Slovenija

Komu zvoni? Strah pred politično desnico in porazi levice

Ljubljana, 21. 10. 2023 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
70

Zadnja leta naj bi se v Evropi znova spopadali z vzponom desnega populizma. Desni populizem je predstavljen kot tujek, kot nekaj nenaravnega in nesprejemljivega, nekaj, kar ruši obstoječo politično-ekonomsko ureditev. Zmaga Fica na Slovaškem, ponovna zmaga PiS-a na Poljskem (čeprav najverjetneje ne bodo mogli oblikovati vlade) v zadnjem mesecu govorita tej tezi v prid.

Ob tem ne gre pozabiti moči Orbana na Madžarskem, ki več kot desetletje vlada brez resne opozicije in alternative, moči Le Penove v Franciji, ki ji sicer nikakor ne uspe prevzeti oblasti, a je pred vsakimi volitvami resna izzivalka; že dlje časa trajajoč vzpon ekstremne desnice v Italiji v podobi različnih strank; vse močnejša je tudi stranka AfD v Nemčiji, ki je letos na več deželnih volitvah od vseh strank pridobila največ; nekaj porazov levih strank celo v Skandinaviji v zadnjih letih. In še bi lahko naštevali.

Zgornji podatki zagotovo kažejo neki širši trend v zadnjih desetletjih, ki pa ga tudi sicer potrjujejo volilne študije: levica je na ravni Evropske unije od 80. let prejšnjega stoletja naprej konstantno v zatonu, kratkim obdobjem oživitve pa skoraj praviloma sledi ponovni, še globlji padec podpore levim strankam. Socialdemokratske stranke (široko razumljene kot skupek socialističnih in socialdemokratskih strank) so načeloma doživele svoj vrhunec v obdobju med obema svetovnima vojnama. Komunistične stranke so takrat sicer doživele vrsto porazov, a so po koncu druge svetovne vojne v nekaterih državah igrale izjemno pomembno vlogo (Italija, Francija), medtem ko je bila podpora socialdemokratskim strankam razmeroma stabilna. Prvi pomemben prelom se je zgodil ob koncu 70. in začetku 80. let prejšnjega stoletja, ko so komunistične stranke na Zahodu začele pospešeno izgubljati svojo moč in razpadati, socialdemokratske stranke pa so se ob postopni izgubi dela volilne podpore tudi začele postopoma drugače politično profilirati.

Ta splošni padec levice na ravni Evrope se nekako ustavi ob prelomu tisočletja, ko nastopi močna socialdemokratska skupina politikov (ki jo najbolj jasno zastopata Blair v Angliji in Schröder v Nemčiji), vendar pa obdobje, ki temu sledi in ga najbolj zaznamujeta finančna in gospodarska kriza po letu 2008, zada največji udarec levim strankam. Pri tem moramo razlikovati med situacijo v severni in zahodni Evropi, kjer je poraz levice povsem očiten, ter situacijo na postsocialistični in mediteranski periferiji, kjer je prišlo bodisi do krajše oživitve leve politike (Grčija kot najbolj eklatanten primer), ki pa so jo hitro zadušili domači in tuji akterji bodisi do manjših vlog novih in starih levih strank v postsocialističnih državah, ki so v določenem obdobju doživele preboj, a zatem tudi relativno hitro zdrsnile na margino političnih aren (Slovenija, Hrvaška, npr.), in situacijo v Španiji in na Portugalskem, kjer leve stranke še nekako vztrajajo (situacija na Portugalskem je sploh zanimiva in bi zahtevala ločeno obravnavo). Empirično se torej vse bolj očitno izrisuje neki vzorec, ki pa terja refleksijo.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus političnega think tanka Inštitut za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Na splošno lahko ločimo med dvema ravnema, ki ju je treba obravnavati, ko poskušamo razumeti zaton levice: idejno-ideološko in praktičnopolitično raven.

Na idejno-ideološki ravni lahko naštejemo dva bistvena elementa, ki sta prispevala k tako dramatičnemu padcu moči levih strank.

