Slovenija

Konec zasebnih zdravstvenih praks v prostorih in z opremo javnih zavodov?

Ljubljana, 29. 05. 2024 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na odboru DZ za zdravstvo na zahtevo NSi razpravljajo o izhodiščih za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bodo po napovedih razmejila javno in zasebno zdravstvo. V NSi očitajo, da bo novela še podaljšala čakalne vrste, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar pa je poudaril, da so izhodišča še v usklajevanju.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Shutterstock

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič se je glede razmejitve javnega in zasebnega zdravstva, ki naj bi jo po napovedih z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti vzpostavila vlada, vprašala, ali je v Sloveniji dovolj zdravstvenega kadra, da si lahko "privoščimo" omejevanje dela zdravnikov pri koncesionarjih in drugih zasebnikih. Podatki kažejo, da ne, je dejala.

Tisti, ki delajo v zdravstvu, po njenih besedah svarijo, da ta poseg ne bo skrajšal čakalnih vrst, pač pa jih bo še podaljšal. V NSi si želijo le, da se vsaj za obdobje, dokler se čakalne vrste ne spravijo na neko realno številko, angažirajo vse kapacitete v zdravstvu, je dodala.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je poudaril, da so izhodišča še v koalicijskem usklajevanju in bodo javno razgrnjena v naslednjih tednih. V NSi so v zahtevi za sklic nujne seje odbora po njegovih besedah zapisali nekaj neresnic.

Kot je dejal, ne drži, da je pet kirurgov novogoriške bolnišnice dalo odpoved zaradi napovedi premierja Roberta Goloba o razmejitvi javnega in zasebnega zdravstva. Po njegovih informacijah so kirurgi odpovedi vročili še pred Golobovo izjavo.

Čeprav so izhodišča še v usklajevanju, je izpostavil nekaj poudarkov. Na ministrstvu med drugim želijo urediti področje dovoljenj za opravljanje zdravstvene dejavnosti. To področje je kljub noveli iz leta 2017 še vedno premalo natančno, mestoma pa tudi neustrezno urejeno, je pojasnil.

Izhodišča po njegovih besedah predvidevajo, da se bodo lahko dovoljenja izdajala le vlagateljem, ki bodo zdravstveno dejavnost opravljali v svojem imenu in "za svoj račun". S tem bi se izognili trenutni praksi, ko samostojni podjetniki izvajajo dejavnost v prostorih drugih izvajalcev, pogosto javnih zdravstvenih zavodov z njihovo opremo in materialom. "Gre za odnos, ki ima vse značilnosti delovnega razmerja in skladno z veljavno delovnopravno zakonodajo ni dopusten," je opozoril.

Izhodišča predvidevajo postopek podaljšanja koncesij v zdravstvu, in sicer tako, da bi se po izteku izvedel nov javni razpis, je dejal Pintar.

Skladno z izhodišči bi lahko zdravstveni delavec, ki je zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu, s soglasjem direktorja opravljal zdravstvene storitve tudi izven matičnega zavoda, vendar le pri drugem javnem zdravstvenem zavodu ob določenih pogojih. Za tovrstno delo so po besedah državnega sekretarja predvidene tudi dodatne stimulacije.

V. d. direktorice Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Tatjana Jevševar je povedala, da združenje izhodišča podpira. Razumejo namreč, da so usmerjena v pacienta z enakomernimi izenačevanji pogoji delovanja javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev.

Doslej so bili pogoji pridobivanja prihodkov pri koncesionarjih in javnih zdravstvenih zavodih namreč enaki, drugače pa je bilo pri odhodkih, saj da je upravljanje koncesionarjev v zdravstvu bolj fleksibilno, prav tako nagrajevanje njihovih zaposlenih, je pojasnila.

Izhodišča po besedah Gregorja Cuzaka podpirajo tudi v Zvezi organizacij pacientov Slovenije. Menijo pa, da bi jih bilo treba dopolniti. Pozdravljajo idejo o regionalizaciji, saj se različni konci Slovenije soočajo z različnimi težavami. Zavzemajo se za bolj usposobljene svete zavodov in bolj samostojne direktorje, ki bi odgovarjali za čakalne vrste v zavodu, ki ga vodijo.

