Gospodarstvo

Nekdanja ministrica Darja Radić: Dokler je bil na vrhu Teš 6 Rotnik, nismo dobivali informacij o projektu

Ljubljana, 06. 07. 2017 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na zaslišanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo bi morala stopiti nekdanja direktorja Teša Uroš Rotnik in Simon Tot. A Rotnik na soočenje ni prišel, sta se pa soočila nekdanja ministra za gospodarstvo Matej Lahovnik in Darja Radić. Oba sta komisiji znova pojasnila postopke pridobivanja informacij o projektu od vodstva HSE in Teša.

Preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 danes ni uspelo soočiti nekdanja direktorja Teša Uroša Rotnika in Simona Tota. Rotnik namreč ni prišel na soočenje, kot je pojasnil predsednik komisije Matjaž Hanžek, vabila tudi ni prevzel.

Preiskovalna komisija si je soočenja po Hanžkovih pojasnilih zamislila kot možnost oz. ponudbo tistim, ki v zaslišanjih česa niso točno povedali, za umik svojih pričanj. Komisija, ki je tako Rotnika kot Tota že zaslišala, sicer razpolaga z dovolj materiala.

Rotnik je sicer pred komisijo nastopil dvakrat in ji zagotovil, da je v svojem mandatu ravnal kot dober in skrben gospodar, o poteku projekta pa da je sproti obveščal vse deležnike. Tot, ki je nasledil Rotnika, pa je povedal, da se je ob prevzemu vodenja začel seznanjati s projektom in ugotovil, da je finančna konstrukcija zaprta le na papirju, državnega poroštva še ni bilo. Projekt se je že izvajal, pogodba z Alstomom je bila podpisana, dobavni roki so tekli.

Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,4 milijarde.
Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,4 milijarde. FOTO: Miro Majcen

Preiskovalna komisija DZ soočila Lahovnika in Radićevo

Preiskovalna komisija DZ je soočila nekdanja ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika in Darjo Radić. Oba, bila sta ministra v vladi Boruta Pahorja, sta komisiji znova pojasnila postopke pridobivanja informacij o projektu od vodstva HSE in Teša.

Kot je spomnil Lahovnik, se v vodenje posameznih investicij družb v državni lasti ni vtikal, saj za to tudi ni imel pristojnosti, tako Holding Slovenske elektrarne (HSE) kot Termoelektrarna Šoštanj (Teš) imata upravo in nadzorni svet, ki bi morala opraviti svoje delo.

"Za energetsko politiko v času mojega mandata prevzemam odgovornost, ne pa za investicije družb v državi lasti," je ponovil. Če je pri projektu prišlo do oškodovanja in korupcije, potem se Lahovnik kot državljan sprašuje, zakaj nihče ne odgovarja.

Kot minister nikoli neposredno ni klical vodstvo HSE ali Teša, ampak je vlada zahtevala določene informacije in dokumentacijo. Aktivnosti vlade so šle v smeri, da se za vse nepravilnosti, ki so se očitale, pridobi dokumentacijo in da se stvari razčisti. Ob tem je spomnil, da je vlada v letu 2010 od poslovodstva HSE zahtevala določene informacije, poleg celovite informacije o projektu med drugim še preverjanje odškodninske odgovornosti.

Podatke, ki so jih zahtevali, so dobili, to je bil po njegovi oceni zagotovo korak naprej, kot prej, ko ni bilo nobenih aktivnosti s strani HSE. Se pa Lahovnik ne spušča v to, ali so bili podatki verodostojni. Lahovnik, ki je s funkcije odstopil poleti 2010, je opozoril še na dilemo, do kam se lahko vlada kot skupščina HSE vplete, saj da je treba upoštevati veljavno zakonodajo in pravila korporacijskega upravljanja.

Tudi Lahovnikova naslednica Radićeva je poudarila pristojnost vlade. Razlika je velika, če imaš neposredno pristojnost, lahko sprejemaš drugačne odločitve, z ustanovitvijo Agencije za upravljanje kapitalskh naložb države (AUKN) pa se je vzpostavil vmesen organ.

Dokler je bil na vrhu Teša Uroš Rotnik informacij o projektu ni bilo ali pa so bile 'čudne oz. nasprotujoče'. Informacije so začeli dobivati, ko je Rotnika zamenjal Simon Tot. Takrat so se določene stvari začele pridobivati, vzporedno so se pripravljale študije, sestavljanka vseh informacij pa jim je dala boljši uvid v to, kakšen je projekt in kam pelje. "Na vsak način je bilo zelo težko dobivati informacije," je poudarila.

