Slovenija

Komisija razveljavila Darsov izbor izvajalca za obnovo odseka štajerske avtoceste

Ljubljana, 04. 04. 2023 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev Darsa o oddaji javnega naročila za obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami konzorciju CGP s partnerjema. Zahtevka za revizijo, ki jima je komisija ugodila, sta vložila Voc Celje in Pomgrad, so sporočili iz komisije.

Državna revizijska komisija je ugotovila, da Dars ni imel podlage za ugotovitev, da je bila ponudba izbranega ponudnika pripravljena v skladu z naročnikovimi zahtevami iz razpisne dokumentacije in kot taka dopustna. Ob tem je ugotovila še, da izbrani ponudnik ni izkazoval enega od pogojev za sodelovanje.

Na Darsu so bili z odločitvijo komisije seznanjeni danes, o nadaljnjih korakih glede javnega naročila za obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami pa se bodo odločili po preučitvi sklepa.

Dars je konec januarja za obnovo tega odseka izbral konzorcij novomeškega CGP s partnerjema, sarajevsko družbo Euro-Asfalt in ljubljansko Iskro. Ponudbena cena izbranega izvajalca je 69,95 milijona evrov brez DDV. Ponudba konzorcija pod vodstvom murskosoboškega Pomgrada, v katerem so bili še celjski Voc, slovenska podružnica avstrijskega Strabaga in kranjski Garnol, je znašala 71,72 milijona evrov brez davka.

Prenova tega odseka predstavlja enega večjih gradbenih posegov na avtocestnem omrežju, prenovili bodo voziščno konstrukcijo, izvedli obnovo predorov Golo rebro in Pletovarje, viaduktov Škedenj I. in II. ter Grapa, postavili protihrupne ograje in zamenjali signalizacijo. Dela bodo po napovedih Darsa trajala vsaj dve gradbeni sezoni.

Državna revizijska komisija je danes razveljavila odločitev Darsa o oddaji javnega naročila za obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami konzorciju CGP s partnerjema.
Državna revizijska komisija je danes razveljavila odločitev Darsa o oddaji javnega naročila za obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami konzorciju CGP s partnerjema. FOTO: Bobo

Na Darsu so opozorili, da glavnih gradbenih del, ki terjajo popolno zaporo polovice avtoceste, tako letos poleti ne bo, saj postopek oddaje predmetnega javnega naročila ne bo končan v doglednem času. Dela v predorih bodo tako lahko potekala od sredine junija do sredine septembra v poletju 2024 in v enakem obdobju poletja 2025, ko bi obnovili še drugo polovico avtoceste. Izven tega obdobja je mogoče izvajati posamezna dela, ki ne terjajo zapore posameznega smernega vozišča avtoceste.

"Obseg del v letošnjem letu bo torej odvisen od termina pravnomočno zaključnega predmetnega postopka oddaje del in sklenitve izvajalske pogodbe," so navedli na Darsu. Pojasnili so, da je popolna 90-dnevna zapora polovice avtoceste mogoča samo v obdobju od sredine junija do sredine septembra, saj je to, kot je pokazala tudi analiza Prometno tehniškega inštituta ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo, optimalni časovni okvir za izvedbo popolne zapore polovice avtoceste.

Gre za zahteven poseg na avtocesti brez odstavnih pasov in skozi predora Golo Rebro in Pletovarje. Obravnavan avtocestni odsek štajerske avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami je med srednje obremenjenimi na našem avtocestnem omrežju, zanj pa je značilna visoka rast tovornega prometa. Odsek je pomemben tako z vidika dnevnih migracij v jutranji in popoldanski konici (te so zaradi poletnih počitnic in dopustov manj intenzivne, zato je optimalni čas poleti) kot za tranzitni promet, še pravijo na Darsu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.