Slovenija

Kongres NSi: 'Ob vladni tragikomediji človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal'

Maribor, 17. 11. 2019 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
648

Programski kongres NSi v Mariboru je z govorom predsednika NSi Mateja Tonina doživel enega prvih vrhuncev. Tonin je v nagovoru krščanske demokrate opredelil kot sredino tako po vrednotah kot po načinu delovanja. Aktualno vladajočo politiko pa je opisal kot "vladno tragikomedijo", ob kateri "človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal".

V Sloveniji se po besedah predsednika Nove Slovenije Mateja Tonina trenutno soočamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo. Na eni strani je tu radikalna levica, ki v Sloveniji želi uveljaviti uravnilovko, enakost v revščini in razvrednotiti delo, na drugi pa podivjani kapitalizem, za katerega sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij. Skrivnost uspeha države je po njegovem mnenju v pravem ravnotežju med socialnim in tržnim principom.

Hrvaška po Toninovi oceni ni pripravljena na vstop v schengen

Tonin je bil kritičen do javnega zdravstva. Kot je poudaril, je treba vzpostaviti sistem, v katerem bomo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete, in ne zgolj tisti, ki imajo denar. Po njegovem prepričanju reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga NSi, vsem državljanom omogoča dostopno zdravstvo.

Prav tako si v NSi prizadevajo za reformo pravosodja. Tonin se je obregnil ob več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke.

Naslovil je tudi vprašanje migracij, ki mora biti vprašanje skupne evropske politike, obenem pa se je zavzel za okrepitev slovenske policije, zlasti pa vojske, ki "nam danes razpada pri živem telesu". Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

'Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje'

Prav tako je bil Tonin izjemno kritičen do "blokade civilnega nadzora" nad obveščevalnimi službami in izključitve opozicije iz Sveta za nacionalno varnost.

Dotaknil se je tudi podnebnih sprememb, ki po njegovih besedah "terjajo skupne akcije". "Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje," je pripomnil ter se zavzel za odgovorno in racionalno ravnanje pri uporabi naravnih virov.

Predsednik NSi Matej Tonin na kongresu stranke
Predsednik NSi Matej Tonin na kongresu stranke FOTO: Bobo

Tonin je ob tej priložnosti povzel nekaj izhodišč prenovljenega programa stranke, ki delovanje NSi opira na človekovo dostojanstvo, svobodo, pravičnost in varnost. Zavzel se je za varovanje začetka od spočetja do naravne smrti, za več otrok, za nedotakljivost človekovega dostojanstva.

Tonin krščanske demokrate opredelil kot sredino po vrednotah in delovanju

Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah, kot tudi po načinu delovanja," je dejal prvak NSi. Osrednje vrednote neke družbe po njegovih besedah vedno zagovarjajo stranke sredine, zato je z današnje perspektive smešno, kako so nas desetletja umetno rinili na obrobje. Matej Tonin

Še pred Toninom sta zbrane nagovorila vodja poslanske skupine Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak. Horvat je ponovil besede izpred petih let, da njihova stranka ni ne leva in ne desna. "V političnem spektru je NSi krščansko-demokratska sredina, ki je blizu ljudem. Nikamor se ne premikamo. Mi smo sredina od ustanovitve. Nič drugače kot CDU in CSU v Nemčiji ali druge naše sestrske stranke v Evropi," je dejal.

Po njegovih besedah je napačno prepričanje, da sta si konservativnost in progresivnost nasprotni. "Naš prenovljeni politični program je dokaz, da krščanska demokracija ni politični model, ki se je ustavil. Prenovljeni program NSi je dokaz, da je krščanska demokracija politični program za prihodnost. Za prihodnost Slovenije," je še povedal Horvat.

'V EU in žal tudi v Sloveniji gredo mnoge stranke v skrajnosti, populizem'

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je poudarila, da so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki hočejo dobro. "V Evropski uniji in žal tudi v Sloveniji gredo mnoge stranke v skrajnosti, populizem, ščuvajo ljudi in napeljujejo k razdoru. To pa ni dobro ne za Slovenijo ne za Evropsko unijo in takšne moramo odklanjati, ne glede na to, s katere strani prihajajo," je dejala.

