Slovenija

Konec brezplačne uporabe avtorskih del pri pouku?

Ljubljana, 21. 09. 2022 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Novela Zakona o avtorski in sorodnih pravicah po besedah šolnikov, znanstvenikov in raziskovalcev nedopustno oži izjemo za znanstveno raziskovanje in uvaja nadomestilo za uporabo avtorskih del za namene ponazoritve pri pouku na daljavo. Predsednica omenjenega odbora pa: Nadomestilo bo določila vlada, ne gre pa za visoke zneske.

Odbor DZ za gospodarstvo je na današnji nujni seji opravil drugo obravnavo predlogov obeh zakonov, ki se nanašata na uveljavljanje avtorske in sorodnih pravic. Sprejel je več dopolnil k obema zakonskima predlogoma, ki so jih pripravile koalicijske poslanske skupine Gibanje Svoboda, SD in Levica, med njimi k prvemu eno vsebinsko.

Kot je uvodoma povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dejan Židan, je avtorska zakonodaja najtežja, s katero se na ministrstvu soočajo. Spomnil je, da sta bila predloga dvakrat dana v javno objavo ter trikrat v medresorsko usklajevanje. Da se stvari kljub temu niso premaknile naprej, je po njegovi oceni krivo tudi, da v Slovenji nimamo sprejete strategije varovanje intelektualne lastnine, s čimer se bodo začeli ukvarjati jeseni.

S sprejetjem obeh zakonov želijo po Židanovih besedah preprečiti, da bi Slovenijo doletela kazen. Zaradi zamude pri prenosu direktiv je prejela dva opomina iz Bruslja, za odgovor na drugi opomin pa ji je Evropska komisija odobrila podaljšanje do 19. oktobra letos. Ob tem je dal zavezo, da bodo takoj po sprejetju obeh novel zakonov znova "odprli stvari" ter da bodo poleg priprave strategije varovanja intelektualne lastnine takoj formulirali medresorsko skupino, v kateri bodo tudi deležniki na tem področju, z željo, da pridejo vsaj do nekaterih uskladitev.

Kot je še povedal Židan, zakonodaja temelji na tem, da je avtorsko delo lastnina in da ima avtor do te lastnine pravico. "V javnem interesu včasih pride do omejitve lastnine, a morate razumeti, da vlada in ministrstvo ne more pristati na razlastitev avtorja," je poudaril.

Predlog novele ZASP naj bi bil sprejet po hitrem postopku, brez javne obravnave v DZ, nasprotujejo pa mu tako SVIZ, Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS), Visokošolski sindikat Slovenije kot tudi Arnes.

Predlog uvaja tudi nove režime neodpovedljivih pravic in nedopustno oži izjemo za znanstveno raziskovanje, ki je bila na pobudo strokovne javnosti bistveno bolje urejena v predlogu ZASP v februarju 2022. Arnes

Zgoraj omenjeni so zato podali pripombe in predloge za spremembe na področjih, za katera menijo, da so nujno potrebna. Kot pojasnjujejo, so učitelji po doslej veljavni zakonodaji lahko pri neposrednem pouku za namene ponazoritve pri poučevanju uporabljali objavljena avtorska dela, tudi vire s spleta. Učitelj je tako pri pouku v učilnici lahko pokazal posnetek, fotografijo, besedilo, objavljene na internetu, pri čemer šolam ni bilo treba plačati nadomestil, saj je bila takšna uporaba avtorskih del brezplačna, so ponazorili na Arnesu in dodali, da predlagana novela vpeljuje novo ureditev za pouk na daljavo in za uporabo avtorskih del za namene ponazoritve pri pouku predvideva plačilo. Hkrati spreminja tudi že prej obstoječo izjemo, kar pomeni, da po novem ne bo mogoče brezplačno uporabljati avtorskih del za ponazoritev niti pri neposrednem pouku. Šole bo nova ureditev obremenila s plačilom nadomestil in s tem posegla v njihova finančna sredstva, ki bi jih sicer lahko namenile za pomembne programe, opozarjajo.

Poudarjajo, da je v trenutnem predlogu izjema za poučevanje slabo urejena, saj se predlaga nadomestilo, omogoča izničenje izjeme v primeru licenc, preozko določa krog upravičencev izjeme in preozko določa obseg dovoljene uporabe. Zato predlagajo, da se veljavni ZASP, ki že ureja izjemo za prosto uporabo del pri neposrednem pouku, dopolni tako, da se ji doda izjema za poučevanje na daljavo in naj vključuje vse oblike rabe avtorskih del, vse osebje v izobraževalnih ustanovah, poučevanja v širšem smislu in v obsegu, ki ga opravičuje nekomercialni namen uporabe dela.

