Slovenija

V Kranju pod streho spravili en prometni projekt, že se približuje novi

Kranj, 08. 03. 2019 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
48

Dela na mostu čez Savski otok v Kranju, ki so ga obnavljali slabih šest mesecev, so prešla v zaključno fazo in po za mesto izjemno pomembni cesti je v predvidenem roku stekel promet. Ministrica in župan sta ob tej priložnosti napovedala nove projekte – od 20. marca naprej bo na Delavskem mostu polovična zapora. Za tovorni promet bo most popolnoma zaprt.

Več videovsebin
  • Kranjski župan: Odprimo že ta most
    01:56
    Kranjski župan: Odprimo že ta most
  • Izjava Alenke Bratušek
    02:02
    Izjava Alenke Bratušek
  • Damir Topolko o investiciji
    00:31
    Damir Topolko o investiciji
  • Odprtje mostu v Kranju
    00:38
    Odprtje mostu v Kranju

Ko so 24. septembra lani brez predhodnih opozoril in usmerjevalnih tabel, tako rekoč iz danes na jutri, zaradi obnove zaprli most čez Savski otok v Kranju, je to povzročilo prometni kolaps, razburjenje voznikov in posledično več dela za kranjske policiste, ki so morali v prometnih konicah na najbolj obremenjenih krožiščih in križiščih usmerjati promet. Domačine je poleg vsakodnevnih zastojev motil še hrup, trgovci in gostinci v trgovskem centru so se spraševali, kako bodo brez tako pomembne ceste preživeli kar pol leta.

Danes pa je vsem odleglo, saj je – tako, kot je bilo predvideno, povsem brez zamud, ob 12. uri na tem mestu znova stekel promet. Do zaključka del 20. marca bodo sicer še potekala manjša dela, ki bodo občasno lahko tudi vplivala na pretočnost prometa, so opozorili na občini.

Most, ki je bil zgrajen leta 1970, še nikoli ni bil obnovljen, zato je bil nujno potreben obnove. Ni bil sicer na točki, da bi se lahko zrušil, imel pa je zelo slabo konstrukcijo, kar se je pokazalo, ko so ga odprli. Vrednost investicije je ocenjena na milijon evrov, izvajalec del je družba Marko Mark Nival. Most je zdaj primeren za vožnjo še nadaljnjih 40 do 50 let, pravijo strokovnjaki.

Bratuškova: Letos bo v Kranju še kar nekaj zapletov in gneče

Na današnjem odprtju ceste so bili prisotni ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, nedavno razrešeni direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Most čez Supernovo je po novem ojačan z dodatnimi jeklenimi varnostnimi ograjami, ki bodo preprečile nesreče, kakršni sta se zgodili lani februarja in avgusta 2016, ko sta z njega zgrmela tovornjaka.

Bratuškova se je zahvalila izvajalcem, ki so most naredili v predvidenem roku, direktorju direkcije in sodelavcem na direkciji. "In seveda vsem mojim Kranjčanom in Kranjčakam za to, da so imeli potrpežljivost – tudi, če je niso imeli, so jo morali imeti. A zdaj bo most toliko lepši in predvsem bolj varen."

Napovedala je, da se v kratkem začenjajo obnovitvena dela na Delavskem mostu. Tega sicer ne bodo popolnoma zaprli, bo pa polovična zapora podaljšala potovalno pot vsem osebnim vozilom, tovorni promet po mostu pa bo v času del popolnoma prepovedan.

"V letošnjem letu nas čaka še ena razširitev krožišča in eno novo križišče, tako da bo v Kranju še kar nekaj zapletov in gneče, a verjamem, da bodo ljudje – glede na to, da v preteklem letu kranjska prometna infrastruktura ni bila deležna obilnih obnov – to razumeli, vzeli za dobro in bodo, ko bo konec vsega, še toliko bolj zadovoljni, da so kranjske ceste varne," je še dejala.

Rakovec: To je velik dogodek za Kranj

"Danes je izredno velik dogodek za Kranj, ki ga vsi nestrpno pričakujemo," pa je dejal župan Rakovec. Pohvalil je dobro pripravljenost Policije in redarjev ter pozval  k  strpnosti ter upoštevanju prometnih predpisov, zagotovil pa je tudi izdatno obveščanje.

"Glede nadaljnjih del potekajo usklajevanja s policijo, direkcijo in občino, da bodo občani in občanke obveščeni o tem, kaj se bo dogajalo, in mislim, da bo to potekalo bolj tekoče, konec koncev Delavski most ne bo zaprt, zaprta bo samo ena polovica. Kakor vem, se bodo dela začela 20. marca, krožišče v Bitnjah bo na vrsti junija, sledi pa še razširitev krožišča pri Mercatorju. Seveda pa to še niso vsa zaključena dela, drugo leto nas čaka še kar nekaj dela." Kot pravi, bodo Kranju poskušali povrniti infrastrukturo, ki jo ljudje nujno potrebujejo za uspešno življenje in delo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policisti so za usmerjanje prometa porabili 2.400 delovnih ur

"Ko takole pogledamo aktivnosti, ki smo jih opravili za nazaj, lahko brez slabe vesti rečemo, da smo na terenu s kranjsko občino opravili veliko delo. Samo policisti smo za usmerjanje porabili okoli 2.400 delovnih ur. Med tednom smo zadnje mesece redno usmerjali s po šestimi policisti v jutranji in enako v popoldanski konici," je povedal Zoran Kužet, komandir prometne policije Kranj.

