Slovenija

Komisija DS podprla referendum glede ustanovitve Občine Golnik

Kranj / Ljubljana, 18. 10. 2021 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je podprla predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo občino. Člani komisije so izpostavili, da je treba ljudem dati priložnost, da povedo svoje mnenje na referendumu.

Milan Ozimič je povedal, da se volja prebivalcev izkaže na referendumu in da je prav, da se sami odločijo, v kateri občini želijo živeti. Enako sta med drugim izpostavila Franci Rokavec in Franjo Naraločnik. "Ne smemo dajati nobene ovire temu, da bi se ljudje sami odločali," je poudaril tudi Franc Golob. Člani komisije so spomnili, da bi nova občina izpolnjevala postavljene kriterije in da je pobuda za referendum legitimna ter v skladu z zakonodajo. Rokavec je spomnil, da je v Sloveniji tudi cela vrsta občin, ki teh pogojev niti ne izpolnjuje. Vendar so prebivalci vseeno zadovoljni, saj še ni videl pobude za ukinitev kakšne občine.

Komisija DS podprla referendum glede ustanovitve Občine Golnik
Komisija DS podprla referendum glede ustanovitve Občine Golnik FOTO: Shutterstock

Davorin Terčon je ob podpori za referendum glede Občine Golnik opozoril prav na sistemsko problematiko glede ustanavljanja novih občin, saj več kot polovica občin ne izpolnjuje postavljenih kriterijev. Ob tem je pozval k razmisleku o tem, da bi vzpostavili sistem, po katerem bi imeli v Sloveniji ustrezne občine, pa tudi vmesni pokrajinski nivo lokalne samouprave. Nekaj dilem je izpostavil tudi predsednik komisije Dušan Strnad. Postavil je vprašanje, ali gre pri ustanovitvi nove občine dejansko za voljo ljudi ali politični projekt. "To se bo verjetno razčistilo na referendumu, vendar če je že sedaj absolutno nasprotovanje, bi bilo morda vredno razmisliti, ali je referendum sploh smiseln," je dejal.

Bogomir Vnučec je prepričan, da bi bila ustanovitev Občine Golnik lahko vzor uspešnega projekta. Zlasti je izpostavil možnost, da bi se novoustanovljena občina lahko osredotočila na razvoj podeželja, saj so potrebe tega območja drugačne kot potrebe in interesi mesta. Sicer pa sam, kot je izpostavil, nasprotuje drobljenju občin. Podobna stališča ima državnozborska poslanka Mateja Udovč, ki je prvopodpisana pod vloženim predlogom za razpis referenduma, o katerem mora odločati državni zbor. Poudarila je, da je treba ljudem, ki na vaseh zaradi zapostavljenosti trpijo, dati možnost, da se na demokratičen način sami odločijo. Ob tem je izpostavila, da bi bila nova občina z 10.000 prebivalci po velikosti med 60 največjimi v državi.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je spomnil, da je vlada preučila pogoje, ki jih za primer ustanovitve nove občine zahteva zakonodaja, in na seji prejšnji teden ugotovila, da so zakonski pogoji za razpis referenduma izpolnjeni, sedaj pa je na državnem zboru, da izvede postopek.

Predlogu za ustanovitev nove občine in tudi za sam razpis referenduma medtem nasprotuje kranjski mestni svet. V skladu s tem je kranjski mestni svetnik ter član komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Igor Velov na današnji seji komisije glasoval proti predlogu. Pri tem je bil edini, saj so ostali člani predlog podprli. Predlogu za ustanovitev nove občine poleg kranjskega mestnega sveta nasprotuje svet Krajevne skupnosti Golnik. Drevi bodo o tej temi razpravljali še na skupni odprti seji svetov krajevnih skupnosti Britof in Predoslje, kjer je predviden tudi sedež nove občine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
18. 10. 2021 20.28
+1
Lažja je kontrola centrale če smo razbiti na atome
jahta
18. 10. 2021 20.03
+1
Golnik je naselje priseljencev z vseh koncev,nima niti središča kraja,nekaj starih hiš je še okoli bolnišnice,to je to.NIKAKOR NI POTREBNA OBČINA !!!
flojdi
18. 10. 2021 19.27
-1
. povsem poTperam. ( in vsaka ulca svoja op čina / pa ne bo več ne zapo slenih
flojdi
18. 10. 2021 19.30
. se prjavm al za tajnco al za vrt narja / aja .. sem že v uPokoju / aja , ampak še zmer lohk Delam"
InterRefIections
18. 10. 2021 19.03
+3
Prav norca se delajo iz državljanov. Namesto, da bi imeli manj občin, jih imamo na koncu še več.
MihaGliha
18. 10. 2021 18.29
+4
Ali je potreben še 1 župan in 10 sekretarjev 25 tajnic 50 svetnikov, 24 namestnikov, 22 svetovalcev ....... smeh koliko denarja gre v luft za mešanje megle
flojdi
18. 10. 2021 19.31
qtvzk
18. 10. 2021 18.27
+2
Stranka, ki konstantno govori kako je preveč občin v sloveniji (sds in to je verjetno edina stvar s katero se strinjam) zdaj ustanavlja dodatno občino hahahahahha ZA BRUHAT