Slovenija

Tonin na kongresu NSi: Pripravljeni smo voditi naslednjo vlado

Ljubljana, 27. 11. 2021 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Hacler, STA
Komentarji
1135

Na današnjem digitalnem programskem kongresu so delegati NSi sprejeli osnutek programa, s katerim bo stranka nastopila na državnozborskih volitvah. Predstavili so kandidate za volitve v DZ ter opredelili položaj stranke v političnem prostoru in njeno kratkoročno politično vizijo. Najprej so udeležence kongresa nagovorili člani ministrske ekipe iz vrst NSi. "Čas je, da slovenski javnosti sporočimo, da smo pripravljeni voditi naslednjo vlado. Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli Novo Slovenijo, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS," je dejal predsednik stranke Matej Tonin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kongres Nove Slovenije
    02:45
    Iz 24UR: Kongres Nove Slovenije
  • Tonin: Pripravljeni smo voditi naslednjo vlado
    01:20
    Tonin: Pripravljeni smo voditi naslednjo vlado

 

Ministri so se ozrli nazaj in pogledali naprej

Najprej so prisotne na kongresu, ki se ga udeležilo 328 delegatov, nagovorili člani ministrske ekipe iz vrst NSi. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je hkrati tudi podpredsednik stranke, je poudaril, da je "obdan z ekipo 007, z ekipo za nemogoče misije". Spomnil je na zahteven boj z epidemijo v domovih za starejše in na to, kako so z ukrepi, kot sta čakanje na delo doma in skrajšan delovni čas, po njegovih besedah ohranili 300.00 delovnih mest. Kot cilj stranke je izpostavil uspešno zaključiti ta mandat in iti na volitve po novega.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je spomnil, da so odgovornost za vodenje države sprejeli v najtežjih časih. Ukvarjanje z ukrepi pa vseeno ni zatrlo ambicij in ciljev, je zatrdil. Skoraj ni občine, kjer ne bi v tem letu obnavljali ali gradili, je dodal. Izpostavil je tudi gradnjo tretje razvojne osi, drugega tira in železniškega omrežja, na primer proge do brniškega letališča, ter uvedbo e-vinjet. Poudaril je, da jih ključni izzivi čakajo tudi na področju energetike, poleg obnovljivih virov je opozoril na pomen dodatnega vlaganja v sončno, vetrno in hidroenergijo.

Ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča veseli, da je digitalizacija letos dobila nov zagon. Spomnil je na cilj, da Slovenija do konca desetletja želi postati ena izmed petih najbolj digitalno naprednih držav v Evropi. Letos je s 16. napredovala na 13. mesto. Med prihodnjimi projekti je naštel odpiranje bančnega računa preko kriptoidentifikacije, avtomatsko podnaslavljanje za gluhe in naglušne, virtualno upravno okence, razvojno-gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini, inštitut za umetno inteligenco, center za pomoč pri vračanju slovenskih strokovnjakov v domovino, digitalni bon za vseživljenjsko učenje digitalnih veščin. 

Kongres stranke NSi
Kongres stranke NSi FOTO: POP TV

Horvat: Nas prepiri ne zanimajo

Tudi vodja poslanske skupine stranke v DZ-ju Jožef Horvat je spomnil na izzive, ki jih prinaša koronavirusna kriza. Dejal je, da Slovenija za dosedanje predsedovanje na evropski ravni dobiva odlične ocene, obregnil pa se je ob domačo opozicijo. Pohvalil je proračunske dokumente, primanjkljaj pa, da se z leti zmanjšuje in tudi Slovenija se je zadolževala podpovprečno, je zatrdil.

Dejal je, da jih kultura razprave v DZ-ju resnično skrbi, a dodal, da njih prepiri ne zanimajo. Prepričan je, da smo priča razmahu dekadence levega liberalizma, čemur pa se po njegovih besedah lahko zoperstavi le konservativizem oziroma krščanska demokracija.  

