Slovenija

'Koncesije, ki so jih pridobili zdravniki, so se na trgu preprodajale dalje'

Ljubljana, 20. 05. 2024 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Robert Golob je na seji DZ med ukrepi za krepitev javnega zdravstva navedel ločitev javnega in zasebnega ter spremembe na področju koncesij. Za povečanje števila zdravnikov je napovedal odprtje tretje medicinske fakultete pri nas, dogovor z Univerzo na Primorskem bodo podpisali v sredo, prva generacija študentov naj bi se vpisala leta 2027. V NSi zaradi napovedanih sprememb zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo.

Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje Tamare Vonta (Svoboda) o načrtovanih ukrepih vlade za okrepitev javnega zdravstva ponovil, da je zdravstvo prva prioriteta te vlade. "To se ni spremenilo od prvega dne, ne glede na spremembe v ekipi," je dejal. Pojasnil je, da je v normativnem načrtu dela vlade za letos 12 zakonov s tega področja in da bo vlada tudi ta teden potrjevala določene nove zakone oziroma izhodišča.

Spregovoril je o predvidenih spremembah zakona o zdravstveni dejavnosti. Premier verjame, da bodo pripravljena izhodišča ta teden potrjena v koaliciji in jih bodo prihodnji teden obravnavali na vladi. "Ta zakon bo v marsičem prinesel tako korenite spremembe na področju javnega zdravstva, da bo spremenil celotno krajino, celoten sistem," meni.

"Najtežji primeri ostanejo v javnih ustanovah, na videz enostavni primeri pa se izvajajo v zasebnih ustanovah," je dejal Golob.
"Najtežji primeri ostanejo v javnih ustanovah, na videz enostavni primeri pa se izvajajo v zasebnih ustanovah," je dejal Golob. FOTO: Bobo

Po Golobovih besedah gre namreč za enega najtežjih izzivov, saj da se je dvojna praksa v sistemu razširila prek vseh meja. Gre za to, da zdravniki, ki so zaposleni v eni od javnih ustanov, svoje delo opravljajo tudi drugje. Ob tem je premier poudaril, da niso vse dvojne prakse napačne, še manj so vse škodljive. Nekatere so po njegovih ocenah zelo koristne in jih bodo tudi v prihodnje spodbujali. Gre za tiste, ki delo izven svoje matične ustanove opravljajo v drugih javnih zdravstvenih ustanovah in tako pomagajo, da javni zdravstveni sistem deluje, je pojasnil.

"Obstaja pa tudi druga kategorija dvojnih praks, ki pa niti približno niso koristne za javni zdravstveni sistem, še manj pa zaželene," je navedel. Tako bodo po njegovih napovedih v zakonskem besedilu potegnili ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom. Ob tem je zagotovil, da zasebni izvajalci ali koncesionarji, ki imajo svoje zaposlene, s tem zakonom ne bodo v ničemer prizadeti.

Bodo pa spodbujali, da se javno in zasebno ne mešata, da bodo "računi čisti in da ne bo možno, da bi nekdo preusmerjal svoje bolnike iz javnega zdravstva v zasebno, ko bi njemu to ustrezalo za ustvarjanje dobička, v resnici bi pa bolnika prikrajšal za kakovostno oskrbo, kar lahko že opažamo", je navedel.

'Koncesije so se na trgu preprodajale dalje'

V povezavi s tem zakonom je zato po njegovih besedah pomemben tudi zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu, saj da žal ni kakovost v vseh institucijah enaka. Kot je dejal, se prevečkrat dogaja, da najtežji primeri ostanejo v javnih ustanovah, medtem ko se na videz enostavni primeri pod pomanjkljivim nadzorom izvajajo samoplačniško v zasebnih ustanovah, izvajajo pa jih zaposleni iz javnih ustanov. "To so prakse, s katerimi bomo prenehali," je zatrdil.

