Slovenija

Konec leta naj bi bolniške liste (končno) zamenjali z digitalnimi potrdili

Ljubljana, 17. 04. 2019 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
14

Ste naveličani čakanja v polni čakalnici bolnih na bolniški list? Vse kaže, da je letošnje leto zadnje, ko bomo po zaključeni bolniški odsotnosti delodajalcu osebno odnesli papirnato potrdilo o zadržanosti od dela. Zdravstvena zavarovalnica namreč napoveduje prehod na elektronski bolniški list, vse skupaj, pa naj bi se zgodilo v novembru. Seveda, če ne bo zapletov.

Vse kaže, da bomo prihodnje leto končno imeli elektronske bolniške liste.
Vse kaže, da bomo prihodnje leto končno imeli elektronske bolniške liste. FOTO: 24ur.com

Če ste se kdaj spraševali, zakaj še vedno nimamo v našem zdravstvu (tudi sedaj, ko smo uvedli e-recept) elektronskega bolniškega lista, s katerim bi precej razbremenili zdravnike in njihove sestre, hkrati pa olajšali postopke tudi za nas bolnike, potem prihaja za vas dobra novica. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je namreč danes napovedal uvajanje elektronskega bolniškega lista že v drugi polovici letošnjega leta.

Kot pravijo na ZZZS, bo uvajanje elektronskega potrdila o upravičeni zadržanosti od dela prispevalo k manjšemu številu obiskov pacientov v ambulantah družinske medicine, še pomembneje, pa bo razbremenilo ambulante družinske medicine.

Postopno nadomestilo papirnate listine

ZZZS pripravlja informacijsko rešitev za izdajo papirne listine - potrdila o upravičeni zadržanosti od dela - v elektronski obliki (eBOL), ki bo omogočala postopno nadomestitev papirne listine, tako imenovani ’zeleni’ bolniški list z elektronsko.

Zaenkrat poteka usklajevanje eBOL z zdravniškimi organizacijami in predstavniki izvajalcev zdravstvenih storitev. Vsebinske in tehnične rešitve glede uvedbe eBOL je ZZZS uskladil s predstavniki Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenskega zdravniškega društva, ki so imenovali svoje predstavnike v delovno skupino, ki je sproti pregledovala pripravljene načrte in rešitve s ciljem, da bodo vsebovale vse potrebne funkcionalnosti in bodo kar se da prilagojene postopkom v ambulantah in komunikaciji zdravnika z zavarovancem.

Kot navajajo na ZZZS, bodo vgradili avtomatske kontrole, zaradi česar se bo verjetnost izdaje napačnega eBOL skoraj povsem odpravila, prav zato pričakujejo manj obiska v ambulantah. Ukinjeno bo tudi pošiljanje podatkov o izdanih BOL od izvajalcev zdravstvenih storitev na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), saj bodo podatki iz eBOL neposredno posredovani na NIJZ.

Z uvedbo eBOL izvajalci ne bodo imeli več stroškov z nakupom predtiskanih obrazcev in s tiskanjem BOL, pričakujejo pa tudi, da se bo s časom zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah.
Z uvedbo eBOL izvajalci ne bodo imeli več stroškov z nakupom predtiskanih obrazcev in s tiskanjem BOL, pričakujejo pa tudi, da se bo s časom zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah. FOTO: Dreamstime

Nič več čakanja med bolnimi na bolniški list

Prednost uvedbe eBOL za zavarovanca je, da mu ne bo več potrebno dostaviti BOL delodajalcu, saj bo delodajalcem omogočen dostop do podatkov eBOL za njihove zaposlene prek spletnega portala SPOT. Samostojnim zavezancem ne bo več potreben obisk Fursa zaradi izpolnitve zadnje strani BOL. Zavarovane osebe bodo lahko dostopale do eBOL na spletnem portalu ZZZS za zavarovane osebe, kjer bodo lahko preverile, ali je osebni zdravnik izdal eBOL in pridobile izpis eBOL za primere uveljavljanja svojih pravic na drugih področjih, kot so nezgodna zavarovanja, inšpekcijski pregledi in podobno.

Nič več ročnega vnašanja za delodajalce

Uvajanje elektronskega bolniškega lista je med drugim namenjeno razbremenitvi ambulant družinske medicine, prav tako bo prispevalo k manjšemu številu obiskov pacientov v ambulantah družinske medicine, zagotavljajo na ZZZS.

Ukinitev papirne listine bo za delodajalce pomenila avtomatski vnos podatkov iz eBOL v njihove informacijske sisteme za obračun plač in nadomestil plač in pripravo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače na ZZZS in ne bo več potrebno teh podatkov ročno vnašati. Prav tako delodajalcem ne bo potrebno k zahtevkom za refundacijo nadomestil plač prilagati fotokopijo ali skeniran BOL.

Prednosti tudi za Furs

Z uvedbo eBOL Fursu ne bo več potrebno ročno izpolnjevati podatkov o osnovi za nadomestilo plače za samostojnega zavezanca, na ZZZS pa bodo ročne kontrole skladnosti zahtevkov in podatkov iz eBOL nadomeščene z avtomatskimi kontrolami.

