Slovenija

Končana prva analiza spremljanja cen v prehranski verigi

Ljubljana, 15. 04. 2024 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prva analiza spremljanja cen v prehranski verigi še ne razkriva, kdo se morebiti okorišča z neupravičenimi dobički in oderuškimi maržami, zaradi česar jo je vlada uvedla. Doslej zbrani podatki so primerljivi podatkom statističnega urada, opazovano obdobje pa je prekratko za bolj poglobljene analize, ugotavljajo na kmetijskem ministrstvu.

Spremljanje cen kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov v celotni verigi je konec lanskega maja napovedal premier Robert Golob. Kot je dejal, želi vlada ugotoviti, "kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže".

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je nato izdalo odredbo, ki je kot zavezance za poročanje določila pridelovalce, posrednike, predelovalce in trgovce. Na tej podlagi je kmetijsko ministrstvo julija začelo zbirati podatke o cenah, količinah in poreklu kmetijskih in živilskih proizvodov.

Podatke so zavezanci pošiljali za obdobje do vključno novembra, njihovo analizo pa je ministrstvo zaupalo Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Ta je svoje ugotovitve prejšnji teden predstavila projektni skupini, ki je sestavljena iz vseh glavnih deležnikov v verigi preskrbe s hrano ter predstavnikov drugih resornih ministrstev in strokovnih inštitucij, so danes sporočili s kmetijskega ministrstva.

Iz poročila je po teh navedbah razvidno, da zbrani podatki v omenjenem obdobju izkazujejo precej primerljiva gibanja s podatki statističnega urada. Izpostavljene razlike so v večjem delu odraz različne metodologije zajema podatkov, vključno z različno širino zajema živil v posamezni kategoriji, so pojasnili na ministrstvu.

Dodali so, da je petmesečno opazovano obdobje razmeroma kratko, bolj poglobljena analiza dogajanj znotraj verige preskrbe s hrano pa da bo mogoča v daljšem časovnem obdobju. Tudi projektna skupina se je strinjala, da je za ugotavljanje statističnih gibanj potreben zajem podatkov za vsaj eno koledarsko leto.

Nakupovanje živil
Nakupovanje živil FOTO: Shutterstock

Pretežen del prodanih živil je bil slovenskega izvora

Sicer pa je bil pretežen del prodanih živil pri trgovcih v obravnavanem obdobju večinoma slovenskega porekla. To še posebej velja za sektorje, kjer ima Slovenija visoko stopnjo samooskrbe, kot so pšenična moka, kruh, goveje meso, piščančje meso, mleko, jogurt, jajca, jabolka, korenje in krompir. Manjšo zastopanost slovenskih proizvodov so zaznali pri sektorjih svinjskega mesa, poltrdih sirov, listnate solate in čebule.

Glede izračuna bruto marž, kar po pojasnilih ministrstva pomeni razliko med nabavno in prodajno ceno in ne stopnje dobička analiziranega deležnika, je analiza pokazala, da imajo te pri posrednikih zelo širok razpon. Na splošno so višje pri proizvodih neslovenskega porekla, ker so vsaj nekatere zagotovo obremenjene z visokimi transportnimi stroški, marsikatera pa verjetno tudi z dodatnimi posredniki, od katerih kupujejo slovenski posredniki. Kot primer so navedli krompir, korenje, čebulo, solato, banane, limone, jabolka in jogurt brez dodatkov.

Precej drugačen splošni vzorec so opazili pri bruto maržah trgovcev. "Visoke vrednosti lahko opazimo pri nekaterih proizvodih (kruhu, mesnih in mlečnih izdelkih, jajcih večje velikosti, nekaterih vrstah sadja in zelenjave). Izrazito nizke so pri moki in večini kategorij svežega mesa (brez kosti in s kostjo)," so zapisali na ministrstvu.

Problematika vse bolj aktualna tudi v EU

Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov je veljala šest mesecev, predmet spremljanja pa so bili kmetijski pridelki in živilski proizvodi, ki se uvrščajo v sektorje žita, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave. Skupno je moralo podatke pošiljati 165 zavezancev, od katerih so nekateri nastopali v več vlogah, zato so morali za vsak mesec oddati več poročil. Skupno so tako na ministrstvu prejeli do največ 210 poročil mesečno.