Novi projekti: 20. marca bodo polovično zaprli Delavski most

Na Policijski upravi (PU) Kranj so pojasnili, da so dela v krožišču Bitnje načrtovana maja, potekala naj bi predvidoma osem mesecev, glede na načrtovane posege pa naj bi na potek prometa ne bi imela večjega vpliva.

Prometno situacijo v Kranju z vsemi napovedanimi deli si lahko pogledate tukaj.

V maju se bodo pričela tudi že pripravljalna dela v krožišču Primskovo. Gradbena dela na začetku ne bodo posegala v cesto, glavnina del bo potekala v času počitnic, od junija do avgusta. Tudi tukaj bo izvajalec opravil glavnino del ob delnih zaporah oziroma z obvozi, da bo prometno vzdržno tudi zaradi sanacije Delavskega mostu. Zaključek je predviden oktobra letos.

Časovno najbližja pa so dela na Delavskem mostu, ki bodo potekala pod polovično zaporo. Ta je predvidena od 20. marca do konca marca 2020. V tem času bo most popolnoma zaprt za tovorni prevoz.

Težava bo tovorni promet, ki bo iskal druge poti

Kužet in vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Kranj Mitja Herak sta predstavila aktivnosti, s katerimi želijo – poleg izdatnega obveščanja – premostiti čas privajanja na nove prometno situacijo ob zapori Delavskega mostu za tovorni promet. Ta se bo preusmeril in iskal poti po drugih kranjskih cestah, kar bo zagotovo vplivalo na celoten promet v Kranju, predvidevajo policisti.

Za voznike osebnih vozil in motoriste bistvenih sprememb, razen časovno daljše vožnje, predvidoma ne bo, ker bo most do nadaljnjega zaprt samo polovično, bodo pa, kot rečeno, dela na mostu vplivala na tovorni promet. Najbolj problematičen čas, ki se bokot najbolj kritičen najverjetneje pokazal tudi v tem primeru, je med tednom zjutraj med 6.30 in 8. uro, popoldan pa od 14. in tudi do 18. ure.

Herak je napovedal, da bodo skupaj s policisti v prvih dneh, zlasti prvi teden postavitve cestne zapore, spremljali odvijanje toka prometa, in prilagajali ukrepe za vzpostavitev boljše pretočnosti prometa.

Zastoji se pričakujejo:
- izvoz Kranj (V-Šenčur): iz smeri Ljubljane
- izvoz Kranj (Z): oba iz smeri Ljubljane in iz smeri Jesenic
- križišče Polica (spremljati promet po vzpostavljeni zapori in prilagoditi časovni interval semaforja)
- v krožišču pod Jelenovim klancem (prioriteta voznikom, ki vozijo iz smeri Planine), semaforiziranem križišču Cesta. 1. maja, Savske ceste in Planine,
- krožišče na Primskovem (v primeru zastojev v smeri proti Delavskem mostu se promet preusmeri proti Kranju oz. proti Britofu)
- v "diamant" križišču na Laborah, in sicer v križišču iz smeri Labor proti Delavskemu mostu
- v "diamant" križišču iz smeri Škofje Loke v smeri proti Laboram

Policija ter Medobčinski inšpektorat in redarstvo Kranj bosta urejala promet v jutranji konici in med popoldansko konico. Prav tako bodo prometni policisti spremljali zgostitev prometa na avtocesti Kranj (V) in v primeru zastojev obveščali Dars za postavitev ustrezne prometne signalizacije, so še sporočili s PU Kranj.

"Voznik bodo morali razumeti, da prometa že prvi dan usmerjanja ni mogoče izpeljati optimalno. Potrebnih bo nekaj dni, da se identificirajo ključna mesta, ki povzročajo prometne zamaške, da se tudi vozniki navadijo na spremenjeno prometno ureditev. Tako kot v zapori obvoznice se bodo tudi ob zapori Delavskega mostu preizkušale različne možnosti, da bi promet potekal čim bolj tekoče, brez zastojev pa verjetno ne bo šlo," sta pozvala tako Policija kot Medobčinsko redarstvo.

Delavski most je dnevno množično uporabljen in je tudi ena glavnih prometni žil skozi Kranj. "Nekaj slabe volje med vozniki in neučakanost zato lahko pričakujemo, jih pa pozivamo, da bo promet bolj tekoč, če bodo upoštevali prometna pravila in ne povzročali nesreč. Vsaka nesreča namreč vedno za določen čas ohromi promet, vsi pa vemo, da odstranitev posledic nesreče in to, da promet potem ponovno steče, vzame kar nekaj časa tudi če so policisti zelo hitri," je voznike še pozval komandir.