Zaključila je, da je zavedna Štajerka, zavedna Slovenka in prepričana Evropejka. "Naj bo politika NSi steber slovenske poštene politike," je dodala.

NSi tudi s prenovljenim programom

Podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak pa je na kongresu predstavil prenovljeni program NSi z naslovom Za vse ljudi, ki so ga na kongresu potrdili delegati stranke.  Ta osrednjo skrb namenja človeku, in ne državi ali kapitalu. Veliko pozornosti namenja varovanju okolja, migracijam, prenovi zdravstvenega, pokojninskega in sodnega sistema ter skrbi za sočloveka. Prav tako vsebuje smernice za digitalizacijo države.

Kljub posodobitvi programa NSi po njegovih besedah ni spreminjala svoje temeljne smeri. "Smo in ostajamo krščanski demokrati. Gre namreč za univerzalne vrednote in načela, ki so temelj naše zahodnoevropske družbe," je povedal. Kot je pojasnil, želijo državo "graditi na vrednotah, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, pravičnost in varnost, kakor tudi na načelih enakopravnosti, subsidiarnosti, solidarnosti in odgovornosti".

V prenovljenem programu je NSi opredeljena kot politična sredina, saj lahko le zmerna in premišljena politika "poveže vse zdrave politične sile in prinese širši družbeni dogovor o naši skupni prihodnosti". Program obenem poudarja spoštovanje razlik med ljudmi.