Spomnila je tudi na to, da je jeseni 2010 vladi predlagala zamenjavo nadzornega sveta HSE, a so potem nadzorniki razrešili Meha. Za zamenjavo nadzornikov se je odločila, ko so ti 'prikrojili' poročilo poslovodstva HSE za vlado.

Kot je poudarila, je slutila, bili so tudi indici, da je s projektom nekaj narobe, zato je želela temu priti do dna. Ob tem je dopolnila svoje marčno pričanje na komisiji - takrat je dejala, da je pri nasprotovanju oz. upočasnitvi projekta ni podprla nobena stranka. Tokrat je pojasnila, da jo je pri tem podprla njena stranka Zares.

Medtem ko je želela zadevi priti do dna, je bila zaradi zakonodaje večkrat na robu in jo je ves čas skrbelo, da ne bo prestopila meje dopustnega. "Meni je bilo bolj pomembno, da pridem zadevi do dna in da zaščitimo javni interes pri investiciji. Če bi bila takrat tiho, bi bila verjetno v tisti poziciji, da sem bila tista, ki sem opustila dolžno ravnanje," je še poudarila Radićeva.

Lahovnik, zagovornik Teša 6, je članom preiskovalne komisije povedal, da v celoti prevzema odgovornost za energetsko politiko v njegovem mandatu, ne prevzema pa odgovornosti za vodenje posameznih investicij. Poudaril je še, da na sejah vlade nikoli ni bilo predloga, da se Teš 6 ustavi ali opusti.

Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,428 milijarde evrov, najdražji energetski projekt v državi pa že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti.

Radićeva, ki je nasledila Lahovnika, se je zavzemala za to, da se o projektu znova premisli. Kot je dejala komisiji, je skušala projekt upočasniti, ko je ugotovila, da z njim ni vse v redu. A je pri tem po njenih pojasnilih ni podprla nobena stranka ne stroka.

Pahor, ki bi se moral danes na komisiji soočiti z nekdanjim predsednikom Zaresa in nekdanjim visokošolskim ministrom Gregorjem Golobičem, a bo soočenje zaradi njegove udeležbe na vrhu Pobude treh morij v Varšavi izpeljano septembra, pa je komisiji pojasnil, da njegova vlada ni projekta niti začela niti končala. Lahovnik ga je prepričal, da je naložba smiselna, da pa je treba nadzorovati ceno in poskrbeti, da se z naložbo nihče ne okorišča. Zatrdil je tudi, da mu Radićeva nikoli ni rekla, naj se projekt prekine ali ustavi.

Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,428 milijarde evrov, najdražji energetski projekt v državi pa že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
06. 07. 2017 19.56
+1
ta je moja, sposobna, odločna poštena! go darja! (pa golobiča zraven)
macek_garfield
06. 07. 2017 17.14
+15
rotnik je pokvarjen pa to, ampak ce ne bi imel podpore politike v ozzadju ziher ne bi na lastno pest pocel lumparij, ker meni se rotnik ne zdi, kot oseba, ki bi znala sama odlocat ali stet do deset pa to
mallonge
06. 07. 2017 13.51
+4
Konfuzni in polpismeni Hanžek tega itak ni opazil oziroma mu je s tem omogočil lažje sledenje seji.
mastaflash
06. 07. 2017 18.03
+5
houzek pride na kanapeje, golaz in sejnino..brezveznik tko za drugo ni sposoben
blazter
06. 07. 2017 13.30
+6
Če je na dopustu. Denar ima. Julij je.
Transformerji
06. 07. 2017 13.12
+17
Glede na današnjo novico o korupciji v Pošti Slovenije sem prepričan, da bom prej umrl, predno bom izvedel, kako se je izšla zadnja hišna preiskava udeležencev korupcije v Pošti Slovenije.
6packpira
06. 07. 2017 12.00
+12
Rotnik ja ne more vzet pošte ...je na dopustu..... še prej tri kufre ojru nesu na Sarajevsko borzo.....naj to naredi Londonu ali bilo kje na zahodu.....prvo ga POČ..... POTEM PA REKLI TA TIP JE BALKANC TERORIST..... itak .....nauk tega kar sem napisal je to niso nas tujci tujci okradli samo domači
6packpira
06. 07. 2017 13.04
+8
Tujina nas opozarjala da naši perejo denar tujim državam ....naše strokovne institucije samo rečejo nč ne vemo ali pa ni bilo kazenzke ovadbe PKK To se zgodilo isto na otroški kliniki pred več leti tuja komisija dala mnenje da je nekaj hudo narobe na tej kliniki NAŠI VELJAKI NIČ Po tolikih letih nas pa futrajo da sta samo 2 tabora . Tudi povedali so jim da so najmanj 3 otroci umrli zaradi teh manipulacij ..v resnici vsi veme da je številka večja
helter skelter
06. 07. 2017 11.52
+0
Kdaj boste še kaj napisali o razkritju Rada Pezdirja???? Teden dni je že, kar je razkril šokantna ozadja finančnega delovanja paradržavnih struktur, ki jih po pravici imenujemo »udbomafija«. Udba, poznejša SDV, politična policija prejšnjega režima, je že leta 1946 začela s tihotapljenjem droge in cigaret, ter to počela še leta 1989, kar je sedaj dokumentirano. Pri svojem kriminalnem delovanju je imela tudi sodelavce iz italijanske mafije, ki so z Udbo sodelovali tudi v igralniških poslih. Bili so kot država v državi, nad SDV je bila samo Zveza komunistov oz. Centralni komite. Denar iz tega početja se je med drugim stekal na skrivne račune in podjetja v tujino ....
helter skelter
06. 07. 2017 11.52
+1
Najbolj zagreti zagovorniki starih partijcev, kaj boste rekli na to, da je ta udbomafija imela črne fonde, odpirala račune v davčnih oazah in tja spravljala državni denar. Stotine milijonov tega mafijsko pridobljenega denarja, po razpadu Jugoslavije, namesto da bi šlo v državno lastništvo, je šlo v privatne roke takratnim glavnim udbovcem. In dragi Slovenčki, s tem denarjem vam perejo možgane in imajo vse niti te države v rokah ....
Kollerik
06. 07. 2017 11.58
+5
kerga še zanima SELEKTIVEN svečkarski prikaz zgodbe? Tudi zgodbic o "nedolžni" kolaboraciji "s figo v žepu" smo se navelčali poslušati.... če bi vi dosti manj lagali, bi vam verjeli tudi tisto trohico resnice, ki jo servirate....
6packpira
06. 07. 2017 12.08
+1
Mafijsko zatočišče v svetu je samo Sicilija in Slovenija zelo znani 3 primeri kje so še ostali veliki mafijozi iz italije......UDBA ČUDA DELALA NI ZASTONJ PRŠLA AQILE LAVRO LADJA V JADRAN
helter skelter
06. 07. 2017 13.48
+9
kolerika, mene zanima, ker denar, ki so ga ti udbomafiozi nakazovali v npr. offshore podjetje Safti, je bil v lasti takratne Socialistične republike Slovenije. To ni bil njihov denar, bil je NAŠ DENAR .... In ti računi, na katerih so bili milijoni, so, namesto da bi postali last države, lepo prišli v roke posameznikom ..... Po eni strani folk nori koliko milijard se je pokradlo, ko pa Pezdir razkrije črno na belem, z imeni in priimki teh udbolopovov, pa so to za nekatere brezvezne stare zgodbice ..... Butale .......
Kollerik
06. 07. 2017 18.08
+0
.... mene dosti bolj zanima, kam so šle vse te milijarde od leta 199... tam pa menda Rado nima kaj dosti za povedat....
Kollerik
06. 07. 2017 18.08
+1
mackon08
06. 07. 2017 11.08
+20
Je beš takšno komisijo, pa naše zakone. Vabila ni prevzel, kakšno vabilo ,če ne prideš na poziv komisije, privest prisilno. Basta.
6packpira
06. 07. 2017 12.14
+6
To bodo tebe ker si ali še boš ukradu pašteto ....Rotnik pa nosi kufre v Sarajevo....bi reku ....Mujo jok brate odpade.
macek_garfield
06. 07. 2017 10.47
+19
ta rotnik ne bi pocel lumparij, ce ne bi imel za hrbrtom politike, izgleda kot da ne zna do deset prestet pa to
emilzapata
06. 07. 2017 10.29
+14
naj me koklja brcen, če ne bo TEŠ6 ustavljen v roku 10 let.. Bo sploh kdo odgovarjal za nastalo neizmerno ekonomsko in politično škodo?!!
emilzapata
06. 07. 2017 10.34
+11
pa prosim uredništvo, ne več kazati tega skrajno antipatičnega in arogatnega Uroša Rotnika!!!!!!