Slovenija

Toninu se poskusi rušenja vlade ne zdijo "prav nič kul", opozicijo povabil k sodelovanju

Ljubljana, 21. 11. 2020 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

NSi je z nagovori in razpravami o aktualnih razmerah opravila prvi del digitalnega kongresa. Z razglasitvijo izidov volitev, na katerih je edini kandidat za predsednika Matej Tonin, ga bodo sklenili v četrtek. Tonin je napovedal povezovalno držo stranke tudi v prihodnje, obenem pa je opozicijo povabil k sodelovanju v času zdravstvene krize.

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: 24ur.com

Predsednik NSi Matej Tonin je v nagovoru na volilnem kongresu, ki je zaradi epidemioloških razmer digitalen, članstvu zagotovil, da bo v politiki tudi v prihodnje iskal priložnosti za sodelovanje, ne za delitve. Opozicijo je v času največjih izzivov v času samostojne Slovenije pozval k sodelovanju, ne pa k nespretnim poskusom rušenja vlade, saj se mu ti ne zdijo "prav nič kul".

Za premierja Janeza Janšo pa je Tonin dejal, da zagotovo ve, da vsak koalicijski lok enkrat poči, če ga preveč napenjaš. Za državo bi bila po oceni prvaka NSi škoda, če bi se v kritičnih časih vladna koalicija razletela zaradi neposrečenega tvita ali pisma.

Po njegovih besedah je sicer pomembno predvsem prizadevanje, da bi zdravstveni sistem zmogel breme krize. "Trenutno je izrednega pomena, da združimo svoje moči in zagotovimo dovolj postelj, predvsem pa dovolj zdravstvenega kadra," je povedal. Po epidemiji pa bo treba opraviti resen premislek o tem, kakšen zdravstveni sistem si želimo. Kot je prepričan predsednik NSi, potrebujemo dostopno zdravstvo. "Potrebujemo sistem, v katerem vsakdo, reven ali bogat, pride do zdravnika takoj, ko ga potrebuje," je poudaril.

V nagovoru se je Tonin, sicer obrambni minister, dotaknil tudi varnostne krize. Poudaril je, da je Slovenska vojska zagotovilo varnosti, in ponovno izrazil zadovoljstvo nad potrjenim zakonom o okrepljenem financiranju vojaških investicij.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damjan Jaklin je v predstavitvi dela ministrstva dodal, da dilema ni v tem, ali sredstva nameniti vojski ali zdravstvu, saj je varnost ključna za delovanje vseh družbenih podsistemov. Oprema za vojake ni luksuz, ampak nuja, je poudaril.

Da stranka v aktualni vladi lahko uresničuje svoj program, je ocenil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Med prioritetami ministrstva, ki ga vodi, je izpostavil ohranitev delovnih mest in odziven trg dela, skrb za starejše in pregleden sistem socialnih pomoči in družinskih transferjev.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je pri svojem delu na ministrstvu izpostavil to, da mora biti tako kot druge stvari tudi infrastruktura po meri ljudi, in omenil, da se še nikoli ni gradilo toliko kot zdaj. Pojasnil je, da so manj prometa zaradi koronavirusa izkoristili za celovito obnovo cestišč, začeli so z gradnjo tretje razvojne osi, pripravljajo obnovo železnic.

Za zasloni zbrane delegate, ki jih je bilo po podatkih z uvoda kongresa 381 oziroma 78,4 odstotka, sta nagovorila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Novakova je navedla nekatere ukrepe Bruslja v luči boja proti epidemiji in se zavzela za spoštovanje predpisanih ukrepov ne glede na podporo vladi. Horvat pa se je med drugim zavzel tudi za dvig politične kulture v slovenskem parlamentu.

Kongres so prenašali na spletni strani stranke in različnih družbenih omrežjih iz snemalnih studiev, kjer so bili zbrani člani delovnega predsedstva in vodstva stranke. Delegati pa so bili povezani po videokonferenčnem sistemu, tako da so se v razpravo vključevali na daljavo.