Novakova: NSi mora odločno povedati, kadar demokracija v Sloveniji ne gre v pravo smer

Poslanka Evropskega parlamenta Ljudmila Novak je dejala, da je razgreto ozračje v državi tudi posledica covida-19. Zatrdila je, da se je EU potrudila, da bi države članice čim prej dobile sredstva za okrevanje, pa tudi cepiva. Spomnila je, da je osrednja tema evropskih politik zeleni dogovor. Želijo nameniti več sredstev za promet in kmetijstvo, ki bosta manj onesnaževala. Pod udarom so tudi evropske meje, je spomnila na dogajanje med Poljsko in Belorusijo. Veseli jo, da se razmere v Evropski ljudski stranki (EPP) umirjajo, pred vrati pa je tudi izbiranje novega predsednika Evropskega parlamenta. Prepričana je, da Slovenija Evropski uniji predseduje uspešno. "Seveda vas bo zanimalo, zakaj se o Sloveniji v Evropskem parlamentu govori negativno. Žal moram reči, da so nekateri najvišji predstavniki države dali sami povod za to, bom rekla ... z nekaterimi ne ravno pravimi odločitvami. Seveda, kaj je boljšega za opozicijo kot to, da ima neko dobro kost za glodanje? Na žalost to škoduje našemu ugledu, podobi Slovenije v svetu," je poudarila.

Od stranke NSi pričakuje, da odločno pove, kadar so kršene človekove pravice, vladavina prava, kadar demokracija v Sloveniji ne gre v pravo smer: "Tukaj so oči državljanov Slovenije uprte prav v Novo Slovenijo in tukaj moramo narediti še korak naprej," je poudarila. 

Tonin: NSi ne bo razbijala vlade pred volitvami

Predsednik stranke NSi, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade in obrambni minister, Matej Tonin, je uvodoma znova poudaril pomen cepljenja v boju s covidom-19. Izpostavil je, da je treba vsaj za nekaj tednov pozabiti na vse razlike in zamere, kar smo Slovenci že preteklosti pokazali, da znamo. "NSi je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru," je zatrdil. Dejal je, da je vladajočim uspelo gospodarske kazalce obrniti navzgor, Slovenija pa je ta teden dosegla rekordno visoko zaposlenost. Dejal je, da jim največkrat očitajo Slovensko tiskovno agencijo, delegirane tožilce in politično kadrovanje. Kot pravi, sta prvi dve vprašanji končno rešeni, očitke glede političnega kadrovanja pa je zavrnil kot neutemeljene in pogosto tudi zlonamerne. Izpostavil je izboljšanje položaja Slovenske vojske ter prenovo sistema zaščite in reševanja, prostovoljni gasilci pa bodo prihodnje leto denimo upravičeni do dohodninske olajšave.

Dejal je, da v vladi vztrajajo zato, ker lahko delajo in stvari premikajo naprej, NSi pa da ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami, čeprav so v njej tudi težave: "V katerem zakonu jih pa ni?" se je vprašal in dodal, da ko pride nesporazumov, v koaliciji "ne postavljajo ultimatov, ampak iščejo rešitve".

Kot pravi, je slovenski javni dolg pod evropskim povprečjem, čudi pa ga, kako bi siceršnji zagovorniki velikodušnosti državnih pomoči danes ljudem raje dali manj kot več. Strankarski program, ki ga predstavljajo danes, pa je poimenoval vladni program. NSi bo v vsaki vladi vztrajala pri dialogu, je napovedal. 

"Imamo vse, kar je potrebno za zmago: sposobne ljudi in natančen program. Čas je, da slovenski javnosti sporočimo, da smo pripravljeni voditi naslednjo vlado. Upam si trditi, da je prav prihodnost Slovenije močno odvisna od našega rezultata. Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli Novo Slovenijo, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS," je poudaril v svojem nagovoru. 

Volilni program in kandidati

V NSi pravijo, da so aktualni program pripravili na osnovi tistega, ki so ga predstavili pred preteklimi parlamentarnimi volitvami. Program ima pet sklopov: socialno-tržno gospodarstvo, dostopno javno zdravstvo, država v službi človeka, vsestranski razvoj posameznika ter povezana in enakomerno razvita Slovenija. Pripravljalo ga je devet strokovnih skupin na 14 vsebinskih področjih. Vsebuje 75 projektov in 75 ključnih ukrepov, pojasnjujejo.  