"Kot stranka smo se sposobni pogovarjati z vsemi – z levimi in desnimi," je v izjavi za medije po kongresnem nagovoru dodal Tonin. Kot je dejal, se "stvari v državi spreminjajo v vladi, ne v opoziciji". Želijo pa si vlade, v kateri bi lahko uresničili večino svojega programa. Ponovil pa je, da NSi v aktualno vlado ne bo vstopila in da z njo ne bo podpisovala nobenega sporazuma. "Za delanje dobrega ne potrebujemo položajev," je poudaril. Če bodo v DZ prihajale iniciative, ki so v skladu z njihovim programom, lahko ti računajo tudi na njihovo podporo, je še dejal predsednik NSi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (648)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
18. 11. 2019 16.38
+6
Glede na svojo plačo nimaš vzroka, da bi se jokal - tisto, kar pa govoriš, je pa samo igrano za čas pred naslednjimi volitvami - ljudje, državljani te v resnici ne zanimajo. Pa če te: kaj pa jamraš, začni delati in ukrepati. Mi jamramo, delamo za minimalno plačo, ko bomo pa ukrepali, boš moral pa tudi ti bežati.
vinogradnik33
18. 11. 2019 15.10
+2
Od osamosvojitve , ko je DEMOS brez programa za naprej s predsednikom Petrletom pričel s poklanjenjem Slovenskega ozemlja in premoženja cerkvi kar je nadaljevala SDS ( podarila otok v Blejskem jezeru cerkvi ). Premoženje cerkvi je bilo odvzeto zato , ker je sodelovala z okupatorjem ! Še sedaj se cerkev bori za vrnitev v naravi gozdov v Triglavskem narodnem parku in hkrati želi , da ji država plača milijonske obresti za čas , ko niso mogli eksploatirati teh gozdov ! Cerkev pa je državi in nam davkoplačevalcem dolžna milijone iz naslova nevrnjenih posojil ( skupno pol milijarde !) in Slovenci bi res lahko jokali vsak dan od osamosvojitve do danes !
Frane Šajn
18. 11. 2019 14.59
+3
Kako pa kaj Aloiz Wetrouning je na kongresu prodajal med, ali je samo medene puhlice spuščal!?
štrekeljc
18. 11. 2019 15.03
+0
štrekeljc
18. 11. 2019 14.50
+4
Nekaj mi ne da miru: Tonin se razglaša za krščanskega politika. Prav. Ampak katere veje? Je jehovec, protestant, mormon, katolik, pravoslavec, baptist, adventist, morda celo anglikanec? Ali pa morda celo ne ve, da je krščanskih ver cel kup? Kaj, če bi se izjasnil? Ker če je mormon, recimo, zanj ne bom volil.
Transformerji
18. 11. 2019 17.23
+2
Samo en odgovor je: noben bog ne obstaja, če pa že obstaja, je pa politik, ki se zavzema za kapitalizem; kaj veš, mogoče ima celo svojo korporacijo.
vicente
18. 11. 2019 19.07
+2
saj imajo 2000 let staro korporacijo,ok ustanovitelja so krizali ker se niso strinjali z njegovo politiko
Karantanija
18. 11. 2019 13.59
+8
Večina Slovencev vsak dan joče, ker s tem, kar dobimo, ne moremo ne živeti ne umreti! Do sem nas je pripeljala politika, tudi NSi ima prste vmes, vsi, od prvega do zadnjega politika. Žepe imajo nafilane, sedaj pa eden po drugem mlatijo, kdo bo koga bolj! Spelte se nekam!
Karantanija
18. 11. 2019 14.02
+9
Zgledujte se po naši prvi sosedi - Avstriji. Samo preko meje greš, pa si bolj upoštevan, spoštovan in za svoje delo pošteno nagrajen, od delavcev do upokojencev!
Karantanija
18. 11. 2019 14.03
+7
Za pošteno delo naj bo tudi pošteno plačilo!
vinogradnik33
18. 11. 2019 14.54
+4
Tega se naši lastniki podjetij ne bodo nikoli naučili , ker je za njih glavni dobiček in življenje na veliki nogi in prednjači pred dejstvom , da je dober delavec zadovoljen delavec , ta pa je lahko samo , če je za svoje delo dobro plačan in je v podjetju pravo vzdušje !
Cisto na hitro
18. 11. 2019 13.43
-1
Vsekakor je treba jasno povedati kako se obnasajo lewaki na tem forumu in tudi v javnem zivljenju... in to ne V nase kraje je dobrodosla samo partija in titoizem. Vse ostalo odklanjamo. Ce pride kdo drug slucajno na ablast bomo sli ma ulice in s kockami uredili reci da partija spet vlada. Evo to vam je slovenska demokracija. Pokvarjenci gredo cez trupla.
ArkaMast
18. 11. 2019 14.21
+2
Tito te moti, ki je pokojni že 40 le?!. ..... 27 let pa je Janša edini predsednik stranke, pa še rdečo knjižico ima. Edini. Enkrat vas to moti, drugič ne?! Odločite se, ali ste za komunista ali ne?
Cisto na hitro
18. 11. 2019 14.28
+0
Na malega Milana se obrni. On je zate in on je precednik centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. Enako najvišjo funkcijo so imeli Stalin, Causescu, Milošević. Potem se pa zamisli kakšne podpiraš. Pokvarjenec.