Goste je na daljavo pozdravil tudi predsednik EPP Donald Tusk.
Goste je na daljavo pozdravil tudi predsednik EPP Donald Tusk. FOTO: Bobo

Na daljavo so zbrane pozdravili tudi gostje, med njimi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk, ki je izpostavil močan vpliv covida-19 na gospodarstvo, geopolitično ravnovesje in vidike našega vsakdanjega življenja, ter vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber, ki je poudaril pomen hitrega sprejetja odločitve o finančni pomoči članicam EU.

NSi je k sodelovanju na današnjem kongresu povabila več strokovnjakov z različnih področij, ki so izmenjali mnenja v treh različnih pogovorih. V pogovoru o koronski krizi kot izzivu za prenovo zdravstvenega sistema so sogovorniki izpostavili sodobno tehnologijo, v katero da v tem letu nekatere države vlagajo veliko sredstev in ki omogoča tudi hiter razvoj cepiva proti covidu-19. Zavzeli so se za digitalizacijo, ki med drugim omogoča zbiranje podatkov v kakovostni obliki.

Sodelujoči v razpravi o gospodarstvu so se strinjali, da so aktualne razmere nezavidljive, saj se mnogi borijo za preživetje. Gospodarstveniki so se ob ukrepih zoper dolžniško krizo zavzeli tudi za debirokratizacijo.

V pogovoru o svetu po covidu-19 pa so spregovorili o tem, kako epidemija preizkuša naše vrednote in spreminja način življenja. Med drugim so izpostavili pomen solidarnosti in skrbi za skupnost, česar da pri nas in v EU primanjkuje.

