Slovenija

Konec nevarnega pristajanja, v Baški grapi novo pristajališče za helikopterje

Podbrdo, 05. 12. 2022 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
4

Nad Podbrdom so odprli novo pristajališče za helikopterje, za katerega so si več let prizadevali domači gorski reševalci. Baška grapa sicer nima veliko prebivalcev, a je priljubljena pohodniška točka, veliko je kolesarjev in motoristov. Ker pa je dolina ozka in poraščena, je helikoptersko reševanje s pristajanjem v njej praktično nemogoče. Doslej je helikopter večinoma pristajal na podestu na železniški postaji, pa tudi že na cesti.

Pobuda za ureditev helikopterskega pristajališča je po pojasnilih glavnega pobudnika ureditve novega pristajališča Petra Čuferja stara že več kot dve desetletji. Po dolgem iskanju primerne lokacije je skupina gorske reševalne službe GRS Tolmin iz Podbrda pred nekaj leti začela urejati območje na zemljišču agrarne skupnosti ob cesti proti Poreznu.

"Novo pristajališče, katerega lokacijo so izbrali tudi po posvetovanju s piloti, je plod velikega števila prostovoljnih ur, finančna sredstva pa je v veliki večini prispevala Uprava za zaščito in reševanje, ki je za dokončanje projekta namenila slabih 7000 evrov," je ob predaji pristajališča dejal vodja sektorja za operativo Branko Sojer.

Za izvedbo del so poskrbeli predvsem člani domače skupine GRS Tolmin iz Podbrda ob pomoči članov tamkajšnjega planinskega društva, podporo pa jim je nudila tudi Občina Tolmin.

Nekdanji načelnik GRS Tolmin Žarko Trušnovec je poudaril, da Baška grapa sicer nima veliko prebivalcev, a je dolina ozka in poraščena, zato je helikoptersko reševanje s pristajanjem v njej praktično nemogoče.

Doslej je helikopter večinoma pristajal na podestu na železniški postaji, kar je bilo z vidika varnosti precej problematično, pristal je tudi že na cesti. Z ureditvijo novega pristajališča bo helikopterska posadka vedno vedela, kje v Baški grapi lahko varno pristane, je poudaril.

Območje Baške grape je priljubljena pohodniška točka, veliko je kolesarjev, motoristov, v Podbrdu je tudi enota doma upokojencev, zato je bilo že večkrat potrebno tudi helikoptersko posredovanje, je še povedal Trušnovec. Novo pristajališče bo tako poleg intervencij GRS lahko služilo tudi intervencijam nujne medicinske pomoči in drugih služb zaščite in reševanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan
05. 12. 2022 19.27
+3
Ta dolina je lepa kar jih poznam prijazni ljudje... Vse skupaj pa pozabljeno od naše prečudovite Ljubljane. Koliko skupnih moči je bilo potrebno za nekaj urejenega betona kateri bo rešil lahko marsikatero življenje. Kako malovredno je včasih za našo domovino življenje podeželskegsa prebivalstva...
srecnii
05. 12. 2022 18.42
+2
Poleti je bila cesta Petrovo Brdo-Podbrdo od 14 ure pa čez 20 uro zaprta za ves promet, zarad nesreče dveh avtov. Eden občan se je kar sredi cesta psotavil, ko ej ka z avtom prišel dol, d abi nekej obrnil na ravnem in začel težit. Mal nad gostilno. Vozil se po kolovzni cesti nad Baško grapo. Helikopter je rabil 3 ure, da je prišel do kraja nesreče. Ko se zvečer vračal, tud enga znaka v Podbrdu, d aje cesta zaprta šele pri gostilni višje policijski avto in zaprta cesta, nič nazaj dol in po slabi cesti gor v Petrovo Brdo.
srecnii
05. 12. 2022 18.46
+3
Saj ni panike, ampak ne se hvalit in fotkat s telefoni kako dobr delate, ker ste še 30 let do tega. Raje se pejte pogledat v tujino, tud mal se ne moremo primerjat.
sebak81
05. 12. 2022 18.55
+2
V tujini je vse to biznis. Me zanima koliko je pogumnežev, ki se upa iti v hribe v tujino ali pa smučat brez komercialnih zavarovanj. Res te poberejo povsod z lepimi, modernimi, sijočimi, rumenimi helikopterji v uglednem odzivnem času. In potem pride račun. Ko se ga bomo navadli tudi mi izstavit bo pa tudi denar za lepe, moderne, sijoče in rumene helikopterje. In nekdo bo dobro živel od tega, pa še opankarjev v hribih se bomo znebili. Če boš hotel na Golico boš pač zavarovan.... Ali pa obstoječi sistem dalje...