Posebna pozornost zaščiti občutljivih osebnih podatkov

ZZZS pri načrtovanju in razvoju rešitev posveča veliko pozornost varnosti osebnih podatkov, saj podatki o upravičeni zadržanosti od dela spadajo med občutljive osebne podatke, zato bodo dostopni le pooblaščenim osebam. Zagotovljene bodo celovite sledi pošiljanja in dostopov do podatkov. Z digitalnimi podpisi pa bodo zagotovljena kakovostna dokazila o avtorstvu in celovitosti eBOL.

Koliko bo uvedba stala?

Novost bo prinesla poenostavitve postopkov in prihranke pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, osebnih zdravnikih, ki so pooblaščeni za izdajo bolniške, zavarovancih, delodajalcih, Fursu, NIJZ in ZZZS.

V Splošnem dogovoru za pogodbeno leto 2019 so zagotovljena namenska finančna sredstva za uvedbo eBOL. Sredstva bodo vključena v povečanje sredstev za informatizacijo v kalkulacijah ambulant družinske medicine ter otroških in šolskih dispanzerjev v višini 285,57 evrov na tim. Sredstva bodo vračunana v ceno storitve, kar pomeni, da bodo izvajalci to vrednost prejeli preko povečane cene količnika v letu 2019.

Kdaj lahko pričakujemo konec papirnatih potrdil?

S prvim septembrom 2019 je predvidena pilotna uvedba eBOL z evalvacijo, s 1. novembrom 2019 pa nacionalna uvedba, navajajo na ZZZS. Razen novih funkcionalnosti za delodajalce, ki se načrtujejo za začetek leta 2020. "Želimo in načrtujemo, da bo eBOL prispeval tudi k administrativni razbremenitvi in zmanjšanju števila obiskov v ambulantah družinske medicine, kar je tudi eden izmed skupnih ciljev, ki sta ga dogovorila ZZZS in koordinativno telo družinske medicine na sestanku letos januarja in marca."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

willhelmtell
18. 04. 2019 07.24
+3
Tudi v Svici moras zdravilo doplacat. 10% .
najjana
18. 04. 2019 08.29
+11
Kaj primerjaš Švici z nami. Kaj pa njihov in naš standard?
willhelmtell
18. 04. 2019 07.23
-2
Svica ima se vedno papirje za recepte in bolniske in bo tako tudi ostalo. Dajte vlozit denar v kaj bolj pametnega!
niicky
18. 04. 2019 07.45
+14
Meni se zdi pa pametno. Na srečo zaradi sebe še nisem rabila bolniške odkar delam, sem jo pa rabila zaradi nege otroka. In mi je seveda čisto odveč hoditi do zdravnika, ko je otrok zdrav in čakati v čakalnici, da dobim potrdilo. Poleg tega pa v čakalnici vedno delamo gužvo starši, ki čakamo samo na bolniško. Še "lepše" pa je, ko si zdrav in greš med bolnike, samo da dobiš potrdilo.
Andree
17. 04. 2019 15.34
-22
Nemčija je iz digitalnih šla nazaj na papirnate. Enega moraš nesti delodajalcu drug izvod pa zdravstveni zavarovalnici pri kateri imaš zdravstveno zavarovanje,če pa je poškodba na delovnemu mestu pa tretji izvod še zbornici branže vvjateri delaš
Andree
17. 04. 2019 16.03
+3
Plus tega,da vsako zdravilo v Nemčijo doplačamo.
proofreader
17. 04. 2019 16.05
+7
Andree
17. 04. 2019 17.23
+7
Ker je nemški zdravstveni sistem tako narejen z 83 različnih zdravstvenih zavarovalnic i
orcus
17. 04. 2019 15.20
-6
Glede na to da drzava pobira „razliko“ v davku od delavcev migrantiv me zanima, ce bodo to uskladili z ostalimi drzavami.....najbrz ne.
Opta Musi
17. 04. 2019 15.54
-1
O bog, vi pa vaši migranti! A znaš še kaj drugega napisat? Daj bodi iskren, koliko si jih pa že videl? Glede na to kako pišete o njih bi morale biti dnevne kolone njih povsod.
proofreader
17. 04. 2019 16.05
+12
Doplača se razliko, če pa ti je preveč, se lahko odseliš in nisi več davčni rezident.
zurc
17. 04. 2019 16.14
+7
prvo preberi kaj je napisal ,šele potem komentiraj(delavec migrant je tudi novomeščan ki se vozi v ljubljano na delo ,mišljeni so pa bili štajerci ki hodijo avstrijo!
Opta Musi
17. 04. 2019 15.05
+41
Super zadeva. Smo le v digitalni dobi, to bo enormno razbremenilo zdravnike. Gremo v pravo smer . Estonci skoraj vse urejajo digitalno. Z napredno e-upravo, elektronskimi volitvami ter e-podporo v zdravstvu so lahko vzor vsem naprednim državam, sploh pa z 1.3mio zelo primerljivi nam. Očitno tudi sami sledimo času v katerem živimo in to.je edino pravilno.
pojtrarara
17. 04. 2019 16.00
+22
Vse ok. Kar se pri nas manjka, pa estonci ze imajo, da lahko vsak lastnik ppdatkov, zorej pacient ima natamcen vplogled do tega kdo natancno in kdaj preglejuje njegove podatke. Da se natancno vidi kateri zdravnik, sestra dostopa do njegovih podatkov in kdaj. To bi moralo biti obvezno vidno pacientu takoj v vsakem trenutku. Tako imajo estonci. Pri nas pa pacient tega vpogleda nima, pa bi moral imeti, saj so informacije njegova last