Kot pravijo, zaradi visokih davkov v Sloveniji izginja srednji sloj, zato napovedujejo postopen dvig splošne dohodninske olajšave na 7.500 evrov, kar bi pomenilo višje neto plače. Prepričani so, da je po zgledu Avstrije nujna uvedba razvojne kapice na višini 4.600 evrov neto. Predlagajo t. i. socialni copatek za najbolj ranljive, s katerim bi uvedli minimalni znesek dohodka od dela, od katerega prejemniki dohodka ne bi plačevali prispevkov za socialno varnost. Zavzemajo se za petletno dohodninsko olajšavo za zaposlitev visokokvalificiranih oseb, ki se priselijo v Slovenijo. Po predlogu NSi bi lahko vsak upokojenec in iskalec zaposlitve zaslužil 350 evrov neto, ki bi se izvzeli iz dohodnine. Zavzemajo se tudi za večji nadzor nad izplačevanjem socialnih transferjev.

Obljubljajo vsem dostopno javno zdravstvo. Ukinili bi koncesije in uvedli samostojne nosilce zdravstvene dejavnosti. S tem bi se, kot je pojasnil koordinator priprave programa Vid Meglič, vsak z zdravniško licenco lahko odločil, kje bo opravljal zdravniško prakso. V NSi so prepričani, da konkurenca pomeni boljše zdravstvene storitve, ki jih posameznik ne plačuje iz svojega žepa. Napovedujejo ustanovitev agencije za preverjanje kakovosti in standardov v zdravstvu, možno mora biti tudi nagrajevanje po rezultatih dela. Javni zdravstveni zavodi bi po predlogu NSi delovali neprofitno, a po načelih gospodarskih družb.

Zaradi zelene prihodnosti podpirajo izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Menijo, da Slovenija lahko postane neto izvoznica električne energije, ker bo elektrika zlato prihodnosti. Poudarjajo uvajanje obnovljivih virov in napovedujejo gradnjo sončnih in vetrnih elektrarn na degradiranih površinah. Ljubljansko obvoznico bi širili z vzpostavitvijo tretjega pasu. Napovedujejo program za pomladitev Slovenije – par, ki se odloči za družino, ne more biti v slabšem finančnem položaju kot par, ki nima otrok, so prepričani.  