Po končanem sedemurnem programu, na katerem so predstavili tudi kandidate za funkcije v stranki, so volilni kongres NSi prekinili in ga bodo v digitalni obliki nadaljevali v četrtek ob 17. uri z razglasitvijo izidov volitev in nagovorom predsednika stranke. Letošnje volitve namreč potekajo po pošti. Delegati so glasovnice že prejeli in jih morajo oddati do vključno ponedeljka. Poleg predsednika stranke volijo tudi šest članov izvršilnega odbora ter po pet članov nadzornega odbora in razsodišča.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (465)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01xxy
23. 11. 2020 17.27
+1
Samo v takile vladi je Tonin lahko celo minister. Pravi Cefizelj
grikos
23. 11. 2020 16.56
Ej Tonin,kmalu boš v opoziciji in porinjen na stranski tir,enako kot Počivalšek.
sinhron
22. 11. 2020 13.21
+5
Tonin in Horvat sta prodala stranko Nsi Janši in jo dobesedno porinila pod okrilje SDS in tako postala del te sekte , kar dokazujejo z zagovarjanjem izpadov Janše ! To Toninovo leporečenje in slinavstvo navzven je značilno za cerkvenjake od znotraj pa zloba , hinavščina in izdajstvo !
Walter Pravicek
22. 11. 2020 13.19
+3
Toninv TEJ IMENOVANI s STRANI KOMUNISTA PAHORJA PREDSEDNIKA SLOVENIJE KOMUNISTIČI VLADI SDS NI ne tič ne miš,V popolni oblasti Dr.Ivana Janeza Štuheca "moralnega teologa"in njegove ljubice privatno tudi mame njunega sina Dr.Alenke Magdalene Šverc,ki sta(ona članica Nove Slovenije)Štuhec stric iz ozadja,ter imata Toninčka v žepeku.Malem!Vse kar se je in se bo delalo v Novi Sloveniji gre na mlin voda rezervnemu vodniku pešadije,Ivanu Janezu Janši,ter komunistom iz SDS!Ne članom,le komunistom,ki to SDS vodijo.Tonin ZARADI IMENOVANJE MORA Z TEMI SODELOVATI,KAJTI ZAMENJAVA Z DRUGIM ČLANMOM NOVE SLOVENIJE SE OPRAVI EXPRESNO!IN RAZKRIJE "DELO"NJEGOVE MAME V PODJETJU,KJER JE V SLUŽBI,KATERA JE BILA UVOZNIK IZ KITAJSKE ZAŠČITNE OPREME ZA LJUDI!SDS HOČE IN MORA VLADATI Z KOMUNISTI TER PRIKLJUČENIMI STRANKAMI,DA BI ŠE KAJ RAZPRODALI,PODARILI CERKVI, NOVI UNIVERZI ALI LJUDEM ZAPOSLENIM V CERKVI-KATOLIŠKI V SLOVENIJI!TER,DA BI MINISTER ZA KULTURO ŠE DAL"DAR NA OLTAR" V NEPREMIČNINI!ZATO SE JE TONIN"ZAPIČIL"V NABAVO STVARI ZA SLOVENSKO VOJSKO,V PARLAMENTU SEVEDA IZGLASOVANO,TER TRDI:ZA DRŽAVNO VARNOST NI REFERENDUMA!!A GLEJMO:KJE IN KDAJ SE BO TO UPORABLJALO ZA DRŽAVO SLOVENIJO NA SLOVENSKIHN TLEH?GRE ZA"ROBO"ZA RAZKAZOVANJE TAM,KJER SO POL OBLEČENI IN BOSI!
kakafonijaprava
22. 11. 2020 13.14
+5
Naloga opozicije je da ruši vlado, a ni bil to moto sfečkarjev pred 9 meseci!
dante
22. 11. 2020 11.27
-5
Starim desničarjem, po novem neoliberalcem je začelo primanjkovat denarja, torej morajo zrušit trenutno vlado ki jim žal ni naklonjena
Maki3322
22. 11. 2020 11.18
+4
Za vse neumnosti SDS a so krive NSi, DESUS (Pirčeva) in SMC. Janša pa izkorišča nesposobnost strank. Poslančki , pa se bojijo za svoje ritke in za ljudstvo. Odgovor bodo sledeče volitve in kaj potem?
Kamena.spotika
22. 11. 2020 11.14
+6
Da bi sodeloval s Pinocchiom je približno enako, kot bi se ustrelil v lastno koleno.
zibertmi
22. 11. 2020 11.02
+11
komu od koruptivne vlade se pa zdi kul.če bodo volitve se verjetno marsikomu ne bo uspelo priplazit do parlamenta
Kollerik
22. 11. 2020 10.34
+12
Mali napihnjeni pajacek. Kaj drugega od tega povzpetnika tudi ni za pričakovat, kot slepo in vdano podporo režimu še naprej.
Kamena.spotika
22. 11. 2020 11.15
+5
Pa še koruptiven politik, ki se je okoriščal za časa vojnih razmer...
robespierre16
22. 11. 2020 10.09
+10
mamiiiiiiiiiiii..........strici mi nagajajo......😂😂😂😂😂
Kamena.spotika
22. 11. 2020 11.16
+6
Mami čakajo v kratkem procesi na sodišču zaradi Acrona...
Walter Pravicek
22. 11. 2020 13.20
+3
BIL BI POTREBEN AREST!IN RAZKRITJE RESNICE!DA BI KONČNO IZVEDELI KDO IN ZAKAJ JE BIL TAK POGOLTNEŽ?
Jmek
22. 11. 2020 10.05
+4
Za to obdobje bi se lahko zdravstvo pripravilo. Saj so vedeli, da bo. So od maja do septembra koga na novo zaposlili, uvajali? Niso, ker za to ni denarja. Zaradi tega pa smo zaprti, ker zdravstvo ne zmore. Lažje je imeti prostovoljce, ki jih ni potrebno pmačat.
