Slovenija

Komisija za nadzor javnih financ opozorila na nesprejemljive razmere v zdravstvu

Ljubljana, 17. 01. 2023 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razmere v slovenskem zdravstvu so nesprejemljive in bodo lahko v primeru tožb tistih, ki ne morejo do osebnega zdravnika, še dodatno obremenile javne finance, so opozorili člani komisije DZ za nadzor javnih financ. Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je ocenil, da zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo.

Kot je na današnji seji poudaril Vrtovec, so razmere v slovenskem zdravstvu dosegle absurd. Število oseb z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, je preseglo 130.000, kar je več kot šest odstotkov vseh obvezno zavarovanih.

"Storitev moramo torej obvezno plačevati, a je ne dobimo. Kdo bo ljudem povrnil to škodo? In kdo bo prevzel javnofinančno breme, če pride do tožb?" je vprašal prisotne predstavnike vlade in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Slednjemu je očital, da še vedno deluje na centralno-planski način, s čimer v sodobnih razmerah ne more ponuditi zadovoljivih storitev.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je poudaril, da lahko vlada vpliva le na sekundarno zdravstveno raven. Lani je v bolnišnice po njegovih besedah vložila 125 milijonov evrov. Sicer se je strinjal, da so spremembe zdravstvenega sistema nujne, pri čemer je kot eno večjih težav izpostavil nepregledno in neenotno zbiranje podatkov. To zelo otežuje organiziranje mreže zdravstvenih dejavnosti, je opozoril.

Težava je tudi v tem, da ima slovensko zdravstvo nešteto informacijskih sistemov, ki pa niso povezani med seboj. "Slovensko zdravstvo ni bilo nikoli digitalizirano, temveč le informatizirano," je dejal.

Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je ocenil, da zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo.
Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je ocenil, da zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo. FOTO: Bobo

Mlakarjeva: ZZZS ima omejene pristojnosti in možnosti

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je zavrnila očitke o neučinkovitem delovanju zavoda. Ta po njenih besedah dela vse, kar je v njegovi moči, da bi prispeval k omilitvi težav zdravstvenega sistema, a ima omejene pristojnosti in možnosti. Med drugim je pozvala k prečiščenju čakalnih seznamov za zdravstvene storitve in digitalizaciji zdravstvenega sistema.

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar je opozoril, da so težave zdravstvenega sistema posledica več desetletij neukrepanja, zato ni mogoče pričakovati hitrih celovitih rešitev.

"Pogoj za delovanje trga je presežek ponudbe. Če ga ni, bo trg izmaličen. Posledica takšnega trga je naraščanje cen," je dejal. V združenju menijo, da je treba v takšnih razmerah graditi na skrbnem načrtovanju in racionalni rabi vseh razpoložljivih virov. Javno zdravstvo pa mora biti ločeno od zasebnega, je pozval.

'Na položajih ste zato, da ukrepate'

Vrtovec je po seji ocenil, da so od ZZZS namesto pravih odgovorov dobili le ogromno leporečja. "Če sklepamo iz njihovih odzivov, v zdravstvu sploh nimamo težav," je dejal. Tako poslanci koalicije kot opozicije so po njegovih besedah ocenili, da zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo. "Začenši tudi pri zavodu za zdravstveno zavarovanje, da iz planskega monopolnega sistema preidemo v normalen sistem, ki si ga davkoplačevalci zaslužijo," je poudaril.

Opravičilo, da so razmere v zdravstvu takšne že dolgo, po njegovih besedah preprosto ni dopustno. "Na položajih ste zato, da ukrepate," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
18. 01. 2023 13.40
+1
Kako enostavne in lahke rešitve ponujajo zdaj, ko je videti, da Golob misli resno in dela. Vrtovec govori v stilu, kaj mečkate, to je ja enostavno, v enem tednu bi NSi to vse porihtala ...
iskriv
18. 01. 2023 13.38
+2
Vrtovec in Tonin pametujeta sedaj iz razdalje v opoziciji , ko so bili v vladi pa niso storili ničesar drugega kot škodo državi in državljanom !
metuljka
18. 01. 2023 13.36
+0
Kaj pa Toninovih 70 milijonov ! O tem pa nikjer nič ...
natmat
17. 01. 2023 21.31
+6
Ko ste talali denar zdravnikom za nedelo se nisi nikoli oglašal!!Bo treba pojasnit kam so izpuhteli milijoni..v katere žepe!!!
St. Gallen
17. 01. 2023 21.32
-4
mungus
17. 01. 2023 21.22
+5
sedaj cvilijo tisti kateri so pod pukl vladavino nič naredili za zdravstvo....sedaj bi pa kr na1krat radi da bi vse super funkcioniralo ....
Petur
17. 01. 2023 21.09
+0
komaj je zasmradil po avtocesti,že se vmeßava v druge stvar!!i
borjac
17. 01. 2023 21.02
+5
Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je ocenil, da zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo. ja hvala gospod Vrtovec, če bi pa on tega ne povedal, ne bi nihče nič vedel, da je Zdravstveni sistem v krizi, le kje je bil ta Vrtovec zadnja tri leta, ali je deloval preko Škofovske konference v Kongu, in se je šele sedaj vrnil v domovino, ne vem prav točno, ali se ni en minister v Janševi Vladi, ki je Vladala dve leti in pol imenoval Vrtovec, verjetno je to kakšen drugi Vrtovec, kajti tega ni bilo 3 leta v domovini, in se je šele sedaj vrnil iz Konga, je pa izredno inteligenten človek , takoj je opazil da je z Javnim zdravstvom nekaj narobe.
devlon
17. 01. 2023 20.53
+5
Še dobro, da imamo ful komisij, ki opozarjajo.. Kao da delajo..
Perovskia
17. 01. 2023 20.57
-3
Levaki ala svoboda, sivilja, komediant, dr dr drrre cerar so zmetali za 3 nove postavljene dome.za ostarele z raziskavami. Kaj so ugotovili. NIC. Ni domov ni nič. Oni pa iscejo resitev. Levnuharji prebudite se