Slovenija

Komisija DZ poziva vlado naj se odpove aktualnemu konceptu demografskega sklada

Ljubljana, 26. 02. 2021 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
6

Komisija za nadzor javnih financ je s sprejetimi sklepi ocenila, da predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu ne zagotavlja dolgoročne javnofinančne vzdržnosti pokojninske blagajne. Vlado poziva, da se odpove aktualnemu konceptu demografskega sklada ter pripravi ustreznejšo rešitev.

Komisija DZ je pozvala vlado k pripravi ustreznejšega koncepta demografskega sklada.
Komisija DZ je pozvala vlado k pripravi ustreznejšega koncepta demografskega sklada. FOTO: Shutterstock

Komisija DZ za nadzor javnih financ je o vladnem predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu razpravljala na zahtevo opozicijskih strank Levica, LMŠ, SD in SAB. Sejo so z udeležbo nekaterih deležnikov začeli v četrtek, danes pa so jo nadaljevali in sklenili.

Poslanci so v razpravi večinoma ponovili že znana stališča. Demografski sklad ne rešuje dolgoročne vzdržnosti pokojnin, je podčrtal Jože Lenart (LMŠ). Trenutni koncept demografskega sklada ni ustrezen in ne pomeni učinkovitega soočanja s trendi staranja prebivalstva, je dejal Luka Mesec iz Levice.

Andrej Rajh iz SAB je znova opozoril, da predlog zakona predvideva prenos premoženja države na le eno podjetje, to pa bo potem lahko podvrženo "različnim malverzacijam". Obenem državnega premoženja ni dovolj, da bi se z njim lahko financirala še vrsta drugih politik, kot je denimo družinska, je opozoril.

Marko Pogačnik (SDS) je zavrnil navedbe, da predlog zakona predvideva razlastitev države. "Premoženje se ne bo preneslo na kar eno podjetje. Demografski sklad bo ostal v lasti Republike Slovenije," je spomnil.

Pozivi vladi: posredovanje analize dolgoročnega vpliva predloga, pisna opredelitev do mnenja KPK, priprava ustreznejše rešitve ...

Komisija je sprejela vrsto sklepov. Med njimi je ocena, da predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu ne zagotavlja dolgoročne javnofinančne vzdržnosti pokojninske blagajne. Vlado je komisija tako pozvala, naj v roku sedmih dni komisiji in fiskalnemu svetu posreduje analizo dolgoročnega vpliva predloga na stanje javnih financ, fiskalnemu svetu pa je priporočila, naj se v sedmih dneh od prejema gradiva do njega pisno opredeli.

Vlado medtem komisija za nadzor javnih financ poziva, naj se v roku sedmih dni pisno opredeli do mnenja Komisije za preprečevanje korupcije, ki opozarja, da predlog zakona o demografskem skladu predstavlja odmik od ustreznega upravljanja že vrsto let prepoznanih korupcijskih tveganj ter ne prispeva h krepitvi integritete in preprečevanju korupcije.

Nenazadnje je komisija za nadzor javnih financ vlado pozvala, da se odpove aktualnemu konceptu demografskega sklada ter na strokovnih podlagah in v socialnem dialogu pripravi ustreznejšo rešitev za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti javnega pokojninskega sistema.

O predlogu zakona o demografskem skladu je bila sicer ob prvi obravnavi v DZ opravljena splošna razprava. Predlog zakona med drugim predvideva, da bo sklad vsako leto vplačal 40 odstotkov prejetih dividend in 40 odstotkov kupnin od prodaje naložb v pokojninsko blagajno. 10 odstotkov dividend bo namenjenih sofinanciranju politike za skrb za starejše, 10 odstotkov pa za ukrepe družinske politike. DZ bo drugo obravnavo predloga zakona opravil na seji, ki se bo začela 1. marca.

Oglasili so se tudi v zunajparlamentarni stranki Dobra država. Tudi oni predlagajo, da se zakon umakne iz parlamentarnega postopka in da se o načinu porabe državnega premoženja opravi javna razprava. V stranki sicer podpirajo centralizacijo upravljanja državnega premoženja v ustanovi, ki bo zasledovala strateške cilje države in spoštovanje strokovnih standardov ter povečala transparentnost in učinkovitost. Ne strinjajo pa se z vezavo preostalega državnega premoženja na polnjenje pokojninske blagajne, saj da to pomeni oslabitev finančnega statusa države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
28. 02. 2021 10.36
+1
seveda ne .to so bonbonči za desus in javnost.jajo je izuzel vsa donosna podjetja ,ki bi zaradi dobičkov lahko financirala sklad
Brabus
26. 02. 2021 20.03
Ja , kakšen bi pa moral biti ta sklad???
sinhron
26. 02. 2021 19.37
+2
No poslanci DESUS ,boste podprli zakon o dolgotrajni oskrbi , oziroma demografskem skladu , ki ga je Janševa vlada ( SDS , SMC , NSI in podkupljena SNS ) brez javne obravnave dala na dnevni red DZ v potrjevanje !? Ta vlada je pričela prakticirati tak način sprejemanja zakonov po neuspeli nezaupnici , ker misli , da sedaj lahko počne kar želi in kakor želi !
tornadotex
26. 02. 2021 19.02
+3
Zopet ima največ za povedati burek koalicija.tale Mesec je resnično poden, saj je zabluzil daleč v zgodovino, verjetno ponoči sanja CheGvearota in Kitajca Maota Ce Tunga...
luciferaza060606
26. 02. 2021 19.02
dEMOGRAFSKI SKLAD MEDIJEV: goriški portal, utrip Ljubljane, Portal OS, Gorenjski utrip, E Maribor, Naše zasavje , Savinjsko Šaleška, Celjski glasnik, Moja Dolenjska, E Koroška, ŠKANDAL, časopisi Demokracija, Politikis, časospis Domovina in Demokracija, in Televizija Nora 24 Tv. Medijev iz desnice kolikor hočete če še prištejemo radio Ognjiče, časopis Družina, Kmečki glas,
GetUp
26. 02. 2021 17.55
+2
Upa kdo staviti, da bi opozicija predlagala isti zakon, če bi po nekem čudnem naključju prevzeli vlado? Pravzaprav bi zakon ukradli in bi naredil majhne spremembe kjer bi kradli kot to samo oni znajo. So pozabili, da so že nekaj časa nazaj soglašali z vlado o takem zakonu. Ampak zdaj je vse narobe samo, da se zavlačuje. Če vlada uspe z čimveč zakoni opozicijskim l.opovom več nebo nič ostalo. Kdo jim je kriv, da že trideset let l.ažejo in k.radejo ljudem? Jaz ne. M.esec pa vsak dan kaže kako v ekstreme je pripravljen iti. Že vpreteklosti je bil ampak ekstremen l.ažnivec, ker ta borba za najrevnejše je poniževanje.