1. Prvič, povsem očitno je, da začetek zatona levice sovpada z neoliberalizacijo družb in držav (zmagi Reagana in Thatcherjeve) ter s poznejšim odkritim razbitjem delavskih gibanj in sindikatov v ZDA in Združenem kraljestvu, ki bi lahko prispevali k močnejši podpori levim strankam. Vendar, odgovor levih strank, specifično tudi v Združenem kraljestvu, ni bil poskus obuditve moči levih sindikatov in gibanj, temveč sprejetje temeljnih postulatov neoliberalizma (vpeljevanje trga v vse sfere). Margaret Thatcher je izjavila, da je njena največja zmaga oz. dosežek Tony Blair. Torej uistosmerjanje stališč in programov levice z načeli in idejami neoliberalcev in desnice. Dejstvo sicer je, da še danes obstaja bolj ali manj malo levih strank, ki se zavzemajo za odpravo kapitalizma, vendar pa so tudi leve stranke, ki že vsaj od konca druge svetovne vojne sprejemajo kapitalizem, obrnile smer – ena stvar je sprejeti kapitalizem in ga omejevati oz. blažiti negativne učinke tega, nekaj povsem drugega pa podpirati neposredne interese kapitala (nižji davki za najpremožnejše, krčenje socialne države, fleksibilizacija trga dela, poceni privatizacije za interese kapitala, razgradnja javnih sistemov (šolstvo in zdravstvo) itd.), kar je danes okvirna politična strategija velike večine socialdemokratskih strank v Evropi. Čeprav so si leve stranke z neoliberalno usmeritvijo tretje poti, ki sta jo zastopala Blair in Schröder, za kratek čas mogoče povrnile nekaj moči ob prelomu tisočletja, pa je splošna usmeritev leve politike, ki jo je začrtalo idejno-ideološko sprejemanje stališč in interesov kapitala, srednjeročno povsem omejila moč in doseg leve politike.

Marko Hočevar
Marko Hočevar FOTO:

2. Drugi pomembni idejno-ideološki element v zadnjem desetletju predstavlja vzpon zelenih strank, ki so med mladimi precej popularne, hkrati pa na ta način tudi odvzemajo podporo levim strankam. Večina zelenih strank se želi profilirati tudi kot socialno občutljivih oz. kot deloma vsaj socialdemokratskih. Ker je zelena politika danes sploh ukalupljena v tehnodeterministično in tržno reševanje strukturnih problemov kapitalizma, ali pa na primer promovirajo okoljski rasizem in premeščanje onesnaževanja v revnejše dele sveta, kapital nima toliko težav z zelenimi, kot bi lahko potencialno imel z levimi (a ne neoliberalnimi) strankami. Obrat, ki so ga naredili Zeleni v Nemčiji, nekako najbolj jasno označuje obrat zelene politike: namesto zelene, socialno usmerjene, protiimperialistične stranke je del vladajoče koalicije stranka, ki je vse manj zelena, nič kaj socialno usmerjena in ki vse bolj odkrito zagovarja imperialistične cilje Zahoda.

Na praktičnopolitični ravni se kažejo naslednji elementi, bistveni za analizo zatona levice:

1. Spremembe v sami produkciji in zmanjšanje industrijskega delavskega razreda: prvi objektivni problem za levo politiko predstavlja krčenje baze, tj. zmanjševanje industrijskega proletariata, ki naj bi bil tisti, ki ga leva politika najbolj zastopa. To vsekakor potrjujejo tudi številke, saj se je s selitvijo industrije v Azijo in na druge celine zaradi ohranjanja visokih profitov marsikje skrčil delež industrijskega delavskega razreda. Vendar pa obstaja tudi drug problem: leve stranke temu trendu niso sledile v smeri nagovarjanja in zastopanja interesov različnih fragmentov nekdanjega delavskega razreda (prekariat), temveč so se vse bolj osredotočile na urbana okolja, kjer temeljno bazo levih strank tvorijo akademiki in kulturniki, občasno aktivisti in zagovorniki človekovih pravic. Zelo nenavadna izbira zastopanja tistih, ki jih zastopajo že liberalne stranke.