Prometna situacija v Kranju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
08. 03. 2019 17.06
+2
Damir Topolko odstopil pa se še vedno slika. Razumi , če moreš.
aazz
08. 03. 2019 16.18
+4
do 20. bodo manjša dela... aja? so moral pod nujno odpret
markym77
09. 03. 2019 09.01
proofreader
08. 03. 2019 15.26
+22
Potem pa gledaš tiste posnetke iz Rusije in Kitajske, ko čez noč zrihtajo par sto metrov ceste.
ecnarf
08. 03. 2019 15.46
+12
jpotocn0
08. 03. 2019 16.04
+6
Smešno je primerjati velesile s Slovenijo.
aazz
08. 03. 2019 16.18
+4
ecnarf
08. 03. 2019 15.06
+14
kwa ma pa topalković tle zraven saj je odžagan ga razrešiš pa še ker tumba
ecnarf
08. 03. 2019 15.00
+12
sram vas je lahko da se kažete kako ste nesposobni en mostiček popravljat pol leta na severu bi to naredli v dveh mesecih pa še za ornk obvoz bi poskrbeli
tim38
08. 03. 2019 15.03
+15
kje pa naj bi potekal obvoz. Po zraku? Most je bil v tako slabem stanju, da je bila popolna zapora nujna.
Špartanec
08. 03. 2019 15.16
-9
Daj ne seri. Most je bil ok, ograja je bila za en k...
ecnarf
08. 03. 2019 15.44
-7
tim38
08. 03. 2019 15.57
+4
postavitev pomožnega mosta, to bi bil precedent v Sloveniji
železovbeton
11. 03. 2019 10.00
Kitajci bi popravili podoben most čez noč...
yastoo
08. 03. 2019 14.34
+11
"Do zaključka del 20. marca bodo sicer še potekala manjša dela, ki bodo občasno lahko tudi vplivala na pretočnost prometa, " Seveda, samo pri nekaj končajo, še preden res končajo. Važno, da se poltiki lahko slikajo in samohvalijo.
Mauzahecmauzares
08. 03. 2019 14.30
+18
Tito je vsak let zgradil en most, danes jihsaniramo pol leta.
universal
08. 03. 2019 14.30
+16
kva pa se bratuška baše
Mauzahecmauzares
08. 03. 2019 14.28
+14
Alenčica je mal populistka.
marker1
08. 03. 2019 15.12
+7
Igi74
08. 03. 2019 14.20
+9
Aja....Rakovec, zej pa še MGC v Kranju prestavi, ker se bo sosedom enkrat odtrgalo.....
Igi74
08. 03. 2019 14.18
-5
Ni dobr!!! Zakaj je polna črta na sredini??? Tu bi se dal fajn pognat pa prehitet kakšnga pocarja......
Mauzahecmauzares
08. 03. 2019 14.50
+17
Igi74
08. 03. 2019 14.52
-4
jakec1575
08. 03. 2019 14.17
+13
6 mesecev in podjetje s koliko zaposlenimi? Koliksna je posredna gospodarska skoda? Dars to en kur* briga. Kitajci bi ga naredili s predfabriciranimi elementi, beton strjen v normalnih pogojih in ne v mrazu, v 48 urah. Verjetno za skoraj isto ceno.
Uporabnik1152447
08. 03. 2019 21.06
No sej kitajska gradnja ni ravno top zadeva. Ajd, njihovi megaprojekti, ki si jih lahko privoščijo iz ogromnega kitajskega proračuna, so večinoma ok, naselja in stolpnice, ki jih gradijo privat investitorji, so pa veliko slabše kvalitete. Kupiš novo, vse izgleda lepo in super, ampak potem tega nihče več ne vzdržuje in v nekaj letih lahko iz novih stolpnic nastanejo naselja duhov, ker postane prenevarno živeti v teh zgradbah. Tko da tudi Kitajska gradnja ima lahko več obrazov. Bolje, da pol leta prčkajo in naredijo varen most, kot da se naredi nekaj takega, kot se je pred kratkim v Italiji.
butalistan
08. 03. 2019 14.14
+7
kre tenski pločniki, kre tensko prijektiranje,,,,,,,butalistan
lusana
08. 03. 2019 14.08
+12
Seveda lahko traja delo tako dolgo, če pa obnovo na razpisu dobi podjetje , ki ima samo dva zaposlena
undisputed
08. 03. 2019 13.47
+37
Obnova je trajala predolgo, škoda v gospodarstvu v tem delu Kranja je ogromna...številne odpovedi, zaprtja trgovin...in to slikanje politikov ob takšnih dogodkih je za mene povsem neprimerno...
jazzie12
08. 03. 2019 13.43
+11
A Rakovac je že zrihtal belo hišo na vrh KR?
hotchilipoper
08. 03. 2019 13.42
+4
jazzie12
08. 03. 2019 13.42
+6
zakaj se Topolko pojavlja na takih prireditvah?
Misko5990
08. 03. 2019 13.40
+23
Odlicno sedaj nam je ostalo samo se 10-20 stvari v razpadajocem Kranju ki so potrebne obnove!
Mirkoca
08. 03. 2019 13.14
+13
Preozko vozišče, preširoki pločniki, ker tam tako nihče ne hodi peš.