Kot pomembno novost je napovedal tudi urejanje področja koncesij. "V zadnjih letih smo bili priča izrazitemu trendu, da so se koncesije, ki jih je dobil nek zdravnik na podlagi svojih referenc, enostavno na trgu preprodajale dalje. Tej praksi bomo naredili konec. Koncesija je poimenska, koncesija je podeljena strokovnjaku in njegovi ekipi in ne more biti stvar tržnega obnašanja," je poudaril.

"Ti dve spremembi bosta radikalni za delovanje našega javnega zdravstvenega sistema, zato ker bomo končno prišli do čistih računov glede tega, kdo je kje zaposlen in za koga opravlja svojo dejavnost," meni Golob.

 Golob napoveduje, da bo zakon uvedel korenite spremembe na področju javnega zdravstva.
Golob napoveduje, da bo zakon uvedel korenite spremembe na področju javnega zdravstva. FOTO: Bobo

Tretja medicinska fakulteta bo v Kopru 

Kot je dejal, Slovenija po številu zdravnikov na tisoč prebivalcev izrazito zaostaja za primerljivimi evropskimi državami. Tega pa se nameravajo lotiti s šolanjem več zdravnikov v Sloveniji.

Napovedal je, da bodo v sredo v Kopru podpisali dogovor z Univerzo na Primorskem o otvoritvi tretje medicinske fakultete. Dela bodo začeli v času te vlade, pričakuje se 100 novih vpisnih mest, denar za novo stavbo je v načrtu razvojnih programov za obdobje 2024–2027 že zagotovljen, je zatrdil. Vpis prve generacije študentov pričakuje leta 2027. "To je najboljši možen odgovor, kako bomo povečali dostopnost; da bomo v Sloveniji izšolali več zdravnikov," je poudaril Golob.

"Dokler ne vidimo napisano, mi Robertu Golobu ne verjamemo več" 

Izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti, poslana v koalicijsko usklajevanje, so sicer v minulih dneh naletela na številne odzive. Koalicijski partnerji poudarjajo, da s tem korakom sledijo zavezi iz koalicijske pogodbe po razmejitvi javnega in zasebnega zdravstva. Prepričani so, da bodo s tem okrepili javno zdravstvo. Zdravstvene organizacije medtem svarijo pred razpadom javnega zdravstva.

Ostri so tudi v opoziciji. V SDS menijo, da je popolna razmejitev zasebnega in javnega v zdravstvu ena najbolj škodljivih obljub aktualne oblasti, ki jih je zapisala v koalicijski pogodbi. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič pa je ob robu današnje seje ocenila, da gre pri predlaganih izhodiščih za "zmedo". "Dokler pa ne vidimo napisano, pa mi Robertu Golobu ne verjamemo več," je dejala.

Po njenih besedah bi tako koalicija na čelu s premierjem, če bi želela narediti premike na področju javnega zdravstva, in ne v smeri njegove privatizacije, sledila predlogom NSi in za krajšanje čakalnih vrst vključila vse razpoložljive resurse. Čadonič Špelič je kritična tudi do današnje Golobove napovedi o medicinski fakulteti v Kopru, v čemer vidi predvolilno obljubo in preusmerjanje pozornosti. "Zdravnikov, o katerih je danes govoril, v sistemu ne bo še 10 let. Do takrat bo javni zdravstveni sistem razpadel. Pa tudi, kje ima predsednik vlade resurse, kje ima profesorje in asistente, da bo še eno fakulteto opremil s strokovnjaki," se je vprašala poslanka NSi. 

