28°C

ANIMACIJA: Konec tedna v znamenju neviht, za vzhod Slovenije oranžno opozorilo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Rok Nosan / U.V. /
KOMENTARJI
64
V noči na soboto bodo predvsem vzhodno polovico Slovenije zajele obilne padavine, ki se bodo s krajšimi prekinitvami nadaljevale do ponedeljkovega jutra. Ob nevihtah z močnejšimi nalivi bo lahko lokalno v le 48 urah padlo tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je toliko, kot ga običajno pade v celem mesecu. Arso je za vzhodno in jugovzhodno Slovenijo razglasil oranžno opozorilo, opozarjajo tudi na morebitna razlivanja hudourniških vodotokov.

Meteorološko poletje se je s petkom prevesilo v drugo polovico, ki nam že na začetku prinaša občutnejšo spremembo vremena. Prvo polovico poletja je sicer zaznamoval zelo ustaljen vremenski vzorec. Medtem ko je nad vzhodni del Evrope, vključno z našimi kraji, pogosto dotekal vroč zrak iznad severne Afrike, ki se je širil še daleč proti severu celine, celo v območje polarnega kroga, je bila zahodna polovica Evrope pod vplivom občutno hladnejšega severnoatlantskega zraka in nestabilnega vremena. Meja med obema zračnima masama, med katerima je okoli 15 stopinj Celzija razlike, je v preteklih dneh in tednih valovila nad srednjeevropskimi državami, kjer je bilo posledično na voljo ogromno energije za razvoj zelo močnih neviht in nalivov.

PREBERI ŠE
Grozljivi prizori iz okolice Kölna: nov plaz porušil številne hiše in zasul ulice

Medtem so naše kraje fronte z nevihtami v prvi polovici meteorološkega poletja pogosto dosegle zelo oslabljene. Največji primanjkljaj padavin beležimo v vzhodnem delu Slovenije, kjer od prvega junija do danes marsikje ni padla niti četrtina povprečnih padavin, kar je ob visokih temperaturah in posledično povečanem izhlapevanju močno izsušilo vrhnji sloj tal.  

Pred nami vremensko pester konec tedna

V noči na petek se je višinski ciklon, ki ga spremlja hladen in nestabilen zrak, iznad zahodne Evrope spustil na južno stran Alp. Ob koncu tedna se bo njegovo središče le počasi pomikalo proti Jadranu in Balkanu. Nad naše kraje bo posledično z okrepljenim severovzhodnim vetrom dotekal zelo vlažen zrak, kar nam obeta 48 ur pestrega vremenskega dogajanja. Predvsem vzhodno polovico Slovenije bodo v noči na soboto zajele obilne padavine, ki se bodo s krajšimi prekinitvami nadaljevale do ponedeljkovega jutra. Še močneje bo deževalo v krajih južno od nas. Na Hrvaškem in severu Bosne so v prihodnjih dneh možne tudi obsežnejše poplave.

Ob koncu tedna bodo naši kraji na obrobju višinskega jedra hladnega zraka, kar bo ob okrepljenem severovzhodnem vetru predvsem vzhodnemu delu Slovenije prineslo večjo količino dežja.
Ob koncu tedna bodo naši kraji na obrobju višinskega jedra hladnega zraka, kar bo ob okrepljenem severovzhodnem vetru predvsem vzhodnemu delu Slovenije prineslo večjo količino dežja. FOTO: pivotalweather.com

Agencija RS za okolje je za vzhodno in jugovzhodno Slovenijo za soboto razglasila oranžno opozorilo zaradi pričakovanih obsežnih padavin. 

Arso opozorilo sobota 17.7.2021

Najbolj deževna bo sobota

V drugem delu noči bodo vzhodne kraje zajele padavine, ki se bodo zjutraj in dopoldne počasi širile proti zahodu države. Jutri sredi dneva bo prehodno deževalo v večjem delu Slovenije, nastajale bodo tudi nevihte z lokalno močnejšimi nalivi, ki bodo najbolj verjetne v Prekmurju, na Štajerskem, Koroškem, Dolenjskem in v Posavju. Razmere bodo torej bolj jesenske kot poletne, za kar bo poleg dežja poskrbel tudi okrepljen severovzhodni veter. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. 

Popoldne bodo padavine slabele in marsikje ponehale, ponekod se bo tudi delno zjasnilo. A najverjetneje le za krajši čas, saj nas bo, kot vse kaže, že zvečer od vzhoda zajel nov pas dežja. V večjem delu Slovenije bodo jutrišnje najvišje dnevne temperature le malo nad 20 stopinj Celzija. Precej topleje bo na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 28 stopinj Celzija. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za SlovenijoFOTO: 24ur.com

V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo na zahodu delno oblačno in večinoma suho, drugod se bodo še pojavljale padavine, ki pa jih bo nekoliko manj kot v soboto. 

Najkasneje do ponedeljkovega jutra bo dež povsod ponehal in delno se bo zjasnilo. Nad naše kraje se bo iznad zahodne Evrope razširilo območje visokega zračnega tlaka, kar pomeni, da nas v prihodnjem tednu spet čaka večinoma sončno vreme s temperaturami od 25 do 30 stopinj Celzija. 

Padavine ob koncu tedna lahko povzročijo težave

Od sobote do ponedeljka zjutraj bo v vzhodni polovici Slovenije padlo od 40 do 80, krajevno pa lahko tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je toliko, kot ga tu običajno pade v celem mesecu. Takšna količina padavin v tako kratkem času lahko kljub trenutnim sušnim razmeram povzroči težave. Tako se v vzhodnem delu Slovenije že jutri pričakuje močnejši porast manjših rek in hudournikov, ki lahko ob dolgotrajnejših nalivih tudi poplavijo. V zahodni polovici države bo padavin občutno manj. Večinoma bo padlo od 10 do 30, na Primorskem pa le od 5 do 10 litrov dežja na kvadratni meter. 

Največ dežja bo ob koncu tedna padlo v hribovitem svetu vzhodne Slovenije.
Največ dežja bo ob koncu tedna padlo v hribovitem svetu vzhodne Slovenije.FOTO: Meteorologix