Naslovnica

Kmalu končna določitev meje?

Ljubljana, 14. 04. 2010 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, D.S.
Komentarji
0

Poslanci naj bi čez nekaj dni glasovali o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško, saj je ustavno sodišče sprejelo, da je sporazum v skladu z ustavo.

Poslanci opozicije
Poslanci opozicije FOTO: POP TV

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko bo pred obravnavo na aprilskem zasedanju državnega zbora na današnji redni seji obravnaval zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško. Člani odbora bodo obravnavali tudi predlog smernic o delovanju Slovenije do Zahodnega Balkana do leta 2020.

O zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma bo odbor razpravljal potem, ko je ustavno sodišče konec marca presodilo, da je novembra lani podpisani sporazum v skladu z ustavo. DZ bo o ratifikaciji glasoval na aprilski seji, po neuradnih podatkih že prvi dan seje 19. aprila. S sporazumom naj bi o meji med Slovenijo in Hrvaško dokončno odločilo arbitražno sodišče. Po ratifikaciji v DZ naj bi se o sporazumu izrekli še volivci na naknadnem zakonodajnem referendumu, ki bi lahko bil 6. junija.

S smernicami za delovanje na Zahodnem Balkanu želi vlada dobiti podlago za okrepljeno in bolj koordinirano delovanje Slovenije v regiji - v BiH, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Albaniji in na Kosovu.

Razprava tudi o pristopu Hrvaške OECD

Kot je odbor sklenil na seji minuli teden, bodo na podlagi današnje razprave o smernicah oblikovali predloge za morebitno dopolnitev deklaracije o Zahodnem Balkanu, s katero bo Slovenija potrdila zavezanost k sodelovanju, pomoči in razvoju držav regije. Na podlagi tega sklepa so predlog deklaracije tudi umaknili s seje DZ. Odbor bo dopolnila k deklaraciji posredoval zunanjemu ministrstvu, ki bo nato dopolnjeni predlog deklaracije poslal v obravnavo vladi, ta pa OZP.

Podpis arbitražnega sporazuma.
Podpis arbitražnega sporazuma. FOTO: Reuters

Obravnavali naj bi tudi pobudo za sklenitev sporazuma s Črno goro o socialnem zavarovanju. Črna gora je sicer edina nekdanja jugoslovanska republika, s katero Slovenija tovrstnega sporazuma še ni sklenila. Na zaprtem delu seje pa naj bi odbor razpravljal o pobudi za podpis sporazuma o pogojih pristopa Slovenije h Konvenciji o Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Sestanek strank

Kot je znano, so se vodje poslanskih skupin koalicijskih strank konec marca in premier Borut Pahor dogovorili za umik predloga za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. V igri je tako le naknadni zakonodajni referendum, koalicijski prvaki so ob tem sklenili, da bo izid referenduma zavezujoč.

Predsednik republike Danilo Türk je tudi pred omenjenim sestankom komentiral razmere. Kot "razumen kompromis" je ocenil dogovor predsednikov parlamentarnih strank, da po ratifikaciji arbitražnega sporazuma v DZ o njem odločajo volivci na naknadnem zakonodajnem referendumu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni