Slovenija

Zaradi primera Noč tudi grožnje vodstvu UKC Ljubljana

Ljubljana, 17. 01. 2019 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / STA / L.Š.
Komentarji
12

Vodstvo UKC Ljubljana je potrdilo, da je prejelo anonimno pismo z grožnjami, ki so najverjetneje povezane s primerom predstojnika oddelka za intenzivno interno medicino Marka Noča, ki je ostal brez finančnih sredstev za raziskovalno dejavnost. Na policiji so potrdili, da so prejeli prijavo in da zadevo že preverjajo.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je prejelo anonimno pismo z grožnjami, povezano s financiranjem raziskovalnih projektov. Te so najverjetneje povezane s projektom predstojnika oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marka Noča, ki na zadnjem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) ni dobil podaljšanja financiranja. Zgodba je v javnosti završala tik pred koncem leta 2018. V postopku ocenjevanja javne agencije za raziskovalno dejavnost so mednarodni evalvatorji program ocenili s premalo točkami, potrebnimi za financiranje. 

Kot so v zavodu zapisali na Twitterju, so zadevo že predali policiji, ki primer že preverja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O vzrokih za prekinitev financiranja danes tudi pristojna parlamentarna komisija 

Ravno na današnji dan pa se je sestala tudi pristojna komisija DZ za nadzor javnih financ, ki je obravnavala vzroke za prekinitev financiranja programa pod vodstvom kardiologa Noča. Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ od vodstva UKC Ljubljana sedaj pričakuje, da jih v skladu s sprejetimi sklepi obvesti, kako in v kakšni višini bo zagotovilo sredstva za nadaljevanje projekta, ki je po mnenju ARRS upravičil vložena sredstva, a jim jih je ta v zadnjem razpisu kljub temu odrekla financiranje. Komisiji za preprečevanje korupcije člani komisije predlagajo, naj opravi poglobljen postopkovni in vsebinski pregled nad preglednostjo pri podeljevanju javnih sredstev in se opredeli do morebitnih sumov konfliktov interesov, ki lahko nastanejo v postopku podeljevanja sredstev preko agencije. 

Ob tem pozivajo tudi računsko sodišče, naj bodisi razširi obstoječo revizijo o učinkovitosti izbire raziskovalnih programov od začetka januarja 2017 do konca junija 2018 s podaljšanjem obdobja revidiranja do 31. decembra 2018 bodisi izvede posebno revizijo o obravnavanem primeru. Ministrstvu za izobraževanje in agenciji pa so naložili, naj pripravita spremembe pravilnika o postopkih (so)financiranja raziskovalne dejavnosti.

Spregovorili o vzrokih

Na seji so spregovorili o vzrokih za prekinitev financiranja programa, ki ga je na UKC Ljubljana vodil Marko Noč. Predlagatelji iz SDS so izražali pomisleke o motivih za takšno odločitev in o strokovni podkovanosti tujih recenzentov. Vodstvo agencije pa je bilo zaskrbljeno zaradi posega v neodvisnost njihovega dela.

Kot že rečeno, ARSS v tokratnem razpisu ni odobrila podaljšanja financiranja projekta Nujna stanja v interventni medicini, ki ga je na UKC Ljubljana vodil predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino Noč.

Direktor UKC Aleš Šabeder je odvrnil, da so v UKC v začetku oktobra res prejeli poziv k prerazporeditvi sredstev v višini 107.000 evrov, vendar pa iz dokumentacije, ki so jo prejeli od ARRS, niso mogli sklepati, da je bil program Marka Noča pred tem zavrnjen.
Direktor UKC Aleš Šabeder je odvrnil, da so v UKC v začetku oktobra res prejeli poziv k prerazporeditvi sredstev v višini 107.000 evrov, vendar pa iz dokumentacije, ki so jo prejeli od ARRS, niso mogli sklepati, da je bil program Marka Noča pred tem zavrnjen. FOTO: Damjan Žibert

Poslanka SDS Jelka Godec je izrazila dvom, da so mednarodni recenzenti, na katere se je pri svoji odločitvi sklicevala ARRS, dejansko upoštevali vse znanstvene dosežke vodje programa in njegovih sodelavcev. Opozorila pa je tudi na nekatere nedoslednosti v oceni recenzentov. Kot je opomnila, so namreč zapisali, da v skupini ni raziskovalcev z doktorskimi nazivi, kar pa ne drži, saj so v njej kar štirje takšni sodelavci. Prav tako je napačna ocena, da skupina ne sodeluje v mednarodnih projektih, je navedla.

Obenem se je vprašala, zakaj so recenzenti še vedno anonimni, saj da to ni v skladu s pravilnikom, in izrazila dvom glede postopka izbora projektov, saj naj bi po njenih informacijah vsaj v dveh primerih prišlo do konflikta interesov. Predstavnike UKC Ljubljana pa je povprašala, zakaj kardiologu niso dodelili sredstev, ki so po zavrnitvi njegovega programa še ostala za prerazporeditev, in zakaj se po koncu postopka niso obrnili na upravno sodišče.

Tudi Anže Logar (SDS) se je vprašal, kako je mogoče, da je svetovno priznani kirurg in raziskovalec, ki po mnenju UKC sodi v svetovni vrh, po mnenju ARRS med najslabšimi. Kot je dodal, sicer dopušča možnost neposrečene izbire recenzentov, ampak v tem primeru pravilnik dopušča njihovo zamenjavo.