Odbor DZ za gospodarstvo bo odločal o noveli Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).
Odbor DZ za gospodarstvo bo odločal o noveli Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). FOTO: Miro Majcen

Novela ZASP uvaja tudi novo izjemo za znanstveno raziskovanje, ureja besedilno in podatkovno rudarjenje, odgovornost ponudnikov storitev deljenja vsebin na spletu in ureja delo ustanov za varstvo kulturne dediščine v času digitalnih tehnologij. Kot opozarjajo, se v predlogu poleg implementacije direktive v slovenski pravni red uvaja tudi kup novosti, ki niso povezane z implementacijo direktive, in bodo lahko v prihodnje obremenile izobraževanje in raziskovanje ter ovirale dejanske učinke prostih in celo odprtih licenc.

Sindikati in raziskovalci opozarjajo, da je izjema za znanstveno raziskovanje v noveli definirana preozko, prav tako pa po njihovem mnenju trenutni predlog uvaja režim uveljavljanja pravic, ki bo lahko dejansko izničil učinke odprtih licenc na platformah. "Člani kolektivnih organizacij ne morejo uporabljati odprtih licenc, s katerimi se odpovejo uporabi dela v komercialne namene. Dela, ki so na voljo pod odprtimi licencami (npr. določene oblike Creative Commons licence), so izrednega pomena, saj gre za zakladnico znanja. Odprte licence tvorijo pomembne odprte vire za izobraževanje in raziskovanje. Nedopustno bi bilo, da bi slovenska nacionalna ureditev preprečevala učinke uporabe teh institutov, ki so del pomembne razvojne strategije izobraževanja in raziskovanja tudi v Republiki Sloveniji in imajo v evropskem, kot tudi svetovnem, znanstvenem prostoru vse večji pomen," opozarjajo, zato predlagajo, da se odprte licence in uporaba za znanstvene in raziskovalne namene izvzame iz režima upravljanja pravic.

