Slovenija

Konec duty-freejev na zahodni meji

Ljubljana, 20. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes dokončno poteče rok za ukinitev prostocarinske prodaje na mejnih prehodih z Evropsko unijo, torej z Avstrijo in Italijo.

V nekaj manj kot 40 prostocarinskih prodajalnah (PCP-jih), kolikor jih deluje na meji z EU, bodo danes opravili še inventuro, nato pa naj bi z 21. septembrom začeli delovati kot trgovine z normalno obdavčitvijo.

Duty freeji bodo postali običajne trgovine
Duty freeji bodo postali običajne trgovine FOTO:

Vprašanje je o zaprtju PCP-jev je bilo odprto že od leta 1999. V skupni deklaraciji EU in Slovenije, ki je priložena k pridružitvenem sporazumu, se je Slovenija zavezala, da bo carinski režim uskladila z Unijinim. V luči zastoja na pristopnih pogajanjih pri dveh poglavjih evropskega pravnega reda, davkih in carinski uniji, na kateri je Unija vprašanje prostocarinske prodaje vezala, je slovenska vlada januarja letos državnemu zboru predložila zakon o preoblikovanju duty freejev v trgovine z normalno obdavčitvijo do 1. junija 2001. Parlamentarci so zakon potrjevali in tudi potrdili kar dvakrat. V drugo so glasovali potem, ko je državni svet po prvem glasovanju vložil odložilni veto, češ da bo z ukinitvijo prostocarinske prodaje ogroženih preveč delovnih mest.

Ustavno sodišče pa je maja na pobudo zunajparlamentarne Nove stranke za oceno ustavnosti zakona zadržalo njegovo izvajanje, junija pa odločilo, da zakon ni bil razglašen v skladu z ustavo. Sodišče je tako zavrnilo način sprejemanja zakona, predvsem kar se tiče referenduma. V nadaljnjem razpletu je pobuda Nove stranke za začetek zbiranja podpisov v podporo referendumu uspela, ne pa tudi samo zbiranje podpisov. V danem roku - od 21. junija do 20. julija - stranki ni uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov, pot za dokončno uveljavitev zakona pa je bila s tem odprta.

Duty Free
Duty Free FOTO:

Zakon o preoblikovanju duty free trgovin je bil v uradnem listu objavljen 27. julija ter uveljavljen 15 dni po objavi. Rok za polno implementacijo zakona poteče 40 dni po njegovi uveljavitvi, torej na 20. september; duty freejev na meji z EU naj ne bi bilo več z 21. septembrom.

Zgodbe o duty freejih pa s tem še ni konec. Septembra sta bili namreč na ustavno sodišče naslovljeni nadaljnji dve pobudi za oceno ustavnosti. Prvi vlagatelj pobude je spet Nova stranka, drugi vlagatelj pa so zaposleni v duty freejih. O nobeni pobudi ustavno sodišče do danes dopoldne še ni sprejelo dokončne odločitve, niti sprejelo odločitve o pobudi Nove stranke za začasno zadržanje izvajanja zakona. Tako naj bi bil današnji dan res zadnji za duty freeje na meji z Avstrijo in Italijo. Prostocarinske prodajalne na mejah s Hrvaško in Madžarsko pa naj bi s poslovanjem nadaljevale do vstopa države v EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1