Prav iz NSi so po seji sporočili, da zaradi napovedanih sprememb zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo. Poslankam in poslancem v sprejem predlagajo, da odbor za zdravstvo pozove Ministrstvo za zdravje, da odbor pisno seznani z izhodišči novele Zakona o zdravstveni dejavnosti ter predstavi analizo, kako bodo te spremembe okrepile javno zdravstvo in da Ministrstvo za zdravje pripravi ustrezno zakonodajno rešitev, ki bo za dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev in odpravo čakalnih vrst vključevala vse razpoložljive zdravstvene kapacitete.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava b
22. 05. 2024 16.33
+1
Glavna krivca za to anarhijo v zdravstvu,ki traja že 30.let sta Janša in Bručan.
Samo12
21. 05. 2024 15.21
+4
A pacient se kar križari po rajskih otokih?
cefre
20. 05. 2024 21.28
-6
Tukaj odkrivajo toplo vodo v termah! Povsod kjer so koncesije so nepravilnosti in izigravanje! Uvedejo naj licenciranje na strokovnem nivoju, zavarovalnica pa naj določi realne in poštene maksimalne cene storitev! Licenca mora vključevati strokovne normative in vstop v javni sistem, ki lahko koordinira in usklajuje medsebojne manjke in viške in se plačuje z državne zavarovalnice! Vsak študent pa mora prevzeti obvezo, da bo vsaj toliko časa kot se je šolal vztrajal v našem sistemu, sicer naj vrne šolnino za svoje izobraževanje! Zagotovljena konkurenčnost in kakovost in konec izsiljevanja z popoldanskim delom. Vsak delodajalec mora poskrbeti za svoje zaposlene, da delajo kot je treba v rednem delavnem času! AMPAK to pri nas ne bo šlo, ker skupine iz ozadja potem ostanejo brez enormnih provizij, ki se jih sedaj lepo držijo!
Splohnič
20. 05. 2024 21.08
+4
Preprodajali so koncesije. Najbrž kakšnim bioenergetikom. Se mi je zdelo da moj osebni zdravnik ni čist ta prav. Hvala bogu za našega vodjo, še boljši je kot Tito
Davao
20. 05. 2024 20.44
+3
Ne bi si mislil,da so zdravniki tako skorumpirani.Sram naj jih bo.
muri67a
20. 05. 2024 20.05
+6
Bravo Golob, tem prepotentnežem naredi red! Kdor dela v javnih zavodih, naj dela tam in ne, da hodi še k privatnikom. Naj si privatniki zaposlujo kader. No, teh 5 jih že verjetno prihaja k njim.
Groucho Marx
20. 05. 2024 21.17
-3
Torej bravo kuštrava dvoživka, eliminiraj doktorje dvoživke. 😉
231koak
20. 05. 2024 20.01
+7
Ukinite koncesije, tega v razvitih drzavah ni več. Vsi delajo , slabi izpadejo, siva ekonomija se zmanjša.
Slavko Badič
20. 05. 2024 20.08
+4
Se strnjam. Koncesije se ukine, ZZZS plača storitev, kjerkoli jaz želim. Lahko določijo tudi cenik, ki velja za vse.
cefre
20. 05. 2024 21.40
+1
Licenca pa naj zagotovi kakovostne standarde zdravnika!
Abrams
20. 05. 2024 19.50
-3
Pri komu se bo zdravil naš hhhhhh. A bo hodu v tujino za davkoplačevalski denar ?? Sem pa prepričan, da je to praksa socio grabežljivcev, ki razlagajo kako je treba delit. Sami pa grabijo z polno žlico. To je že od druge sv vojne. Za to ste se borili, skrivači in ovaduhi.
minkica91
20. 05. 2024 19.25
+12
meni je vseeno, kdo me zdravi, sam da dobim storitev za plačilo, oz. za plaččane pripevke.
Slavko Badič
20. 05. 2024 19.39
+3
martin celin
20. 05. 2024 19.25
+0
Pa kako boš koncesijo prodal???pa naj že vlada neha stati po zdravstvenih delavcih .
Slavko Badič
20. 05. 2024 19.41
+3
Oknaj 4
20. 05. 2024 19.22
-2