Monika Ažman: Do čakalnih dob prihaja, ker se vzporedno vzpostavlja 'še drug sistem'

Predsednica Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je opozorila, da "se ves čas pogovarjamo samo o nosilcih zdravstvene dejavnosti", torej zdravnikih. Medtem pa se oddelki bolnišnic zapirajo, posteljne kapacitete krčijo, starejših občanov pa ne sprejemajo v socialno-varstvene zavode, ker manjka negovalnega kadra.

Dejala je, da ne pozna veliko medicinskih sester, ki bi ob svojem rednem delu s tudi 40 opravljenimi nadurami mesečno in brez prostih koncev tedna lahko dodatno delale še v zasebnem sektorju. Dodala je, da do čakalnih dob v zdravstvu prihaja tudi zato, ker se vzporedno vzpostavlja "še drug sistem".

Predstavnica Mladih zdravnikov Slovenije Larisa Kragelj pa se je v predstavitvi stališča osredotočila na delo aktualne vlade na področju zdravstva in naštela 10 njenih "polomij". Med drugim je poudarila, da vlada ni izpolnila predvolilnih obljub, prav tako kljub obljubam še vedno niso urejeni delovni pogoji, ki bi zadržali kader v javnem zdravstvu.

Kritična je bila tudi do daljšanja čakalnih dob, vladanja z odloki, sprejemanja zakonov po hitrem postopku in nastavljanja kadrov iz podjetja Gen-I v svete javnih zdravstvenih zavodov.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezvode
02. 06. 2024 20.19
+2
Zakaj pa od čelavega dohtarca ni privat, ker bi morala fejst trdo delat za tako plačo, zato je raj v javnem zdravstvu in nič ne dela
son?ek11
30. 05. 2024 14.44
+5
Javno in zasebno zdravstvo je potrebno ločit in se naj zasebno zdravstvo samo financira. Sedaj je zasebnikom super, ker jih država financira. Temu bi morali narediti konec!! Prav tako v šolstvu!!!
ceta69
29. 05. 2024 21.59
+0
vprašajte podmladek ki pride vzadi ,kaj si bodo mislili o starejših
zrela hruška
29. 05. 2024 21.55
+11
za kaj dohtari pred nočno popoldan doma ne spijo!? aha, ker popoldan fusajo ponoči na šihtu v javnem zavodu lahko spijo. pa naj kdo reče, da to ni res.
kastelc1212
29. 05. 2024 21.55
-3
Vsi najboljši bodo "pobegnili" v tujino, žal s tem ne bodo rešili nič. Stvar je treba reševat na začetku in to je šolanje, če te država "spozorira"izšola od minimalno določene stopnje naprej, bi se moral zavezat da boš kruh služil doma.
marko1310
30. 05. 2024 14.05
+5
Ne nebjo pobegnili, v tujini morajo delat, če je dežurstvo se dela, ne pa spanje, covid dodatki samo 500€vsi enako(Avstrija) ne pa 10-15 tisoč.
oberkreiner
29. 05. 2024 21.55
+6
Dohtarji dobro vedo, da lahko izsiljujejo... in nihče jim nič ne more.
medusa
29. 05. 2024 21.51
-8
Bravo idhioti...Sedaj boste doziveli razpad,ker bo vecina pomahala v slovo!
martin celin
29. 05. 2024 21.47
+5
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da lažejo. Pa še zmeraj lažejo.
biggie33
29. 05. 2024 21.26
+9
15 let nazaj nam je čelavi prodal laž, da bodo množične koncesije v zdravstvu rešile čakalne vrste.. medtem so koncesionarji bajno obogateli, gradijo zasebne klinike na veliko, javno zdravstvo pa propada, čakalne vrste vse daljše.. dejstvo pa je, ko boš resno bolan in strošek, te noben koncesionar ne bo povohal.. o zlorabah napotnic pri koncesionarjih nima smisla izgubljati več besed..
mat8
29. 05. 2024 21.15
+3
bravo svoboda
Marcus Aureliuss
29. 05. 2024 21.06
+12
Ko bo potrebno denar odšteti za najemnino, ki ne bi smela biti majhna, ne bo vrst, kee bo zdravnik potreboval denar ...
Petur
29. 05. 2024 21.15
+8