Apostol1
22. 11. 2020 10.01
+8
"Politika izvira iz perverznosti bolj kot iz veličine človeškega duha." ta misel drži bolj za svetovno politiko in politike, kar se pa Tonina tiče pa na veličino duha , lahko kar pozabimo , ker pri njemu tega ni.
ValterUdovernik
22. 11. 2020 09.50
+10
Matej, prisel bo dan, ko bodo tvoji otroci, zate iskali dom za starostnike, in ko te bodo starega in nemocnega, strpal v eno sobo v domu za onemogle, v kateri bo 6 postelj, na keterih bodo lezala, podobna, nemocna telesa kot bo tvoje. Negovalke iz Bangladesa in Pakistana bodo nosile eno kahlo od ene riti do druge, plenice ti bodo zamenjale samo vsak 2. dan. Takrat se bos spomnu, da si imel priloznost slovenskim starostnikom nameniti malo bolj dostojno starost.
bohinj je zakon
22. 11. 2020 09.32
+8
Tonin, a kamion z maskam?
borjac
22. 11. 2020 09.32
+11
Floskule Tonina, stopimo skupaj, sedaj je pandemija in ni pravi čas za rušenje vlade, kaj pa za to, da damo vojski 780 milijonov € je pravi čas ?? ali v zdravstvu vse teče super, tam ne potrebujemo denarja, ali vsi spregledani podjetniki , ki propadajo ne potrebujejo denarja, ali ne potrebujemo nove infekcijske klinike, ki deluje v prostorih stare Avstrije, sedaj hlapček Tonin ne služi samo Janši, sedaj služi tudi Orbanu direktno, naročil bo oklepnike na Madžarskem, fabriko šele postavljajo in mi bomo dali 400 milijonov € , za to da bomo poskusni zajčki Orbanu, ali je za to pravi čas Tonin ?? zaradi NEPOSREČENEGA PISMA ALI TWITA ne bomo razsuvali države, pravi hlapček Tonin, kaj brez Janše mogoče ni države ? ubogi Toninček kamionček, Horvat pa ta kamionček, po navodilih navigatorja Janše vozi. !!!
User768643
22. 11. 2020 09.38
-1
Znaš pisat, torej nekaj razredov osnovne šole imaš. Kaj več očitno tudi ne. Drugače bi do sedaj že znal seštet 2 in 2 ter bi spoznal, da v Sloveniji predvsem primanjkuje zdravstvenega kadra. Postelje se hitro uredijo, kadra pa ne boš dobil kar tako iz danes na jutri. Za vlaganje v vojsko po slovensko ni nikoli pravi čas. Ni se vlagalo že 15 let in verjetno po tvoji logiki, tako kot je sedaj čas za vlaganje v zdravstvo, bo čas za vlaganje v vojsko, ko bo vojna. Bravo. Inteligenčni presežek naše družbe.
Kamena.spotika
22. 11. 2020 11.19
+5
skrajneđnikjer.... zagovarjaš politiko koruptivnih, militantnih in enoumnih, nazadnjaških ter mračnjaških sil. Tvoje žaljivo pisanje pa je samo dodaten odraz tvoje inteligence, karakterja in okolja iz katerega izhajaš. Če so te tega naučili v cerkvi in doma, se zamisli in začni s preobrazbo.
User768643
22. 11. 2020 09.29
-10
Levaki vse po levo. Šli bi se revolucije in vstajništva, iz vseh skupaj pa enega pravega deda ne zberejo. Njihov predlog vlade je podoben, kot če bi šel po ulici zbrat enih par naključnih. Nobenih kompetenc.
Kollerik
22. 11. 2020 10.36
+9
Malo si zamešal, kar pa ni čudno z obzirom, kako vam perejo možgane razne "demokracije" in ostala orbanova trobila. Nagnat te odvratne režimske kriminalce je sedaj naloga prav vsakega dostojnega državljna, nima veze levega, desnega.
Maki3322
22. 11. 2020 11.12
+3
Kamena.spotika
22. 11. 2020 11.21
+2
skrajnežnikjer.... preštej si minuse. Danes, ko je na Trstenjakovi Ruhetag, je razmerje prstkov navzgor in navzdol nekako realno... No, preštej si jih...
apodgra
22. 11. 2020 09.22
+9
Še nekaj mesecev nazaj je on ,kot cela NSi nasprotovala politiki Janez Janše in SDS stranke .Sedaj pa ko so v njegovi vladi , pa so ploščo obrnili na drugo stran in predvajajo glasbo liderja vsemogočnega Janeza . Najlepši primer je poslanec Horvat, ki se je iz umirjenega , razumnega in poštenega politika , spreobrnil v trobilo veličastnega Janeza. Čez noč so se njegove kvalitete razvrednotile , oziroma, ni jih več. Dobro je biti politik še posebej ,ko imaš oblast v svojih rokah.
najram
22. 11. 2020 09.12
+16
kak pa toti tonin v rit leze janši....
Nimasmisla
22. 11. 2020 08.21
+9
tudi titoja smo potrdili z veliko večino