Čisto enostavne in resnične argumente je podala Čalušičeva , pa grem stavit da Golob nezna odgovoriti niti na enega od njih
JApajaDAja
20. 05. 2024 19.40
+4
cefre
20. 05. 2024 21.41
+1
slovenc59
20. 05. 2024 19.05
+12
Desnosučni v vseh letih kar so bili na vladi niso za javno naredili eno velik nič, razen, da je kakšna milijarda ojrov poniknila v zasebne žepe ! Za spremembo bilo katerega zakona v državi niso naredili nič, sedaj pa pametujejo o Golobovi vladi ! Bi rekel, da ni idealna, kar pa tudi nobena poprej ni bila ! Po domače , vsi so ga sral.....! Zatorej te spremembe v zdravstvu so prva stopnica ! Najmanj stokrat sem že zapisal, ločite privat in javno (denar !!! ) in se bo zadeva začela urejati ! Mogoče ne takoj, v parih mesecih pa sigurno !!
Abrams
20. 05. 2024 19.47
-6
Groucho Marx
20. 05. 2024 19.00
-11
Kuštravec protizakonito dela v javnem in zasebnem hktati. Nič novega, da lewaci očitajo drugim, kar počnejo sami.
Groucho Marx
20. 05. 2024 19.02
-8
* hkrati; da me oni zmedenec spet ne obtoži nepismenosti, lol....
Groucho Marx
20. 05. 2024 19.08
-6
Lewaci ne marajo slišat tega dejstva, lol....
JohannDoe
20. 05. 2024 18.52
-9
Golob naklada tja v en dan in potem se tistega ne drži že dve leti. Po tujih tv se hvali, da rad govori tja v en dan in da je bedak dejansko tisti, ki mu verjame (že na nivoju Jelinčiča, ki je doktoriral iz tega, da je folk glup). Čemu mu sedaj ne bi verjeli, da je res, kar govori? Vprašajmo Jelinčiča.
zibertmi
20. 05. 2024 19.00
+12
tja v en dan že 32 let nekdo naklada.ko čisto zabluzi se skrije
Gologuzanac
20. 05. 2024 18.51
+16
No čeprav ne podpiram Goloba mislim ,da je pa tole pametna poteza in pogumna . Če dela za dobrobit ljudi je to plus točka .
JohannDoe
20. 05. 2024 18.56
-9
Saj Golob ima same pametne in všečne. Edino premisli si tako hitro kot si jih izmisli.
JApajaDAja
20. 05. 2024 19.42
-2
teorija in praksa nista ravno združljivi v tem komplotu!
Sixten Malmerfelt
20. 05. 2024 18.49
+17
frenk707
20. 05. 2024 18.46
+15
Zbornica pogrebnih podjetij in sindikat pogrebcev naprošajo zdravnike naj končajo stavko, ker jim je drastično upadel promet, ogrožen je obstoj podjetij, grozi odpuščanje delavcev.
tavbix
20. 05. 2024 18.45
+13
Čudim se, da kot država sploh še funcioniramo, glede na to da se dnevno pojavljajo novice o novih goljufijah in krajah denarja nas državljanov.
osservatore
20. 05. 2024 18.35
-9
Tretja medicinska fakulteta bo v Kopru. Hahaha, zakaj pa ne v Bovcu?
Gologuzanac
20. 05. 2024 18.52
+4
cefre
20. 05. 2024 21.45
+2
A na spornem zemljišču v Trenti? Nekdo je to možnost za enkrat zamudil!
Slavko Badič
20. 05. 2024 18.31
+2
Problem je večplasten in taki “na horuk” posegi v sistem bodo stanje še poslabšali. Podpiram sicer ločitev javnega in zasebnega, ampak to ni tako enostavno. Še vedno trdim, da je najbolj elegantna rešitev, da ZZZS preneha s selekcijo in plača storitev tam, kjer jaz želim. Zakaj plačujem zavarovanje in ne dobim storitve?
frenk707
20. 05. 2024 18.47
+9
Ti ne podpiraš ločitve javnega in zasebnega,.... vsaj ne s tem, kar si napiral, če sploh veš kaj pišeš.
Slavko Badič
20. 05. 2024 19.15
+0
Zakaj ne? Imaš zasebne in javne zavode in vsak se lahko odloči, kje bo delal. A je kvaliteta storitve boljša v zasebnih in javnih zavodih? A se pogovarjamo o dostopnosti zdravstva ali o tem komu bo ZZZS plačal? Mislim, da tebi marsikaj ni jasno.