Stranka, ki je po Toninovi oceni v dobri kondiciji, je na kongresu predstavila tudi kandidate, ki bodo na prihajajočih državnozborskih volitvah kandidirali na listi stranke. "Gre za preverjeno kandidatno listo, za katero so Slovenci lahko mirni, da gre za ekipo, ki že vrsto let dela skupaj, se med seboj pozna, v primeru izvolitve pa bo to homogena in čvrsta ekipa, kar je za delo v parlamentu ključno," ob tem zagotavlja Tonin. Kandidatna lista je po njegovih besedah spolno, izobrazbeno, poklicno in regionalno raznolika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ćurkl
28. 11. 2021 21.38
+5
Matejček, a imaš ti Slovence za zlate ribice, al' kaj?!
ćurkl
28. 11. 2021 21.35
+4
Mar "Nova Slovenija" živi v filmu?? Že to, da ste se dvignili/skrili v nišo nad drugimi strankami mi pove veliko. Bili ste, ste in boste Janezova luna ...
borjac
28. 11. 2021 20.24
+6
Želel bi povedati Slovenski javnosti, da sem včeraj vplačal Loto in sem popolnoma pripravljen na to da bom dobil glavni dobitek, le ene malenkosti še ne vem, ali bom sploh kaj dobil na Lotu, ampak to ni toliko pomembno, če bom kaj dobil ali ne pomembno je, da sem jaz pripravljen na to da dobim glavni dobitek.
sbštajerec
28. 11. 2021 18.27
+3
Prvo se priplazi v parlament, potem poliži komu rit pol pa boš mogoče poslanec zaenktrat si posranec, braba bejžže enkrat delat ekaj fizičnega da ti ne bo rastel g.b.c.
štrekeljc
28. 11. 2021 18.15
+9
Tonin, izkazal si se kot poslušen hlapec in zdaj misliš, da si sposoben za gospodarja? Ma ne me jugat!
einar blackstenius
28. 11. 2021 18.00
+6
A včeri bila celotna voskarija na tem sfiženem kongresu, da niso nč komentirali!
Ost1234
28. 11. 2021 17.40
+9
Tonin ti ne bo treba!!
sc0rpion
28. 11. 2021 17.35
+5
Čeferina, on je rekel, da o SLO vedno govori le dobro, za razliko od te ( .....da ne zapišem kaj hudo grdega). Sram jo naj bo. Tudi tisti zelo verni se čudijo kakšen mrak ji je padel pred oči
z765
28. 11. 2021 17.20
+14
Koga boš ti vodil ? Dve lesene ovce bi zgubil.
sc0rpion
28. 11. 2021 16.46
-6
He... he.. kakšna slika Ljudmile Novak. Kdor blati Slovenijo v Bruslju ne bo dobil glasu od mene. Ljudmila, zasrala si se mi. Kakšna poštenost krščanskih hinavcev?
borjac
28. 11. 2021 20.37
+4
Mislim da poštenost krščanske demokratke Novakove ni vprašljiva, vprašljiva je poštenost krščanskih demokratov v vlogi Janševih hlapcev, to pa kar ti pišeš scorpio je pač del planiranega blatenja Novakove s strani SDS pod vodstvom Janše, in hlapcev s strani prodanih v NSi-ju, če bi premogli vsaj kanček zdravega razuma, bi se zavedali, da če ne bi bilo Novakove, kije prevzela stranko po Bajukovem propadu, bi stranke NSi že davno ne bi bilo več, tako jo je pa Novakova posodobila in popeljala nazaj v Parlament, ampak to bi bilo že preveliko pričakovanje, do takih bukselnov.
SlobodaNE
28. 11. 2021 16.41
+5
Space Voyager
28. 11. 2021 16.24
-19
Pa, glede na sranje na levici in v SDS je tole morda še najbolj smiselna izbira.
Andrej Ssss
28. 11. 2021 16.30
+13
NSI je daleč najslabša politična opcija. Celo slabši od SDS, tudi če ne upoštevamo to da so sami prikriti geji, ki jih janez nonstop izsiljuje...
SlobodaNE
28. 11. 2021 16.33
+10
Če te nobena noče se pa med sabo, ubogi Vrtovec.
28. 11. 2021 16.21
+4
Specialist
28. 11. 2021 16.20
-15
Bedaki levaki so samo južnaki!
kwa.dugaja
28. 11. 2021 15.57
+7
vi verjamem da ste pripravljeni in ze v visokem startu kaj vse se bo sploh se dalo pokrasti ko trenutna vlada odide. ne vem ce je ljudstvo pripravljeno na vas!
Šimemornar
28. 11. 2021 15.36
+18
Ta pa je komedijant
Space Voyager
28. 11. 2021 16.25
-11
Ne ne, si zamešal - igralec in komediant je Šarec.
Trla baba lan
28. 11. 2021 15.27
+14
Matej, takoj, ko najdeš tovornjake iz Sežane, boš opravil izpit za vodenje vlade. Ja, pozabil sem, moraš imeti tudi več poslancev, kot SDS. Ja , pa še to sem pozabil, desnica mora imeti več poslancev kot levica. Pa upoštevaj, da plačencev iz letošnjega sklica parlamenta ne bo več v parlamentu: to so stranka SNS, plačanci iz Desusa in propadli SMC s Počivalškom na čelu. Pa še nekaj, če boš podprl Vizjaka za ministra na interpelaciji, obstaja možnost, da NSi ne bo več v parlamentu. Vzdržani glasovi štejejo kot podpora Vizjaku. Pa ne pozabi, kako ti je SDS inerpelirala Drobniča v preteklosti. Brez milosti. Torej, pokaži malo hrbtenice in se ne izgovarjaj na podpis koalicijske pogodbe. Kaj si podpisal, bi moral razmišljati ob podpisu. Pa brez zamere, še malo, pa bodo volitve. Čao.
VP87
28. 11. 2021 15.11
+16
Matejček še kolcalo se vam bo po Milki !
Andrej Ssss
28. 11. 2021 14.22
+14
Toplovodarje so začele dajati blodnjave motnje.
vicente
28. 11. 2021 14.01
+20
dovolj zgovoren je obraz Ljudmile med govorom ostalo sploh ne potrebuje komentarja