saj ni daleč tujina,kjer lahko privat zdravniki zakupijo opremo..če bomo tja ßli ,bomo pač vedeli da je treba plačati kolikor bodo hoteli.....sicer pa,,z opremo slovenskih ljudi naj ne izsiljujejo temveč delajo za plače ki so dovolj visoke...da bi jih poskušali prizemljiti je bilo nekaj poskusov,naj bo tudi ta,da se jih vpraša,koliko traja delavnik na delovnem mestu...kjer so tudi socialni prispevki plačani...
kr nekdo
29. 05. 2024 21.04
-11
dvoživke kot jim rečete dežijo zdravstvo pokonci. bote vidli kako bo potem. namesto javno bomo hodili v privat in ja seveda samoplacnisko. popolnoma napacen pristop.
vezuv_
29. 05. 2024 21.04
-6
torej spet bomo hodili v javne zdravstvene domove in stali v vrsti že ob 6. uri zjutraj, da pridemo ob 7.30 uri na vrsto - kdo prej pride prej melje. tako kot v osemdesetih letih 20. stoletja. In kaj je narobe če je zasebnik vzel v najem neko ordinacijo na podeželju? S tem se razbremeni javni zdravstveni dom in tudi občina ima koristi - dobiva najemnino, zdravstvena nega pa je približana prebivalcem. Nimajo vsi v soseščini javne zdravstvene zavode, nekateri se morajo voziti tudi po 40 in več km do osebnega zdravnika. S tem se dela krivica starejšim, ki več ne vozijo avtomobila. Sramota za 21. stoletje.! Mislite z glavo in se ne zaletavajte kot tele v nova vrata.
Slavko Badič
29. 05. 2024 21.06
+0
Problem je v tem, da zdravnik s tako ordinacijo potem zasluži. Pri nas pa glede na javno mnenje, to ni zaželeno. Tudi za ceno, da potem zdravnika sploh ne bo.
MasteRbee
29. 05. 2024 21.07
-2
nobenih vrst ne bo potrebnih če bo denar, v kar pa dvomim v tej banana državi
Slavko Badič
29. 05. 2024 21.03
-3
Vsi, ki se tega veselite, se slišimo eno leto po teh spremembah. Boste videli, kakšen bo rezultat. Nisem zdravnik, da ne bo pomote, ampak je za ljudi, ki imajo nekaj v glavi, popolnoma logično, kaj sledi.
mat8
29. 05. 2024 21.19
+6
nekateri smo preiskusili našega socialističnega in ameriškega kapitalističnega. našemu ne sega do kolen
MasteRbee
29. 05. 2024 21.03
+2
a zobozdravnik bo še vedno vlekel kartico in zahteval plačilo, brez računa?
oježeš
29. 05. 2024 21.03
+5
Dokler bodo dvoživke uspešno kasirale, se vrste ne bodo skrajšale niti za korak, kaj šele za eno osebo. Enkrat je treba narediti red, mogoče bo takoj res malo hudo, kar smo sicer že navajeni, ampak potem se bo počistilo in delalo normalno naprej.
MasteRbee
29. 05. 2024 21.02
+0
Plačati bo potrebno, tako zdravnike kot storitev in ne bo čakalnih vrst.
kr nekdo
29. 05. 2024 21.05
+0
MasteRbee
29. 05. 2024 21.07
+1
Mex86
29. 05. 2024 21.01
-1
Zasebniki bodo kupili aparate in podražili tarifo?? Vrste bodo manjše ker javne aparate naj uporabljajo popoldan dr. Ki delajo v javnem zdravstvo za primerno plačilo.zasebniki bodo tanko piskali nekatere aparature so drage kdo bo šel k njim?
kr nekdo
29. 05. 2024 21.07
-2
kdo bo pa javno cakal leto al pa dve? ze zdaj imas zdravstveno zavarovanje za privat sektor.
DasaizDalasa
29. 05. 2024 20.52
+1
Še hitreje se bo privatiziral zdravstveni sektor. Temu in taljenju ledenikov se ne izognemo.
kr nekdo
29. 05. 2024 21.08
-1
točno tako. ze zdaj imamo zavarovanja za ta privat sektor. in ja brez cakalnih vrst
Windlass
29. 05. 2024 20.44
+1
Popoldansko delo zdravnikov oz. ˝dvoživke˝ kakor jim rečejo pri nas nesposobni razvajenčki da se bolje počutijo glede svojih primanjkljajev je praksa po celi EU in povsod funkcionira. Ne vem zakaj eni prav posebni bistri sončki mislite tu, da ste bolj pametni kot cel svet.
kr nekdo
29. 05. 2024 21.09
-2
ce ne bi bilo dvozivk binse sitem zrusu ta trenutek.