Problematika urejanja razmerij v verigi preskrbe s hrano pa je vse bolj aktualna tudi v EU. Ta bo do konca junija letos ustanovila opazovalnice, ki bodo spremljale stroške proizvodnje, marž in trgovinskih praks v prehranski verigi. Tudi zaradi predvidenih ukrepov na ravni unije so se člani projektne skupine strinjali, da se poročanje do bolj jasnih usmeritev EU na tem področju nadaljuje v enaki obliki in brez večjih sprememb zajema podatkov.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
15. 04. 2024 17.41
Trgovine delajo kar jim paše vsaj jih vlada podpira!
Janez Novak 13
15. 04. 2024 16.55
+4
Ni potrebno biti doktor znanosti, da ugotoviš kdo je povzročitelj vse te inflacije. Trgovci. Ko v vsakem reklamnem katalogu vidite oglas 1+1 gratis ti je vse jasno. Dva izdelka mi prodajo za ceno enega. In tudi tu ne ustvarijo izgube. To enostavno pomeni, da nas z rednimi cenami nateg***jejo.
flojdi
15. 04. 2024 16.54
Beda rija.en kup ldi je delal skor nic Mar bi eni doloceni dolocili tako marzo kot je bila :30%ov.(itak je se ta prevelka.ker najvec si zasluzi tisti ki nekaj uporabnega ustvari...sele po tem so preprodajalci
flojdi
15. 04. 2024 16.56
.najbol so mi hecni popusti..50+..xxxx..torej majo tocno za tiste x prevelko marzo
Davorin Trstenjak
15. 04. 2024 16.38
+3
Super, me res zanima kje in koliko osnovnih življenjskih potrebščin si lahko navaden smrtnik privošči z osnovno plačo (z doplačilom do minimalne)?
blazter
15. 04. 2024 16.15
Pa tile ne vedo, oziroma ne in niso kupovali hrane, nikdar. Cene so visoke za večino ljudi. Poleg tega v vsaki trgovini premalo zaposlenih, kaj je vzrok? Saj znamo sami pogledati na račun...
proofreader
15. 04. 2024 16.01
+2
Sajovic je rekel, da on kupuje kruh po 19 centov. In se nasmehnil.
Bananistanec
15. 04. 2024 15.56
+1
Zelenjava ki je uvožena je sigurno cenejša kot jo nam prodajo, ampak zraven sta vsaj dva ki dobro služita in seveda transport v hladilnikih ki ima zraven svoje cene še strošek nafte....mi gledamo zeleno
boslo
15. 04. 2024 15.40
+2
Po 30-ih letih analiz in zapravljenih na desetine milijonov, so ugotovili, da je hrana predraga...
Sakramenttinajne
15. 04. 2024 15.27
+8
Toliko zavodov in služb in niso sposobni ugotoviti dobičkarjev. Kaj so vsi kupili diplome v Bosni? Za svoje plače pa so sposobni štrajkat
EU Dig. Cenzura
15. 04. 2024 15.24
+6
Ljudje kar nasedajte, aja tile na forumu so zbujeni v večini, tisti ki ne berejeo forumov in gledajo poročila zvečer tisti verjamejo vse kar rečejo mediji. Neteg da ni večjega. AMPAK VSI SAMO JAMRATE, NIČ SE NE ZGODI!!! Še vedno nas je premalo tistih ki smo za revolucijo...
brabusednet
15. 04. 2024 15.24
+3
Državi pašejo visoke cene je več davka v blagajni.Golobarji se tega zavedajo.
SEJBOBOL
15. 04. 2024 15.20
+6
Kaku se delajo norca z nami , že vsak otrok to vidi .....
flojdi
15. 04. 2024 16.58
Torej odrasli Dopuščamo ?/a si pol nismo sami krivi
BelgradeBoy
15. 04. 2024 15.18
+9
Super ste to naredili vlada!! Kvalitetene slovenske izdelke so vrgli s polic in jih nadomestili s poceni, nekvalitetnim uvozom! Ma braaavoooo
Pajo_36
15. 04. 2024 15.08
+3
To je brez veze. Naj trg pove svoje. Sicer pa, bog ne daj, da gre človek v soboto zjutraj v štacuno. Keša mate dost, tako da ne vem kaj jamrate. Pač ne kupujte skoz neki, če ni treba. Jaz kupujem izključno, kar je nujno, več ne. Kdaj boste obdavčili, ali dali dodaten evro na Mcdonalds, Red bull in podobne traparije,ki samo uničujejo zdravje. Mcdonaldsi in hitra hrana so polni. Sončki se bašejo z big macom inčez zlivajo hektolitre telih velesladkih pijač. aja AmCham pa Brodnjak bi prtisnla takoj aneee ???
old skul
15. 04. 2024 15.05
+6
Komedija. Ko ne vedo kako bi bolj brezveze dnar zapravili. Res, idio tska vlada.
brezveze13
15. 04. 2024 15.05
+3
v nemčiji večje plače in cenejša hrana ni čudni da imamo pri nas cele komplekse tujih prodajnih verig z dvomljivo kvaliteto proizvodov .Ne da tujci iskoriščajo vpad na naš trg tudi atikli so v primerjavi z njihovimi drugačne kakovosti , se pravi da uporabljajo dvojna merila za domači in tuji trg
Wolfman
15. 04. 2024 15.04
+4
Ljudje, bolj pomembno se mi zdi to da veste in se zavedate, da je nateg s hrano postalo eno najbolj dobičkonosnih poslov!
Korak
15. 04. 2024 15.02
+3
NIČ NE DRŽI. CENE SO SE POTROJILE ZA MARSIKERI ARTIKEL
trollolll
15. 04. 2024 15.08
+0
seveda...v petmesecnem obdobju so se cene potrojile... pa sej niste normalni. neki zunanji opazovalec bi po teh vasih jamranjih lahko ocenil, da je pri nas cena litra mleka ze krepko cez 100 eur.
Pojma_Nimaste
15. 04. 2024 14.56
+7
haha me prav zanima koliko plač so prejeli razni analitiki in podobni v obdobju pou leta samo zto da so na koncu ugotovili prav nič. pa btw kot da ne vemo kaj se je dogajalo; o popisih so trgovci bili obveščeni - preden je prišla oseba narediti popis so iz skladišča dali po par izdelkov samo na police in na tak način manipulirali te cene - mogoče vse skp 5 izdelkov je blo po ceni ki so nam jo prikazovali na spletni strani, in potem so ti izdelki s polic izginli hmm čudežno ne
123soba
15. 04. 2024 14.54
+7
Tako je, če se v oblačnem vremenu ukvarjaš s senco.
flojdi
15. 04. 2024 17.00