi to prenašala povsem mirno, Janši pa naj bi se uprl gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je vztrajal pri koalicijskem dogovoru in zahtevi SMC, da političnega vtikanja v imenovanja tožilcev ne bo. 

Slovenija ima od lani postavljenega le nacionalnega koordinatorja – tožilca Jako Brezigarja, čeprav je bil izpeljan razpis za delegirana tožilca in je državnotožilski svet izbral omenjena kandidata. Z imenoma za evropska člana se mora vlada le seznaniti in ju poslati naprej v Luksemburg, a to do zdaj ni prišlo niti na dnevni red.

Tu pa je še blokada zakona, ki bi tožilcema uredil status in omogočil delo. Kozlovičeva je besedilo pripravila, a se je pred prejetjem v državnem zboru zataknilo na vladi.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trglav
25. 02. 2021 10.38
Ga. Kozlovič, nsjavite se za avdiencu pri jj in se dogovorita, kaj želi. Ali pa samo uresničite njegove želje, torej zahteve. Hrbtenica je že itak poškodovana!
zibertmi
25. 02. 2021 09.05
+1
seveda je jajo vse kandidate zavrnil.kdo bi pa imel volka v svojem kokošnjaku.vedno bi mu nekdo gledal v njegov krožnik.bolje ,da je v bruslju
User300173
25. 02. 2021 08.37
+2
Janša sovraži sodstvo, čeprav bi moralo biti ravno obratno. V tujini bi imel že dolg staž zapora. Podrediti si hoče vse, značilno za diktatorje in ljudi nesposobnih socialnega dialoga, ego in strah pred kritiko in prikazom nesposobnosti ustvarijo ravno to...nesposobnost in sovraštvo.
Trembalajek
24. 02. 2021 21.59
+1
Draga naša Lilija že dolgo si v vladi ti, čeprav je daleč ... si v naših srcih ti. Če pa kdaj ti bo hudo, ko klečala boš pred Janšo, ti kar pogumno zavriskaj si: jodlarii gagnite sektaši.
Petur
24. 02. 2021 21.06
+0
kako je tvitala ona revica,telicki?en juncek mislim da drugikryt ne bo videl bruslja!
Jožajoža
24. 02. 2021 20.59
+1
kam je gledal cerar,ko se jim je pridružila. totalno nesposobna.
zibertmi
24. 02. 2021 20.36
+6
seveda je jajo vse kandidate zavrnil.kdo bi pa imel volka v svojem kokošnjaku.vedno bi mu nekdo gledal v njegov krožnik.bolje ,da je v bruslju
borjac
24. 02. 2021 20.32
+11
Postavlja se vprašanje ali ima Kozlovičeva sploh kaj avtonomije na svojem ministrstvu, ali pa še boljše vprašanje ali ima sploh kakšen minister kaj avtonomnosti, ali pa čakajo vsi kaj bo Janša ukazal, ne vlada kajti vlade ni, je samo diktator Janša.
Bolfenk2
24. 02. 2021 20.29
-2
Preveč političnih vojščakov se je že vgnezdilo v pravosodje. Treba si je vzeti čas in dobro razmisliti pred imenovanjem vsakega sodnika ali tožilca.
Covidus
24. 02. 2021 20.13
+10
Kaj ta smc sploh zna kaj narediti?
kiropraktik
24. 02. 2021 20.08
-2
Koliko "moči" ima EU je pokazala Benezuela, ko je nagnala njeno veleposlanico! EU je brezzobi tiger, ki je močan samo "doma"
MUNGATUMBA
25. 02. 2021 12.12
acekpackon
24. 02. 2021 19.58
+5
Ivan Visarjonvić Janša bi moral to Kozlovičko vreči iz vlade. Po drugi strani pa je za občudovati mazohistično zadovoljstvo dveh ženskih članic vlade. Saj, menda so tri, ampak ta tretja je pa tako anemična, kot da je ni...
StrikeOne
24. 02. 2021 19.44
+7
Aaaaa to janšiste moti ker se ta tožilka piše KozloviĆ. To je ta glavni problem teh fašistov in ksenofobov. Zato je ona" neokomunist " kako so že očitni v njihovem sovraštvu fašizem in ksenofobija jim ne da mira dokler ne bodo ponovili Zgodovinskih napak ter še sem privabili kakšno vojaško silo.
sinhron
24. 02. 2021 19.41
+13
Janšev revanšizem ne pozna meja , zato zadržuje imenovane tožilce , ki jih predlaga strokovni svet za EU ! Janša se ne zaveda , da je za vse tegobe , ki si jih je spravil nase kriv popolnoma sam , čeprav on krivi za vse druge ! Verjamem pa ,da je dodobra spoznal sodišča , sodnike in tožilce , saj je imel sodišča že skoraj kot dom , toliko časa je prebil na sodiščih . Ker so ti tožilci preiskovali njegove finančne malverzacije , Počivalška , Tonina in Mahniča , PO NJIHOVIH MERILIH NE SMEJO NAPREDOVATI , ampak so podvrženi diskreditaciji in komprimitiranju ! Kako dolgo bo ministrica za pravosodje Kozlovičeva še prenašala nezakonita in neustavna dejanja Janše in SDS v tej vladi ( ostali koalicijski partnerji so samo kimavci – brezpravna raja !), odstopi in ohrani dobro ime !
Roko66
24. 02. 2021 20.40
+4
Petur
24. 02. 2021 19.41
+11
prv vsak dan ena sramotna,skodljiva,tudi za sekto samo!
24 cenzur
24. 02. 2021 19.36
+9
Ni časa za evropske zadeve, preveč twitamo
jodr
24. 02. 2021 19.35
-8
Dragi levaki, minili so časi, ko ste pošiljali v Bruselj vaše zveste privržence, simpatizerje in lojalneže. Boste morali počakati na boljše čase.
StrikeOne
24. 02. 2021 19.38
+8
Dragi manj-inteligentnež a torej ni pomembna demonkracija o kateri toliko se... ampak kdo bo svoje kam postavil? Pa to je isto kot Komunisti samo v preobleki. Ti še kar verjameš da koga farbate?
Petur
24. 02. 2021 19.32
+6
noben tozilec ne more mimo obtozb vladne raznorazne sleparije.tezko je najticloveka ,ki bi janezove rabote prikrival,in sebe potunkal!ne bo sel dalec ,ko ga sedaj se muslimani dolocijo za tarco,bo prosil erjavcy da ga skrije orban ga ne bo!
SlobodaNE
24. 02. 2021 19.27
+17
Moronček janša se je spet zaštrikal. Fant poberi se dokler vesoljna slovenija še ne ve kdo si ti.
jodr
24. 02. 2021 19.23
-9
Vlada naj bi samo poštarja špilala? Smešno. In državnotožilski svet je še kako spolitiziran.