Slovenija

Kongres evropskih mikrobiologov

Ljubljana, 29. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Ljubljani bo do 3. julija potekal 1. kongres evropskih mikrobiologov. Strokovnjaki bodo med drugim razpravljali o terorizmu z biološkim orožjem, o problematiki sarsa in o presaditvah organov z živali na ljudi.

David A. Hopwood, ki bo prejel najvišje priznanje FEMS za izjemne znanstvene dosežke na področju mikrobiologije, raziskuje genetiko in biokemijo bakterij iz skupine streptomyces, iz katerih se pridobivajo mnogi izmed najbolj koristnih kliničnih antibiotikov.

Kongres, ki je namenjen predstavitvi stanja mikrobiologije na številnih področjih, sta pripravila Federacija evropskih mikrobioloških združenj (FEMS) in Slovensko mikrobiološko društvo. Na kongresu bodo podelili tudi najvišje priznanje FEMS, Lwoffovo nagrado, ki jo bo tokrat prejel David A. Hopwood iz Velike Britanije, sprejeli pa bodo tudi evropsko deklaracijo o mikrobiologiji.

Kongresa se udeležujejo najpomembnejši svetovni strokovnjaki s področja mikrobiologije, med njimi tudi Nobelov nagrajenec Rolf M. Zinkernagel, ki je pripravil uvodno predavanje kongresa o imunski zaščiti. Zbrane je ob odprtju kongresa nagovoril predsednik države Janez Drnovšek.

Deklaracija o mikrobiologiji

Evropska deklaracija o mikrobiologiji, ki jo bodo sprejeli udeleženci kongresa, bo pomenila podlago za ocenjevanje kakovosti evropske mikrobiologije ter postavila cilje za razvoj mikrobiologije v Evropi. Postala bo ključni dokument za primerjavo med preteklim in sedanjim stanjem v evropski mikrobiologiji ter napovedala njeno prihodnost. Analizirala bo tudi različne vidike mikrobiologije, kot so raziskovanje, proizvodnja in storitve, izobraževanje ter javno zaznavanje mikrobiologije.