štrekeljc
18. 11. 2019 14.52
+2
Mali Milan je bil mentor dr. J.J.-ju za časa njegovega aktivnega udejstvovanja v ZK.
Karantanija
18. 11. 2019 13.39
+3
Tudi jaz, ko to poslušam, ne vem, če bi se smejal ali jokal. Morata biti pa s Šarcem res na bojni nogi, če take klobasa! Ta Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je naredila in bo še naredila veliko dobrega.
Transformerji
18. 11. 2019 12.35
+4
Tako enostavno je od osamosvojitve naprej: mali narod bi lahko vsak dan jokal, srednji razred dobi svoje, bogati so pa postali bogati pod okriljem politike, ko se je pokradlo državo, gospodarstvo, zdravstveni sistem ..... zvoniti po toči je prepozno, razen - nehaj jamrati, delaj in nekaj ukreni!
M teorija
18. 11. 2019 13.31
+2
Roninax
18. 11. 2019 12.26
-4
drugo leto bodo ze kucanovi torej levo usmerjeni.. so se prodali za par arov kmecke zemlje poleg kucanove kmetije.. naj ostane tam
Karlo
18. 11. 2019 12.50
+7
Ne se bat. Pravljice o sredini so boj za njihov folk in limance za neodločene volivce. Kako državotvoren je, je Tonin je pokazal kot vodja preiskovalne komije ki bilahko imela ime Pluvaj v lastno skledo. Sedaj pa z Janšo hitro v Zagreb na desno Evropsko rajanje.
Karantanija
18. 11. 2019 13.40
+5
Frane Šajn
18. 11. 2019 12.20
+10
Nekje sem prebral , da so tepci že od boga enakomerno porazdeljeni po vsem svetu. Ampak če bereš desne komentarje spodaj imaš občutek , da so vsi pristali ravno na tem portalu!
ina5785
18. 11. 2019 12.10
+11
Tonin, moraš pa biti res kratke pameti in NEčednih nazor, da daješ tovrstne izjave!!! V tebi je zares veliko maščevalnosti, jeze do tistih, ki so bolj uspešni od tebe. Vse si že poskusil, pa NIKAKOR NE prideš v sam vrh. S tako žaljivimi izjavami boš še manj pokasiral, kmalu te več NE bo v politiki!!!!
korintos23
18. 11. 2019 11.46
+12
Prav čudi me kak te narod ne preštima da jim hoče Tonin pomagati? Ne misli on za svoj žep in za svoje, njemu se moja lepa domovina Slovenija smili. Če bi on imel tako veliko prikolico bi jo ziher na varno prestavil v Vatikan k papežu.
Hasan
18. 11. 2019 12.11
+8
Papež bi take kot Tonin poslal v tri krasne.
korintos23
18. 11. 2019 11.43
+12
Kaj pa če bi državo vodila SDS in Nsi, Mahnič in Tonin v vpregi, foringaša Jožek in Johan, navzgor po klancu bi pa zaviral logarjev doktor, a to ne bi šlo, se obneslo?
ArkaMast
18. 11. 2019 11.46
+13
Koliko bodo pa napraskali skupaj na volitvah? Svetlobna leta od 46.
korintos23
18. 11. 2019 11.47
+9
Hasan
18. 11. 2019 11.32
+13
Tonin se tako napihuje,da je res nevarno,da se bo razpočil.Verjetno se že vidi na stolčku predsednika vlade tam v svojem namišljenem svetu.Ja,kaj je vse v tej naši politiki.Še dobro nam gre.
ArkaMast
18. 11. 2019 11.18
+12
Nsi peče dejstvo, da caplja za "skrajno" Levico (ki jo kao nihče ne mara), med tem ko je Nsi za LMŠ svetlobna leta zadaj. Pa je LMŠ šele 1 leto v politiki, Nsi pa že ohoho. Da o zaveznici-matici SDS ne govorimo.
ArkaMast
18. 11. 2019 11.10
+14
Jaz bi se na Toninovem mestu jokal. LMŠ ima 3x večjo podporo kakor Nsi. Tudi vse predhodne vlade so imele po letu dni precej manjšo podporo. Janševo je narod celo odstavil.
M teorija
18. 11. 2019 11.02
+6
Drgač so pa lepa sredina. V opoziciji!?
Maister1
18. 11. 2019 10.51
+7
Seveda so potrebne volitve in to tako dolgo dokler ne zmagate HA HA
felix58
18. 11. 2019 10.48
+11
Pomeni, da že ma popravljeno protezo, da ma lahko guč
SDS_je_poden
18. 11. 2019 10.45
+12
V slovenski politiki sta trenutno dve desni stranki, ena je zlizana s cerkvijo, druga pa s korupcijo. Pol pa voli desnico..... bruh!
flamengo
18. 11. 2019 10.53
-8
In kako naj bi bila druga zlizana s korupcijo? Daj razsvetli nas kakšnimi primeri
SDS_je_poden
18. 11. 2019 11.04
+12
flamengo: So ti američani v svoji depeši lepo napisali, kako deluje tista stranka.
flamengo
18. 11. 2019 11.37
-3
SDS_je_poden
18. 11. 2019 11.49
+7
flamengo: Povej američanom, da pišejo bedarije, tebe, apologeta sekte, bodo gotovo razumeli in upoštevali.
SDS_je_poden
18. 11. 2019 11.53
+4
flamengo:Sej drugače vas pa razumem, ta depeša je edina stvari, ki je v kleri Trstenjakove ne upajo ponaredit, in jeza zaradi njenega obstoja je še toliko večja.