Predsednica Odbora za gospodarstvo Bojana Muršič pa je pojasnila, da se je predlog zakona, s katerim se prenašajo evropske direktive, pripravljal že v času prejšnje vlade, ko sta bili opravljeni tudi dve javni obravnavi, "pa tudi v času obravnave v DZ bodo zainteresirani lahko izrazili svoje mnenje in predloge". Dodala je, da so predloge Sviza, Kosrisa, Arnesa in Visokošolskega sindikata Slovenije prejeli in preučili ter se o njih posvetovali tudi s pripravljavcem. "Razumemo njihovo skrb, nekatere njihove predloge pa bomo skušali vključiti z amandmaji koalicijskih poslanskih skupin," je povedala. Potrdila je, da bodo, v primeru, da bo novela sprejeta, šole za namene ponazoritve pri poučevanju na daljavo za uporabo objavljenih avtorskih del morale plačati nadomestilo, "vendar je treba dodati, da bo tovrstna uporaba v marsičem olajšana: soglasje avtorja ne bo več potrebno (le plačilo nadomestila), prav tako avtor oz. imetnik pravic ne bo mogel svobodno določiti cene oz. prepovedati uporabe". Višino nadomestila bo določila vlada, po besedah Muršičeve pa ne gre za visoke zneske. "Za primerjavo: iz nadomestil za uporabo fotokopij pri pouku kolektivna organizacija letno skupno zbere manj kot 600.000 evrov, kar pomeni manj kot 2 evra na dan na učenca/dijaka," je pojasnila in dodala, da bodo pri neposrednem pouku učitelji za ponazoritev še vedno lahko brezplačno uporabljali avtorska dela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasper111
22. 09. 2022 09.41
+2
Kaj je za nekoga visok znesek je zelo relativno. Verjamem, da za tiste s polno ritjo to res ne bo visok znesek za nekoga, ki že sedaj težko shaja pa vsak še tako majhen dodaten strošek, predstavlja dodatno težavo.
nik500
21. 09. 2022 21.44
+3
Si bomo študenti sami mogli poiskati snov za učenje. Si sami narediti učbenike.
tip_23_lj
21. 09. 2022 20.31
+3
Delovne zvezke smo mel že 20 let nazaj samo polovico popisane (mam jih 33)
twitty
21. 09. 2022 19.49
+3
Kako smo mi sploh nardili nase osnovne sole pa se srednje in se fakultete brez vseh teh fotokopij? Na dan 2 eura na posameznika pomeni, da so same fotokopije? A ucitelji se kaj govorijo pa otroci kaj pisejo al se samo se fotokopije daje, da jih otrok s starsi predela?
marston
21. 09. 2022 19.27
+9
učenec kupi učbenik in delovni zvezek. kakšne dodatne stroške z avtorskimi pravicami pa bi še radi? a bo treba na ulice, da vam to povemo?
Uporabnik1874818
21. 09. 2022 19.02
+4
Neeee, bom fotokopiral in raje plačal kazen ob morebitnem inšpekcijskem nadzoru.
Roxy79
21. 09. 2022 17.53
+16
Sam mal..... ampak res, kot je nekdo napisal...... primer: lokal ob ljubljanici kupi v lesnini stole in mize , da lahko ljudje se na terasi usedejo in spijejo ali pojedo. Torej.... Bomo kmalu imeli na računu tudi postavko :Nadomestilo za uporabo stola in mize (del nadomestila bi pa naj pripadalo podjetju, ki je stole in mize izdelalo) ? Nerazumljivo.....
Abica
22. 09. 2022 08.00
+0
zurc
21. 09. 2022 17.27
+8
Pep Pepo Bolcev .Avtor naredi delovni zvezek ,ga da založbi ,ki ga natisne in razmnoži nato gre v prodajo kjer ga tisti kater ga rabi kupi plača.Eto tukaj je denar za polačilo avtorja in založbe ampak vi bi pa sedaj tudi mene ki sem ga kupil za vsako uporabo delavnega zvezka ,ki sem ga že plačal še za vsako ko ga vzamem v roke uporabljam kasirali ,to pomeni da delavni zvezek ni moj ali kako?Požrešnost nima meja !če hočeš še kasirat boš pač moral narediti nov učni pripomoček ,tako je v realnem sektorju
Ramzess
21. 09. 2022 16.05
+9
"soglasje avtorja ne bo več potrebno (le plačilo nadomestila), prav tako avtor oz. imetnik pravic ne bo mogel svobodno določiti cene oz. prepovedati uporabe" Je še kje sploh avtor za tem, če je pa očitno izključen, komu gre potem nadomestilo.
Pep Pepo Bolcev
21. 09. 2022 15.39
-12
Seveda pametni. Ti bi kar kradel intelektualno lastnino. Tipicno za nekoga brez intelekta.
Pep Pepo Bolcev
21. 09. 2022 15.38
-10
Smeskoti. Bi dali umetnost na trg. Ampak na trgu bi jo pa radi zastojn dobili. In umetnik naj zivi od cesa? Od svezega zraka? Al od vasih pomij mogoce? Klovni.
Pameten slovenec
21. 09. 2022 15.37
+10
In vi pravite, da ta vlada deluje za vas, za ljudi, kako bojo pa sedaj ljudje v sluzbah in otroci v solah opravjlali referate in predstavitve, tako da jih bo se dodatno stalo, zaradi ene slike ali vira!!? Vsi ki ste volili to vlado in njihove podpornike niste normalni!!!
Pep Pepo Bolcev
21. 09. 2022 15.37
-3
A kmet da hrano solan zastojn?
Pep Pepo Bolcev
21. 09. 2022 15.37
-8
A zoga, ki skace po igriscu je zastojn???
Uporabnik1874818
21. 09. 2022 18.59
+7
Ne, jo je treba kupiti. Ampak potem ni potrebne več plačevati uporabnine. kapiš?
morleone
21. 09. 2022 15.36
+12
Kmetavz bolj ceni fizičnega delavca od avtorja. Napaka v slovenski kulturi in dojemanju sveta.
Pep Pepo Bolcev
21. 09. 2022 15.32
-8
A mizar stole za sole naredi zastojn???
Ramzess
21. 09. 2022 16.06
+13
Pep Pepo Bolcev
21. 09. 2022 15.30
+1
Tako Splinter. Odlicno razumes. Avtorske pravice so zasvitene do 70 let po smrti avtorja. Edino pravilno. A ti bi pa kradel pesmice? Zakaj ze? Aja! To ni delo! To je nek blef…. Itd …
velikauharica
21. 09. 2022 15.22
+10
2evra na dan na učenca ni malo. Potem bodo začeli zaračunavati učencem je to 40 evrov na mesec. 400 na leto. Konec brezplačne šole. Kje so še vsi drugi stroški.
85391
21. 09. 2022 15.00
-1
Vcasih so se uciteljice potrudile in same kaj naredile, zdaj samo kliknejo in posiljajo linke naokrog. Še v skupini učiteljice se vidi, kako se med sabo prosijo za snov druge učiteljice, ki jo bodo razlagale. Kako lahko pricakujejo od otrok neko zavzetost, če večina njih samih dela po liniji najmanjšega upora? Mi smo v času domačega šolanja dobili linke na video posnetke na Yt, povezave na vse živo, itak nič njihovega. Niti za učenje črk v 1. Razredu niso sebe posnele, ampak so dale link na nekoga tretjega.
Hugh_Mungus
21. 09. 2022 15.17
+6
Link nekoga tretjega sploh ni problematičen, če je javno dostopen in kvalitetno narejen oziroma primeren za pouk.
85391
21. 09. 2022 15.30
+3
Saj je vse ze narejeno. Ne vem zakaj se ne uporablja gradiva ki smo ga mi imeli v soli in vedno nekaj novega izumlja. Saj obstajajo avdio posnetki na kasetah se iz nasih casov. Kaj je s tem narobe?
Pep Pepo Bolcev
21. 09. 2022 15.35
-2
Svet je sel naprej ti iz vasih casov… ko so uciteljice abecedo na tubi ucile… nakladac…
muceli
21. 09. 2022 17.15
+5
Bolcev, svet je sicer res šel naprej, ampak določena znanja in veščine. ki so bile včasih splošne, so se izgubile ...
GOOD vs. EVIL
21. 09. 2022 14.56
+4
A ima spet MZ HEKTOR prste vmes? :D