2. Drugi praktični problem levih strank je zelo nekritičen odnos do EU. Predvsem v perifernih, vse bolj pa tudi v jedrnih državah Evrope to pušča pomembne posledice, saj so politike EU marsikdaj zelo antisocialne in prizadenejo najrevnejše in najbolj ogrožene v državah članicah (kar se je najbolj jasno videlo ob finančni krizi in zahtevah po finančni konsolidaciji). EU se že od začetka 90. let in konstrukcije enotnega trga ter evra kaže kot stroj kapitala. Z neomajno podporo in nekritičnostjo do EU – s številnimi reformami in predlaganimi/vsiljenimi politikami državam članicam – je največ izgubil naravni bazen leve politike. 

3. Zunanje politike: tretja praktičnopolitična raven, zaradi katere levica izgublja, je zunanja politika. Na področju zunanje politike je levica prevzela vlogo zagovornikov odprtih meja in trgov, zagovornikov Nata, sprejemanja migrantov in beguncev – predvsem v funkciji redukcije na moralne žrtve in pokroviteljski odnos (a vendar brez kritike imperialistične politike Zahoda, številnih vojn in kapitalističnega izkoriščanja, ki privede do takšnih migracij in beguncev). Dejstvo je sicer, da je tudi druga internacionala razpadla zaradi podpore nemških socialdemokratov prvi svetovni vojni (glasovali so za vojne kredite in s tem za imperialistično vojno na evropskih tleh), vendar pa se današnja situacija, ko pogledamo celotno idejno-praktično sliko, nekoliko razlikuje od tiste pred stotimi leti: takrat je leva politika, vsaj načelno, še vedno zavračala kapitalizem, čeprav je podpirala kapitalistično / imperialistično vojno, danes pa leva politika ni sprejela zgolj kapitalizma, temveč tudi neoliberalizem in na praktični ravni ni več diskrepance med odnosom do kapitalizma in odnosom do vojn.

Zgornji elementi nam lahko služijo kot neko izhodišče za poskus razumevanja splošnega zatona levice na ravni EU. Nikakor ne gre za to, da bi bil to povsem izčrpen seznam vseh težav in protislovij, s katerimi se spoprijemajo leve stranke v Evropi danes; vedno in povsod obstajajo historične, družbene, ekonomske in politične nacionalne posebnosti, ki jih moramo raziskati in upoštevati. Vendar, v vsaki konkretni kontekstualni analizi bi prišli do tega, da vsaj večina zgoraj omenjenih dejavnikov pomembno vpliva na izgubo politične moči levice. Gre pa za preplet elementov, kot so samoodpoved alternativi, paktiranje z interesi kapitala, podpora imperialistični in prokapitalski politiki EU. Težava je v tem, da se kot alternativa levi politiki danes kažejo ksenofobna, homofobna, rasistična in prokapitalistična gibanja in stranke, ki odkrito podpirajo kapitalizem, kot težavo pa poudarjajo "druge", priseljence, migrante, brezposelne, revne in druge manjšine. To ni alternativa obstoječemu stanju, temveč je zgolj lažji, bolj priročen in tudi bolj sprejemljiv odklon za kapitalizem od leve alternativne politike: konec koncev so liberalci vzhičeno pozdravili vzpon fašizma in nacizma, Ludwig von Mises, ključna figura avstrijske šole neoliberalizma, pa je v fašizmu videl rešitev evropske civilizacije pred zlom socializma. Vendar desni neofašizem ni rešitev za krizo kapitalizma, je zgolj izraz krize kapitalizma, ki potrebuje trdno politiko in represijo za ohranitev obstoječih družbenih odnosov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TO-91
22. 10. 2023 18.16
+2
Me zanima če je golobek sedaj zadovoljen z rtv, nič se ne pohvali kako je politiko odstranil z rtv in je prav smešno depolitizirana 🙉🤮
Janez23
22. 10. 2023 13.35
+3
Dejstvo je, da je nora politika levičarjev, kateri je edini cilj uničenje nacionalnih držav, zamenjava prebivalstva z migranti iz muslimanskih držav, uničenje gospodarstva in obrtnikov, da potem to prevzame zgolj nekaj multinacionalk, ki so podporniki LGTBQ. Ta politika med domačim prebivalstvom nima podpore, ker to je propad in uničenje družbe, družine, dela in poštenja. Levico trenutno s svojimi glasovi držijo zgolj migranti z državljanstvom, dokler ne ustanovijo svoje muslimanske bratovščine in z volitvami prevzamejo oblast.
SAF1
22. 10. 2023 08.48
-2
No vsaj terorizma in ilegalcev nimajo tamle. Drgač pa ja, levi ali desni, za svojo tazadnjo bodo gledali ne pa na nas normalne ljudi.
SAF1
22. 10. 2023 08.49
+0
mackon08
21. 10. 2023 19.32
+3
Ma kakšen strah že desetletja je isto, katerikoli so na vladi samo kradejo za narod pa ne naredijo nič dobrega.
zmerni pesimist
21. 10. 2023 18.15
+0
Skrajneži so zakon
SlobodaNE
21. 10. 2023 16.07
-5
Levi in desni a ni vseeno kdo je.
Rafael Kramar
21. 10. 2023 17.28
+11
El pi5tolero
21. 10. 2023 15.59
+14
Strah pred desnico! Ja bog vam pomagi! Desnica je edina ki zna kej narest in da drzava funkcijonera! V Sloveniji je strah pred svobodo! V letu in pol so unicl drzavo in delajo vse na tem da unicjo tud narod! Nimas kej! Svoboda ne seze do gleznjev fasistom! Lol
mackon08
21. 10. 2023 19.34
-4
El pi5tolero ja videli smo kaj je desnica naredila tajkune in razprodajo državnega premoženja.
Rafael Kramar
21. 10. 2023 19.58
+7
Desnica je naredila tajkune in razprodala premoženje?? Pa kaj, a si ti normalen?!? Ko je prišla prva desna vlada je bilo vse že davno pokradeno, razprodano in baraboni nastavljeni na položaje!!
Vinkll
22. 10. 2023 12.43
+2
mackon8 ... ti modeli iz foruma 21 : zidar , černigoj , petan, mermal , pavček , šešok , kordež , šrot , petrič , bohorič, korelič, rigelnik, janković, pogačar , . itd...tudi bavčar je začel pohod na istra benz kot podpredsednik LDS ..... tem je keš tala pa kramar iz NLB prav tako nastavljen od LDS so za tebe kaj ??? .....skratka cmokaš jugonostalgični skrajnež
4556
21. 10. 2023 15.08
+11
Zaradi vas levičarjev imamo sedaj takšno stanje v Evropi ,nič več miru in blagostanja za voljo ilegalnih ekstremistov.
JApajaDAja
21. 10. 2023 14.33
+8