Direktor UKC Aleš Šabeder je odvrnil, da so v UKC v začetku oktobra res prejeli poziv k prerazporeditvi sredstev v višini 107.000 evrov, vendar pa iz dokumentacije, ki so jo prejeli od ARRS, niso mogli sklepati, da je bil program Marka Noča pred tem zavrnjen. O tem so bili prvič seznanjeni šele 11. decembra, je pojasnil.

Tudi strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar je poudarila, da cenijo dosežke stroke, tudi kardiologa Marka Noča. To po njenih besedah dokazuje tudi nagrada, ki jo je dobil za izjemne dosežke na znanstvenem področju. Do vprašanja, zakaj se po zavrnitvi financiranja programa niso obrnili na upravno sodišče, se ni želela opredeljevati. Je pa izrazila prepričanje, da bo kardiologova raziskovalna skupina še zelo ustvarjalna in da bi bil zanjo najboljši izhod, da se februarja znova prijavi na razpis za sredstva.

Noč še ni odločen, če se bo znova prijavil na razpis

Vendar pa Noč še ni odločen, ali bo to storil. Kot je povedal na seji, so ta sredstva zdaj izgubljena. Njegov namen ni v tem, da bi izsiljeval dodelitev sredstev, pač pa, da razkrije anomalije, ki jim je bil priča. Med drugim je opozoril, da seznam recenzentov še ni razkrit, čeprav bi moral biti.

Ko je pogledal, kdo je programe ocenjeval v letih 2016 in 2017, ni poznal niti enega imena teh recenzentov. Zato dvomi o tem, da so bili s področja, ki so ga ocenjevali. Sprašuje se, zakaj imamo v Sloveniji organe, če pa le slepo potrjujejo tuje ocene.

Na očitke se je odzval direktor agencije Jozsef Györkös. Kot je poudaril, je presenečen in zaskrbljen nad vsebino točke dnevnega reda. Na agenciji so namreč vedno pripravljeni na razpravo o vrednotenju programov. Če gre za razpravo o konkretnem prijavitelju in konkretnem programu, pa to Györkös razume kot poseg v neodvisnost dela agencije.

Pozneje je vendarle pojasnil, da na razpis vsakič prispe več sto vlog in da je postopek ocenjevanja programov izjemno zapleten. Seznam tujih recenzentov, ki so jih ocenjevali tokrat, pa bo, kot je napovedal, objavljen najkasneje v ponedeljek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
17. 01. 2019 18.11
+13
Ja, grožnja je dober argument za preusmerjanje pozornosti z enega subjekta na drugega...
Netajkun
17. 01. 2019 17.09
+43
Samo to vam povem . . če bi bili zaradi infarkta pripeljani v UKC , bi si vsi želeli , da bi bil prisoten dr. Noč . . . tako laiki kot tudi " strokovnjaki " , ki so zavrnili njegov raziskovalni program . . z drugimi besedami , gre za maščevanje z višjih instanc , ki so ga zvesti birokrati brez ugovorov izpeljali . . . političnih strank pa ne bi mešal v zadevo , ker je brez veze .
abc123def456
17. 01. 2019 16.34
-17
tukaj je SDS brcnil v temo. dr. nocc tudi. temu se recce strel v lastno koleno. istega ranga kot trumpov government shut down.
Netajkun
17. 01. 2019 17.21
+32
Ne vem , če veš . . . dr.Noč je pred kratkim dobil ( s še dvema dr. ) Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke v intenzivni interni medicini . . v UKC-ju je na tem področju smrtnost ob infarktu izjemno nizka , na nivoju najboljših svetovnih klinik . Z ukinitvijo raziskovalnega programa njegove skupine ( ne pozabimo ostalih mladih/mlajših dr. ) so očitno hoteli povedati , da jih preveč preživi , kar je hud udarec za zdravstveno in pokojninsko blagajno . . če se malo pošalimo ( lahko pa celo res tako mislijo )
Mariborskifrenk
17. 01. 2019 15.10
+2
Zelo razocaran ds moj SDS nima znanstvenika ki bi prvo preveril vse trditve o vrhunski mednarodni spesnosti programa in vodje programa. Jaz bi se bolj vprasal nekaj drugih vprasanj, ki so lahko preverljiva. Npr kaksen svetovno vrhunski impact factor ima gospod dr.? Koliko clankov je skupina objavila v vrhunskih revijah? Kako primerjati tega gospoda z ostalimi zmanstveniki v sloveniji po mednarodno priznanih standardih. Na katerem mestu je? Ali je bila DOMACA komisija za zoisove nagrade prostranska?
Netajkun
17. 01. 2019 17.11
+9
Podatki so kristalno jasni in so bili tudi objavljeni ( npr. prejšnji četrtek v Argumentu ) , samo tebi so očitno zviznilo mimo . . . nadoknadi in preveri , če ne veš .
janezblagi
17. 01. 2019 14.45
+29
UKC Ljubljana RAK rana in simbol korupcije Slovenskega zdravstva...
JApajaDAja
17. 01. 2019 14.40
+32
tako se v slo dogaja z "žvižgači"! namesto, da policija razišče vse korupcije v ukc-zavod sam degradira in onemogoča strokovnjaka!
Mariborskifrenk
17. 01. 2019 15.22
+4
Zvizagac ni clovek ki se bori za lastno korist
JApajaDAja
17. 01. 2019 15.24
+35
razkril je nečednosti v ukc glede nabave-cen žilnih opornic!