komu zvoni? evropi, njenim narodom, njeni kulturi, tradiciji, pravici biti sam svoj gospodar, odrejati pravila za VSE priseljence po svojih normativih!
patria
21. 10. 2023 14.52
+8
Mogoče res. Dejstvo pa je, da je Afganom, Iracanom, Libijcem, Sirijcem...in se mnogim....že zdavnaj odzvonilo.
anatomija
21. 10. 2023 14.19
-12
Ko so volitve najprej črtam SDS, NSI, Levico , SD in SNS . Potem pa se odločam glede na program kumu bom dal svoj glas . S tem , da bi bil tudi NSI v konkurenci . če bi bil prepričan , da ne bo popolnoma podrejen Janši
Rafael Kramar
21. 10. 2023 14.38
+7
Zarad takilih patronov pa potem dobijo razni Stevanovići po sto jurjev na leto samo za delovanje!
anatomija
21. 10. 2023 15.34
-4
zakaj zaradi mene ? Zato ker ne volim skrajnežev na levi in ne na desni
Rafael Kramar
21. 10. 2023 16.10
+2
anatomija
21. 10. 2023 16.43
+0
krivi ste vi , ki volite skrajneže in posledično se mobilizirajo tudi tisti , ki volijo skrajneže na drugi strani
Rafael Kramar
21. 10. 2023 17.36
+6
Če pod enimi vedno dobro laufa gospodarstvo in je v državi nasplošno blaginja za tiste,ki hočejo delat, bom take pač z veseljem volil. Če pa misliš, da je potrebno temu nasprotovati tako, da namerno na drugi strani izvolite takele komunistične spake, kot ste jih nazadnje, potem pa kaj čmo, bodo pa pač teli en cajt!?
Rafael Kramar
21. 10. 2023 13.49
+9
Prav prileglo bi se zdajle spet eno obdobje Janše in blaginje.
Paskakvali
21. 10. 2023 14.16
-11
Čudno da potem za njim vedno ampak čisto vsakič ostane veliko večji zunanji dolg......
Rafael Kramar
21. 10. 2023 14.30
+10
Res?? Daj objasni, ker očitno se ti tudi grafa javnega dolga ne da pogledat!
tron3
21. 10. 2023 12.06
+6
Vsem zvoni, ker se je začel RDEČI OKTOBER!!! Kdo bo pa kaj vprašal slovenske politike in njihove oboževalce, tako slabo načrtovalcem in odločevalcem na globalu ne gre tako slabo, da bi kogarkoli kaj sploh v Sloveniji vprašali!!!
zoran pušenjak
21. 10. 2023 11.36
+18
Leva politika: revščina, beda, večji davki, meja odprtih vrat, lasten narod slabo zaščiten, propad pravne države, demokracije, delo nič vredno, financiranje razno raznih NVO brez koristi
Rafael Kramar
21. 10. 2023 14.32
-6
Ni pa treba nosit mask. Ne moreš rečt, da se ni splačalo iti po levi!?
ThorStorm793
21. 10. 2023 11.29
+20
Evropa mora postat desna, da se prepreči migrante, dovolj škode so že naredili po evropi. Glavni krivci pa leve nesposobne stranke
ActiveR
21. 10. 2023 11.18
+14
Na žalost "LEVI kretenizem" ljudi pelje v revščino, v socialni razkroj družbe, vzpon radikalne doktrine zaslepljenosti ... vse kar levi pol predstavlja (boj za delavce, javno šolstvo, javno zdravstvo, družbeni razvoj, ...) vse rapidno propada, propad se dobesedno dogaja v realnem času pred našimi očmi. Konča se kruto s stanjem kot je na Kubi, Venezueli, Severni Koreji ... LEVI social komunizem je radikalna diktatura enoumja. Kam nas LEVI (Golob in njegov gang) sedaj peljejo čutite vsak dan na svoji koži! Temu se je potrebno upreti z vsemi silami sicer boste jutri brskali za drobtinicami kruha kot vrabci na polju za zrnom semena!
jodr
21. 10. 2023 11.12
+16
Rad bi poznal samo eno državo na svetu, da ji gre dobro, v kateri vladajo levaki.
Rudolf Maister
21. 10. 2023 11.06
+7
O desmem populizmu pišejo mezdni delavci ultra kapitalističnega bogataša s Češke. Ja v glavi je totalna zmešnjava
123soba
21. 10. 2023 11.01
+19
Ljudje nismo slepi in gluhi. Vsak dan vidimo kako ste levaki nesposobni, kako nam lažete in kradete pred očmi. Pri nas ste bili izvoljeni ker smo bili siti jajota, a ste še 5x slabši. Nikdar več levice...
TO-91
21. 10. 2023 10.51
+16
Kaj lahko pričakuješ od poslancev levice(lezbe in geyi)@, kdo je za napredek v državi bo podpiral poštene desne stranke ki izhajajo osnovne celice družine, levakarjem več pomeni tujec, lep primer je sukička ki paradira z tujo zastavo, z slovensko še je nismo videli☝️🤮
Anion6anion
21. 10. 2023 10.47
+14
Enoumje prinaša diktaturo.. ravnovesje prinaša mir in napredek
Rafael Kramar
21. 10. 2023 14.34
+4